Executivul Orban a identificat mai multe zone unde va aplica masuri severe de reducere a cheltuielilor bugetare, in asa fel incat sa poata implementa Legea pensiilor, a declarat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.
"Solutii pentru a acoperi aceasta cheltuiala exista in acest moment la nivelul proiectului de buget pentru anul viitor, vor fi prezentate public. Sigur ca impactul va fi o crestere suplimentara a deficitului pentru anul viitor, probabil undeva cu un 1% din PIB. Vom aplica masuri severe de reducere in alta zona de cheltuieli bugetare, pentru a face spatiu si loc pentru aceasta presiune", a declarat Ionel Danca la RFI Romania.
Totodata, el a precizat ca guvernul este constient de presiunile pe care le va pune asupra bugetului legea pensiilor, care prevede o majorare de 40% a pensiilor in septembrie 2020.
"Suntem constienti de aceasta presiune. In acelasi timp, vorbim despre o lege adoptata in Parlament, iar viziunea Guvernului Orban este ca aceasta lege trebuie respectata, pentru ca ne-am angajat in fata cetatenilor ca vom respecta toate drepturile salariale si drepturile la pensie legale in vigoare si garantam plata acestora", a subliniat Danca.
Seful Cancelariei premierului a explicat ca pentru a sustine Legea pensiilor se vor taia bani din zona de cheltuieli cu bunuri si servicii si in zona de cheltuieli cu functionarea administratiei publice.
"Noi ne-am asumat un program amplu de restructurare si eficientizare a administratiei publice. Un... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 13:04
Ministrul Muncii, Marius Budai, da asigurari, din nou, ca sunt bani pentru plata pensiilor si ca acestea vor fi achitate la timp.
Intrebat cum le raspunde celor care afirma ca nu exista bani pentru plata pensiilor, Budai a spus, intr-o interventie la Antena3, "la fel cum am facut si in 2017 si 2018, cand la fel ni s-a spus, le raspundem tacand si facand".
"Facem ce scrie in programul de guvernare si in Legea pensiilor. Au fost facute simulari la Ministerul Muncii si la Ministerul de Finante, fost un atac gratuit la CCR, avem aceasta intarziere de 6 luni dar cu determinare vom face ce scrie in lege", a completat Marius Budai.
Ministrul Muncii a precizat ca va cere suplimentarea angajatilor de la Casa de Pensii, pentru ca procesul de recalculare sa fie finalizat la timp.
"Procesul de achizitie pentru softul de calcul pentru intregul sistem de pensii trebuie parcurs, suntem intr-o recalculare pe grupele de munca, e ca un antrenament, ii cunosc pe colegi si stiu cat sunt de determinati. Vom cere suplimentarea angajatilor, ne-am asumat aceasta lege, o vom duce la indeplinire", a spus Budai.
In ceea ce priveste ponderea pensiilor in PIB, ministrul Muncii a spus ca este de doua ori mai mica decat media Uniunii Europene.
"Influenta pensiilor este de doua ori mai mica in PIB decat media UE. Nu e o masura populista cresterea veniturilor, a pensiilor, e o masura de normalitate", a subliniat Marius Budai.
In urma cu doua saptamani, fostul ministru al Muncii, Lia... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 15:23
Dupa ce au bulversat economia cu niste masuri fiscale foarte dure pentru mediul de afaceri si cu o balba incredibila, liderii PSD se lauda, sambata, la unison, ca au marit pensiile cu 20% in acest an.
De la 1 iulie, punctul de pensie a crescut cu 9%, la 1.000 de lei de la 917,5 de lei.
"Punctul de pensie creste de astazi cu 9%, ajungand la 1.000 de lei! Astfel, aceasta este a doua majorare din 2017 a punctului de pensie, dupa ce acesta a crescut la 1 ianuarie 2017 cu 5,25%, ajungand la 917,5 de lei. In plus, inca de la inceputul anului am eliminat contributiile din pensiile sub 2.000 lei, ceea ce a insemnat inca o majorare a pensiilor mici.
De asemenea, pensia sociala minima a crescut anul acesta de la 400 la 520 de lei, urmand ca de la 1 Ianuarie 2018 sa fie 640 de lei. De acest indicator va fi legata si prestatia sociala pentru persoanele cu handicap care urmeaza sa se majoreze de la 1 Ianuarie 2018.
Anul acesta, pensiile au crescut, in medie, cu aproape 20 la suta", a scris Lia Olguta Vasilescu pe Facebook.
Cu aceeasi realizare se impauneaza si Liviu Dragnea tot pe Facebook.
"Respectam ce am#promis! De astazi, punctul de pensie creste la 1.000 ron. Prin urmare, din aceasta luna, pensionarii vor primi pensii mai mari! #indraznestesacrezi", a scris liderul PSD.
Laudele celor doi vin chiar la sfarsitul unei saptamani in care mediul economic a fost dat peste cap de masurile fiscale prevazute in noul program de guvernare, care incearca sa adune in orice... mai mult
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 21:06
Noul program de guvernare asumat de catre noul prim-ministru al coalitiei PSD-ALDE este un autodenunt prin care aceasta recunoaste ca se face vinovata de minciuna si de aducere a economiei nationale in pragul unei crize de tip grecesc.
Noul Program recunoaste ca vechiul Program cu care PSD a castigat alegerile era o inselatorie, o minciuna frumos ambalata intr-un text cu veleitati literare prin care, aidoma basmelor lui Ispirescu, era indeajuns ca guvernul sa atinga cu nuielusa fermecata economia pentru a o transforma dintr-o biata cenusereasa a Europei intr-o zana dadatoare de bunastare cu salarii si pensii nemaiintalnit de mari.
Minciuna si inselatoria
Multi dintre romani au crezut in posibilitatea unui astfel de miracol, mai ales ca nici un alt partid nu a avut competenta de a prezenta un program alternativ sau macar de a explica concetatenilor mai putin educati si informati ca nici economia nu este un basm si nici PSD nu are puteri de Fat-Frumos.
Minciuna si inselatoria sunt, tocmai din acest motiv, si mai condamnabile, deoarece s-a mizat cu cinism pe lipsa de alternativa electorala a cetatenilor, ceea ce i-a transformat in victime sigure ale unei propagande manipulatorii.
Citeste si Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
Noul program este plin de amanari si renuntari. Cresterile de salarii si reducerile de TVA sunt amanate,... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 15:28
Noile masuri fiscale prevazute in noul program de guvernare reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si creeaza senzatia de tara in criza, au declarat vineri oamenii de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.
Oamenii de afaceri spun ca schimbarea de perceptie vine dupa o perioada in care Romania a avut o imagine de tara cu cea mai inalta crestere economica din UE, fiind considerata un adevarat tigru economic al Europei.
"Prin introducerea acestor masuri, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci comentam senzatia de criza si panica pe care o creeaza introducerea unor astfel de masuri, incepand de la impozitul pe gosodarii, acum impozitul pe cifra de afaceri, si asta dupa ce s-au introdus niste modificari structururale prin legea salarizarii unitare.
Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar", a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
Oamenii de afaceri subliniaza ca Guvernul le ofera senzatia de improvizatie.
"Am trait ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anuntau ca fondul de pensii se nationalizeaza si altii ca este o prostie", a completat Pogonaru.
Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a facut joi o prima declaratie in care arata ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 13:36
PSD pregateste cresterea salariului minim brut la 2.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Masura este prevazuta in programul de guvernare al Cabinetului Mihai Tudose.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
In precedentul program de guvernare, din luna ianuarie, PSD primitea cresterea accelerata a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) in 2017 (masura aplicata de la 1 februarie) si apoi la 1.510 lei (335 euro) in 2018, 1.625 lei (361 euro) in 2019 si 1.750 lei (389 euro) in 2020, aceasta fiind considerata "varianta pesimista" a scenariului de evolutie economica.
In noul program de guvernare, cresterea este accelerata semnificativ.
"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020.
Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020", arata noul program de guvernare.
Citeste Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate si PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare
La nivelul principiilor de guvernare economica, PSD mizeaza in continuare pe stimularea consumului, prin cresterea veniturilor populatiei, si a productiei, prin reduceri de taxe si investitii publice.
PSD creste si pensiile accelerat
PSD prevede in principal... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:33
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a confirmat saptamana trecuta intr-o emisiune TV aplicarea cresterilor de pensii si salarii pe urmatorii patru ani, exact asa cum sunt ele inscrise in pliantul electoral al principalului partid de guvernare.
Asa cum au fost ele prezentate, se contureaza amenintator o problema esentiala pentru economia Romaniei: sustenabilitatea sistemului de pensii.
Pentru a simplifica intelegerea cifrelor prezentate, Curs de guvernare a aranjat pe ani de implementare evolutia pensiilor si a salariilor, in ideea de a putea compara ritmurile net diferite de crestere si orizontul de timp diferit al masurilor antamate. Cu precizarea ca subiectul cresterii SF a pensiilor cu 27% in anul 2021 (+104% fata de 2016!), desi existent in program, nu a fost explicat.
In sinteza, avem de-a face cu beneficii pe considerente de nevoi universal prezumate (se majoreaza peste cinci milioane de pensii, indiferent de marimea lor, si se elimina, in plus fata de deducerile deja existente si nu la cei cu venituri mici, alte peste doua milioane de contributii la sistemul public de sanatate), oferite de stat pe segmentul de populatie constituit din pensionari.
Citeste mai multe despre Lumea mirifica a salariilor si pensiilor din urmatorii 4 ani: "we have a problem!" pe cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Lumea mirifica a salariilor si pensiilor din urmatorii 4 ani: Se contureaza amenintator o problema esentiala pentru economie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 22:58
Copresedintele ARD Vasile Blaga a declarat, luni, ca programul de guvernare al ARD este un plan de actiune bine gandit, la care a fost fundamentata fiecare cheltuiala, referindu-se la criticile presedintelui Traian Basescu potrivit carora ARD si USL au programe fara un proiect de buget.
Blaga a adaugat ca ARD a folosit modelul care a functionat foarte bine in perioada 2004-2008 si ca obligatia de a avea un proiect de buget o are puterea. El a adaugat ca USL avea si termen de depunere a proiectului de buget in Parlament, 15 octombrie, dar ca neavand solutii nu l-a prezentat.
Intrebat daca ARD sustine indexarea pensiilor, Blaga a spus ca indexarea pensiilor este o obligatie legala pe care Victor Ponta nu o cunoaste, scrie Mediafax.
"Legea spune ca pensiile trebuie sa creasca cu jumatate din cresterea nominala a venitului mediu pe economie", a spus Blaga.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca ii provoaca pe politicieni ca, in loc sa se injure, sa arate perspectiva lui 2013 pe baza unui buget, el apreciind ca si unii si altii nu vor sa prezinte bugetul pentru ca n-ar avea sustinere pentru "gogosile pe care le vand la televizor". mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:56
Elena Udrea atrage atentia pe blog asupra faptului ca Europa poate fi epicentrul unei noi crize economice, precizand ca "nu mai merge cu cresteri de salarii si pensii" si cu costuri "nejustificate" pentru sanatate, relateaza NewsIn."Ne aflam intr-un moment in care la nivel global increderea in politicieni se prabuseste. In cea mai mare parte pentru ca acestia au vandut cetatenilor iluzia unui trai imbelsugat, fara probleme, dar pe datorie. Ei bine, epoca politicienilor populisti a inceput sa apuna. Nu mai merge cu pomeni electorale, nu mai merge cu cresteri de salarii si pensii (practici intalnite nu numai in Romania), nu mai merge cu costuri nejustificate pentru sanatate (a se vedea situatia din Marea Britanie sau SUA). Toate acestea trebuie sa inceteze. Statul asistential dispare. Peste tot problema care se pune este aceeasi: trebuie sa cream locuri de munca", scrie vineri Elena Udrea pe blog.
Vicepresedintele PDL mai atrage atentia ca Europa poate fi epicentrul unui nou val al crizei economice.
"Situatia economica internationala se complica din ce in ce mai mult, iar Europa pare sa fie epicentrul unui posibil nou episod al crizei economice. Toti ochii sunt atintiti pe liderii politici europeni, dorind sa vada in ce masura acestia sunt capabili sa ia masurile de corectie bugetara, astfel incat criza datoriilor suverane sa nu se transforme intr-o recesiune globala. Economistii si companiile le cer politicienilor sa se sacrifice, chiar impunand masuri nefavorabile, pentru... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 16:15