Randamentele obligatiunilor emise de Romania, Ungaria, Polonia si Cehia, care au atins minime record anul acesta, in contextul unei inflatii scazute in regiune si a iesirilor de capital din Rusia, ar putea reveni pe un trend crescator in 2015.
Randamentele obligatiunilor din Europa de Est au scazut puternic anul acesta, infirmand asteptarile analistilor, care estimau o crestere a costurilor de finantare in regiune, potrivit Mediafax.
De exemplu, investitorii care au cumparat obligatiuni emise de guvernul Romaniei au marcat un castig din randamente de 11% (echivalentul in euro), fiind cele mai profitabile obligatiuni din regiune, potrivit calculelor Bloomberg.
In 2015, insa, trendul se va inversa, pe fondul accelerarii avansului economic in regiune, a dobanzilor in crestere pe piata din SUA si a noilor masuri de stimulare economica implementate de Banca Centrala Europeana, a estimat Dmitri Barinov, administrator de fonduri al Union Investment Privatfonds.
"Cresterea economica va accelera in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, ceea ce inseamna ca randamentele nu vor mai scadea, fiind posibil chiar sa creasca. Potentialele masuri de relaxare fiscala de la BCE sunt, in mare parte luate in calcul, in timp ce cresterea dobanzilor din SUA va duce la scaderea fluxurilor de capital din aceasta parte a lumii", a spus Barinov.
Pe de alta parte, analistii BNP Paribas considera ca randamentele obligatiunilor din Europa de Est vor continua sa scada in... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:58
Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Randamentul obligatiunilor romanesti pe cinci ani a atins joi nivelul de 5,4%, cu 1,17% sub cel din decembrie, inregistrand un minimum istoric pentru acest tip de bonduri. Evenimentul semnaleaza o atractivitate crescuta a titlurilor de stat romanesti.
Este insa un semnal suficient de puternic pentru a creste increderea investitorilor in performantele romanesti?
Fara indoiala, scaderea costurilor de finantare pentru Romania este deosebit de importanta pentru tara noastra, in contextul in care avem de platit 2,5 miliarde de euro doar pentru dobanzi in 2013.
Reducerea randamentelor de joi, desi un semnal pozitiv semnificativ, este inca departe de a anunta aparitia unui trend ascendent pentru economia romaneasca.
"Pe mine m-a bucurat faptul ca am ajuns la acest minim istoric, pentru ca inevitabil, trebuie sa recunoastem, ca este si o crestere a increderii in potentialul de dezvoltare si investitie al economiei romanesti", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Totusi, acesta considera ca increderea din acest moment "este mai mult emotionala, decat reala", si este datorata calmului relativ de pe scena politica din acest moment. "Pentru toti observatorii, faptul ca am ajuns la acest punct dupa o lunga perioada de mari zbateri politice este un succes", a mai spus analistul.
Un alt motiv al acestei increderi, intarit si de anuntul JPMorgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii, este potentialul de... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:02
Obligatiunile lansate de Ministerul Finantelor Publice marti pe piata americana, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, au anuntat miercuri reprezentantii ministerului.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.
Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.
"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete".
"Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.
Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare,... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:00
Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, iar Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%, se arata intr-un raport publicat luni de Erste Group.
"In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor's va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia menttnerii directiei actuale a politicii fiscale" se arata in raportul Erste.
"Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania", se mai mentioneaza in raportul Erste Group.
Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.
"Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii", a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.
Calculele Erste Group indica o libertate de miscare... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:40