Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit, in jos, estimarile privind cresterea economica pentru anul 2019, in vecinatatea inferioara a nivelului de 4,0%, fata de 5,5% cat estimase in Prognoza de primavara, luand in calcul datele statistice sectoriale ale conturilor nationale disponibile pentru primul semestru al anului in curs.
De asemenea, CNSP a scazut si prognoza pentru anul 2020, la 4,1%, comparativ cu 5,7%, cat era trecut in varianta de primavara.
"Pe termen mediu, cresterea economica se va mentine ridicata comparativ cu media UE (1,4%), asigurandu-se continuarea procesului de convergenta reala catre media europeana. Pentru perioada 2021-2023 ritmul mediu anual al produsului intern brut (PIB) este de circa 4,2% in termeni reali", se arata intr-un comunicat al institutiei privind prognoza de toamna 2019.
Potrivit sursei citate, potentialul economiei romanesti ramane usor superior nivelului prognozat al PIB-ului efectiv, situatie generata de evolutiile din perioada precedenta.
"Cresterea potentiala a Romaniei a fost de 4,6% in anul 2018 si poate fi considerata o rata de referinta, intrucat datele utilizate au un grad ridicat de certitudine (definitive sau semidefinitive), calculele fiind efectuate de Comisia Europeana cu ajutorul metodologiei comune agreate la nivelul tuturor statelor membre", se spune in document.
Prognoza de toamna a CNSP publica si evaluari ale cresterii potentiale pentru fiecare an pana la orizontul de prognoza pe... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:41
Cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei al acestui an la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% fata de aceeasi perioada din 2018, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica.
Pe serie ajustata sezonier, cresterea PIB in trimestrul trei a fost de 3,2% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care, in trimestrul doi, avansul economiei a fost de 4,3% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2018.
Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in T2 comparativ cu T1.
In primele noua luni ale acestui an, Produsul intern brut a crescut cu 4% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier fata de intervalul ianuarie - septembrie 2018. Anul trecut, in primele noua luni, cresterea economica inregistrata de Romania a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017.
Comisia Europeana a aratat, in previziunile economice de toamna publicate recent, ca ritmul de crestere al economiei romanesti va accelera usor anul acesta, pana la 4,1%, de la un avans de 4% in 2018, pentru a incetini ulterior la 3,6% in 2020 si 3,3% in 2021. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:12
Expansiunea economica a cunoscut in primul trimestru o accelerare mai consistenta decat cea anticipata, ajungand la 5%, de la 4,1% in trimestrul IV 2018, in timp ce rata anuala a inflatiei a ramas constanta la 4,1% in luna mai, semnificativ deasupra intervalului tintei de 2,5%, potrivit minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 4 iulie 2019.
"Membrii Consiliului au remarcat ca expansiunea economica a cunoscut in trimestrul I o accelerare mai consistenta decat cea anticipata - la 5,0 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul IV 2018 - in conditiile unei neanticipate reamplificari a dinamicii ei trimestriale, ceea ce face probabila o crestere mai pronuntata a excedentului de cerere agregata decat cea previzionata pentru acest interval. Consumul gospodariilor populatiei a redevenit principalul contributor la avansul economic, asa cum s-a anticipat - in conditiile unei puternice dinamizari a cumpararilor de marfuri si servicii -, secondat, insa, din nou de variatia stocurilor, al carei aport solid din ultimele patru trimestre este dificil de atribuit unor comportamente economice fara echivoc, implicit de natura sa sporeasca incertitudinile asociate cresterii economice", se arata in document.
In acelasi timp, aportul formarii brute de capital fix a revenit in mod neasteptat in teritoriul pozitiv, dar exclusiv ca urmare a revigorarii constructiilor noi. S-a sesizat ca, pe acest fond, contributia cererii interne la dinamica PIB a crescut... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 10:19
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti prognozele privind cresterea economiei mondiale in 2019, sfatuind statele membre sa evite de urgenta un razboi comercial, pe fondul disputelor dintre China si SUA, si sa isi uneasca eforturile pentru a relansa economia mondiala, informeaza AFP.
Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de crestere inregistrat de economia mondiala dupa 2016, in conditiile in care in precedentele estimari din luna martie, OCDE miza pe un avans de 3,3%.
Economia mondiala ar urma sa inregistreze performante mai bune anul viitor, cand este preconizata o crestere de 3,4%, insa doar cu conditia ca SUA si China sa renunte la majorarile de tarife vamale anuntate la inceputul acestei luni.
"Economia mondiala fragila este destabilizata de tensiunile comerciale. Cresterea se stabilizeaza dar economia este slabita si sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie sa colaboreze pentru a asigura o revenire la o crestere mai solida si mai sustenabila", a declarat economistul sef al OECD, Laurence Boone, inaintea reuniunii anuale a organizatiei care va avea loc miercuri si joi la Paris.
Pe fondul riscurilor de razboi comercial, OCDE a cerut statelor "sa isi regleze conflictele via o mai mare cooperare internationala si sa imbunatateasca cadrul juridic international", o aluzie implicita la o reforma a... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 16:09
Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
Comisia Europeana (CE) si-a mentinut, in prognoza de iarna, anuntata joi, estimarea ca economia Romaniei va creste in acest an cu 3,8%, fata de anul trecut, la fel ca in prognoza de toamna.
Si asta in ciuda optimismului Guvernului care construieste bugetul pe o crestere economica de 5,5%.
In plus, CE si-a mentinut prognoza ca economia Romaniei va creste anul viitor cu 3,6%, fata de acest an.
In schimb, Comisia sustine ca economia tarii noastre a crescut cu 3,6% anul trecut, nu cu 4%, asa cum aprecia in prognoza de toamna.
De asemenea, CE a anuntat o prognoza de inflatie in scadere: la 3,3% pentru finele acestui an, de la 3,5% anterior, la 3,1% pentru finele anului viitor, de la 3,3% anterior.
Consiliul Fiscal trage un semnal de alarma: Cresterea economica pe care se bazeaza bugetul e excesiv de optimistaCitu (PNL): In termeni reali, cresterea economica e zero. PSD a manipulat executia bugetara
Economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv
Comisia preconizeaza ca economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv in 2019, previziunile de expansiune vizand toate statele membre, iar ritmul global de crestere va fi moderat in comparatie cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine.
"Activitatea economica a scazut in intensitate in al doilea semestru al anului trecut, cresterea comertului mondial a incetinit, incertitudinile au subminat increderea, iar productia din unele... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:57
Riscurile care pot afecta economia reala si, implicit, obiectivul de crestere economica din Romania sunt in principal de natura externa, iar evenimentele internationale, care amplifica tensiunile geopolitice, ar putea conduce la o depreciere a cursului de schimb, noteaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in Raportul privind situatia macroeconomica pe anul 2019 si proiectia acesteia pe anii 2020-2022, publicat joi seara.
"Riscurile care pot afecta economia reala si implicit obiectivul de crestere economica sunt in principal de natura externa. Economia romaneasca, ca parte a economiei europene, depinde de contextul economic international si, in special, de cresterea economica din principalele tari partenere din punct de vedere comercial. Un prim risc pe termen mediu il reprezinta conditiile in care se realizeaza iesirea Marii Britanii din UE. Prevederile proiectului de acord arata ca, din punct de vedere al schimbarilor comerciale, nu exista factori adversi, cel putin pana in anul 2022. Estimarile Comisiei Europene si ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza indica un impact moderat al Brexit, apreciat pana la maxim 0,2% din PIB pe ansamblul UE si mai redus in cazul Romaniei, care s-ar putea dovedi in final chiar mai mic. Mai mult, protejarea drepturilor lucratorilor romani din Marea Britanie, conform proiectului de acord, va avea un efect pozitiv asupra contului curent al balantei de plati", se precizeaza in document.
Potrivit sursei citate, o posibila... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 09:48
Produsul intern brut a crescut cu 0,5% in termeni reali in trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica.
Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier, anunta Agerpres.
In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 1,1% fata de trimestrul precedent. Anul trecut, economia Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 0,7% fata de anul 2011, iar Produsul Intern Brut a fost estimat la 587,499 miliarde lei preturi curente, potrivit datelor provizorii publicate in aprilie 2013 de Institutul National de Statistica (INS).
Care sunt estimarile privind cresterea economica a Romaniei din 2013
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat la jumatatea lunii trecute. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in 2013, de la 2% in varianta de toamna 2012 la 1,6% in Prognoza de iarna 2013.
Aceasta estimare este, de altfel, in linie cu cea facuta de Comisia Europeana la inceputul lui mai, cand institutia a revizuit in scadere si cresterea economica a tarii noastre pentru 2014, de la 2,5% la 2,2%.
CE: Cresterea economica a Romaniei in... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:24
Un vechi proverb spune ca berzei chioare ii face Dumnezeu cuib. Din nefericire, barza romaneasca a nimerit (prea) des in sirmele de inalta tensiune.
Nascuta ca natiune moderna din ambitia unui Napoleon al lll-lea de continua visul hegemonic francez al ilustrului sau inaintas, Napoleon l, Romania s-a trezit repede fara un sponsor de talie grea. Visul lui Napoleon s-a spulberat sub tirul prusacilor si al crizelor economice iar tinara Romanie s-a trezit expusa expansionismului tarist, pe de-o parte, si convulsiilor generate de lunga agonie a "bolnavului Europei", Imperiul Otoman, pe de alta. Au trebuit doua decenii ca un principe energic si onest - Carol l - s-a recladeasca un sistem relational european/international plauzibil.
Dupa o jertfa cumplita in Marele Razboi - peste 80 la suta din cei chemati sub arme au fost ucisi sau raniti in cei doi ani de conflagratie (1916-1918) - tara a beneficiat de o alta conjunctura favorabila. Aparitia bolsevismului a conturat ideea "cordonului sanitar" iar Romania (intregita la Versailles) si Polonia au fost sprijinite din rasputeri pentru a deveni pavaza impotriva internationalismului comunist.
Avintul a fost repede spulberat mai intii de Marea Criza (1929-1933), resimtita in plin de o economie (atunci) exportatoare de materii prime, apoi de rapida sucombare a partidei democrate in fata extremelor masiv sprijinite din zona Axei (mai intii legionarii, apoi regimul Antonescu).
Adoptarea silita a regimului socialist... mai mult
Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 18:05