Guvernul minoritar de dreapta din Norvegia a anuntat luni ca a cazut de acord sa scumpeasca electricitatea si transportul aerian in 2016 pentru a fi ajutat sa plateasca pentru un aflux record de solicitanti de azil, asigurandu-si de asemenea o majoritate in parlament pentru bugetul de stat pe anul viitor.
Coalitia la putere din Partidul Conservator si partenerul mai mic Partidul Progresului a obtinut sprijinul liberalilor de centru si crestin-democratilor, au anuntat cele patru partide intr-o conferinta de presa comuna, relateaza Reuters.
Un candidat la Casa Alba compara refugiatii cu niste caini turbati
Cheltuielile estimate din fondul suveran al tarii (alimentat cu bani din petrol n.red.) au ramas neschimbate la 195,2 miliarde de coroane norvegiene (22,53 miliarde dolari), comparativ cu propunerea guvernului in ultima luna, au adaugat partidele.
Un impozit pe tarifele de transport aerian, estimat sa aduca 1,1 miliarde de coroane norvegiene, se numara printre noile masuri, ...citeste mai departe despre "Norvegia creste impozitele ca sa intretina refugiatii: Suma uriasa alocata pentru imigranti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 08:31
Impozitul pe masini pregatit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata.
Noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri ale acestor sume de impozitare pentru toate tipuri de autovehicule.
Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat in functie de capacitatea cilindrica a motorului, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare. Aceasta suma a fost majorata acum, in noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.
Guvernul creste impozitul pe terenuri si locuinte, in Codul Fiscal actualizat
Astfel, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm3 si 2.000 cm3 inclusiv, suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului a fost ridicata de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea ...citeste mai departe despre "Guvernul creste impozitul pentru masini, in Codul Fiscal actualizat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 16:14
Impozitul pe teren si pe locuinte a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna de Guvern.
Astfel, noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri atat in cazul terenurilor amplasate in intravilan si inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta "terenuri cu constructii", cat si pentru terenurile arabile din intravilan.
Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan anuntat de Guvern in urma cu o luna era unul modificat fata de cel practicat in prezent, prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe.
In noul proiect este mentinut acest principiu al limitelor minime si maxime cu care este inmultita suprafata terenului, dar valorire aferente sunt majorate fata de cele anuntate public la acel moment.
Pentru un teren intravilan aflat in zona A a localitatii ...citeste mai departe despre "Guvernul creste impozitul pe terenuri si locuinte, in Codul Fiscal actualizat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 15:38
Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Modificarile sunt prevazute in proiectul noului Cod Fiscal si confirma informatiile transmise de Mediafax in iulie anul trecut.
Conform modificarii pregatite de Guvern pentru anul viitor, cotele aditionale impozitelor si taxelor locale vor putea fi majorate cu pana la 50%.
Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca autoritatea deliberativa a administratiei locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de criteriul economic, social, geografic, dar si de necesitatile bugetare locale.
Cota maxima permisa acum de Guvern pentru majorarea impozitelor si taxelor locale este de 50%, fata de 20% in prezent.
La sfarsitul anului 2013, Guvernul s-a angajat in fata Fondului... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:39
Impozitul pe locuinte nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabila, ci va fi stabilit intre 0,08% si 0,2% de catre primarii, iar proprietarii care nu isi ingrijesc casele si/sau terenurile vor plati, din ianuarie 2017, un impozit de sase ori mai mare fata de nivelul standard.
Majorarile de impozite sunt prevazute in proiectul noului Cod Fiscal redactat de Guvern.
In luna noiembrie, agentia MEDIAFAX a prezentat un document al Ministerului Finantelor, din care rezulta intentia Guvernului de a majora impozitele locale pe terenuri si imobile cu cate 25% in 2015 si 2016, informatie negata atunci de catre autoritati, in contextul campaniei pentru alegerile prezidentiale.
Conform proiectului prezentat acum de Guvern, din ianuarie 2018, impozitul pe teren va putea fi majorat de catre primarii tot de sase ori pentru terenurile situate in intravilan, daca acestea au un grad de ocupare mai mic de 20% inclusiv.
Aceasta majorare ii va afecta inclusiv pe proprietarii de mari terenuri.
De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an.
Documentul nu mentine prevederea actuala conform careia, in cazul cladirii utilizate ca locuinta si a carei suprafata construita depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila este majorata cu cate 5% pentru fiecare 50 metri patrati sau fractiune din acestia si nici nu mai prevede majorarea impozitului cu... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 14:22
Persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi.
Modificarile rezulta din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.
Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.
Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.
Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie.
In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si ...citeste mai departe despre "Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:26
Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari.
Conditiile pe care autoritatile locale trebuie sa le indeplineasca in mod obligatoriu pentru a evita cresterea taxelor si impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.
In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.
Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012 "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".
Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:21
Majorarea impozitelor si taxelor locale cu 16%, prevazuta intr-un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, reprezinta o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal, a declarat marti, intr-o conferinta, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
'Este o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal. Suntem obligati o data la trei ani sa actualizam cu inflatia ultimilor trei ani. Acum am actualizat cu inflatia din anii 2010, 2011, 2012, iar impactul este in 2013. Nu este o crestere, este o actualizare si timp de trei ani nu se schimba', a spus oficialul MFP.
Impozitele si taxele locale ar putea creste cu 16,05% de la inceputul anului 2013, conform unui proiect de hotarare de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru indexarea impozitelor si taxelor locale cu inflatia pe ultimii trei ani.
'In concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotararea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 19:46
Impozitele si taxele locale si amenzile ar putea creste de la 1 ianuarie 2013 cu 16,05%, prin indexarea la rata inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice.
"Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale se preconizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei", se arata in nota de fundamentare.
Proiectul prevede ca se vor actualiza nivelurile impozitelor si taxelor locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012.
Astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm cubi si 2.000 cm cubi se vor plati, de la 1 ianuarie 2013, 21 lei/200 cm cubi, iar pentru cele intre 2.001 cm cubi si 2.600 cm cubi - 84 lei/200 cm cubi.
Pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm cubi, impozitul va fi din 2013 de 9 lei/200 cm cubi.
La autobuze, autocare, microbuze, impozitul va ajunge la 28 lei/200 cm cubi.
Impozitul pe cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic se vor situa intre 555 si 935 lei/metru patrat, iar pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 15:47