Jumatate dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania au probleme, in conditiile in care 10% din total sunt in stare falimentara, iar 40% si-au redus activitatea in ultimii doi ani, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Aceasta in conditiile in care IMM-urile dau mai mult de jumatate din PIB-ul tarii si contribuie intr-o mare proportie la exporturi, a amintit el, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
"14,28%, adica 1 din 7 IMM-uri, si-au amplificat activitatea in ultimii doi ani, iar o treime functioneaza la aceeasi parametri, ceea ce este foarte important, pentru ca da stabilitate economiei. Din pacate, jumatate dintre IMM-uri au probleme. 10% sunt in situatie falimentara, iar 40% si-au redus activitatea, ceea este un procent foarte mare. Acesta este tabloul ultimilor doi ani", a aratat Nicolescu.
El a aratat ca principalele dificultati sunt lipsa resursei umane, birocratia si inflatia, urmate de dificultati de natura financiara, care se refera la cerere si la concurenta neloiala.
"De asemenea, finantarea este o problema-cheie. Romania este singura tara din Europa unde autofinantarea este modalitatea principala de finantare a IMM, adica 70%. La noi, creditele fiind folosite doar de un sfert dintre IMM-uri, ceea ce inseamna ca nu ne dezvoltam", a aratat reprezentantul CNIPMMR.
Potrivit acestuia, autofinantarea nu produce un progres... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:27
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat, in cadrul initiativei JEREMIE, patru noi contracte de finantare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank.
Prin noile contracte, semnate in cadrul instrumentului JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") de creditare cu subventie partiala de dobanda, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania
In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:10
Elvetia a donat Romaniei 20 de milioane de franci, in urma unui acord, iar IMM-urile vor putea accesa cate 100.000 de franci din acest fond, pe care sa ii returneze apoi statului "cu o dobanda buna", a declarat, joi, ministrul delegat pentru IMM-uri si Mediu de afaceri, Maria Grapini.
Ministrul Maria Grapini a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca IMM-urile pot accesa fonduri dintr-o donatie a Elvetiei catre Romania in valoare totala de 20 milioane de franci elvetieni, transmite corespondentul Mediafax.
"Nu trebuie sa mai stam pe banii de la statul roman. Am facut un acord cu Elvetia care ne-a dat 20 de milioane de franci elvetieni. Fiecare IMM va putea sa ia cate 100.000 de franci si sa ii returneze apoi statului cu o dobanda buna. Este un acord cu statul elvetian, banii sunt donati. Speram ca din 2014 sa putem lucra cu alte regului de piata pentru IMM-uri", a declarat Grapini.
Ministrul a mai spus ca in prezent se lucreaza la o lege a IMM-urilor.
"Avem pregatita o lege a IMM-urilor. Vrem ca in 2014-2020 sa dirijam catre acest sector mai multe fonduri, sa incurajam cat mai mult IMM-urile", a spus Grapini.
Ministrul Maria Grapini a participat, la Timisoara, alaturi de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si la o intalnire cu oamenii de afaceri din Timisoara si Arad. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:30
Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM, ca bancile nu au nicio disponibilitate pentru a finanta economia in acest moment si trebuie acceptata acordarea de garantii guvernamentale pentru creditele acordate IMM-urilor de catre banci.
Seful statului a enumerat, la inceputul intrevederii, obiectivele noului acord cu organismele financiare internationale, mentionand si crearea de locuri de munca, resursa fiind fondurile europene.
"Va trebui sa negociem cu dumneavoastra un fond de garantii guvernamentale pentru a putea da garantii bancilor sa acorde finantare IMM-urilor. Altfel, bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia in momentul de fata", a afirmat Basescu, referindu-se la prioritatile noului acord pe care autoritatile romane doresc sa il incheie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
El a aratat ca o alta sursa de crestere economica poate fi accesarea de resurse financiare oferite de Banca Europeana de Investitii, insa autoritatile romane trebuie sa pregateasca in acest sens un "spatiu fiscal adecvat".
"Va trebui sa cream spatiul fiscal sa utilizam facilitatile uriase create la ultimul Consiliu European legat de accesarea de bani de la Banca Europeana de Investitii, inclusiv prin punerea in garantie a unor sume de bani din fondurile de coeziune", a mai spus Basescu. mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 17:05
BERD isi intensifica sprijinul acordat Romaniei pentru a depasi impactul crizei financiare, printr-un imprumut de 80 milioane euro acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru sub-creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, a anuntat, luni, BCR.
"Imprumutul, care va fi acordat in doua transe egale, va sprijini afacerile locale, care sunt inca afectate de criza financiara globala. Deoarece Romania da semne de redresare economica, este foarte important sa se imbunatateasca accesul companiilor la finantare", se spune in comunicat.
BCR va acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii sub forma de credite de investitii, facilitati de creditare, credite pentru capital de lucru, finantare pentru leasing, factoring si alte instrumente de finantare, cu accent special pe agricultura si agri-business. Creditele acordate companiilor vor fi disponibile atat in euro cat si in lei.
BCR, impreuna cu parteneri internationali, sustine intreprinderile mici si mijlocii sa dezvolte proiecte viabile prin programe de finantare competitive. Incepand cu anul 2000, BCR a finantat peste 10 000 de astfel de proiecte (din fonduri proprii sau din fonduri imprumutate de la institutiile financiare internationale), pentru care valoarea totala cofinantata a fost de peste 1 miliard euro.
"Am lucrat indeaproape cu BCR de multi ani si suntem incantati sa intensificam cooperarea prin acest nou proiect. Acest lucru demonstreaza angajamentul continuu al BERD si BCR de a sprijini economia... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 13:41
Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Comerciala Romana (BCR) semneaza un acord de creditare de 50 milioane euro, pentru finantarea proiectelor care urmeaza a fi derulate de catre intreprinderile mici si mijlocii, companiile cu o capitalizare de piata medie si entitatile publice din Romania.
Imprumutul BEI va fi utilizat pentru co-finantarea proiectelor care contribuie la dezvoltarea regionala si la productivitatea IMM-urilor si a companiilor cu o capitalizare de piata medie din sectorul industrial si cel al serviciilor in Romania.
Investitiile IMM-urilor, care vizeaza eficienta energetica, vor primi, totodata, asistenta sub forma de grant-uri din partea Comisiei Europene (CE), in baza Oportunitatii privind Facilitatea de Finantare a IMM-urilor pentru Eficienta Energetica, care prevede cooperarea intre BEI si CE, in vederea reducerii emisiilor de CO2 in constructii si industrie.
"Fondurile BEI vor imbunatati accesul la finantarea pe termen lung acordata IMM-urilor, companiilor cu o capitalizare de piata medie si municipalitatilor. Aceasta va contribui la intarirea competitivitatii in Romania, deoarece aceste companii formeaza coloana vertebrala a economiei tarii si vor crea un numar semnificativ de locuri de munca, in special oportunitati noi de angajare, generand, totodata, un procent substantial din PIB", a declarat Plutarchos Sakellaris, vicepresedintele BEI responsabil pentru Romania.
Acordul dintre BEI si BCR are ca scop sprijinirea IMM-urilor... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 11:32
Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.
Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.
"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat joi ca bancile mici nu vor mai putea sa acorde credite IMM-urilor dupa implementarea Basel III, avand in vedere noile norme, insa bancile mari,cu capital solid, vor putea sa acorde in continuare credite firmelor mici si mijlocii
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat Ghetea.
Presedintele ARB sustine ca bancile mici locale nu vor mai avea posibilitatea, conform noilor norme, sa dea credite IMM-urilor. "Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra. S-au facut presupuneri ca vom mai avea patru sau sase banci. Intrebarea ramane cate IMM-uri vom mai avea", a mai spus Ghetea.
Comunitatea bancara este ingrijorata ca Europa va aplica cu mare rigurozitate acordul de capital Basel III, in timp ce "bancile din Asia si SUA nu vor face acelasi lucru, cu aceeasi celeritate cu care o vor face bancile europene". mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:46
OTP Bank Romania vrea sa aloce 60 - 70% din creditele nou-acordate in 2009 firmelor mici si mijlocii si asteapta reinnoirea unei linii de finantare de 10 milioane de euro de la BERD, destinata IMM-urilor, au declarat, miercuri, reprezentantii bancii. "In 2009, vrem sa acordam 60 - 70% din credite IMM-urilor, in conditiile in care pe segmentul pentru persoanele fizice aplicatiile au scazut foarte mult si estimam ca pana la deblocarea pe retail vor mai trece cateva luni. Oamenii sunt, in prezent, in asteptare, nu-si doresc un credit in conditiile actuale", a declarat directorul de vanzari al OTP Bank Romania, Gabriel Cretu.El a adaugat ca, in ultimul trimestru, banca a acordat finantari in valoare totala de 70 - 80 milioane de euro IMM-urilor."Depinde si ce intelegi prin IMM. Pana anul trecut, noi consideram IMM o firma cu o cifra de afaceri de maximum 2 milioane de euro si expunere de cel mult 200 - 300.000 de euro. La 5 milioane de euro nu l-as mai considera IMM", a completat Cretu.Presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, a declarat ca banca se va concentra, in continuare, pe finantarea IMM-urilor, pentru care a folosit deja o linie de finantare de 10 milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). De asemenea, banca se afla, in prezent, in negocieri cu BERD pentru acordarea de noi fonduri destinate IMM-urilor."Din pacate, segmentul firmelor mici si mijlocii se afla sub presiune. Nu stiu cate IMM-uri au o rata de profit care sa le permita... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 15:32