Ultimii "baieti destepti" din energie au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica, dupa ce contractele lor cu producatorul de energie au fost reziliate in perioada insolventei Hidroelectrica, anunta Euro Insol, fostul administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Baietii destepti" din energie au fost denumiti partenerii Hidroelectrica din contractele pe termen lung, incheiate prin negociere directa incepand cu anul 2004. In aceasta categorie au intrat traderi de energie, mari consumatori - producatori industriali, dar si furnizori de echipamente si servicii.
"Dupa ce Tribunalul Bucuresti a dat in fond castig de cauza Euro Insol si Hidroelectrica in toate actiunile formulate de traderii de energie, de producatorii Alro, Elsid, Electrocarbon si de contractorii Romelectro si Andritz, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut integral hotararile Tribunalului si a respins irevocabil pretentiile contestatorilor", se arata intr-un comunicat Euro Insol.
"Suntem aproape de finalul unei ...citeste mai departe despre "Ultimii "baieti destepti" din energie au pierdut procesele cu Hidroelectrica privind rezilierea contractelor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Decembrie 2016, ora 15:42
Traderii de energie Energy Holding, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, asa-numitii 'baieti destepti' din energie, au dat in judecata Hidroelectrica pentru faptul ca producatorul de energie a denuntat contractele cu acestia in timpul procedurii de insolventa.
Potrivit unor documente publicate pe site-ul Hidroelectrica, cele trei companii cer despagubiri de peste 1,6 miliarde de lei in total.
Astfel, Energy Holding solicita cea mai mare suma, respectiv 1,003 miliarde de lei, Alpiq Romindustries cere 398,6 milioane de lei, in timp ce Alpiq Romenergie vrea sa obtina 215,7 milioane de lei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie 2012, iar pe parcursul verii trecute a denuntat toate contractele bilaterale pe care le avea cu traderii de energie. Dupa iesirea din insolventa, cei trei traderi au dat in judecata compania.
Contractele bilaterale negociate direct intre Hidroelectrica si acesti furnizori de energie au fost timp de mai multi ani subiectul unor scandaluri in spatiul public, din cauza pretului mic la care traderii puteau cumpara energia hidro. In acest context, acesti traderi au primit si denumirea de 'baietii destepti' din energie.
Hidroelectrica a incheiat in 2006 contractul cu Energy Holding, care a generat producatorului de energie pierderi de 1,4 miliarde de lei in total, reprezentand diferenta dintre pretul energiei din contract si pretul pietei.
Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq Romenergie (fost EHOL... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 10:02
Remus Vulpescu, administratorul special desemnat de actionarii Hidroelectrica sa realizeze planul de reorganizare a companiei intrate in insolventa, sustine ca profitul acestei companii este, de fapt, o "cosmetizare contabila" si ca administratorul judiciar, Euro Insol, nu vrea sa recunoasca public acest lucru.
"In Hidroelectrica nu numai intrarile erau diminuate artificial, dar se si cheltuiau bani in mod judicios. Hidroelectrica, in acest al doilea an de seceta, nu ar fi fost in insolventa, nu ar fi putut sa reziste economic si ar fi intrat direct in faliment.
Este un adevar pe care administratorul nu vrea sa il faca public. In realitate, Hidroelectrica in 2011 a avut pierdere, in primele sapte luni din 2012 a fost pe pierdere si numai printr-o cosmetizare contabila aparea pe profit", a declarat Vulpescu, la Digi24.
Hidroelectrica ar putea avea profit de 100 milioane euro in 2013
Administratorul special al producatorului national de energie mai spune ca Hidroelectrica ar fi trebuit sa se supraindatoreze si sa imprumute alti bani in permanenta, ca sa finanteze pierderile. Acum insa, "suntem pe o traiectorie de redresare si Hidroelectrica va iesi din procedura de insolventa, procedura care s-ar putea incheia in urmatoarele luni".
Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"
Totul depinde de creditori de instantele judecatoresti si de viteza cu care vor fi implementate masurile, adauga Vulpescu.... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 14:23
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat ca iesirea din insolventa a companiei de stat nu va fi posibila in aceasta toamna, asa cum sustin mai multe voci politice, ci abia in vara anului viitor, denuntarea contractelor paguboase fiind doar primul pas pentru eficientizarea companiei.
"Unii trambiteaza triumfalist iesirea Hidroelectrica din insolventa in octombrie-noiembrie. Unii cred ca insolventa s-a terminat prin denuntarea contractelor cu baietii destepti. Din punctul meu de vedere, nu este posibil", a declarat Borza intr-o conferinta de presa.
Premierul Victor Ponta a declarat, in cursul saptamanii trecute, ca Hidroelectrica va reveni la statutul juridic normal in septembrie sau octombrie, atunci cand va fi o companie mult mai puternica, "curatata" de contractele care ii afectau activitatea.
Administratorul judiciar afirma, insa, ca denuntarile de contracte sunt "doar varful iceberg-ului", administratorul judiciar identificand alte sapte cauze, care au contribuit la intrarea in insolventa a Hidroelectrica.
"Singurul care gestioneaza Hidroelectrica este administratorul judiciar. Punct. Inteleg ca sunt declaratii politice. Punct. Salut curajul premierului Ponta si al sefului OPSPI, Remus Vulpescu, de a deschide procedura insolventei. (...) Un termen mai realist este 30 iunie 2013. Acest termen nu trebuie sa sperie pe nimeni", a adaugat Borza.
Compania de stat Hidroelectrica are 839 creditori, valoarea creantelor cerute de... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 12:20
Hidroelectrica va denunta marti contractul de vanzare a energiei catre firma Euro-P.E.C. din Galati, din cauza datoriilor, in valoare de 37 milioane de lei, a declarat Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Astazi vom denunta primul contract direct al Hidroelectrica, respectiv cel cu Euro-P.E.C.", a afirmat Borza.
Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme care cumpara energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preturi sub cele de pe piata, si este controlata in proportie de 89% de Marcel Adrian Comsa, din Galati.
In 2011 Euro-P.E.C. a cumparat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Pretul mediu platit de firma din Galati a fost de 141 lei/MWh, fata de o medie 220 lei pe piata de profil OPCOM.
Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Euro-P.E.C., energia electrica furnizata anul trecut de firma a provenit in proprotie de 73,9% de la Hidroelectrica.
Euro-P.E.C. a avut in 2010 o cifra de afaceri de 132 milioane de lei si un profit brut de 1,48 milioane lei.
In 2009 afacerile firmei au totalizat 197,8 milioane de lei, fata de 270 milioane lei in 2008, in timp ce profitul brut a fost de 8,1 milioane lei, in sc?dere de la 24,6 milioane lei in 2008. Firma avea in 2010 un numar de 39 de angajati.
Ministerul Economiei a aratat luni, intr-un comunicat, ca in acest an Hidrolectrica va avea un deficit de numerar de aproximativ 1,4 miliarde de lei (310 milioane de euro),... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:01
Investigatiile derulate de Consiliul Concurentei si Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul lui 2012, sanctiunile maxime stabilite prin legislatia nationala fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, potrivit lui Bogdan Chiritoiu.
"Investigatia pe care o desfasuram noi si cea desfasurata de Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica sunt in stare incipienta si vor mai dura cel putin pana la sfarsitul anului", a declarat vineri presedintele Consiliului Concurentei, BogdanChiritoiu, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al institutiei.
Acesta a explicat ca, prin aplicarea legislatiei nationale, sactiunile pot fi de pana la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent.
"La Comisia Europeana este mai complicat. Va considera ca s-a dat un ajutor de stat prin faptul ca pretul nu a fost apropiat de piata si atunci poate sa impuna recuperarea ajutorului pe toata perioada contractelor. Diferenta intre pretul de piata si cel platit poate fi considerat ajutor de stat si poate fi data decizie de recuperare de catre Comisia Europeana", a explicat Chiritoiu.
Oficialul a aratat ca pentru stabilirea procentului din cifra de afaceri se tine cont de contractele de un an sau de mai multi ani.
"Cu cat durata este mai mare, cu atat procentul este mai mare, dar nu poate depasi 10%, care se aplica numai la anul anterior sanctiunii", a mai spus Chiritoiu.
Consiliul Concurentei a demarat o investigatie asupra... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:33
Presedintele Centrului Roman al Energiei, Stelian Gal, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca Hidroelectrica va avea o problema daca investigatiile lansate de CE arata ca a vandut energie la preturi preferentiale, dar si-a exprimat speranta ca aceste investigatii nu vor avea "un efect negativ".
"Sigur, astfel de evenimente nu vin in ajutorul nostru, acest lucru e clar, dar eu zic sa asteptam finalizarea acestei anchete, pentru ca inca nu putem trage o concluzie.
In cazul ca aceste concluzii vor fi favorabile, Hidroelectrica va avea o problema, inclusiv s-ar arunca poate o lumina mai putin favorabila asupra activitatii noastre, dar cred avem membri foarte multi, nu numai din zona de stat, ci si din zona privata care nu pot fi afectati de activitatea unei entitati. Activitatea noastra merge inainte indiferent ce se intampla si eu sper ca aceasta investigatie sa nu aiba un efect negativ", a declarat Stelian Gal.
Hidroelectrica se numara printre membrii fondatori ai Centrului Roman al Energiei, organizatie profesionala pentru companiile si societatile energetice romanesti, care si-a inaugurat, miercuri, biroul de la Bruxelles.
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a lansat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica.
Scopul investigatiilor este de a stabili... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 21:42
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca sustine "categoric" desecretizarea contractelor "baietilor destepti" din energie, aratand ca a fost si impotriva prelungirii acestora de catre Hidroelectrica.
Totodata, intrebat intr-o emisiune televizata in legatura cu publicarea acestor contracte, el i-a spus jurnalistului ca e posibil sa le primeasca de la un "porumbel" pentru a le publica.
"Daca le-ati avea, ce ati face cu ele? OK, poate o sa le aveti. Cine stie, poate vi le aduce vreun porumbel", a spus Basescu, razand, dupa ce jurnalistul a spus ca ar publica documentele.
De asemenea, Basescu a evidentiat ca expertiza in rechizitoriu a fost serioasa si a durat aproape doi ani si considera ca vor fi date de Justitie si condamnari, avand in vedere valoarea de 126 de milioane de euro a pierderilor inregistrate. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 09:23
Celebrele contracte incheiate in 2002-2004 de cel mai ieftin producator de energie - Hidroelectrica - cu 11 firme si traderi ar putea fi prelungite. Aceste contracte, din care multe au fost semnate pe o perioada de zece ani, sunt acum in prag de expirare, dupa ce au adus pierderi foarte mari statului roman, intrucat tarifele de vanzare a energiei au fost stabilite mult sub pretul pietei.In prezent, circa 10 TWh, ceea ce inseamna 70% din productia anuala a Hidroelectrica, si care reprezinta o cincime din consumul anual de energie al Romaniei, ajunge la acesti "baieti destepti", iar o mica parte este exportata.
Preturi cu circa 50% mai mici decat la Bursa
"Unele dintre contractele actuale ar putea fi prelungite, in cadrul negocierilor de majorare a pretului. Eu acum am un cos de energie, hidro cu termo, si toata lumea va trebui sa se alinieze la pretul minimal de cos", a declarat, pentru EVZ, noul director general al Hidroelectrica, Mihai David, numit la mijlocul lunii iulie, din partea PSD.
Majoritatea "baietilor destepti" iau energia de la Hidroelectrica la un pret sub 100 lei/MWh, fata de 189 lei, pretul mediu de livrare in luna iulie a energiei tranzactionate pe Bursa.
David nu are o simpatie prea mare pentru Bursa, intrucat, spune el, Hidroelectrica trebuie sa aiba contracte incheiate pe minimum cinci ani.
Joaca de-a neputinta
Cand vine vorba despre transparenta contractelor, lucrurile se impotmolesc. Pe Bursa, atat preturile, cat si cantitatile tranzactionate sunt... mai mult
Vineri, 07 August 2009, ora 10:20