Redresarea economica a Rusiei ar putea dura mai mult decat s-a anticipat, tara urmand sa traverseze o perioada critica din punct de vedere al nivelului de trai al populatiei, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse pentru declansarea crizei din Ucraina.
Oficialii de la Moscova au estimat impactul anual al sanctiunilor economice la 28 de miliarde de dolari, dar costurile reale pot fi mult mai mari, dupa cum avertizeaza cel mai recent raport al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg.
O singura speranta
Cel mai optimist scenariu luat in calcul de analistii Bancii Mondiale prevede o revenire pe crestere a economiei ruse, cu 1,7%, in 2018, dar aceasta doar in cazul ridicarii sanctiunilor economice internationale in perioada imediat urmatoare.
Un sondaj Bloomberg arata ca o astfel de varianta de lucru pare improbabila, doar 13% dintre analisti considerand ca SUA vor renunta la sanctionarea Moscovei in urmatoarele 12 luni.
In acelasi timp insa, o ameliorare a relatiilor cu Uniunea Europeana este de asteptat, dupa cum au prognozat 57% dintre specialisti.
La un pret mediu al barilului de petrol de 37 de dolari, economia rusa va descreste in acest an cu 1,9%, mult peste prognoza optimista de 0,7% inaintata la sfarsitului anului 2015 de catre organismul financiar international.
"Datorita existentei continue a unui mediu extern advers, redresarea economica a Rusiei va fi lunga si anevoioasa.
Retragerea sanctiunilor economice... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 10:45
1Sir Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2010, vine cu solutii pentru economia Rusiei, lovita de prabusirea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse pentru declansarea crizei din Ucraina.
In cadrul unei conferinte de presa, Pissarides a precizat ca Rusia trebuie sa-si diversifice economia si sa renunte la dependenta de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, daca vrea sa nu mai semene atat de mult cu o tara din lumea a treia, anunta agentia TASS.
"Puteti iesi destul de usor din aceasta izolare aparenta prin actiunile adoptate pe plan intern. Nu trebuie sa stati cu mainile in san si sa asteptati ca Occidentul sa-si schimbe optica despre Rusia", a afirmat economistul cipriot.
Sanctiunile, inflatia si consumul scazut din Rusia nu ar trebui sa-i preocupe atat de mult pe oficialii de la Moscova, crede laureatul Nobel.
"Nu cred ca principala problema a guvernului este reprezentata de cresterea consumului intern. Exista intotdeauna un risc de inflatie. Economia rusa are probleme mult mai grave decat lipsa cererii.
Cea mai serioasa problema o reprezinta decuplarea de la veniturile generate de exportul de materii prime. Atata vreme cat economia depinde de veniturile generate din petrol si alte resurse naturale, Rusia va fi o tara din lumea a treia si nu o economie moderna", opineaza Pissarides.
Pentru economistul cipriot, o buna abordare pentru diversificarea economiei din Rusia ar consta in adoptarea unor... mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 14:30
1Cea mai lunga perioada de recesiune intalnita de Rusia in ultimele doua decenii isi pune amprenta asupra pietei muncii din tara si ameninta sa destabilizeze si puterea politica de la Moscova, aflata in prag de alegeri electorale.
Anul trecut, presiunea a fost reglata prin reducerea succesiva a salariilor, impunerea concediilor fara plata si trecerea la contracte part-time, dar, din ianuarie 2016, companiile rusesti dau semne ca sunt decise sa treaca la disponibilizari masive, observa agentia Bloomberg.
Somaj in crestere
In ianuarie, rata somajului din Rusia a sarit pana la aproape 6%, cea mai alarmanta crestere din ultimii 3 ani, dupa ce anul trecut a inregistrat un varf de doar 5,2 procente.
Dupa ce piata petrolului nu a reusit sa dea semne consistente de redresare a pretului, iar rubla a coborat la un minim istoric in raport cu dolarul, angajatorii par sa nu mai aiba alta solutie decat reducerea locurilor de munca, fapt care va diminua si mai mult veniturile localnicilor.
Pentru liderii de la Moscova, provocarea consta in a incerca sa linisteasca nemultumirea populatiei, cu un buget saracacios si in plin an electoral.
"Companiile isi revizuiesc in scadere asteptarile pentru viitoare comenzi. Fara niciun motiv care sa indice o eventuala revenire economica, firmele nu au altceva de facut decat sa renunte gradual la forta de munca pe care au pastrat-o in cursul anului 2015", crede Tatiana Orlova, economist al RBS Londra.
Nimic nu mai este stabil... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 17:00
Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.
Declin rapid
Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.
De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.
Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.
Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.
Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.
Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
1Ministrii de Externe din Rusia si Arabia Saudita se vor intalni, marti, 11 august, la Moscova pentru a discuta in amanunt situatia creata de prabusirea pretului petrolului, dar si amenintarile din Orientul Mijlociu, incluzand razboiul civil din Siria si ascensiunea Statului Islamic.
Ministrul saudit Adel al-Jubeir vine la Moscova la doar doua saptamani dupa intalnirea trilaterala de la Doha cu omologul sau rus Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry, informeaza agentia Reuters.
Siria, punct fierbinte
Discutiile se vor axa pe problema ridicata de evolutia razboiului civil din Siria, in care Rusia si Iranul sustin fortele regimului Assad, in timp ce Washingtonul si aliatul sau din regiune, Arabia Saudita, au optat pentru incurajarea rebelilor opozanti.
Dupa ultima intalnire cu John Kerry, ministrul Lavrov a explicat ca Moscova si Washingtonul nu au gasit modalitatea de a trece peste acest obstacol.
Oficialul rus a mentionat ca o actiune comuna impotriva Statului Islamic, in teritoriile ocupate de gruparea terorista in Siria si Irak, necesita o lamurire a acestei situatii.
Problema petrolului
Pe de alta parte, Lavrov si Jubeir vor atinge si problemele generate de prabusirea pietei petrolului, un eveniment care a declansat o criza profunda in Rusia.
Conform estimarilor FMI, economia rusa risca sa inregistreze o scadere a PIB-ului cu 9% procente in anii urmatori, ca urmare a sanctiunilor economice aplicate de Occident si a pretului redus... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 09:55
Criza financiara nu mai lasa loc de manevra nici macar in afacerile cu petrol din Rusia, desi acestea pareau o sursa sigura de venituri, chiar daca diminuate in ultima vreme.
Supuse presiunilor exercitate de prabusirea pietei petrolului si de noile impozite aplicate in Rusia, marile companii petroliere bat la usa Kremlinului pentru a cere scutiri fiscale, arata agentia TASS.
Postul de televiziune RBC din Moscova a anuntat miercuri, 05 august, ca directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, i-a trimis o scrisoare lui Putin prin care ii solicita scaderea impozitelor in industria petroliera si petrochimica.
In document, Sechin il avertizeaza pe presedintele rus de eventualitatea aparitiei unei crize in alimentarea cu petrol pe piata interna.
Deocamdata, Kremlinul a refuzat sa comenteze situatia, purtatorul de cuvant Dmitri Peskov afirmand ca nu este normal sa se comenteze public corespondenta oficiala a institutiei.
Reporterii RBC sustin ca in documentul inaintat liderului de la Kremlin, Sechin avertizeaza asupra efectului taxelor crescute impuse in sarcina petrolistilor rusi.
In opinia sefului Rosneft, una dintre marile companii petroliere in care statul rus detine pachetul majoritar, Rusia risca sa se confrunte cu o criza a carburantilor in 2017, iar marile firme din domeniu vor fi nevoite sa isi inghete proiectele de modernizare. mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 16:48
Dupa ce pietele globale si mai ales economia rusa au resimtit din plin socul prabusirii pietei petrolului a venit randul oligarhilor rusi sa ofteze adanc cand isi arunca privirile pe extrasele de cont.
Recensamantul 2014 intocmit de Wealth-X si UBS Billionaires arata ca averile celor 114 miliardari rusi au avut de suferit de pe urma crizei petrolului si a investitiilor acestora in sectoare colaterale industriei petroliere, dezvaluie postul CNBC.
Usmanov, lovitura fulgeratoare
Dezechilibrului fulgerator din piata de energiei i s-au adaugat si sanctiunile economice dictate de Occident dupa anexarea Crimeii, prabusirea rublei si inflatia galopanta din Rusia.
Liderii topului miliardarilor din Rusia au inregistrat si pierderile cele mai mari.
Astfel, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara si actionarul majoritar al companiei miniere Metalloinvest a fost unul dintre marii perdanti pe aceasta conjunctura nefavorabila, sustine Max Schneider, director Wealth-X.
"Usmanov a pierdut nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari intre martie si decembrie 2014. Aceasta suma reprezinta aproape un sfert din averea sa", spune Schneider.
Alta victima importanta a caderii inregistrate de preturile materiilor prime este Mihail Friedman, presedinte Alfa Group, cu pierderi de 2,7 miliarde, aproximativ 18% din avere.
Avere injumatatita
"In orice caz, omul care a suferit cel mai mult in 2014 a fost Leonid Mikelson, presedinte si director al firmei de gaze Novatek, cu... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:37
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, sustine ca o reducere a cotelor de productie a petrolului pe piata globala nu isi are rostul.
Aceasta, in ciuda faptului ca supraproductia a dus la prabusirea pietei energiei in urma cu un an, destabilizand puternic economia rusa.
"Nu vad rostul scaderii productiei de petrol. Daca aceasta va fi pastrata la acest nivel si la acelasi pret va reprezenta un bun instrument de echilibrare a pietei", a spus Novak, citat de reporterii agentiei Tass.
Fara presiune
"Nu ar avea nicio logica, mai ales ca statele care nu sunt membre OPEC nu detin instrumente cu care sa opereze in piata", a explicat Novak la sfarsitul saptamanii trecute.
Ministrul rus al Energiei urmeaza sa se intalneasca pe 3 si 4 iunie cu delegatia statelor membre OPEC la Viena pentru a analiza situatia pietei petrolului la nivel mondial.
O prima discutie privind criza petrolului a fost purtata intre reprezentantii Rusiei, Arabiei Saudite, Venezuelei si Mexicului inca din toamna anului trecut, urmand ca partile sa monitorizeze si discute evolutia pietei petrolului in mod regulat.
In acest moment insa, stabilizarea pretului petrolului la un nivel cuprins intre 57-62 de dolari nu este considerata ca reprezentand un pericol de catre tarile implicate in discutii. mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 14:46
Economia rusa ar putea sa sufere o contractie de 4% a Produsului sau Intern Brut iar deficitul bugetar risca sa ajunga la 3% in 2015 din cauza caderii pretului petrolului si a cursului rublei, a apreciat vineri ministrul rus de Finante.
Anton Siluanov, citat de agentiile ruse, a avertizat ca vor fi necesare taieri bugetare, facand apel la reduceri de personal in aparare, sector in care Vladimir Putin a decis sa investeasca masiv, relateaza AFP.
Rusia apara rubla, cheltuind masiv din rezervele valutare si de aur
Noile previziuni se bazeaza pe un pret al barilului de titei de 60 de dolari si pe un curs de 51 de ruble la un dolar, a precizat ministrul. In aceasta situatie, "vom vedea, cu o scadere a PIB-ului de 4%, un deficit de putin peste 3%", a declarat el.
Dolarul se vindea vineri, la 12.00 GMT, cu 54 de ruble, iar pretul barilului de titei era la Londra de 60,37 de dolari.
Rusia este lovita din plin de scaderea pretului petrolului, care reprezinta impreuna cu gazul ...citeste mai departe despre "Rusia: PIB-ul ar putea scadea cu 4% in 2015, iar deficitul risca sa ajunga la 3%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 17:19