Comertul electronic va creste cu 8,8% pe an, pana in 2022, in cele sase piete mari ale Europei Centrale si de Est (ECE), pana la 20 de miliarde de euro, arata un raport al unei companii de consultanta imobiliara.
Potrivit sursei citate, exista suficient spatiu evolutiv pentru ca mai multe concepte sa continue sa infloreasca in conditiile unei cresteri solide a vanzarilor de retail cu 4,9% pe an sau 71,5 miliarde de euro, pana in 2022.
"In comparatie cu tarile din grupul Visegrad, care ar putea sa mai absoarba fara probleme o crestere de 5-10% a stocului de spatii de retail pana in 2022, in Romania si Bulgaria, potentialul ar putea fi de 20-30% avand in vedere gradul mai redus de dezvoltare din orasele regionale. In scenariul de baza, extinderea cererii prin intermediul canalelor online si a produselor livrate va genera, potrivit calculelor Colliers, o nevoie pentru 198.000 mp de spatii dedicate de logistica/depozitare pe an in ECE in perioada 2018 - 2022, considerand capacitatea actuala pe deplin utilizata. Spre comparatie, lantul de aprovizionare pentru retailul traditional va necesita 865.000 mp de spatii logistice sau de distributie pe an pentru a ajuta volumul mare de vanzari", arata estimarile raportului Colliers International, intitulat Survival of the fittest.
Raportul de specialitate releva, totodata, ca suprafata totala de 1,06 milioane mp de spatii logistice necesare vine ca urmare a unei cresteri de 9% a comertului online, parte a unui avans de 4,9%... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:03
Directorii firmelor din Romania se asteapta la un avans al activitatii, dar si al preturilor, in comertul cu amanuntul, pana in luna august, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii unui indicator statistic.
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
In industria prelucratoare, managerii preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%).
"Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +40%), in timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cat si pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, se va inregistra scadere moderata (solduri conjuncturale -12%, respectiv -9%) ", se arata in comunicat.
Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
In activitatea de constructii, managerii estimeaza, pentru... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 10:19
Managerii companiilor estimeaza pentru perioada februarie - aprilie 2015 o tendinta de crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare, in comertul cu amanuntul, pentru care se preconizeaza si majorari de preturi, si in constructii, singurul sector unde se prevad noi angajari, arata INS.
Astfel, in cadrul anchetei de conjunctura din luna februarie 2015, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%), o relativa stabilitate a preturilor produselor industriale (sold conjunctural +2%) si a numarului de salariati (soldul conjunctural +3% pe total industrie prelucratoare).
In activitatea de constructii se va inregistra o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%), a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +8%), precum si a personalului (sold conjunctural +7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).
Pentru comertul cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +13%), a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +12%) si a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +10%). Numarul angajatilor va fi stabil (sold conjunctural +2%).
De asemenea, cererea de servicii (cifra de afaceri)... mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 11:21
Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut cu 8,2% in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna noiembrie 2013, aceasta fiind a treia mare crestere inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene dupa Luxemburg (10,9%) si Estonia (9%), arata datele prezentate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,5%, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat o crestere de 2,6%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 4,3%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 1% iar vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 0,7%, potrivit Agerpres.
Romania a inregistrat a treia mare crestere a comertului cu amanuntul din UE si in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna octombrie 2014, gratie unui avans de 2,1%, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Portugalia (3%) si Polonia (2,3%). In luna noiembrie comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de 0,6% in zona euro si un avans de 0,8% in Uniunea Europeana.
In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat ca volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2013 a inregistrat o crestere cu 7,8%. In luna noiembrie 2014,... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:07
Romania a inregistrat in luna iulie a treia crestere din UE a comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa Luxemburg si Estonia, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat, institutul de statistica al Comisiei Europene.
La nivelul Uniunii Europene, comertul cu amanuntul a crescut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a scazut cu 0,4% raportat la luna iunie a acestui an, potrivit Mediafax.
In zona euro, vanzarile cu amanuntul au avansat cu 0,8% in baza anuala si au coborat cu 0,4% fata de iunie.
Datele Eurostat arata ca, in luna august, cele mai puternice cresteri ale comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate in Luxemburg (14,1%), Bulgaria (9,2%) si Romania (6,3%). La polul opus, au fost consemnate scaderi de 2,5% in Malta, 1,1% in Polonia si de 1% in Belgia si Austria.
Fata de luna iunie, Portugalia (2,6%) si Letonia (2,2%) au afisat cele mai puternice cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in timp ce Austria (-1,5%), Germania (-1,4%) si Suedia (1,3%) au raportat cele mai abrupte scaderi.
Banca Centrala Europeana va anunta in dupa-amiaza zilei de joi decizia de politica monetara, majoritatea economistilor anticipand noi masuri de sustinere a economiei din zona euro dupa ce majoritatea statelor au raportat un PIB in stagnare sau chiar scadere economica pentru cel de-al doilea trimestru.
In plus, inflatia anuala din zona euro a incetinit in luna august la 0,3%, minimul ultimilor... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:35
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 8,2% (serie bruta) in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2013, pe fondul avansului consemnat de vanzarile de produse nealimentare (+12%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+8,2%) si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,7%).
Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica transmis, marti, Agerpres, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a urcat cu 8,1% in primele sapte luni, potrivit Agerpres.
"Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.VII.2014, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2013, a inregistrat o crestere cu 8,1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+11,9%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,5%)", se subliniaza in comunicatul INS.
In luna iulie a acestui an, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta, atat ca serie bruta cu 6,3% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,4%.... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 13:45
Comertul cu amanuntul a avut un reviriment semnificativ in luna aprilie, in principal pe seama produselor nealimentare, ceea ce a dus volumul cifrei de afaceri din primele patru luni pe o crestere de 1%, cifre ajustate sezonier, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
In luna aprilie 2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 9,2% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,0%.
Evolutia fata de martie s-a datorat cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+17,1%), vanzarilor de produse nealimentare (+10,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,8%).
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna aprilie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 2,0%, datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+5,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,9%). Scaderi s-au inregistrat la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,3%).
Produsele nealimentare au cunoscut cea mai importanta crestere a vanzarilor
Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 10:27
Volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 1,2% in zona euro (EA17) si cu 0,7% in Uniunea Europeana (EU27) in iunie 2012, comparativ cu perioada similara din 2011. Romania a inregistrat o crestere semnificativa de 3,9% a comertului cu amanuntul in UE, clasandu-se pe locul al treilea.
In randul statelor membre, comertul cu amanuntul a scazut in opt tari si a crescut in 12 state din UE, ramanand stabil in Austria. Cele mai mari cresteri ale volumului comertului cu amanuntul in mai au fost inregistrate in Estonia si Letonia (ambele cu 8,4%), Luxemburg (5,9%) si Romania (3,9%), iar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Portugalia (5,3%), Spania (5,1%) si Malta (4,3%), potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In iunie 2012, comparativ cu luna precedenta, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 0,3% in UE si a crescut cu 0,1% in zona euro. In mai 2011, volumul comertului cu amanuntul a urcat cu 0,8% in ambele zone.
In randul statelor membre, comertul cu amanuntul in iunie a scazut in 11 tari si a crescut in sapte state din UE si a ramas neschimbat in Danemarca, Lituania si Polonia. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Slovenia (2,4%), Letonia (2,1%) si Luxemburg (1,5%), iar cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Irlanda (2,2%), Marea Britanie (1,7%) si Romania (1,1%). mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 16:07
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor de autovehicule si motociclete, a crescut in primele cinci luni, fata de aceeasi perioada din 2011, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate, cu 4,1%, respectiv cu 4,6%.
Evolutia a fost influentata de cresterea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (10,3%, serie bruta), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (3,4%) si a vanzarilor de produse nealimentare (1,6%), potrivit datelor anuntate marti de INS.
In luna mai, indicatorul a urcat fata de aprilie cu 4,6% ca serie bruta, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu carburanti (9,9%) si la vanzarile de produse nealimentare (5,3%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 0,1%.
Ca serie ajustata majorarea a fost de 1,2%.
Fata de mai 2011, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor de autovehicule si motociclete, a fost mai mare cu 5,9% ca serie bruta si cu 5,6% ajustata.
Vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 4,3%, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun cu 3,3%. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 11:43