Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu exista date ca ar urma o criza economica pentru Romania, care este o tara stabila macroeconomic.
Teodorovici a sustinut ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte scazut.
"Sunt peste 15 state europene care au peste 60 la suta datorie publica. Grecia are 180 la suta, Italia, Portugalia. Romania este undeva la 35 la suta. La inceputul anului aveam in fondul de la Trezorerie 27 de miliarde de lei, astazi suntem undeva la 34 de miliarde de lei si acumulam.
Romania si-a achitat obligatiile la termen pentru anul acesta si pana la finalul anului consolidam aceasta rezerva din Trezorerie, ceea ce ne asigura finantare de cinci luni de zile daca nu mai vrem sa luam bani din piata. Iata inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila macroeconomic", a declarat ministrul Finantelor, joi seara, la Antena3.
Intrebat daca urmeaza o criza economica, Teodorovici a negat, sustinand ca astazi nu sunt date ca ar urma o criza.
"Sunt anumite discutii in plan international, pe anumite zone, pe anumite piete. Uitati cazul Italiei, care are o situatie economica destul de neplacuta sau al Turciei. Sunt cazuri care nu afecteaza in mod direct Romania. Acesti indicatori sunt cei la care se uita agentiile de rating care au confirmat nivelul Romaniei de astazi.
Romania, din punctul meu de vedere, este situata sub nivelul la care trebuie sa fie in acest rating de tara. Este punctul meu de vedere, stabilit pe... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:04
Deputatul european Siegfried Muresan sustine ca ultimele cifre publicate de INS arata ca politicile guvernului PSD-ALDE au afectat cresterea economica puternica a Romaniei si risca sa impinga tara in criza.
"Datele Institutul National de Statistica (INS) publicate astazi arata ca Produsul Intern Brut (PIB) din primul trimestru al anului 2018 a inregistrat acelasi nivel ca in trimestrul IV din 2017. Cauza acestei stagnari bruste a economiei, dupa ce anul trecut am avut o crestere economica de 6,9%, o gasim in totalitate la politicile economice si fiscale ale guvernelor PSD - ALDE. Economia Uniunii Europene este in cea mai buna perioada de dupa criza, astfel ca stagnarea este 100% o problema interna.
Guvernul PSD - ALDE a taiat cheltuielile cu investitiile, a folosit toti banii disponibili in buget si, in plus, s-a si imprumutat in numele romanilor pentru a implementa politici de crestere a consumului. Consecinta a fost o crestere artificiala a economiei, bazata doar pe incurajarea consumului, care a stagnat brusc in momentul in care consumul nu a mai putut sa compenseze lipsa investitiilor in infrastructura, slaba productie interna si atragerea de investitori", sustine europarlamentarul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Muresan, care este vicepresedintele Comisiei de Buget a Parlamentului European, sustine ca in Romania nu este posibila o crestere economica sanatoasa fara reforme structurale si investitii, iar coalitia condusa de Dragnea si Tariceanu a incercat... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 17:40
Romania continua sa importe mult mai mult decat exporta, astfel ca deficitul comercial a crescut alarmant. Acesta a fost, in perioada 1 ianuarie - 28 februarie de 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS.
Care este motivul principal? Stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, explica senatorul PNL Florin Citu.
"Cresterea deficitului comercial al Romaniei are de a face cu structura economiei, care este rigida, invechita si controlata de stat in mare parte. A fost dintr-o data supusa presiunii cererii stimulate artificial. Avem o economie care nu poate sa raspunda imediat unor schimbari si dintr-o data cererea a fost stimulata artificial, de unele promisiuni de cresteri salariale si in acest context cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva si bineinteles ca a fost satisfacuta din importuri.
Acesta este un aspect. Al doilea aspect are de a face cu tipul de produse pe care le importam, pentru ca daca ne uitam acolo vedem ca importam produse de o calitate superioara, mai scumpe, produse care nu cred ca ar putea fi facute in Romania la aceleasi standarde pe termen scurt, fara sa permitem investitii si fara sa permitem economie de piata. Aceasta problema a Romaniei va exista in viitor mult timp", a subliniat Florin Citu.
De unde avem bani pentru produsele importate? Din credite
Potrivit presedintelui... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:07
In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista o probabilitate foarte mare ca situatia din ce in ce mai grava din China sa se extinda si sa avem din nou o criza economica globala de proportii.
"Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc.), ci se vad clar si in economia reala, urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea", avertizeaza Radu Ciofu, analist la Admiral Markets.
El arata ca unul dintre indicatorii care trimit primele indicii legate de activitatea economica internationala sunt cei ce masorara traficul maritim. "Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime, asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este "sangele economiei" - nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic", explica ...citeste mai departe despre "Urmeaza o noua criza economica globala? Ce se intampla in lume si cum e afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:53
Radacina crizei economico-financiare este de ordin spiritual si moral, a afirmat duminica patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel.
"Noi intelegem ca la ora actuala majoritatea tarilor din zona aceasta a Europei se confrunta cu o criza economico-financiara, dar consideram ca mai grea decat criza economico-financiara este criza spirituala. De altfel, radacina acestei crize economico-financiare este de ordin spiritual si moral. Lacomia mare a unora a dus la lipsa de mijloace materiale si de bani a altora", a declarat patriarhul BOR. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:51
Economia romaneasca sufera de un paradox: a fost lovita de criza economica, insa nu de criza financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat faptul ca, desi este criza, bancile din Romania au ramas in picioare.
In opinia lui Adrian Vasilescu, un obiectiv important pe care BNR sa aiba grija sa nu se ajunga in situatia altor state, care au scos bani din buzunarul contribuabililor pentru a salva bancile.
Consilierul Guvernatorului BNR este de parere ca iesirea din actuala criza se va produce in timp.
"Criza a inceput in 9 august 2007, cand zguduirile de pe piata imobiliara americana s-au rasfrans la Bursa. Cand bancile si-au dat seama ca vor face bani din nimic, nu s-au mai oprit. S-au facut atat de multi bani din nimic, incat s-a pierdut ", a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste anul 2012, Vasilescu considera ca va fi un an greu, intrucat este an electoral.
"Toti anii electorali sunt grei pentru ca exista niste tendinte istorice. Sa dea Dumnezeu sa nu se repede istoria", mai spune acesta.
Consilierul Guvernatorului atrage atentia asupra faptului ca in economiile moderne, cresterea economica se face prin piata, unde sectorul privat "intra" in actiune.
"Acum trebuie sa incepem sa punem cap la cap bugetul si sectorul privat. Numai de acolo poate veni cresterea economica. Guvernul va fi nevoit sa intelega ca trebuie sa existe un... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 17:38
Datele unei analize realizate de Fundatia Soros Romania, data publicitatii marti, releva faptul ca 52% dintre romani considera ca masurile luate de Guvern pentru a preintampina criza au fost mai degraba gresite, in timp ce doar 7% afirma ca masurile au fost bune.
Totodata, 23% dintre respondenti afirma ca au fost si masuri bune si masuri gresite, iar 10% spun ca nu a fost luata nicio masura de catre Guvern.
In timp ce 91% dintre romani considera ca Romania a fost afectata in mare sau foarte mare masura de criza economica, doar 7% dintre romani au multa sau foarte multa incredere ca actualul cabinet este capabil sa administreze Romania pe timp de criza. 37% dintre respondenti nu au deloc incredere in Guvern, iar 51% au putina si foarte putina incredere.
Jumatate dintre romani cred ca actuala criza va dura peste 3 ani
Pe de alta parte, 48% dintre romani sunt de parere ca actuala criza va dura mai mult de 3 ani, 23% vad un final al crizei in cel mult 3 ani, in timp ce numai 6% intrevad un final al crizei in mai putin de un an.
Potrivit analizei, 65% dintre romani se declara, in noiembrie 2011, afectati direct de una sau mai multe dintre cele patru probleme specifice crizei economice: pierderea locului de munca, somajul sau concediul fortat pentru o anumita perioada de timp, scaderea veniturilor, pierderea partiala sau totala a investitiilor. Comparativ, in iunie 2009, doar 39% dintre romani se declarau afectati de criza economica.
Daca in iunie 2009,... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 15:18
Daca pentru premierul Emil Boc cuvintele de ordine in privinta politicilor fiscale sunt "precautie" si "moderatie", pentru ministrul Tabara criza nu va fi atat de urata in Romania ca in alte state europene comuniste. In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, acesta crede oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit, potrivit Mediafax.
Boc: Avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice
"Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale.
Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.
El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echilibru si prudenta".
Anastase: Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti
"Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti si sa luam deciziile corecte. Am discutat sa mentinem procesul de reducere a... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 18:30
Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, sustine ca situatia economica a Romaniei se va inrautatii pe finalul acestui an, iar apoi pe tot parcursul lui 2011, in conditiile in care chiar si terminarea lui 2010 cu crestere economica zero inseamna de fapt o scadere enroma, de 10 procente, fata de anul 2008.Fostul ministrul liberal de Finante a declarat, vineri seara, la Realitatea TV, ca Romania va incheia acest an cu o scadere economica de minus 2-3%, in ciuda cresterii economice din cel de-al doilea trimestru al lui 2010, crestere ce va fi anulata de scadere in urmatoarele doua trimestre, pana la sfarsitul anului."Pentru anul 2011 auspiciile nu sunt atat de favorabile. In primul rand, investitiile pe 2010 sunt fata de 2008 la o treime, in termeni reali, ori ca sa ai crestere trebuie sa ai o investitie suplimentara, ca sa stopezi declinul", explica Vosganian."In al doilea rand, numarul salariatilor este cel mai mic din ultima jumatate de secol si nu exista niciun semn ca numarul salariatilor va creste, pentru a sustine noi proiecte economice. In al treilea rand, toata aceasta reducere a cererii pe care o aduc disponibilizarile si falimentele tot mai numeroase iarasi nu sunt un semnal foarte favorabil", a continuat vicepresedintele PNL.Potrivit lui Vosganian, "acest 0% fata de 2010 inseamna deja minus 10% fata de 2008, ceea ce este dramatic", precizand ca "in afara de Spania, Grecia si Romania, toate celelalte tari europene sunt deja pe crestere... mai mult
Sambata, 28 August 2010, ora 01:13