In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45
ompania canadiana ''Eldorado Gold Corporation'' spera sa deschida o exploatare miniera a aurului in regiunea rurala din nord-estul Greciei, in termen de doi ani. ''Eldorado'' a redeschis si alte operatiuni miniere in vecinatate, in cautare de aur, cupru, zinc si plumb, relateaza New York Times.
Pentru unii locuitori, aceasta activitate, care promite probabil 1.500 de locuri de munca pana in 2015, este o binecuvantare, care ar putea infuza viata in economia sumbra din zona. Pentru alte sute, care au organizat proteste repetate, noua exploatare nu este nimic mai mult decat un simbol al dorintei Greciei din aceste zile de a accepta orice dezvoltare, indiferent care va fi pretul platit in materie de mediu. Cu numai 10 ani in urma, cea mai inalta instanta a Greciei a decis ca suma daunelor aduse mediului de domeniul minier aici nu este pe masura castigului economic.
Tensiunile generate de noile proiecte de dezvoltare sunt resimtite si in alte parti din Grecia, in contextul in care tara se confrunta cu al saselea an de recesiune, fiind dornica sa realizeze operatiuni care aduc bani si obligata de creditorii sai sa simplifice procesele de autorizare. Ecologistii aduc obiectii la planurile care prevad vanzarea de mii de hectare de terenuri si permit explorarea in apropierea unor ecosisteme delicate.
''Eldorado'' are planuri mari pentru regiune. Intentioneaza sa investeasca un miliard de euro in operatiuni miniere diferite, iar directorii sai se asteapta ca activitatile... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 15:43
In timp ce in Romania problema Rosia Montana continua sa fie motiv de controversa si vecinii bulgari se confrunta cu o dilema asemanatoare. Tot o companie canadiana, de data aceasta Dundee Precious Metals si subsidiara sa pe piata locala bulgareasca, au planuri pentru deschiderea unei mine de aur in Krumovgrad, un oras aflat in apropiere de capitala Bulgariei, Sofia.
Proiectul anuntat de compania canadiana starneste discutii si controverse in statul bulgar, atat din punct de vedere social, cat si din perspectiva impactului asupra mediului inconjurator, scrie New York Times.
Anul acesta, guvernul de la Sofia a precizat ca va da unda verde inceperii proiectului, in ciuda opozitiei inversunate a comunitatii locale.
Reprezentantii acestia sustin ca deschiderea minei va afecta grav mediul inconjurator dar si stilul de viata al localnicilor, in marea lor majoritate ciobani si agricultori.
Balkan Mineral&Mining a repetat, in mai multe randuri, rezidentii ca nu vor exista efecte adverse semnificative nici pentru sanatatea lor si nici pentru natura. In plus, guvernul de la Sofia sustine ca mina de aur va aduce investitii straine si ca va imbunati, cel putin din punct de vedere financiar, nivelul de trai al bulgarilor.
Cu toate acestea, localnicii nu sunt convinsi, mai ales ca zona in care locuiesc, in muntii Rhodope, este una dintre putinele neafectate de poluare si de exploatarile agresive inregistrate inca de pe vremea regimului comunist. mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 13:25
Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, intr-un interviu pentru AFP. Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP citat de Mediafax, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor.
"Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm.
Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.
Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.
La inceputul lunii septembrie,... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 07:34
Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, precizeaza Mediafax.Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor."Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.La inceputul lunii septembrie, directorul tehnic al RMGC, Cecilia... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:57
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, la Rosia Montana, ca "daca 2010 nu este un an in care sa se ia o decizie privind proiectul minier acesta ar putea fi compromis", precizand ca din punctul sau de vedere orice ministru al Economiei are obligatia sa sustina o astfel de investitie."Daca 2010 nu este un an in care sa se ia o decizie, proiectul poate fi compromis. Deja se discuta de foarte multi ani, este vorba si de starea de spirit care este in jurul acestui proiect.
Pe pietele unde proiectul este listat a inceput sa existe un semn de intrebare, de neincredere asupra proiectului si de aceea autoritatile statului trebuie sa ia o decizie", a spus Videanu.
Videanu a afirmat ca, din punctul sau de vedere, toti cei interesati de acest proiect trebuie sa colaboreze pentru a asigura cele mai bune conditii de mediu, cele mai bune conditii pentru protejarea vestigiilor istorice de care dispune zona, iar daca va exista disponibilitate la dialog se vor gasit solutii.
Ministrul Economiei a adaugat ca Romania trebuie sa transmita incredere potentialilor investitori, pentru ca fara acest pilon important reprezentat de investitiile straine directe, statul nu va avea resurse suficiente sa poata investi in sectorul minier.
"Daca toti avem disponibilitatea de a gasi cele mai bune solutii si de a raspunde si la intrebarile celor care au preocupari si in zona ecologica, in zona monumentelor, justificate si corecte, cred ca vom gasi acele solutii optime ca sa dezvoltam... mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 23:51
Compania canadiana Gabriel Resources a alocat un buget de 38,4 milioane de dolari canadieni (27,3 milioane de euro), pentru proiectul Rosia Montana in 2010, suma fiind necesara pentru intretinerea activelor si studiul de impact asupra mediului.Dupa incheierea evaluarii de mediu, Gabriel Resources estimeaza cheltuieli suplimentare de 93 milioane dolari canadieni (66,1 milioane euro) pentru achizitia unor terenuri sau accelerarea activitatii pentru obtinerea permiselor si acordurilor necesare obtinerii aprobarilor de constructie, potrivit raportului financiar.
La acestea se vor adauga costuri de sase milioane de dolari canadieni (4,26 milioane de euro). Investitorul canadian arata in raport ca schimbarea Guvernului de la finele anului trecut a adus un dialog mai activ cu autoritatile romane, un interes mai ridicat si o crestere a vointei politice pentru proiect.
Ultimul mare obstacol pentru derularea proiectului Rosia Montana este avizarea studiului de impact asupra mediului. Investitia a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.
Compania detine 80,46% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin compania Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin... mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 23:20
Rosia Montana, o localitate miniera din Muntii Apuseni, cu veche traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa, a intrat in atentia opiniei publice dupa ce o firma canadiana, Gabriel Resources, a facut publica dorinta de a extrage aur din zona.Proiectul de la Rosia Montana a fost primit cu rezerve din partea mai multor ONG-uri, care si-au exprimat temerea ca exploatarea miniera din acea zona, in care se afla cateva biserici si cimitire, precum si ruinele cetatii romane Alburnus Maior, ar putea afecta mediul si obiectivele culturale. Planul de exploatare al companiei Rosia Montana Gold Corporation Conform reprezentantilor Gabriel Resources, intreaga exploatare miniera de la Rosia Montana se va intinde pe 23,8 kilometri patrati, iar cea de la Bucium pe 32,1 kilometri patrati. Prima mina ar urma sa fie construita in aproximativ 3 ani. Exploatarea va dura 16 ani, iar reecologizarea alti 5 ani.
Printre altele, proiectul prevede construirea a trei baraje, unul de decantare, unul pentru captarea apelor acide si un bazin secundar. Suprafata barajului de decantare la final va avea o inaltime de 185 de metri, in timp ce iazul de decantare va avea o suprafata de 300 de hectare. Reprezentanta canadienilor in Romania este Rosia Montana Gold Corporation, o societate infiintata in 1999, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva, cu 19,3%, Gabriel Resources, cu 80% si alti actionari minoritari, cu 0,7%. Canadienii vor sa angajeze, in primii... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2009, ora 23:15