Comisia Europeana (CE) estimeaza ca avansul economiei Romaniei va incetini la 4,5% in 2018 si la 4% in 2019, dupa ce a accelerat in 2017 la 6,7%, se arata in Previziunile economice intermediare din iarna anului 2018, publicate miercuri de forul comunitar.
''PIB-ul Romaniei a accelerat in 2017 la un nivel estimat la 6,7%, un record post-criza. Principalul motor al cresterii a fost consumul privat, sprijinit de reducerile indirecte de taxe si de majorarea salariilor, ambele in sectoarele public si privat. Dupa ce s-au contractat in 2016, investitiile totale au inceput sa creasca din nou in 2017. Ritmul redresarii ramane totusi lent, deoarece investitiile publice au scazut semnificativ pentru al doilea an consecutiv. Boom-ul inregistrat in consumul privat a dus la o majorare a importurilor. In consecinta, exporturile au actionat ca o frana asupra cresterii reale a PIB-ului, in pofida cresterii relativ solide a exporturilor'', apreciaza Comisia Europeana.
Avansul economiei Romaniei ar urma sa incetineasca la 4,5% in 2018 si la 4% in 2019. Cresterea consumului privat va fi mai temperata in 2018, deoarece inflatia afecteaza mai mult veniturile reale disponibile, iar cresterea salariilor incetineste. Cu toate acestea, consumul privat ar urma sa continue sa actioneze ca principalul motor de crestere in 2018 si in 2019. Investitiile ar urma sa se intareasca, sprijinite de implementarea proiectelor finantate cu fonduri europene, considera forul comunitar.
''Conditiile de pe... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 14:05
Cresterea economica pentru primul semestru al acestui an a fost revizuita in crestere usoara, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.
Astfel, produsul intern brut a avansat cu 3,8% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.
In cifrele comunicate la inceputul lunii septembrie, cresterea economica estimata pentru primul semestru era de 3,7% pe serie bruta si 3,8% pe serie ajustata sezonier.
Si datele pentru trimestrul doi au fost revizuite in crestere usoara comparativ cu comunicatul precedent de la Statistica, avansul PIB fiind estimat, in prezent, la 3,4% pe serie bruta si 3,8% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu o crestere cu 3,3% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier, potrivit cifrelor difuzate in 4 septembrie.
Vesti bune de la FMI: A imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti
Datele referitoare la evolutia produsului intern brut in trimestrul II fata de trimestrul precedent au ramas ...citeste mai departe despre "Veste de la INS despre cresterea economica a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 10:32
Agricultura si constructiile au franat cresterea economica atat in al doilea trimestru, cat si la nivelul primelor sase luni din acest an, perioada pentru care INS a calculat un PIB de 279.352,8 milioane lei, in crestere cu 2,4%, evolutie sustinuta de industrie (+1,4%) si impozite nete (+0,8%)
PIB, ajustat sezonier, estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 163.008,5 milioane lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1% fata de primul trimestru trimestrul si in crestere cu 1,5% fata de aceasi perioada a anului trecut, potrivit Mediafax.
Contributii la cresterea PIB in primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% si informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.
Din punctul de vedere al utilizarii... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 13:28
Economia Romaniei va creste cu 2,4% - 2,6% in acest an, in conditiile unui an agricol similar celui cel de anul trecut si pe baza exporturilor, care vor continua sa performeze decent, sustine Radu Craciun, director de cercetare si economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) intr-un interviu acordat Agerpres.
In opinia sa, insa, este necesara si o revenire a investitiilor, in special in sectorul public, pentru ca, avand in vedere contextul international nefavorabil, economia romaneasca trebuie stimulata din interior, precizeaza Agerpres.
Oficialul BCR a vorbit si despre necesitatea cresterii veniturilor la bugetul de stat, pentru a avea sanse de crestere a cheltuielilor pentru educatie, sanatate si alte domenii deficitare. In plus, Radu Craciun a atras atentia asupra lipsei de forta de munca mediu-calificata in Romania, dar si in legatura cu adancirea disparitatilor de dezvoltare dintre regiunile tarii.
Care au fost, din punctul dumneavoastra de vedere, factorii care au afectat evolutia economiei romanesti in prima jumatate a acestui an?
Deocamdata nu avem datele oficiale detaliate, dar suspectul principal este activitatea de constructii si, prin ricoseu, faptul ca lucrarile publice de infrastructura si de investitii au cunoscut o scadere semnificativa. Ramane sa vedem datele detaliate, dar credem ca aceasta este principala cauza. Pentru ca anul incepuse foarte bine. Mai mult decat atat, cifrele pe consum, sau care sunt corelate cu consumul, aratau foarte... mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 14:05
Romania a inregistrat o crestere economica, in trimestrul al doilea, usor peste asteptari, in conditiile in care PIB a urcat cu 0,5%.
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 1,8% cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, dupa ce la primele estimari (estimari "semnal"), pe 14 august, a comunicat un avans al PIB de 1,7%.
Potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS, in trimestrul II 2013, fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 1,5% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. La estimarile 'semnal', INS a anuntat o crestere mai mica in al doilea trimestru din 2013, de 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.
Cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2013 le-au avut industria, tranzactiile imobiliare, agricultura, silvicultura si pescuitul.
O contributie usoara au avut si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +5,3%), consecinta a cresterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:01
Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,9% in trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, dupa un avans de 1,6% in primele trei luni din acest an, a anuntat vineri adjunctul ministrului Economiei Andrei Klepach.
In iunie, economia rusa a inregistrat un avans de 1,5%, dupa o expansiune de 1% in mai, transmite Reuters.
De asemenea, Andrei Klepach a anuntat ca Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,7% in primele sase luni din acest an, comparativ cu primul semestru din 2012.
Rusia este cel mai mare producator mondial de energie iar exporturile de materii prime si hidrocarburi asigura jumatate din veniturile la bugetul federal.
Ministerul Economiei a revizuit recent prognoza pentru 2013 a Produsul Intern Brut al Rusiei, care ar urma sa inregistreze un avans de 2,4%, fata de 3,6% cat se estima anterior.
In 2012, Rusia a inregistrat o crestere economica de 3,4%, cea mai slaba performanta dupa 2009, pe fondul scaderii cererii pentru exporturile rusesti in Europa. mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 11:15
Cresterea economica a Chinei a incetinit la 7,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a anuntat luni guvernul de la Beijing, la acelasi nivel cu previziunile analistilor chestionati de AFP.
Pe primul trimestru, cresterea Produsului Intern Brut (PIB) chinez a scazut la 7,7%. Ea a atins 7,6% pe ansamblul primelor sase luni, a facut cunoscut Biroul national de statistica (BNS).
China a inregistrat in 2012 o crestere de 7,8%, cea mai slaba din ultimii 13 ani.
In luna martie, autoritatile de la Beijing au stabilit un obiectiv de crestere de 7,5% pe ansamblul lui 2013, insa ministrul de finante, Lou Jiwei, a revazut joi in puternica scadere aceasta previziune, referindu-se pentru acest an la o "rata asteptata de crestere a PIB de 7%".
"In primul semestru, am cunoscut o crestere stabila pe ansamblu", a comentat un purtator de cuvant al BNS, adaugand ca "reculul principalilor indicatori este la nivelul previziunilor noastre anuale".
Cu toate acestea, "facem in continuare fata unei situatii economice sumbre si complicate", a mai spus el.
Economia chineza s-ar putea confrunta cu probleme serioase, daca se tine cont de conjunctura nefavorabila din Statele Unite si Europa, precum si de slaba cerere interna.
Cresterea productiei industriale din China a scazut in iunie la 8,9% anual, fata de 9,2% in mai, potrivit datelor oferite de BNS.
La randul lor, vanzarile cu amanuntul, indicator al cheltuielilor pe familie, s-au majorat luna trecuta cu 13,3% pe an,... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 08:29
In timp ce zona euro si Uniunea Europeana se afla in pragul recesiunii, Institutul National de Statistica confirma cresterea economica de 0,5% pentru Romania in trimestrul doi, comparativ cu primele trei luni ale anului.
De asemenea, economia Romaniei a crescut cu 0,8 la suta in primul semestru raportat la perioada similara din 2011.
In schimb, zona euro a inregistrat o contractie a activitatii economice de 0,2% in trimestrul doi, urmand stagnarii din perioada ianuarie - martie, conform datelor Oficiului European pentru Statistica (Eurostat). De asemenea, in Uniunea Europeana PIB-ul a inregistrat o scadere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent.
Evolutia produsului intern brut din al doilea trimestru indica posibilitatea ca economia zonei euro si a UE sa reintre in recesiune in trimestrul al treilea.
Nu doar cresterea economica plaseaza Romania printre tarile "fruntase" ale Europei, ci si datoria guvernamentala, a patra cea mai mica ca pondere in PIB din UE dupa primele trei luni, de 36,3%, respectiv 211 miliarde de lei. Insa, datoria publica a tarii noastre s-a majorat cu 5,4% fata de acelasi trimestru al anului precedent, reprezentand a sasea cea mai rapida rata de crestere.
Citeste mai multe despre Printre fruntasi la crestere economica in Europa. Conteaza pentru romani? pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 12:31
Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.
Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.
Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.
Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30