Cei mai fericiti angajati din lume lucreaza in statele din nordul Europei. Romania nu sta deloc rau in acest clasament, insa suntem depasiti de tari precum Ungaria sau Mexic.
Cel putin asa arata un studiu realizat in 57 de tari de Universum, o companie ce ofera servicii de consultanta si branding de angajator.
Danemarca se afla in fruntea topului, iar pe locul al doilea e Norvegia, in timp ce medalia de bronz revine unei tari din America Latina, anume Costa Rica, potrivit cercetarii de piata remise Ziare.com.
Urmatoarele locuri sunt ocupate de Suedia si Austria, iar top 10 e completat de Olanda, Finlanda, Belgia, Ungaria si Cehia.
Romania e pozitionata pe treapta cu numarul 14, sub tari precum Germania (11), Elvetia (12) si Mexic (13). Imediat sub noi se afla vecinii bulgari (15) si francezii (16).
La polul opus, tarile unde angajatii sunt nefericiti si se gandesc sa-si schimbe locul de munca se afla Kuwait si Ghana.
Trebuie mentionat ca studiul a fost facut in randul ...citeste mai departe despre "In ce tara se afla cei mai fericiti angajati din lume: Romania sta bine, dar e depasita de Ungaria si Mexic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 16:55
Aproape 20% dintre angajatii din Romania nu castiga un salariu suficient pentru a-si asigura traiul, cel mai ridicat procentaj din Uniunea Europeana, cauzat in principal de deficiente structurale care persista dinainte de criza, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE).
Romania (19%), Grecia (15%), Italia si Spania (cate 12%) inregistreaza cele mai ridicate procentaje de adulti care au un loc de munca, dar traiesc la limita saraciei, fata de 9% la nivelul UE, potrivit raportului pregatit de Directoratul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune din cadrul CE.
In timp ce in Italia si Spania situatia s-a agravat in special in urma crizei financiare globale din 2008 si a crizei datoriilor de stat, in Romania si Grecia fenomenul are natura structurala, numarul angajatilor care castiga insuficient fiind relativ ridicat si inaintea turbulentelor economice care au maturat Europa.
Astfel, in Romania, ponderea celor cu venituri insuficiente in numarul total de angajati a crescut cu doua puncte procentuale in perioada 2008-2012, in timp ce Italia a inregistrat o crestere de trei puncte procentuale.
Printre factorii care genereaza aceasta situatie se numara oferta scazuta de locuri de munca, care determina multe persoane sa accepte contracte part-time, salariile scazute sau structura familiala. Ponderea angajatilor cu jumatate de norma (part-time) este mai mare in randul celor cu venituri insuficiente decat in restul bazei de angajati.... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 16:35
Romania este una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri, in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si datorita costului redus, este concluzia la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL).
Unul dintre avantajele principale, la care au facut referire majoritatea reprezentantelor ABSL, este acela ca romanii cunosc mai multe limbi straine, iar un altul este cultura locala, care permite si o mai buna intelegere a altor culturi.
In acelasi timp, pe piata serviciilor pentru afaceri din Romania sunt si probleme, una dintre acestea fiind birocratia cu care se confrunta companiile care vor sa intre pe acest segment al economiei romanesti.
Costurile, dimensiunea si pregatirea fortei de munca atrag companii
"Romania are costuri reduse si, chiar daca acestea sunt in crestere, inca se mentin la un nivel atractiv, sub cel din Polonia, de exemplu. In acelasi timp, marimea pietei fortei de munca permite companiilor care vin sa poate recruta angajatii necesari. De exemplu, in tari cu populatie mica, cum sunt cele baltice, companiile nu pot angaja mai mult de o suta de persoane. In acelasi timp, pregatirea fortei de munca este buna, atat a celor 'high-end', cat si a celor 'low-end' (muncitori - n.r.), aceasta din urma fiind atractiva", a spus Pawel Panczyj, Managing Director, ABSL Polonia.
El a subliniat ca datorita acestor trei motive,... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:05
Romania are o rata de angajare de 60%, una dintre cele mai scazute din Europa, inregistrand totodata o rata a somajului incredibil de stabila, atat in perioada de boom, cat si in criza, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondiala.
Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale (BM), care arata ca Romania are doua probleme majore: rata de angajare scazuta si abilitatile lucratorilor romani.
Reprezentantul BM a precizat ca Romania are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, insa, in acelasi timp, a avut o rata a somajului "incredibil de stabila", atat in perioada de criza, cat si in cea de crestere economica.
"O problema este faptul ca, in perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu si productivitatea", a mai spus Leyton.
Studiul citat a mai aratat ca procentul companiilor din Romania care fac formare profesionala pentru angajati este foarte scazut si, chiar daca numarul de absolventi de studii universitare a crescut foarte mult in ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privata.
"In sectorul privat, s-a extins dramatic invatamantul la distanta. Se pune putin accent pe dezvoltarea abilitatilor. Este necesara o abordare bazata pe fapte. Trebuie gasita o solutie pentru utilizarea bazinului de forta de munca neutilizata", a subliniat Leyton.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, cu acelasi prilej, ca este dificil sa adaptezi educatia... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 10:56
Potentialul de crestere pe piata tichetelor de masa este de peste 150 de milioane de lei lunar, in Romania, in conditiile in care doar 47% din totalul salariatilor beneficiaza de aceste tichete, releva o analiza a Golden Mind & Spirit.
Potrivit acestui studiu, in Romania, mai putin de o treime din companiile din categoria IMM-urilor utilizeaza tichetele de masa si cadou, ceea ce arata ca potentialul de dezvoltare al acestei piete este semnificativ.
Societatile cu mai putin de 10 salariati sunt cel mai putin familiarizate cu sistemul tichetelor de masa, ele suferind, de altfel, cel mai mult in ultimii ani, ca urmare a situatiei economice. Ponderea lor in utilizarea acestui sistem de motivare este de doar 24%.
Per ansamblu, 47% din totalul salariatilor din Romania beneficiaza de tichete, ceea ce, numeric vorbind, inseamna sub doua milioane de persoane.
In raportul Golden Mind & Spirit se mai arata ca, pe baza acestor date, avand in vedere totalul de 4,2 milioane de angajati existenti in Romania, din care aproximativ 1,5 milioane nu au dreptul la tichete (fiind bugetari) si 1,9 milioane au deja astfel de bonuri, expertii Golden Mind&Spirit au ajuns la concluzia ca exista un potential de crestere echivalent cu 800.000 de salariati.
Astfel, daca fiecare din acesti salariati ar primi, in medie, 21 de tichete de masa lunar, potentialul de crestere al pietei tichetelor ajunge la cel putin 16,8 milioane de tichete emise lunar, iar la valoarea nominala de 9 lei a unui... mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 16:00
Costurile totale pentru o ora de munca in Romania au crescut in ultimul trimestru din 2011 cu 8,6% fata de perioada similara din 2010, al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), dupa Bulgaria, arata datele publicate joi de Eurostat.
Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 8,4% pe an, in constructii cu 8,1% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 8,8%.
La nivelul UE, costurile cu forta de munca au avansat in perioada octombrie-decembrie 2011 cu 2,7% fata de perioada similara din 2010, iar in zona euro cu 2,8%.
Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca au crescut in UE cu 3,2% in industrie, cu 2,7% in constructii si cu 2,5% in servicii, in timp ce in zona euro, costurile au fost cu 3,3%, 2,6%, respectiv 2,6% mai mari.
Dintre tarile membre ale UE, Bulgaria a avut cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca in trimestrul IV din 2011, de 12,6%%, fata de aceeasi perioada din 2010. Scaderi au fost inregistrate in Irlanda si Portugalia (-1,7% in ambele tari) si Slovenia (-0,3%). mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 13:15
Retrogradarea a noua state din zona euro, printre care Franta si Austria, de catre agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) a lovit blocul comunitar. Decizia S&P va determina o crestere a costului de finantare pentru Romania, spun specialistii.
Analistii internationali avertizeaza ca viitorul euro este in pericol si ca moneda unica europeana risca sa dispara. Romania va simti retrogradarea operata de S&P pentru ca se va majora costul de finantare in euro.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca finantarile in euro, cel mai probabil, vor avea o tendinta de scumpire in Romania.
"Finantarile in euro vor avea o tendinta de scumpire, ceea ce poate va avea si un aspect pozitiv, prin stimularea creditarii in lei. In ceea ce priveste riscul deprecierii leului, cu o inflatie mica si in scadere, spatiul de manevra este mai mare si ca dobanda, si la nivel de curs. Cu un curs usor mai depreciat, pana la 4,4 lei/euro, nu vad efecte semnificative. Important sa nu fie mai mult", a adaugat Dumitru.
Desi in contextul international este inevitabila o presiune pe curs in toata Europa de Est, Dumitru crede ca in Romania ar trebui sa fie efecte mai mici pentru ca prezenta nerezindetilor este mai redusa.
Finantare mai scumpa in euro pentru Romania
Economistul sef al UniCredit, Dan Bucsa, se astepta la o penalizare a activelor din centrul si estul Europei, dar nu vede o contagiune pe canal bancar direct din decizia S&P. "Probabil ca BCE va continua... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 07:30
Rentabilitate angajatilor din Romania a scazut cu 12% in 2010, potrivit unui studiu realizat de compania de audit si cosultanta PwC Saratoga Romania.
Astfel, rentabilitatea capitalului uman din tara noastra a coborat de la 1,53 la 1,34 si se apropie de media din Europa Centrala si de Est (1,36). S-a mentinut insa un avantaj semnificativ in comparatie cu Europa de Vest (1,17).
Tehnic, indicele 1,34 reprezinta venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara platita de angajator sub forma de salariu.
Cauzele scaderii productivitatii sunt contextul economic, forta de munca mai scumpa si anularea practicilor de munca neplatita sau a angajarilor cu norma redusa.
Costurile cu forta de munca au crescut cu 10% in ultimul an, reprezentand 10,13% din costul total al unei companii. Totusi, costurile din Romania se mentin in continuare scazute in comparatie cu cele din Europa de Vest.
Scaderea rentabilitatii, motiv de ingrijorare
"Acesta este un semn de ingrijorare cu privire la competitivitatea Romaniei, iar companiile locale ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea rezultatelor financiare si a productivitatii muncii, pentru a mentine atractivitatea Romaniei ca destinatie de investitii in Europa Centrala si de Est", a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Rata de recrutare s-a dublat in 2010 fata de 2009, ceea ce inseamna ca firmele romanesti isi refac efectivele dupa perioada... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 15:12
"Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost vor putea abuza in continuare.(…) Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Este legislatia muncii de acum o frana in calea investitiilor?
Codul muncii actual avea nevoie de unele revizuiri.
Intr-adevar, erau unele masuri prea stranse, proceduri prea complicate si trebuia o relansare pe piata muncii dar, de acolo si pana la a trece in extrema cealalta, mi se pare o alegere total nefericita a actualului Guvern.
Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe piata muncii de afara, vorbim de contracte pe perioada determinata in procent de 25-27%. In astfel de cazuri, observam ca procentul somajului este la fel de ridicat, iar salariile sunt, ca medie in UE, cu 15% mai mici.
Daca in tari cu traditie, unde politicul nu ajunge sa aiba o imixtiune asa de mare peste tot, acestea sunt efectele pe care le aduce folosirea contractelor pe perioada determinata, atunci ce se va intampla in Romania?!
Trebuie sa existe o metoda care sa poata sa aduca in Romania un mod mai usor de a te angaja.
Problema este ca vom avea o piata a muncii... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 00:20