Contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat doar in anumite situatii stipulate expres de legislatia muncii. De asemenea, contractul trebuie incheiat doar in forma scrisa si va contine unele elemente specifice prevazute de reglementarile in vigoare.
Conform reglementarilor legale, contractul individual de munca se incheie de regula pe durata nedeterminata. Totusi, exista si unele cazuri in care CIM se poate incheia si pe durata determinata, acestea fiind stipulate de Codul muncii.
Citeste mai multe despre CIM pe perioada determinata: Ce elemente specifice trebuie sa contina si cand poate fi incheiat pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 16:30
Un contract de munca gresit intocmit poate obliga angajatorul sa plateasca daune salariatului pagubit prin prevederile documentului.
Mai mult decat atat, firmele care includ in contractele de munca clauze contrare dispozitiilor legale risca si amenzi din partea inspectorilor ITM, acestea ajungand si la 5.000 de lei. Afla din materialul de mai jos care sunt cele mai frecvente erori cuprinse in contractele de munca, dar si cum trebuie acestea corectate.
Intocmirea unui contract individual de munca nu este tocmai o sarcina usoara, existand anumite limite de continut, a mentionat Dr. Ana Stefanescu, expert legislatia muncii, in cadrul seminarului "Greseli frecvente in contractele individuale de munca: Cum sa le eviti?", organizat recent de AvocatNet.ro.
Citeste mai multe despre Greseli frecvente in contractele individuale de munca. Afla cum le poti evita pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:14
Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
Vasile Marica, presedinte SedLex:
- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.
- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.
- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.
- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.
- Noul Cod al Muncii este facut "pe... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:12
Romania ocupa ultimul loc in UE in ce priveste ponderea angajatilor cu contracte pe perioada determinata, doar unu la suta din lucratorii romani fiind angajati in acest fel, comparativ cu 15 la suta media europeana, potrivit unui raport privind piata muncii prezentat, marti, de BNS, precizeaza Mediafax.Initiatorii raportului sustin ca acest lucru se datoreaza si anvelopei fiscale, care a fost inasprita pe perioada crizei.
"Contributiile de asigurari de sanatate au crescut in 2009, iar din iulie 2010 s-a largit considerabil si baza de impozitare pentru acestea", se arata in raportul prezentat de reprezentantii Blocului National Sindical.
Initiatorii raportului mai arata ca ocuparea part-time si angajarea pe perioada determinata pot reprezenta alternative viabile la ocuparea traditionala, mai ales in perioada de criza, cand conditiile pietei cer mai multa flexibilitate.
Cu toate acestea, si in ce priveste ocuparea part-time Romania este la mai putin de jumatate din media europeana, desi sta mai bine decat Bulgaria, Slovacia, Cehia sau Ungaria.
Din raport mai rezulta ca desi somajul a crescut in 2009, productivitatea muncii a scazut, atat pe angajat cat si pe ora.
"Scaderea productivitatii muncii in 2009, in pofida cresterii puternice a somajului, arata ca restructurarea economiei s-a realizat, in sectorul privat, acolo unde a fost mai facil - resursele umane, dar ca ea nu a fost si suficienta. Ramanerea economiei romanesti pe un trend negativ in 2010 este si consecinta... mai mult
Marti, 31 August 2010, ora 15:37