In ultimii doi ani a luat amploare in Marea Britanie utilizarea unui tip de contract de munca ce le permite companiilor sa isi cheme angajatii la serviciu atunci cand au nevoie si sa ii trimita acasa, fara niciun fel de remuneratie, daca afacerile merg mai prost.
Desi criticate de-a lungul timpului de cei preocupati de respectarea drepturilor angajatilor, numarul asa-numitelor "contracte cu zero ore de munca" este mai mare ca niciodata, conform celor mai recente date oficiale, noteaza Quartz.
Astfel, in perioada octombrie-decembrie 2014, 697.000 de persoane, respectiv 2,3% din numarul total al angajatilor din Marea Britanie, aveau in derulare astfel de contracte, conform unui sondaj al Biroului National de Statistica. Numarul era sub 600.000 de persoane in 2013 si putin peste 200.000 cu un an in urma.
Cresterea se explica, potrivit reprezentantilor institutiei, prin faptul ca, in urma expunerii pe larg in presa a contractelor care nu garanteaza munca, mai multi dintre cei care ...citeste mai departe despre "Joburile care nu garanteaza munca sau plata. Fenomenul controversat din Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 14:03
Legislatia muncii prevede ca salariatii au posibilitatea de a lucra de acasa, caz in care vor beneficia de toate drepturile aplicabile prin lege. Acest tip de munca, la domiciliu, va fi efectuata in baza unui contract de munca la domiciliu, ce va contine unele elemente in plus fata de un contract normal de munca.
Munca la domiciliu este reglementata de Codul Muncii, document ce prevede ca salariatii pot indeplini si de acasa atributiile specifice functiei pe care o detin. In acest caz, vor fi considerati salariati cu munca la domiciliu, avand posibilitatea de a-si stabili singuri programul de lucru.
Potrivit legislatiei muncii, salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
"Toate drepturile si obligatiile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca se afla la sediul angajatorului sunt valabile si pentru salariatul cu munca la domiciliu, cu exceptia programului de lucru", se arata si intr-un ghid publicat de Inspectia Muncii pe site-ul propriu.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 15:16
Noul Contract Colectiv de Munca la nivel de SC Metrorex SA, pentru perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, a fost inregistrat pe data de 17 octombrie la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) al Municipiului Bucuresti.
"O data cu semnarea Memorandumului in sedinta de Guvern din data de 25 septembrie, a fost posibila deblocarea negocierilor colective si incheierea noului Contract Colectiv de Munca la nivel de SC Metrorex SA, pentru perioada octombrie 2013 - octombrie 2014.
Noul Contract Colectiv de Munca a fost depus si inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti in data de 17 octombrie, fapt pentru care conflictul colectiv de munca declarat deschis inca din data de 2 aprilie a fost dezamorsat", se arata in comunicatul citat.
Sindicalistii de la Metrorex si RATB au decis sa suspende, pe 11 octombrie, greva anuntata pentru luni si marti, respectiv 14 si 15 octombrie, fiind multumiti de negocierile purtate la Ministerul Transporturilor.
"Greva de luni, 14 octombrie, de la metrou a fost suspendata. Saptamana viitoare vom semna contractul colectiv de munca. Si RATB suspenda greva de solidaritate anuntata pentru ziua de marti, intre orele 4,00-16,00. In cadrul negocierilor ni s-a promis si faptul ca salariile in toate companiile subventionate vor fi indexate cu rata inflatiei, de la 1 ianuarie 2014", a spus Ion Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Lucratorilor de la Metrou (USLM), dupa negocierile purtate pe 11 octombrie cu... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 16:38
Masurile de protectie a salariatilor de la Nokia puteau fi prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 130/1996, republicata, prin acordul partilor si fara implicarea Ministerului Muncii, au precizat, vineri, reprezentantii institutiei."La nivelul societatii SC Nokia Romania SRL, este in vigoare un contract colectiv de munca, incheiat intre SC Nokia Romania SRL pe de o parte, si Sindicatul Liber Nokia, Sindicatul Nokia Metal, pe de alta parte, pentru perioada 2011-2014 si a fost inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj la 1 februarie.
Prin urmare, contractul colectiv de munca a fost incheiat si inregistrat cu trei luni inainte de intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii.
Prevederile noului Cod nu se aplica retroactiv", explica reprezentantii Ministerului Muncii.
Cei de la minister mai spun ca nu au existat modificari ale Codului Muncii cu privire la concedierile colective.
Astfel, au ramas nemodificate conditiile si termenele in care se pot efectua concedieri colective, obligatia angajatorului de a initia negocieri cu sindicatul pentru a conveni asupra metodelor de evitare a concedierilor colective, reducerea numarului de salariati care vor fi concediati si atenuarea consecintelor concedierii.
In plus, mai spun cei de la minister, sunt mentinute prevederile care obligau angajatorul sa notifice concedierile colective la ITM si la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), in vederea... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 15:57
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) contesta Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2011-2014 semnat vineri si atrage atentia ca acesta va fi recunoscut doar atunci cand va fi semnat de toate cele 13 confederatii patronale reprezentative la nivel national, precizeaza NewsIn."Alianta Confederatiilor Patronale din Romania contesta ferm asa-zisul contract colectiv de munca la nivel national semnat vineri de patru confederatii patronale.
ACPR atrage atentia Guvernului, celor cinci mari confederatii sindicale, dar si celor patru confederatii semnatare ale falsului contract colectiv de munca (CONPIROM, UGIR 1903, CPISC si UNPR), ca acest contract national colectiv de munca este recunoscut numai atunci cand este semnat de toate cele 13 confederatii patronale reprezentative la nivel national", se arata intr-un comunicat transmis sambata de reprezentantii ACPR.
Acestia considera declaratiile liderilor UGIR 1903 si CONPIROM drept "iresponsabile, lipsite de continut si de acoperire, sfidand legislatia in vigoare si incercand sa creeze perdele de fum in dialogul social".
"Atragem atentia Guvernului si celor cinci mari confederatii sindicale, precum si presedintilor celor patru confederatii patronale care au savarsit ieri (vineri, n.r.) un act de impostura, ca marti, in data de 21 decembrie, la ora 16.00, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania se va intruni in Consiliul Presedintilor pentru a decide caile de atac impotriva acestui fals... mai mult
Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 11:44
La sediul Consiliului Economic si Social s-a semnat vineri noul Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2011-2014, care prevede ca salariul minim si grila de salarizare vor fi negociate anual, salariul minim pentru 2011 fiind stabilit la 700 de lei, transmite NewsIn. Contractul a fost semnat intre toate confederatiile patronale reprezentative la nivel national si toate federatiile sindicale la nivel national."Noul Contract Colectiv de Munca cu valabilitate pe patru ani 2011-2014 cuprinde elemente noi fata de cel vechi, care tin seama de situatia actuala a economiei. Una dintre noutati este ca salariul minim si grila de salarizare se vor negocia anual" a declarat pentru NewsIn presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.Potrivit acestuia, pentru 2011 valoarea salariului minim este de 700 lei, mai mare decat cea de pana acum, de 600 lei si mai mare "decat vrea Guvernul", de 670 lei.
"Ca sa exemplific, conform grilei de salarizare, un muncitor calificat va avea un salariu mai mare cu 7%, respectiv 770 lei, iar pentru alte categorii, cum ar fi persoanele cu studii superioare, nu va creste in limita minima, ci se va mentine la acelasi nivel.
Pentru maistri va fi o marire de 1,3% a salariului minim" a exemplificat Coraci.Sindicatele si patronatele anuntau miercuri ca s-au terminat negocierile noului Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pentru anii 2011 - 2014 care stabileste salariul minim si grila de salarizare numai pentru anul 2011. mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 12:59