Judetele Maramures, Cluj si Alba, toate din regiunea bogata a Transilvaniei, au inregistrat anul trecut cele mai mari rate de crestere economica la nivel national.
In schimb, judetele Calarasi, Braila, Gorj si Salaj au incheiat anul cu majorari modeste ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2015, potrivit datelor publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Economia romaneasca a inregistrat, in ansamblu, o crestere de 4,8% in 2016, arata datele preliminare publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul intern brut al Romaniei a fost anul trecut de 169,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui nivel de circa 8.600 euro/locuitor.
Insa intre judete au existat diferente mari in ceea ce priveste evolutia PIB, releva estimarile CNP.
Astfel, judetele Maramures, Cluj si Alba, cu rate de crestere economica de 6,2%, 6%, respectiv 5,8% in 2016, au fost urmate de judetul Harghita, cu o crestere a PIB de 5,7% in 2016, si de judetele Bacau, Iasi, Caras-Severin si Covasna (toate cu 5,5%).
Acestea au fost singurele judete in care cresterea economica a fost de cel putin 5,5% anul trecut, potrivit datelor disponibile in prezent. In Bucuresti, economia a crescut anul trecut cu 5,4%, peste media la nivel national.
La polul opus, in cinci judete din tara s-a inregistrat in 2016 o rata de crestere a PIB de sub 2,5% comparativ cu anul precedent.
Cel mai modest avans a fost in Calarasi, judet al carui PIB a crescut anul trecut cu 1,6%, in timp... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 13:48
Institutul National de Statistica a confirmat rezultatul de crestere economica pe anul trecut la nivelul de 4,8%, in prima varianta provizorie data publicitatii dupa estimarea initiala cu rol de semnal.
Vor urma dupa aproximativ o luna varianta provizorie 2 si dupa un an varianta semidefinitiva, iar datele vor ramane "batute in cuie" de-abia dupa doi ani.
Rezultatul ajustat sezonier pentru trimestrul 4 a fost de 1,3% fata de trimestrul anterior, valoare care pare a fi cea mai buna din ultimii trei ani.
Pe seria bruta, se poate vedea o evolutie in ultimul trimestru din 2016 foarte apropiata de media anuala.
Varful de +6% consemnat in trimestrul 2 fata de acelasi trimestru al anului precedent a ramas izolat, dar ar fi de remarcat dependenta intre performanta in crestere de la an la an pe acest segment de timp si valoarea finala consemnata la final de an.
Fata de anul de referinta 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu ceva mai mult de 10% si a revenit cu ceva mai mult de un procent peste nivelul maxim atins in 2008.
Practic, de-abia la sase ani de la declansarea crizei economice am recuperat caderea si de-abia de trei ani ne inscriem inapoi pe o traiectorie de crestere.
Cu doar 10,5% pe parcursul a opt ani, ar trebui sa fim mult mai prudenti in materie de crestere a veniturilor reale ale populatiei. Mai ales ca deja am acumulat sase ani de crestere, iar ciclurile de crestere si descrestere a economiei sunt o realitate implacabila in capitalism.
Oamenii de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 08:39
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, marti, estimarile publicate la jumatatea lunii februarie privind cresterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul 4 si din intregul an 2016.
INS a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei, care arata ca zona IT-Comunicatii si serviciile au sustinut cel mai mult economia anul trecut.
In 14 februarie, primele estimari publicate de catre INS indicau ca produsul intern brut (PIB), principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii, a urcat anul trecut cu 4,8% fata de 2015.
In trimestrul IV, valoarea PIB a urcat, in termeni reali, cu 1,3% fata de trimestrul anterior cu 4,7%, pe serie bruta, fata de trimestrul IV din 2015.
Datele arata o accelerare a cresterii economice fata de trimestrul al treilea, cand PIB a crescut cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,5% fata de trimestrul doi.
In date ajustate sezonier, PIB a urcat cu 4,8% in trimestrul 4 fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul trei, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.
Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE
Analistii se asteaptau la o acelerare a cresterii economice in trimestrul al patrulea, dupa rezultatele sub estimari din trimestrul trei.
INS a publicat marti si detalii privind evolutia sectoarelor economice, care arata ca, in trimestrul IV din 2016,... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 09:51
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2016 cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015, iar principalul motor a fost consumul.
Datele preliminare publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS) confirma primele estimari publicate la jumatatea lunii mai.
Raportat la trimestrul anterior, produsul intern brut a avansat cu 1,6% si a ajuns la 185,74 de miliarde lei, echivalent cu circa 41,5 miliarde euro.
Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an, raportata la aceeasi perioada din 2015, este identica cu cea inregistrata in primele trimestre din 2014 si 2015, potrivit INS.
Ce sectoare au contribuit la cresterea economica
Datele publicate marti includ detalii legate de componentele cresterii economice. Astfel, pe partea de formare a PIB, cresterea economca a fost sustinuta in special de avansul cu 13,1%, fata de primul trimestru din 2015, din comertul en gros si en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri si ...citeste mai departe despre "Cat a crescut economia Romaniei in primul trimestru din 2016" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 10:09
ING Bank isi mentine prognoza de crestere a PIB in acest an cu 4,2%, pe fondul cererii interne puternice, si cu 4,1% in 2017, a declarat Ciprian Dascalu, economist-sef al filialei locale a bancii olandeze.
"Riscurile externe sunt in jos, dar noi ne asteptam ca, in a doua parte a anului, pietele sa vada primele semne pozitive ale rebalansarii economiei chineze. In prima parte a anului ne asteptam ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent sa compenseze deteriorarea mediului extern.
Indicatorii cu frecventa ridicata precum vanzarile cu amanuntul inregistreaza cresteri accelerate. In pofida incetinirii productiei industriale, indicatorii de incredere pe regiune sugereaza o revenire", a spus Dascalu.
In ceea ce priveste 2017, analistul a precizat ca riscurile sunt predominant in sensul revizuirii in jos a proiectiei de crestere economica daca cererea externa nu-si revine, avand in vedere ca este asteptata o o inasprire a conditiilor monetare si consolidare ...citeste mai departe despre "Radiografia economiei intr-un an electoral: Cu cat va creste PIB in 2016 si asteptarile pentru 2017" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 11:14
Presedintele rus Vladimir Putin nu a gestionat cum trebuie criza prin care trece tara sa, iar economia va avea de suferit in continuare, pe fondul sanctiunilor Occidentului si petrolului ieftin.
Bloomberg a rugat mai multi analisti sa acorde note liderului de la Kremlin, iar 27% dintre ei i-au dat "F", cea mai mica posibila.
Insa cum s-a ajuns aici?
Economia Rusiei a inceput sa intre pe o panta descendenta inca din primul trimestru din 2012, cu mult inainte ca pretul petrolului sa se prabuseasca sau ca Occidentul sa impuna sanctiuni. Iar ritmul a devenit din ce in ce mai accelerat, astfel ca Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut nominal al tarii conduse de Vladimir Putin va fi in 2017 mai mic decat in 2012.
Fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, considera ca recesiunea va "bantui" in Rusia in acest an, insa e posibil ca economia sa revina pe crestere in 2017. Altii sunt de parere ca luminita de la capatului tunelului e mult mai aproape, transmite Voice of ...citeste mai departe despre "Putin nu a primit nota de trecere pentru modul in care a gestionat criza: Economia Rusiei in 2016" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 18:25
Economia mondiala nu pare sa se indrepte spre dezastru anul viitor, dar nimeni nu se asteapta sa creasca miraculos. Expertii se asteapta sa avem o crestere economica modesta in 2016, iar pentru acest rezultat dezamagitor China pare a fi de vina.
A doua mare economie a lumii isi incetineste ritmul de crestere economica, dupa cum au constatat expertii OCDE, FMI si cei ai Conference Board, iar toate celelalte economii dezvoltate vor avea de suferit din aceasta cauza, relateaza CNN Money.
Previziuni diferite
Pentru analisti, a devenit clar ca slabiciune manifestata de economia Chinei va afecta alte piete de pe glob. Statele Unite vor mentine aceeasi linie mediocra a evolutiei economice, iar Europa isi va imbuntatati usor performantele, dar nu in mod semnificativ.
In schimb, economistii forurilor financiare internationale se asteapta ca India si alte cateva economii emergente sa aiba o evolutie de-a dreptul spectaculoasa in 2016.
Economistii Conference Board anticipeaza o crestere a economiei globale de 2,8% pentru anul viitor, cu doar 0,3% mai mult decat in cursul acestui an.
Prognoza lor difera insa de cea data publicitatii de OCDE, care a manifestat ceva mai mult optimism, avansand o crestere a PIB-ului global cu 3,3% in cursul anului viitor.
In ambele cazuri, elementul cheie in descifrarea analizei ramane China. Chiar daca datele oficiale emise de Beijing sunt contestate de unii analisti, pentru moment toata lumea pare de acord ca vom vedea o... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:37
Bugetul de stat pe 2016 ar putea fi fundamentat pe o crestere economica estimata la 3,4%, o inflatie medie anuala de 1,7% si un curs de schimb de 4,44 lei/euro, reiese dintr-un document postat pe site-ul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului.
Acesta cuprinde propunerile de buget pentru 2016 si estimarile pentru anii 2017 - 2019 transmise de Ministerului Finantelor Publice ordonatorilor principali de credite.
Potrivit documentului, pentru 2017 se estimeaza o crestere economica de 3,7%, iar pentru anii urmatori, de peste 4%.
In acelasi timp, cresterea consumului populatiei este ...citeste mai departe despre "Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 16:41
China va deveni principala putere economica la nivel mondial, pana in 2016, intrecand Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Potrivit estimarilor, economia Chinei se va majora cu 8,5 la suta, in acest an, si cu 8,9 procente, in 2014.
Exista si o serie de probleme care ar putea impiedica dezvoltarea acestei regiuni. Un exemplu in acest sens este infrastructura rutiera si de cai ferate care, in prezent, este sub nivelul altor state. Totusi, potrivit specialistilor OCDE, aceste minusuri nu vor pune bete in roate Chinei, intrucat exista un potential urias pentru dezvoltare prin investitii publice sau private.
Citeste mai multe despre China, prima economie mondiala pana in 2016 - OCDE pe mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:07