Comisia Europeana a dat, miercuri, publicitatii o serie de propuneri cu privire la urmatorul buget al Uniunii Europene, care includ taieri de fonduri in anumite domenii si noi surse de venituri care sa acopere golul aparut in urma Brexit-ului, adaugand ca fondurile de la UE ar trebui conditionate de respectarea statului de drept de catre statele membre.
Optiunile prezentate de Comisia Europeana vor fi dezbatute de sefii de stat si de guverne la reuniunea din 23 februarie.
Executivul comunitar va prezenta la inceputul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la urmatorul buget pe termen lung, 2021 - 2027, informeaza Reuters.
"Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si a ambitiilor, care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca, in discutiile care ne asteapta, nu vom mai putea continua ca pana acum", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
CE subliniaza ca atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie a actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE este important ca liderii sa aiba o idee clara asupra a ceea ce ar insemna... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 17:11
Comisia Europeana a anuntat, luni, contributia fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) la strategia de crestere a UE, Planul de investitii si prioritatile Comisiei pentru perioada 2014-2020.
Raportul Comisiei Europene include si rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la acordurile de parteneriat si la programe, care la nivel european vor beneficia de finantari totale de 454 miliarde euro.
Ce a negociat Romania si care sunt provocarile pe care trebuie sa le adreseze oficialii romani pentru a utiliza la maxim fondurile puse la dispozitie in exercitiul 2014-2020 in cele ce urmeaza.
Bugete de accesat si lista de promisiuni
Potrivit Comisiei Europene, bugetul alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020 este de 30,837 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de bugetul din perioada 2007-2013.
Defalcat pe domenii, acest buget se prezinta astfel:
Pentru retele de infrastructura in transport si energie: 7,95 miliarde euroPentru ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si Romania: Cum vor fi impartite cele 30 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 10:32
Parlamentul European a aprobat, miercuri, propunerea de buget UE pentru 2015 si amendamentele la bugetul 2014.
Bugetul prevede 145, 32 miliarde in angajamente si 141,21 miliarde in plati pentru 2015, precum si extra 4,25 miliarde pentru a plati facturile restante in 2014, potrivit unui comunicat al parlamentului European, remis Business24.
"Este clar ca sumele pe care trebuie sa le acceptam vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranta vine de la planul de plati destinat sa micsoreze volumul facturilor neplatite", a spus presedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), in dezbaterea finala privind bugetele, din 16 decembrie.
"Guvernele au acceptat angajamentele politice, insa nu au mai platit ceea ce datorau. Trebuie sa amintim din nou ca platile sunt doar consecintele tehnice ale angajamentelor?", a intrebat el.
Prioritatile Parlamentului au fost sa asigure destui bani pentru a plati cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat in statele membre la proiecte finantate de UE; sa cada de acord asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate; si sa asigure finantari pentru investitii in arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.
Plati: 4,25 miliarde de euro mai mult pentru 2014, compromis pentru 2015
Negociatorii Parlamentului au obtinut resurse suplimentare pentru a plati facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asociatii locale, organizatii... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:54
Comisia de buget a Parlamentului European a adoptat joi, dupa mai multe luni de discutii cu statele membre, proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2014 - 2020, transmite France Presse.
Proiectul de buget, care prevede 908 miliarde de euro in credite de plata si 960 miliarde euro in credite de angajament, a fost adoptat cu 28 de voturi pentru si cinci impotriva.
Votul din Comisia de buget a PE va fi supus aprobarii plenului Parlamentului European pe 19 noiembrie.
In perspectiva acelui vot, presedintele comisiei de buget a PE, conservatorul francez Alain Lamassoure, a cerut guvernelor statelor membre 'asigurari' privind desemnarea personalitatii chemate sa prezideze grupul la nivel inalt insarcinat cu analizarea mijloacelor de crestere a resurselor proprii ale UE. Constituirea acestui grup face parte din concesiile obtinute de Parlamentul European in negocierea bugetului UE pentru exercitiul financiar 2014 - 2020.
'Am reusit sa imbunatatim' bugetul 'creand un fond de investitii pe termen lung pentru crestere si locuri de munca', a afirmat negociatorul din partea Parlamentului, europarlamentarul conservator belgian Jean-Luc Dehaene.
Parlamentul a obtinut, de asemenea, o suplimentare cu 11,2 miliarde de euro a bugetului pe 2013, principiul unei revizuiri a tuturor cheltuielilor si veniturilor in 2016, precum si reguli care conditioneaza alocarea de fonduri structurale de buna guvernanta macroeconomica, a amintit Lamassoure.
Ultimul obstacol in calea... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 20:50
Traian Basescu, care a condus delegatia Romaniei la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, in contextul stabilirii bugetului UE pentru perioada 2014-2020, a declarat ca tara noastra s-a intors victorioasa.
Premierul l-a contrazis, sustinand ca se putea o obtine o suma mai mare de 39,88 de miliarde de euro.
Economistii contactati de Business24 au analizat partile bune, dar si dezavantajele bugetului pe care Uniunea Europeana l-a alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020.
Liderii europeni au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE, iar Romania va primi fonduri in crestere cu 18% fata de exercitiul financiar 2007-2013, de pana la 39,88 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune si fonduri destinate agriculturii.
Romania a reusit sa atraga doar 11% din actualul buget alocat de UE pe fonduri structurale
Intrebat daca Romania ar fi putut obtine mai mult, analistul Ilie Serbanescu a fost de parere ca Romania nu era in pozitia de a negocia, avand in vedere rata foarte mica de absorbtie pe care Romania a inregistrat-o in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
"Romania nu va reusi sa obtina o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene. Singurul lucru cu adevarat pozitiv este cresterea fondurilor pe plati directe in agricultura. Aia sunt bani siguri, pentru ca sunt plati directe, a declarat pentru Business24 economistul Ilie Serbanescu.
In ceea ce priveste platile directe, fermierii romani vor primi 10,3 miliarde... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 15:06
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a apreciat miercuri ca este "posibil" sa se ajunga la un acord cu privire la cadrul bugetar plurianual al Uniunii Europene pentru 2014-2020 la viitorul summit, in februarie, transmite EFE.
Van Rompuy a facut aceasta apreciere la Dublin, dupa convorbirile purtate cu premierul Irlandei, Enda Kenny, si cu Eamon Gilmore, vicepremier si ministru de externe, in cursul carora a analizat programul presedintiei semestriale irlandeze a Consiliului UE.
Intr-o conferinta de presa comuna, oficialul UE a declarat ca summitul din noiembrie 2012 nu a fost un "esec", desi, atunci, diferentele de opinie au impiedicat ajungerea la un acord. "Nu a existat un acord, dar s-au identificat suficiente puncte de convergenta pentru a spune ca este posibil sa se ajunga la un acord", a spus Van Rompuy.
Referitor la presedintia semestriala irlandeza, el a evidentiat capacitatea dovedita de guvernul de la Dublin pentru a-si asuma aceasta functie in "vremuri grele" pentru UE, mai ales pentru ca isi indeplineste cu succes conditiile programului sau de ajutor financiar.
Van Rompuy a apreciat ca exista "incredere in Irlanda", astfel incat, in timpul presedintiei semestriale irlandeze, sa se avanseze in procesul de generare de "stabilitate, locuri de munca si crestere".
Acestia sunt cei trei piloni fundamentali ai programului de actiune al Dublinului pentru urmatoarele sase luni, potrivit premierului irlandez. Kenny a considerat pozitiv... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 08:56
Summit-ul Consiliului European de joi si vineri pentru stabilirea bugetului UE din perioada 2014 - 2020 se anunta unul extrem de dificil in conditiile in care o mare parte a tarilor membre si-au exprimat opinii divergente.
Practic exista doua grupuri principale de interese: principalii beneficiari ai fondurilor europene vs. o parte din principalii contributori la bugetul UE.
Primul sustine propunerea initiala a Comisiei Europeane pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), care prevede un total de aproximativ 1,3 trilioane de euro pentru perioada 2014 - 2020, in crestere fata de cele 864.3 miliarde de euro pentru CFM 2007 - 2020.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Cel de-al doilea grup doreste o reducere a propunerii comisiei cu pana la 200 de miliarde de euro, iar Marea Britanie a amenintat ca va recurge la dreptul de veto in cazul care urmatorul cadru financiar va avea mai multi bani alocati decat cel inca in vigoare.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat o propunere de compromis, prin care suma recomandata de CE ar urma sa fie redusa cu aproximativ 80 de miliarde de euro, taieri drastice urmand sa se faca de la fondurile de coeziune si cele pentru Politica Agricola Comuna.
Aceasta propunere a starnit insa ample polemici, iar mai multe state si-au exprimat deja dezacordul cu privire la ea.
Interesele "Prietenilor Coeziunii"
Grupul "Prietenii coeziunii" este format... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:44
Bugetul UE pe 2013 ar putea fi mai mare cu 9 miliarde de euro fata de 2012, iar Romania, Bulgaria si Spania sunt tarile ale caror contributii ar urma sa creasca cel mai mult, potrivit unui proiect care va fi prezent miercuri de comisarul Janus Lewandowski.
In timp ce majoritatea statelor membre implementeaza masuri dure de austeritate, Comisia Europeana intentioneaza o crestere a veniturilor bugetare pentru 2013, noteaza Welt Online, care dezvaluie faptul ca este vorba de o crestere de noua miliarde de euro sau sase procente din bugetul total.
Tarile net contributoare, precum Germania, Franta si Marea Britanie, se opun unei cresteri a bugetului. Nici state precum Italia si Olanda, care sunt nevoite sa implementeze masuri de austeritate, nu sunt de acord cu o crestere a contributiei, pledand pentru o inghetare a bugetului pe anul viitor.
"Propunerile Comisiei sunt nerealiste. Vor fi negocieri dure", a precizat un reprezentant al CE.
Potrivit Comisiei Europene, sumele suplimentare sunt necesare pentru implementarea unor proiecte contractate in anii trecuti, fiind vorba in special de programe pentru regiunile mai sarace ale UE.
In 2012, Romania contribuie la bugetul UE cu 1,23 miliarde de euro. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:43
Comisia Europeana (CE) va cere miercuri statelor membre sa accepte o crestere substantiala a bugetului pentru anul urmator, de la nivelul actual de 129 miliarde de euro, pentru a putea achita obligatiile UE rezultate din cofinantarea diverselor proiecte.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, ar putea fi propusa o majorare de 9 miliarde de euro fata de bugetul pentru acest an. Suma nu a fost confirmata, dar, potrivit unei surse, majorarea va fi "substantiala".
Proiectul va fi prezentat miercuri la o reuniune a Comisiei, iar pana la summit-ul UE din iunie, la care ar trebui sa fie adoptat bugetul, vor avea loc negocieri dure, intrucat mai multe state, intre care Franta si Marea Britanie, refuza orice majorare a contributiei nationale, au spus sursele AFP.
Guvernele au limitat bugetul pentru acest an la 129 miliarde de euro, cu 4 miliarde de euro mai putin fata de propunerile Comisiei si Parlamentului European, in ideea de a alinia cheltuielile UE cu austeritatea din majoritatea tarilor membre. mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 16:46