Bursele din Statele Unite si Asia au crescut puternic dupa ce Congresul american a deblocat activitatea guvernului si a ridicat plafonul datoriei de stat, cel putin pana la inceputul anului viitor, evitand astfel riscul unui default (incetare de plati) al Statelor Unite.
Actiunile din SUA au crescut miercuri dupa aparitia primelor informatii privind acordul din Congres. Indicele Standard & Poor's a urcat cu 1,4%, aproape de un nivel record, iar Dow Jones Industrial Average a afisat un avans similar.
Pietele asiatice, masurate de indicele MSCI Asia Pacific, au urcat cu 0,7% dupa votul legislativului american, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni.
Indicele Bloomberg al dolarului SUA, care evalueaza performantele monedei americane in raport cu 10 valute de referinta, a scazut cu 0,2%. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scazut pe piata secundara cu un punct de baza, sau 0,01 puncte procentuale, la 2,65%.
Intelegerea a trecut miercuri de cele doua camere ale Congresului cu majoritati semnificative: 81 de voturi "pentru", fata de 18 "impotriva" in Senat, respectiv 285 "pentru" si 144 "impotriva" in Camera Reprezentantilor, potrivit Bloomberg.
Partidul Democrat, aflat la putere, are majoritatea in Senat, iar Partidul Republican controleaza Camera Reprezentantilor.
Presedintele Barack Obama a promulgat rapid acordul, care asigura bugetul pana la 15 ianuarie si suspenda plafonul datoriei de stat pana pe 7 februarie.... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 10:41
Bancile din SUA alimenteaza bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face fata unei eventuale intrari in panica a consumatorilor in urmatoarele zile, in perspectiva posibilei intrari a Statelor Unite in incapacitate de plata.
Trei dintre cele mai mari zece banci din SUA au afirmat ca pun in practica planuri folosite si in august 2011, cand politicienii americani au aprobat pe ultima suta de metri cresterea limitei de indatorare a tarii. Statul federal american a fost nevoit saptamana aceasta sa implementeze prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a inceput la 1 octombrie, potrivit Financial Times.
Pregatirile bancilor pentru o intrare a SUA in incapacitate de plata includ conferinte zilnice intre diferitele divizii, in incercarea de a anticipa viitoarele probleme. Un director important de la o banca din SUA a declarat ca institutia de credit livreaza cu 20-30% mai multi bani la bancomate pentru eventuale situatii in care clienti panicati vor sa retraga fonduri in masa.
Depozitele bancare sunt garantate in SUA in limita a 250.000 de dolari, dar perturbarile majore de pe piata financiara - in special criza din 2008 - au cauzat retrageri semnificative indiferent de garantiile autoritatilor federale.
Un angajat al altei banci a declarat, de asemenea, ca bancomatele sunt alimentate cu mi multi bani. O a treia institutie de credit a refuzat sa comenteze, dar a... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:43
Dolarul american este in scadere in urma suspendarii partiale a activitatii guvernului federal al SUA, investitorii anticipand ca impasul politic in ceea ce priveste bugetul si plafonul datoriei publice va intarzia momentul cand Rezerva Federala va incepe sa reduca achizitiile de obligatiuni.
Analistii IHS estimeaza ca Statele Unite vor pierde cel putin 300 milioane de dolari pe zi din productia economica din cauza intreruperii unor activitati ale guvernului in lipsa unui buget pentru anul fiscal 2014, inceput marti.
O suspendare cu durata de doua saptamani a activiatii ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale cresterea economica a SUA in trimestrul al patrulea, anticipeaza analistii Macroeconomic Advisers, potrivit Bloomberg.
Programul de relaxare cantitativa al Rezervei Federale, prin care banca centrala a SUA injecteaza lunar 85 miliarde de dolari in piete prin achizitia de obligatiuni, a tras in jos valoarea dolarului.
Indicele dolarului calculat de Bloomberg a scazut cu 0,75% din 17 septembrie, cu doua zile inainte ca Rezerva Federala sa decida, contrar asteptarilor, mentinerea programului de lichiditate, acuzand cresterea economica slaba.
"Daca problema fiscala va continua, Fed va fi probabil mai putin dispusa sa reduca masurile de stimulare a economiei. Dolarul va suferi", comenteaza pentru Bloomberg James Kwok, director de management valutar la fondul Amundi, cu active in administrare de aproximativ 1.000 miliarde de dolari.
Dupa esuarea... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 11:27
Guvernul Statelor Unite a inceput marti programul de asigurari de sanatate obligatorii si accesibile supranumit "Obamacare", pilonul central al reformei sistemului de sanatate promovata de presedintele Barack Obama.
Lansarea programului, legiferat prin Affordable Care Act, a fost marcata de diverse probleme tehnice si de disputa aprinsa din Congres, transmite Bloomberg.
Legea reformei in sanatate reprezinta marul discordiei pe scena politica americana, dand nastere unor divergente profunde intre cele doua partide dominante din Congres, care au impiedicat aprobarea unui nou buget si au condus la blocarea partiala a activitatii guvernului federal, primul astfel de incident din ultimii 17 ani.
In pofida problemelor de logistica si atmosferei tensionate de pe scena politica, guvernul a deschis marti inregistrarile pentru Obamacare, punand la dispozitia populatiei mai multe piete online si call center-uri destinate achizitiei de servicii de sanatate.
Platformele online s-au deschis la 8:00 ora Washington-ului, unele state intarziind deschidereaserviciului pentru a evita supraaglomerarea.
Un numar de 14 state au aplicat "Obamacare" prin deschiderea unor piete de asigurari la nivel local, iar in restul jurisdictiilor platformele sunt controlate total de guvernul federal sau operate in colaborare cu Washingtonul.
Desfasurarea reformei in sanatate nu este afectata direct de blocarea activitatilor neesentiale ale guvernului, deoarece este finantata din capitolul de... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 09:35
Oprirea partiala a activitatii statului federal american, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a inceput la 1 octombrie, va cauza intr-o prima perioada pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
Chiar daca suma reprezinta doar o mica parte din economia americana, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Prelungirea acestei situatii afecteaza increderea si cheltuielile companiilor si populatiei, scrie Bloomberg.
Astfel, IHS estimeaza ca intreruperea partiala a activitatii statului pentru o saptamana va reduce cresterea anualizata a PIB de la 2,2% la 2% in trimestrul al patrulea. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact in avansul PIB de 0,9-1,4 puncte procentuale, afirma Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott, din Philadelphia.
"Cheltuielile guvernamentale acopera toate aspectele economiei, iar perturbarea acestora, mai mult decat pierderea directa a veniturilor, ameninta increderea investitorilor si companiilor in moduri care pot afecta serios cresterea economica", a declarat LeBas.
Guvernul federal al SUA a pus in aplicare, de la miezul noptii (07:00 ora Romaniei), prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Partidul Republican, care controleaza Camera Reprezentantilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar in... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 12:48
Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.
"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.
Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.
Dupa doua respingeri, luni, de catre... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:31
Unul dintre cele mai fascinante lucruri din punct de vedere economic s-a intamplat in SUA, locul tuturor posibilitatilor, unde Apple, cea mai mare companie de IT din lume, a anuntat cresteri record trimestru dupa trimestru.
Cand vine vorba despre economia SUA, Apple a fost cea care a oferit multora speranta, potrivit Time.
In timpul acestei recesiuni, precum si dupa boom-ul dotcom, Apple nu a stat pe loc. Compania a folosit criza ca pe o oportunitate, inovand continuu si lansand doua categorii de produse care au reprezentat rezultatul tuturor eforturilor financiare si manageriale de cercetare si dezvoltare: iPod si iPad.
Pentru a sti cat de mult conteaza Apple pentru economia SUA, ar trebui imaginata situatia bugetului SUA fara veniturile. In cel de-al patrulea trimestru din 2011, Apple a dat un impuls semnificativ indicelui S&P 500, care a crescut cu 6% de la an la an. Daca Apple ar fi scoasa din aceasta ecuatie, cresterea ar fi de doar 3%. Multi analisti financiari sunt de parere ca S&P 500 a fost practic salvat de Apple.
Apple a revigorat industria de software pentru computere cu ajutorul aplicatiilor. Potrivit ultimelor estimari, aceasta industrie in care Apple a investit masiv a creat 210.000 de locuri de munca in SUA, iar numarul acestora este in crestere.
Inainte ca Apple sa lanseze aplicatiile pentru iPhone si iPad, industria de software era in declin, iar totul se invartea in jurul crearii de site-uri pentru companii si e-commerce. Acum, crearea de... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 08:31
Membrii Congresului american mai au timp pana la miezul noptii (sambata 6:00 ora Romaniei) pentru a ajunge la un acord asupra bugetului pe ultimele sase luni ale anului fiscal, care sa permita functionarea in continuare a executivului, potrivit Mediafax. Intre serviciile guvernamentale care ar putea fi afectate se afla inclusiv Fiscul.
Liderii din Congres ai partidelor Republican si Democrat au anuntat ca nu au ajuns la o intelegere generala asupra finantarii guvernului pentru ultimele sase luni ale actualului an fiscal, care se incheie la 30 septembrie, si nu au reusit sa se puna de acord nici macar asupra contradictiilor ramase inaintea termenului limita.
Democratii sustin ca cele doua parti nu se inteleg din cauza cererii Republicanilor de a include intr-un acord masuri de restrictionare a avorturilor, in timp ce Republicanii declara ca exista inca diferende asupra unor reduceri de cheltuieli in valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.
Negociatorii celor doua parti au convenit asupra unor diminuari de cheltuieli cu 38 miliarde de dolari si singura problema ramasa ar fi cererea Republicanilor de a elimina fondurile federale pentru organizatia de planificare familiala Planned Parenthood, cel mai mare furnizor de servicii de intrerupere a sarcinii din SUA, a afirmat liderul din Senat al Democratilor, Harry Reid.
Fara un acord asupra bugetului, banii necesari functionarii executivului american vor fi epuizati vineri, iar agentii ca Fiscul vor incepe o oprire... mai mult
Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 00:33
Increderea in capacitatea guvernelor europene de a rezolva criza bugetelor este in scadere, in conditiile in care indicele Markit privind riscul datoriilor suverane se indreapta spre cea mai mare crestere lunara de la infiintarea sa, in urma cu un an, potrivit companiei de analiza a pietei CMA, informeaza Mediafax. Indicele Markit, care include asigurarile privind defaultul datoriilor suverane (CDS) pentru 15 guverne europene occidentale, a crescut cu 0,4175 puncte procentuale in august, la 1,565%, potrivit CMA.
CDS-urile Italiei, Irlandei si Spaniei se indreapta spre cresteri lunare record.
Contractele pentru Portugalia sunt pe cale ca inregistreze cea mai mare crestere din luna aprilie, iar in cazul Greciei cel mai mare avans din iunie.
Natiunile considerate periferice din zona euro se confrunta cu incetinirea cresterii economice, ca urmare a masurilor de austeritate pentru reducerea deficitelor bugetare.
Un alt motiv de ingrijorare este incetinirea ritmului de dezvoltare in SUA. mai mult
Sambata, 28 August 2010, ora 00:13