Qatarul se va aproviziona cu alimente perisabile pe mare, din Turcia, printr-o linie proaspat infiintata de portcontainere refrigerate, o data la fiecare trei saptamani, pentru a face fata crizei de produse alimentare declansata in urma embargoului impus de tarile vecine din Golf.
Linia maritima speciala va fi deservita de un vas al Qatar Navigation Milaha, acesta facand legatura intre porturile Hamad si Izmir, informeaza Hurriyet Daily News.
Pana acum, Turcia a livrat alimente in Qatar pe calea aerului, numarul zborurilor crescand substantial de la inceputul lunii mai, de cand micul emirat din Golful Persic este supus unei blocade impusa de tarile vecine.
Criza alimentelor este cea mai grava problema pentru oficialii de la Doha, acestia fiind nevoiti sa importe pana si vaci si sa amenajeze pajisti pentru acestea in vederea asigurarii cantitatilor necesare de lapte pentru consumul celor 2 milioane de locuitori.
O cursa intre Hamad si Izmir va ura 11 zile, conform calculelor facute de specialistii de la Qatar Navigation, livrarile de marfa urmand sa se faca la un interval de 22-25 de zile.
Este prima ruta de acest tip pentru livrarea de alimente perisabile intre Qatar si Turcia, iar numarul vaselor care sa asigure acest tip de transporturi ar putea creste, guvernul de la Doha anuntand inca de la inceputul blocadei ca va cauta sa diversifice furnizorii de produse alimentare.
De al inceputul lunii mai, Arabia Saudita, Egiptul, Bahrainul si Emiratele Arabe... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 06:43
Bahrainul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au fost reclamate la Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) de catre guvernul de la Doha, pe tema embargoului total impus Qatarului.
Criza din Golful Persic a dus la suspendarea legaturilor diplomatice si a transporturilor catre Qatar, tara fiind aproape izolata de restul lumii arabe din regiune, aminteste CNN Money.
Guvernul de la Doha a reclamat la WTO faptul ca tarile vecine au incalcat principiile de baza ale acordurilor comerciale existente in privinta comertului cu bunuri si servicii, ca si anumite aspecte legate de proprietatea intelectuala.
Organizatia a confirmat primirea plangerii depuse de ministerul Economiei si Comertului din Qatar. Egiptul, desi se afla printre statele care au recurs la aceeasi masura dura impotriva Qatarului, nu face obiectul acestei plangeri.
Doha a trebuit sa recurga a diverse artificii comerciale internationale pentru a asigura rezervele necesare de alimente pentru consumul intern. Astfel, Qatarul a ajuns sa-si creeze propriile ferme si sa importe vaci pentru a alimenta piata locala cu lapte proaspat.
Oficialii qatarezi cer in prima faza o reluare a negocierilor cu tarile vecine in termen de 60 de zile, in caz contrar plangerea urmand sa fie solutionata prin intermediul comisiilor specializate ale Organizatiei Mondiale a Comertului.
Un prim raspuns a fost dat de ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, care sustine ca masura embargoului total este justificata, in... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 10:01
Ankara profita din plin de criza din Golful Persic pentru a-si spori prezenta in regiune atat pe plan militar, cat si din punct de vedere al extinderii afacerilor.
Numarul soldatilor din baza militara turca din Qatar a crescut, dupa ce Parlamentul de la Ankara a modificat rapid legea privind numarul militarilor care pot fi trimisi in misiuni externe, informeaza Daily Sabah.
Oficialii de la Doha au confirmat ca numarul militarilor turci din baza deschisa in apropierea capitalei Qatarului a crescut in ultimele saptamani.
Baza din Qatar a fost deschisa de Turcia in urma unui acord de cooperare militara semnat intre cele doua tari in 2014, iar de la mijlocul lunii iunie se intrevede o activitate intensa in cadrul acesteia.
Criza din Golf a debutat pe 5 iunie, cand Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul si Egiptul au acuzat guvernul de la Doha ca intretine relatii financiare cu anumite organizatii islamiste banuite a avea legaturi cu mai multe grupari teroriste din regiune.
Grupul tarilor arabe din regiune a impus mai multe sanctiuni economice si a blocat accesul terestru si aerian catre Qatar.
"Cooperarea militara dintre Doha si Ankara este parte a unei viziuni comune de lupta impotriva terorismului si mentinere a securitatii si stabilitatii in regiune", au comunicat reprezentantii fortelor armate din Qatar.
Guvernul de la Qatar nu facut deocamdata public numarul soldatilor turci aflati in baza de la Doha.
Pe de alta parte, presedintele Recep... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 07:01
Presedintele Turciei intentioneaza sa puna la bataie resursele diplomatice pentru a se aseza in postura de mediator al conflictului inregistrat intre Qatar si vecinii sai.
Pe de alta parte, liderul de la Ankara sustine ca nu intentioneaza sa revendice in mod fatis acest rol, lasand Kuweitul sa poarte in mod oficial discutiile la masa negocierilor, relateaza Hurriyet Daily News.
Cu toate acestea, Erdogan va initia un turneu de vizite in zona Golfului Persic incepand cu 15 iulie, pentru a dialoga cu fiecare tara in parte.
"Din punct de vedere diplomatic, o sa am un program incarcat incepand cu 15 iulie. Vreau sa vizitez regiunea Golfului inca o data. S-ar putea ca vizita aceasta sa relanseze dialogul intre parti.
Ma intereseaza sa vitez Qatarul, Kuweitul si Arabia Saudita in mod special", a explicat presedintele Turciei.
Ankara s-a pozitionat de la inceput de partea Qatarului in conflictul din Golf, profitand de criza sanctiunilor dictate impotriva acestui stat de coalitia celorlalte state arabe din regiune, conduse de Arabia Saudita.
Turcia a sporit prezenta trupelor sale in bazele militare din Qatar si a crescut exporturile de alimente in emiratul din Golful Persic, pe fondul sanctiunilor economice si blocadei terestre si aeriene impuse de vecinii micului stat arab.
Cu toate acestea, Erdogan sustine ca nu vrea sa se afirme ca un mediator in conflictul diplomatic care macina statele din regiunea Golfului Persic, lasand aceasta sarcina Kuweitului.... mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 06:44
Pus sub un aspru regim de sanctiuni economice de catre vecinii din regiunea Golfului Persic, Qatarul da o replica neasteptata pentru a dejuca planurile aliantei conduse de Arabia Saudita impotriva sa.
Masura anticriza initiata de guvernul de la Doha vizeaza cresterea productiei de gaze, in conditiile in care Qatarul administreaza impreuna cu Iranul cel cel mai mare zacamant din lume, anunta CNN Money.
Qatar Petroleum a anuntat ca se pregateste sa creasca cota de extractie cu aproximativ 20% in urmatorii ani. Acest lucru ar putea avea ca rezultat cresterea exporturilor de gaz natural lichefiat cu aproximativ 30% in urmatorii 5 ani.
"Intr-o perioada de 5 pana la 7 ani, acest proiect va duce la cresterea productiei zilnice de gaze pana la 6 milioane de barili pe zi", a apreciat presedintele companiei Saad Sherida Al-Kaabi.
Qatarul acopera deja 30% din consumul global de LNG, dar piata este vizata si de Statele Unite, care doresc sa impulsioneze exporturile proprii de energie pe piata din Europa Centrala si de Est.
Un recent raport al Shell anunta ca piata de LNG va cunoaste o crestere de aproximativ 5 procente pana in 2030. In luna aprilie, inaintea declansarii crizei diplomatice din Golful Persic, Qatar Petroleum anuntase deja un plan de crestere a productie de gaze din campul de nord cu cel putin 10%.
"Este o masura logica din punct de vedere comercial, care are ca scop punerea la respect a competitorilor in intervalul ramas pana in 2020. Este si o masura... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 05:15
Criza din Golful Persic este pe cale sa se adanceasca, dupa ce guvernul de la Doha a refuzat sa puna in practica anumite revendicari formulate de coalitia statelor arabe din vecinatate, condusa de Arabia SAudita.
Lista sanctiunilor economice si diplomatice indreptate impotriva Qatarului s-ar putea largi cu acest prilej, dar oficialii din micul stat arab mizeaza in continuare de bogatia acumulata de-a lungul anilor, care a transformat statul din Golf in cea mai bogata natiune raportat la numarul de locuitori, anunta CNBC.
Portofoliul Fondului de Investitii al Qatarului este compus dintr-o serie de afaceri care o fac sa paleasca de rusine pana si pe Regina Angliei. Si asta la propriu, dupa ce reprezentantii emiratului au ajuns sa detina in Londra proprietati mai numeroase si mai valoroase decat cele ale casei regale din Marea Britanie.
Rezistenta manifestata de micul emirat in fata politicii dictate in regiune de sauditi poate fi explicta usor prin diversitatea si multitudinea afacerilor in care oficialii de la Doha au investit fondurile stranse din exportul de petrol si gaze.
Printre acestea se numara un studio de film hollywoodian, o casa de moda italiana si mai multe constructii gigantice din marile orase ale lumii.
Venitul excedentar realizat din exportul de energie si populatia redusa, de doar 2,2 milioane locuitori, fac din micul emirat din Golf cea mai bogata natiune de pe pamant, Autoritatea de Investitii din Qatar, entitate infiintata in urma cu 12... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 05:47
Nu se intrevede nicio solutie rapida la criza din Golf care a izolat Qatarul de restul tarilor arabe din imediata vecinatate, sunt de parere o serie de analisti, a caror viziune are si aspecte sumbre.
Posibilitatea unui conflict armat intre Qatar si statele vecine este tot mai mare, spun unii dintre expertii citati de CNBC.
A trecut deja o luna de cand Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si alte cateva tari arabe au intrerupt relatiile diplomatice cu Doha, dar pentru cei care se asteptau ca luna Ramadanului sa aduca o usoara relaxare in ciza din Golf, seria de cerinte dure formulate pentru oficialii din Qatar a reprezentat o adevarata surpriza.
"Tensiunile au escaladat pana la un punct de unde este greu ca vreo parte sa faca pasul inapoi", crede Firas Modad, analist IHS Markit.
Lista de cerinte cuprinde puncte care vizeaza inchiderea televiziunii Al Jazeera sau desfiintarea unei baze militare a Turciei de pe teritoriul Qatarului. Se solicita, de asemenea, taierea oricaror legaturi cu miscarile de opozitie din Egipt si alte tari din regiune, unele dintre acestea fiind acuzate de terorism in interiorul acestor state.
Guvernul de la Doha a anuntat ca nu are de gand sa se conformeze cerintelor exprimate de vecinii sai, fapt care va inaspri regimul de sanctiuni politice si economice indreptate impotriva sa, iar criza ar putea sa se inradacineze pentru o lunga perioada, dupa cum prevad analistii Eurasia Group.
"Criza va continua pana cand... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 06:58
Inconjurat de state care au impus un regim de restrictii draconic, Qatarul reuseste sa iasa basma curata din ceea ce parea sa fie o criza iminenta in zona Golfului Persic.
Guvernul de la Doha are in maneca mai multi asi pe care i-a afisat rand pe rand in conflictul diplomatic din regiune, observa CNN Money.
In primele zile ale blocadei, bancile si magazinele alimentare au fost luate cu asalt, iar investitorii si-au reconsiderat pozitia fata de proiectele derulate in zona. Cu toate acestea, nimeni nu se grabeste sa sune clopotul de alarma in emirat, chiar daca vecinii sai anunta ca situatia s-ar putea prelungi pentru ani buni.
Exportul de gaze si petrol din emirat conteaza in proportie de 50% in PIB-ul tarii, Qatarul fiind si cel mai mare exportator de LNG din lume, cu clienti printre care se numara Japonia, Singapore, Coreea de Sud sau India.
In acelasi timp, Qatarul asigura si 30% din consumul de energie al Emiratelor Arabe Unite si, in ciuda sanctiunilor, emirii nu si-au putut permite sa se debranseze de la retea.
Granitele terestre ale Qatarului si unele spatii aeriene din vecinatate sunt inchise, dar qatarezii au recurs la cel mai suimplu mod de tine o punte rapida de legatura cu restul lumii: zboruri mai lungi.
Nu a fost un pas usor, in contextul in care Aatar Airlines a pierdut peste noapte 18 destinatii pe care opera frecvent, iar zborurile mai lungi fara escale presupun o recalculare a costurilor de operare. Insa, directorul executiv Akbar Al... mai mult
Joi, 22 Iunie 2017, ora 06:13
6Trump s-a alaturat aliatilor din Arabia Saudita si alte tari arabe pentru a critica implicarea Qatarului in finantarea unor organizatii considerate a sta la baza unor grupari teroriste din Orientul Mijlociu.
Insa, amestecul presedintelui american in disputa tarilor arabe pericliteaza un contract militar de care firma Boeing are nevoie ca de apa pentru a mentine in productie avionul F-15, scrie Defense News.
Anul trecut, dupa mai mmulte runde de negocieri, presedintele Obama a aprobat vanzarea unui lot de 72 avioane multirol F-15QA catre guvernul de la Doha, dar afacerea de 21,1 miliarde de dolari este periclitata de replicile noului ocupant al Biroului Oval.
Mai mult, armata americana are una din cele mai mari baze militare din Orientul Mijlociu in apropierea capitalei din Qatar, iar comentariile lui Trump ar putea duce la evacuarea celor 10.000 de militari din baza aeriana Al Udeid.
O parte din senatorii americani spera ca tensiunile din Golful Persic sa nu escaladeze, pentru a nu afecta relatiile comerciale si diplomatice dintre SUA si Qatar, dar chestiunea este destul de riscanta pentru a prognoza daca Boeing va reusi sa mentina productia avionului F-15 pana in 2020.
"Sper ca presedintele nu vrea sa aiba un asemenea impact asupra locurilor de munca din America. Stiu ca avem un contract important si cu Arabia Saudita, dar acele arme nu vor fi produse aici, ci peste hotare", a comentat Claire McCaskill, senator de Missouri, stat in care Boeing are o fabrica... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 08:45