Un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere in 2020 in Romania, care initial va lua masura disponibilizarii a 400.000 de bugetari, iar ulterior se va lua decizia renuntarii la cota unica de impozitare si adoptarea impozitarii progresive, le-a transmis marti seara presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Dragos Anastasiu, oamenilor de afaceri germani din Romania.
Acesta a argumentat aceste posibile masuri prin faptul ca in urmatorii cel putin trei ani nu vor exista bani pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor conform actualelor Legi a Pensiilor si a Salarizarii Unitare, iar politicienii nu se vor atinge de pensii si de salariile bugetarilor, astfel ca singura masura pentru Guvern de a obtine bani la buget ar ramane renuntarea la cota unica de impozitare.
Desi s-a adresat oamenilor de afaceri germani din Romania in calitatea sa de presedinte al Camerei de Comert Romano-Germane, Dragos Anastasiu a subliniat ca vorbeste in nume personal, desi aceste informatii nu includ "nimic ascuns".
"Cota unica: e o parere personala, eu sunt sustinatorul cotei unice, dar cota unica n-are nicio sansa sa supravietuiasca. Repet, nu pot sa spun de unde vin discutiile, dar dupa parerea mea personala cota unica nu are nicio sansa sa supravietuiasca. C-o fi bine, c-o fi rau, nu sunt banii in Romania! In anii 2020, 2021, 2022 si asa mai departe, nu sunt bani pentru a plati salariile si pensiile conform actualei Legi a Pensiilor si a Salarizarii Unitare. Nu sunt... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 08:35
Cota unica reprezinta principala masura care favorizeaza investitiile in Romania, in timp ce atractivitatea scazuta a stimulentelor fiscale se afla in topul neajunsurilor legislatiei fiscale curente, a declarat, luni, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Ionut Simion, in cadrul unei conferinte in care au fost prezentate rezultatele unui sondaj privind principalele masuri de politica fiscala.
"Intr-o majoritate covarsitoare, 75% dintre participanti considera cota unica ca fiind dintre principalele masuri care favorizeaza investitiile si fac Romania competitiva. Pe locul 2, nu surprinzator, pentru ca printre membri AmCham nu sunt numai companii multinationale, sunt si companii romanesti, un numar suficient de mare, cea de-a doua masura foarte apreciata este cota de impozit pe dividende, de 5%, care a stimulat ramanerea capitalului in Romania. Pe locul trei, destul de aproape, peste jumatate dintre participanti considera ca stimulentele fiscale sunt masuri care incurajeaza mediul de afaceri din Romania", a spus Ionut Simion.
Respondentii la sondaj au mai mentionat armonizarea legislatiei fiscale cu legislatia europeana (58%) si legislatia pentru regimul de holding (30,7%), la capitolul avantaje ale politicii fiscale.
"Cea de-a doua intrebare este 'Va rugam sa selectati principalele neajunsuri, maxim 5, ale legislatiei fiscale curente care constituie o bariera pentru investitii suplimentare si afecteaza perceptia generala despre mediul... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 12:58
Cota unica de 16% va fi mentinuta pe parcusul celor patru ani de guvernare USL, pentru a garanta stabilitatea si predictibilitatea sistemului fiscal romanesc, a anuntat premierul Victor Ponta, la Berlin, intr-o conferinta la care au participat mai multi oameni de afaceri germani.
"Vom mentine sistemul fiscal cat mai stabil si predictibil posibil. Cota unica de 16% - o sa fiu foarte sincer spunandu-va ca eu si alti social-democrati am propus sa o schimbam, dar din cauza influentei pozitive a partenerilor nostri liberali de coalitie am decis sa pastram cota unica si o vom mentine in mandatul de patru ani.
Este o garantie a stabilitatii legislatiei noastre fiscale", a spus Ponta, in conferinta organizata la sediul Deutsche Bank.
Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevede mentinerea plafonului maximal de impozitare de 16% si introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% si 16%, stabilite pe grile de venit.
In discursul sustinut in fata oamenilor de afaceri germani, Ponta a aratat ca Romania s-a confruntat, incepand cu 2009, cu o criza economica si sociala, iar anul trecut a trecut printr-o criza politica, dar ca autoritatile sunt hotarate sa asigure in prezent stabilitate si predictibilitate.
"Vestea buna este ca ne-am invatat lectiile, am avut alegerile, iar acum stabilitatea, predictibilitatea si implicarea in promovarea reformelor sunt... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 17:21
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
Ceea ce propun politicienii privind cota unica diferentiata reprezinta o supra-intarire a unui sistem care deja exista, a declarat, vineri, Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Se vorbeste acum de o diferentiere a cotei unice, in sensul existentei si a altor cote mai mici de 16%. A existat un articol, de acum trei zile, pe care foarte putina lume l-a bagat in seama. Acesta spune ca aceasta diferentiere exista. Datorita sistemului de deduceri, unul care are salariul mai mic si deduceri mai mari plateste din activitate 12%, altul plateste 14% si altul cu salariul mare plateste 16%. Ceea ce propun politicienii este o supra-intarire a unui sistem care deja exista. De ce o fac? E campanie electorala si asa mai departe. In ceea ce priveste fondurile europene, de ce oare au performat mai bine SAPARD, ISPA si toate alea? Nu cumva pentru ca erau unificate sub un acelasi management politic si tehnocratic.(...) Sunt multe lucruri care acum functioneaza mai prost decat inainte, iar impartirea acestor programe la 7, 8, 9 ministere a fost a fost si ea una dintre cauze?", a explicat Lazea.
Catalina Molnar, economist sef al UniCredit Þiriac Bank este de parere ca programele
de guvernare sunt populiste, la acest moment.
"Se zice ca in Romania nu sunt irigatii, sau un sistem de irigatii destul de bun, ministrul Agriculturii spune ca se vor face investitii de acum incolo, sau cel putin asta se doreste, dar imi aduc aminte de un articol in ziar... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:10
Investitorii romani aleg sa isi deschida firme in Bulgaria, anul trecut numarul companiilor romanesti inregistrate in Bulgaria crescand cu aproape 50%. Cu ce "ademeneste" Bulgaria investitorii romani?
Romanii nu sunt singurii care se reorienteaza catre Bulgaria. Numarul firmelor provenite din Grecia a crescut cu 72%, la 3.781 de firme.
Printre motivele care determina investitorii romani sa isi inceapa afacerea in Bulgaria se numara cota unica, valoarea TVA-ului sau plafonul contributiilor fiscale, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat pe probleme de fiscalitate.
"Din punct de vedere fiscal, stau mult mai bine decat noi, atat in ceea ce priveste cota unica, care este de 10% in Bulgaria, dar si TVA-ul care este de 20% si, mai ales, pe contributii sociale, unde au 29% plafonat la 1.000 de euro, 2.000 de leve.
Practic, indiferent de cat trebuie sa dai salariul unui bulgar, mai mult de 290 de euro nu platesti la contributiile sociale, angajat plus angajator. Au o administatie fiscala mult mai eficienta decat a noastra si au restructurat-o cu proiecte finantate de Banca Mondiala", a precizat Gabriel Biris, avocat partener Biris Goran, pentru Business24.
In plus, stabilitatea politica, birocratia mai putin "stufoasa" si un ministru de finante care se afla in top 100 cele mai citate personalitati ale lumii, ar putea contribui la decizia investitorilor de a alege sa investeasca in Bulgaria.
"Bulgaria are o legislatie fiscala ceva mai competitiva... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:58
Contributiile sociale vor fi reduse cu doua puncte in partea a doua a acestui an, in schimb cota unica de impozitare si taxa pe valoarea adaugata vor fi mentinute la actualul nivel si in urmatorii trei ani, veniturile bugetare fiind deja calculate pana in 2014 inclusiv in raport cu actualele valori. Proiectiile au fost incluse in proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, document obtinut de MEDIAFAX.
Reducerea cotelor de contributii sociale cu doua puncte procentuale este prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.
"In anii urmatori, se va putea lua in consideratie problema revizuirii TVA si ulterior a cotei unice, avand in vedere competitia fiscala regionala extrem de dura, dar aceasta nu este o viziune care se poate materializa in anul 2011", se mai arata in document.
Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa urce de la 180,5 miliarde lei estimat pentru acest an la 203,6 miliarde lei in 2012, 227,5 miliarde lei in 2013 si 253 miliarde lei in 2014, in timp ce cheltuielile bugetului consolidat ar urma sa creasca de la 204,4 miliarde lei prognozat pentru acest an la 221,6 miliarde lei in 2012, 243,5 miliarde lei in 2013 si 266,4 miliarde lei in 2014.
Evolutia veniturilor colectate la bugetul general consolidat in intervalul 2012-2014 este insa calculata in strategie pe baza actualelor valori ale cotei unice de impozitare... mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 22:49
Partizanii impozitarii liniare (zisa si cota unica) si-au intensificat sustinerile dupa ce PSD a prezentat o grila de impozitare progresiva in cazul ca ar reveni la guvernare. Din pacate, dincolo de argumente teoretice si faptice, au adus pe tapet si virtuti ipotetice sau chiar nereale ale respectivului sistem de impozitare. Inainte de toate, acesta este prezentat ca fiind o abordare de dreapta. De dreapta, pe naiba!
Toate tarile considerate "liberale" practica, dimpotriva, impozitarea progresiva. Si aceasta este mentinuta si daca la guvernare se afla stanga sau dreapta in tara respectiva.
De fapt, impozitarea liniara este doar o abordare rudimentara, practicata de tarile primitive in conceptie si administrare economico-sociala.
Sustinatorii cotei unice exploateaza de fapt confuzia, care exista la nivelul oamenilor cu pregatire economica precara, intre impozitul unic si impozitul mic, fara a intelege ca liniaritatea impunerii ii afecteaza relativ tocmai pe ei, retinandu-li-se acelasi procent dintr-o suma absoluta mult mai mica, in timp ce acelora cu venituri ridicate le raman dupa retineri sume absolute mult mai mari.
Partizanii cotei unice gasesc tocmai in acest lucru o virtute, pe care nu se sfiesc s-o numeasca sprijinirea motivatiei muncii, in sensul ca ai fi indemnat sa muncesti mai mult intrucat nu ti se ia proportional mai mult, ca in cazul impozitarii progresive!
Nu este - ba chiar deloc - asa! In primul rand, pentru ca impozitarea liniara nu poate fi, in mod... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 00:21
Reprezentantii Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR) solicita Guvernului reducerea cotei unice de la 16% la 10%, ca masura de atragere a investitorilor in vederea relansarii economiei, precizeaza Mediafax."Este evident ca nu vom putea conta pe investitii publice in perioada urmatoare, ca element de crestere economica si atunci propunem guvernului Boc sa isi asume reducerea cotei unice la 10%. Romania este o insula inconjurata de tari care demult aplica o cota redusa de impozitare", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon.
El a aratat ca, prin reducerea taxelor, Romania ar reintra in atentia investitorilor romani si straini, acestia asteptand adoptarea unui sistem de impozitare si taxare stabil si predictibil.
"Prin reducerea cotei unice, guvernul ar avea problema scaderii veniturilor la buget, dar propunem pentru a fi compensate diminuarile de la buget impozitarea jocurilor de noroc online, atat in ceea ce priveste firmele organizatoare, cat si a jucatorilor care participa la acest gen de jocuri", a adaugat Agathon.
Reprezentantul ACPR sustine ca in Romania circa 500 milioane euro sunt jucate anual pe astfel de jocuri online, suma care nu este impozitata deloc in Romania.
"Il vad pe Boris Becker ca face reclama la astfel de jocuri. Aceste firme care detin site-urile au sediul in Nepal. Putem sa-i chemam pe acesti baieti aici la Bucuresti si sa le spunem ca in UE multe tari studiaza interzicerea pariurilor online si sa le spunem ca... mai mult
Marti, 07 Septembrie 2010, ora 13:30