BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a inregistrat, in primele trei trimestre ale anului 2014, o crestere cu 43% a portofoliului de credite, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, ajungand la 143 milioane lei si o crestere cu 29% a depozitelor atrase, a anuntat, luni, banca.
In portofoliul BCR Banca pentru Locuinte exista peste 357.000 de contracte pe baza carora clientii au economisit peste 2,1 miliarde de lei. Valoarea contractelor incheiate in primele trei trimestre ale anului 2014 a fost de 2,162 milioane de lei, cu 57% mai mare decat valoarea contractelor incheiate in aceeasi perioada a anului 2013 (1,374 milioane lei), potrivit Agerpres.
"BCR Banca pentru Locuinte a continuat trendul crescator si in anul 2014, consolidandu-si pozitia de lider de piata in sectorul de banci de economisire-creditare din Romania. Desi contextul economic a ramas unul dificil, clientii BCR Banca pentru Locuinte au continuat sa economiseasca si sa investeasca pentru imbunatatirea locuintelor lor. Astfel, in primele trei trimestre ale anului 2014, depozitele atrase de banca au inregistrat cresteri de 29% fata de luna septembrie 2013, iar portofoliul bancii a depasit 357.000 de contracte de economisire-creditare", a declarat vicepresedintele BCR Banca pentru Locuinte, Carmen Schuster.
Potrivit bancii, clientii sunt atrasi in continuare de stabilitatea sistemului de economisire-creditare, in cadrul caruia caracteristicile produselor sunt fixate si cunoscute inca din momentul... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 14:45
Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul primelor 5 luni din acest an, o crestere de peste patru ori a vanzarilor de credite ipotecare acordate in lei, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, se arata intr-un comunicat al bancii.
"BCR inregistreaza vanzari de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel putin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casa. Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii", se arata in comunicat.
In prezent, BCR ofera clientilor credite de finantare a locuintei fara comisioane si o dobanda fixa de 5,25% pe o perioada de cinci ani.
"Suntem singura institutie bancara care ofera imprumuturi imobiliare cu rate fixe competitive in moneda nationala. Aceasta este solutia ideala pentru a oferi clientilor certitudinea sumelor de plata lunare pe parcursul urmatorilor ani. Acum, cand dobanzile la lei au ajuns la minime istorice se iveste oportunitatea de a fixa rata de dobanda pe o perioada mai mare de timp (5 ani) si de a proteja clientii de o posibila crestere a acesteia", a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail in cadrul BCR.
Spre exemplu, pentru un credit Casa Mea, in valoare de 150.000 de lei, pe 30 de ani, dobanda este de 5,25% pe an, fixa in primii conci ani si ulterior variabila (ROBOR la sase luni + 2,1%), DAE este de 5,36%, taxa de evaluare - 300 de lei inclusiv TVA, rata lunara - 828... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 16:00
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat, in primele 5 luni din acest an, peste 65.000 de credite negarantate, volumul de credite fiind in crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013.
Din totalul acestor credite, peste 50% sunt credite de nevoi personale, restul reprezentand carduri de credit si descoperit de cont. Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu peste 30%.
"2014 este anul in care vedem primele semne ale cresterii in zona creditelor de consum. Remarcam un numar tot mai ridicat de clienti care aleg sa isi mute creditele de la alte banci la BCR si de cele mai multe ori pe langa oferta competitiva pe care le-o propunem le oferim si credite de valori mai mari. Credem ca avem cea mai buna oferta de creditare in ansamblu din piata, incluzand si ratele de dobanda, in mod constant printre cele mai bune din piata", a declarat Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.
Conform unui studiu facut de banca, se observa o schimbare, de altfel fireasca, in nevoile care conduc la contractarea creditelor de nevoi personale, in sensul cresterii ponderii achizitiilor de tipul produselor cu un grad ridicat de complexitate tehnica (tablete, laptop-uri, telefoane mobile moderne) in defavoarea aparaturii electrocasnice traditionale. Printre alte nevoi finantate se numara renovarile interioare/exterioare, achizitii de terenuri de suprafete mici, vacante, studii, cursuri de perfectionare profesionala, evenimente de familie, etc.
BCR a... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 11:00
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Banca Nationala a Austriei a renuntat la limita de creditare impusa bancilor, decizie care afecteaza politica UniCredit, BCR si Raiffeisen. Insa acest lucru nu va avea efecte in Romania, dupa cum cred specialistii.
In toamna anului trecut, Banca Nationala a Austriei a impus bancilor din Europa de Est limitarea noilor credite acordate la 110% din fondurile reprezentate de depozite. De aceasta masura au fost afectate grupuri precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank (actionara BCR in Romania) si Raiffeisen ZentralBank.
Drept urmare, bancile s-au vazut nevoite sa inchida robinetul creditarii si sa incerce sa se finanteze prin absortia de depozite de pe pietele locale.
Masura a atras critici dure ale statelor din aceasta zona, care au dus la retragerea deciziei. Insa Autoritatea Pietei Financiare din Austria (FMA) a anuntat, joi, ca va monitoriza in continuare raportul dintre creditele nete noi si finantarea locala atrasa de bancile din regiune.
"Analizarea experientei trecute a aratat ca depasirea unei rate de 110% poate fi considerata un semnal de alarma", se arata intr-un comunicat emis de Banca Nationala a Austriei si FMA.
"Gestul Austriei reprezinta repararea unei gafe", a declarat bancherul Radu Ghetea pentru Business24.
Analistul economic Aurelian Dochia nu este convins ca decizia Austriei va avea un efect imediat in Romania. "Nici masura luata in decembrie, de limitare a creditarii la 110%, nu a avut un efect imediat. S-ar fi reflectat in... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 08:16
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), liderul pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ anunta reducerea, din 1 martie, a dobanzii la creditele anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca, la 8% pe an.
"Produsele BCR Banca pentru Locuinte au marele avantaj ca nu sunt afectate de riscurile valutare si riscurile de crestere a dobanzii, fiind doar in lei si cu dobanda fixa.
In conditiile de piata actuale, venim in intampinarea nevoilor locative ale clientilor care doresc sa investeasca intr-un timp mai scurt in domeniul locativ cu o reducere de dobanda importanta - la creditele anticipate garantate cu ipoteca imobiliara de la 8,7% pe an (pentru pachetele Locuinta Plus, Economii Plus) si respectiv 9% pe an (pentru pachetul Locuinta Avantaj) la 8% pe an, indiferent de tipul de contract", a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.
Potrivit bancii, clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, dar nu au ajuns la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pentru a putea beneficia de dobanzile fixe avantajoase ale creditelor locative acordate numai in lei (5% sau 6% pe an, in functie de tipul produsului ales), pot sa opteze pentru un credit intermediar - de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de doar 7% pe an. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 11:45
Bancile locale nu mai primesc bani din partea institutiilor mama, fiind nevoite sa gaseasca finantare in Romania. Institutiile se straduiesc sa atraga bani de la populatie sub forma de depozite realizate pe perioade cat mai indelungate. Cum? Crescand dobanzile la serviciile de economisire.
In toamna acestui an, bancile din Romania s-au trezit cu robinetii inchisi, in urma deciziei de limitare a fondurilor venite de la institutiile mama. Cel mai rasunator caz este cel al Bancii Centrale a Austriei, care a cerut limitarea creditarii in statele din Europa de Est. Afectate de aceasta decizia au fost doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania: BCR si Raiffeisen Bank.
Daca cei care au nevoie de credite au de suferit de pe urma noii strategii a bancilor, persoanele care vor sa economiseasca bani ies in castig. Din nevoia de a obtine cat mai multe fonduri de pe piata romaneasca, bancile au inceput sa creasca dobancile la depozite, mai ales la cele in euro, moneda care devine tot mai scumpa si mai pretioasa.
"Bancile sunt nevoite sa recurga la resurse de pe piata locala si sa atraga depozite de la populatie. Deja s-a observat o crestere a dobanzii la serviciile de economisire", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru Business24.
In incercarea de a atrage bani din piata, dobanzile la depozite au urcat spre 8% pe an la lei si 5% la euro.
BCR a dat tonul cresterilor
Banca Comerciala Romana a fost cea care a evidentiat cel mai puternic... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:40
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30
BNR mai are doua sedinte de politica monetara in acest an, in septembrie si noiembrie, in cadrul carora ar putea initia masuri de relaxare a politicii monetare. Analistii sustin ca o relaxare a politicii monetare ar putea fi justificata prin cresterea economica, sub potential, doi ani la rand, in 2011 si 2012."Inflatia arata mult mai bine. Nu mai este un scenariu incredibil ca BNR sa atinga tinta de inflatie in acest an. Deja este foarte aproape. Pe de alta parte, economia, mai ales cererea externa, incetineste.
Cresterea economica va fi sub potential doi ani la rand, in 2011 sI 2012, ceea ce ar justifica o relaxare a politicii monetare. BNR ar putea sa incerce sa relaxeze politica monetara, in niciun caz sa o intareasca.
Este posibil ca banca centrala sa incerce sa relaxeze creditarea in lei prin masuri de politica monetara : reducerea rezervelor minime obligatorii si/sau diminuarea dobanzii-cheie", a comentat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, citat de Ziarul Financiar.
Pe fondul scaderii inflatiei si a cresterii economice dezamagitoare, banca centrala ar putea sa dea in septembrie un semnal de relaxare a politicii monetare, pentru ca in ultimul trimestru din acest an sau cel tarziu in primele trei luni din 2012 sa inceapa scaderea dobanzii-cheie, anticipau in august, analistii JP Morgan si BarclaysDe altfel, Romania are o sansa istorica, de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, dupa cum a declarat recent economistul-sef al BNR... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 10:08