Zona euro nu este o usa turnanta prin care statele membre pot iesi si intra cu usurinta, a avertizat presedintele Bancii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Jens Weidmann, intr-un interviu acordat revistei germane Capital, preluat de AFP.
"Ceea ce ma deranjeaza este inconstienta acelora care invoca un astfel de scenariu", spune Weidmann. Potrivit acestuia iesirea unei tari din zona euro ar avea consecinte grave atat pentru tara respectiva cat si pentru toate celelalte state.
"Uniunea monetara nu este un fel de club din care poti sa iesi rapid pentru a te inscrie din nou. Oricine sugereaza acest lucru subestimeaza interconectarea care exista intre diferitele economii din zona euro. De asemenea o iesire din zona euro ar avea consecinte de amploare si asupra bancilor si economiei noastre", a spus Weidmann.
Presedintele Bundesbank a fost deranjat de discutiile cu privire la o posibila separare a tarilor din sudul Europei sau chiar la o iesire a Germaniei din zona euro. "Nimeni nu doreste marca germana. Noi luptam pentru un euro stabil" a declarat Weidmann.
De asemenea, Jens Weidmann a insistat ca decizia BCE de a utiliza asa numite orientari cu privire la directia viitoare a dobanzilor in zona euro nu este o minirevolutie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetara. "Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine directia politicii noastre monetare in perioade de incertitudine dar nu... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:47
Banca Central Europeana (BCE) nu poate rezolva criza din zona euro, a declarat duminica presedintele Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank) Jens Weidmann, presand guvernele din zona euro sa-si puna economiile in ordine si sa-si inaspreasca politicile fiscale, transmite Reuters.
"Politica monetara a facut mult pentru a absorbi consecintele economice ale crizei dar u poate rezolva criza", a declarat Weidmann la o conferinta a economistilor organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Aceasta este opinia impartasita e majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE. Criza a fost provocata de deficiente structurale si in consecinta are nevoie de solutii structurale", a adaugat Weidmann.
Weidmann, recunoscut ca fiind unul dintre "durii" consiliului guvernatorilor BCE, nu vrea ca banca sa intervina prea puternic pentru solutionarea crizei economice din zona euro permitand astfel guvernelor sa relaxeze reformele. "Pentru a elibera potentialul monedei unice, sunt necesare eforturi pe doua fronturi: reforme structurale precum si eliminarea garantiilor implicite pentru banci si obligatiuni guvernamentale", a spus Weidmann.
Bancile ar trebui sa renunte la o parte din obligatiunile emise de guvernele lor
Seful Bundesbank a facut de asemenea in apel catre guvernele statelor din zona euro sa taie legaturile foarte stranse intre banci si obligatiuni guvernamentale, apreciind ca bancile detin mult prea multe obligatiuni emise de guvernele lor.
Pentru a contracara... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:15
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa actioneze mai mult in directia limitarii crizei din zona euro, pentru ca actualele facilitati financiare nu sunt suficiente, a declarat secretarul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.
"Daca BCE poate actiona pe pietele financiare pentru a reduce maturitatile, atunci de ce nu? Este in joc tot sistemul. Euro nu ar trebui sa fie in pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu sunt suficiente sau destul de rapide", a spus Gurria intr-o conferinta pe teme economice si politice desfasurata in Slovenia.
Secretarul general al OCDE a declarat ca "spera si se asteapta" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de catre Curtea Constitutionala a Germaniei la 12 septembrie, dupa avizul parlamentului in iunie. Un esec ar insemna aproape cert sfarsitul fondului.
Intrebat daca BCE ar trebui sa inceapa achizitii nelimitate de obligatiuni:, Gurria a raspuns: "Da, cred ca ar trebui sa o faca si cu cat mai repede cu atat mai bine".
De asemenea, oficialul a afirmat ca zona euro va ramane intacta in pofida crizei.
"Cred ca niciun stat nu va parasi uniunea monetara si niciun stat nu ar trebui sa renunte la euro. De asemenea, cred ca alte state vor trece la moneda europeana in viitor", a spus el.
Slovenia, care ar putea deveni urmatoarea tara care cere ajutor extern, ar trebui sa se concentreze asupra reformelor si sa ia... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 10:29
Pozitia tot mai nuantata a cancelarul german Angela Merkel fata de planul presedintelui BCE Mario Draghi pentru salvarea Spaniei si Italiei reprezinta o dezamagire pentru investitorii care au cumparat masiv obligatiuni guvernamentale germane, impingand dobanzile pe minus.
Germania a economisit zeci de miliarde de euro pe fondul crizei economice
"Germania nu are cum sa scape neafectata. Spania nu va putea supravietui fara ajutor extern. Bailout-ul (acordul de salvare) va impovara Germania", comenteaza pentru Bloomberg Stuart Thomson, manager la fondul scotian Ignis Asset Management, care administreaza active de 109 miliarde de dolari si a vandut obligatiuni germane in luna iulie, cand costurile de finantare ale Spaniei atingeau maxime record.
Investitorii convinsi de politica fiscala serioasa a cancelarului Merkel sunt dezamagiti de atitudinea liderului german fata de planul propus recent de Mario Draghi, potrivit unei analize Bloomberg.
In cautarea unui activ sigur in care sa-si plaseze banii, investitorii au acceptat dobanzi extrem de scazute, in unele cazuri negative, pentru imprumuturile catre guvernul german, increzatori ca Executivul condus de Merkel nu va creste gradul de indatorare al Germaniei pentru a extinde programele de salvare acordate statelor din zona euro.
"Riscul ca Germania sa emita noi datorii pentru a finanta bailout-urile este real. Sunt sceptic in privinta investitiilor in titluri cu dobanda zero. Nu sunt convins ca actualele randamente... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 15:20
Dupa acordul de vineri al summitului UE, care a adus acalmie pe piete, toate privirile se indreapta spre Banca Centrala Europeana (BCE), asteptata sa anunte joi noi masuri care sa contribuie la rezolvarea crizei din zona euro, transmite AFP.
Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni joi pentru a stabili dobanda de politica monetara, aflata in prezent la recordul minim de 1%, iar majoritatea analistilor anticipeaza o reducere a acesteia pentru stimularea cresterii economice.
Nu este insa sigur daca BCE va anunta de exemplu noi masuri de suplimentare a lichiditatilor puse la dispozitia bancilor sau reluarea de achizitii de obligatiuni publice pe piata secundara.
Cu toate acestea, numai o actiune semnificativa a BCE, cu mijloace financiare teoretic limitate, ar putea pune capat "unui cerc vicios al fricii", a declarat Holger Schmieding, analist la banca Berenberg.
"Daca acordul cere BCE sa intervina cu o sustinere serioasa a pietelor de obligatiuni, ar putea fi un succes rasunator. Daca BCE se va abtine, criza ar putea escalada periculos in timpul verii", a aratat Schmieding.
El considera ca BCE trebuie sa arate ca nu va permite ca dobanzile imprumuturilor tarilor din zona euro sa ajunga la niveluri nesustenabile, cum se intampla in prezent in Spania si Italia, si ca se angajeaza sa intervina fara limite, daca spread-ul obligatiunilor fata de cele germane, de referinta, depaseste 5,5%.
In pofida agravarii crizei, programul BCE de achizitii de obligatiuni... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 10:59
Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat in ultimele saptamani, dar sunt necesare masuri pentru a convinge pietele ca mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
"Am asistat la o imbunatatire substantiala in ceea ce priveste riscurile, comparativ cu luna noiembrie, in tari precum Franta, Belgia, Italia si Spania", a afirmat Orphanides la o conferinta in Cipru.
El a adaugat insa ca problema nu a fost inca rezolvata, intrucat riscurile sunt mult mai mari fata de acum doi ani.
Oficialul BCE considera ca un moment definitoriu a fost atunci cand liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de combatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar in cazul Greciei.
Orphanides a adaugat ca planul de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, asa-numit-ul "compact fiscal" convenit in decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare. mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 15:29
Criza datoriilor de stat din zona euro reprezinta cel mai serios risc pentru economia globala, insa Europa va depasi momentul, a declarat directorul general al bancii americane JPMorgan, Jamie Dimon.
"Am crezut ca Europa va reusi sa treaca peste. Cred inca asta", a spus bancherul american, intr-un interviu publicat de ziarul german Die Welt, preluat de Reuters.
El crede ca zona euro are acum o sansa de 60% sa treaca de criza, fata de 90%, cat estima anterior.
"Avem nevoie urgenta de o solutie. Cu cat se prelungeste criza, cu atat avem sanse mai mici sa scapam usor, se vor intensifica presiunile din piete", a spus Dimon.
Seful JPMorgan considera ca zona euro nu se va destrama, dar nu mai exclude iesirea Greciei din blocul monetar.
"S-ar putnea intampla ca unele tari, precum Grecia, sa opteze in mod irational sa se retraga. Ar fi o situatie dificila, dar s-ar putea rezolva", a aratat el.
Dimon considera ca, pentru a iesi din criza, guvernele zonei euro trebuie sa implementeze masuri credibile de austeritate, iar Banca Centrala Europeana sa asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru tari cu probleme, ca Spania si Italia.
Nesiguranta din piete este prelungita de faptul ca BCE s-a angajat sa ofere lichiditate doar pentru o perioada limitata de timp, a adaugat CEO-ul JPMorgan.
El noteaza ca incertitudinea din piete este mai ridicata decat in urma falimentului Lehman Brothers.
Dimon estimeaza ca, in cel mai rau caz, JPMorgan ar putea inregistra... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:46
Guy Quaden, fost membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene este de parere ca BCE ar trebui sa ia in considerare achizitia de obligatiuni suverane acum cand zona euro este de punctul de la a lua masuri drastice privind deficitele bugetare.
"BCE ar trebui sa intervina intr-un mod mai ferm" a preciza Quaden, care s-a retras din functia de guvernator al Bancii Centrale belgiene in luna martie, potrivit Bloomberg.
La patru zile dupa ce Jens Weidmann, care conduce Parlamentul Germaniei, Bundesbank, a declarat ca "nu este un fan" al achizitiilor de obligatiuni de catre BCE, Quaden a venit cu o replica spunand ca BCE trebuie sa fie independenta nu numai vizavi de guvernele UE, dar si vizavi de Bundesbank. mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 09:40