Romanii au cumparat 220 de kg de aur in 2014, anunta Banca Comerciala Romana, care puncteaza ca barbatii romani sunt cel mai mult interesati de astfel de achizitii si ca acestia prefera monedele, mai degraba decat lingourile.
"Din datele pe care le avem reiese faptul ca barbatii cumpara de aproape doua ori mai mult aur decat femeile. In general, monedele sau lingouri mici sunt cumparate de barbati pentru a le darui femeilor sau copiilor cu diferite ocazii.
Din punct de vedere al alegerii monede sau lingouri, clientii au cumparat un numar ceva mai mare de monezi decat lingouri, greutatea de aur cumparat fiind mai mare pe zona lingourilor", explica aura Hexan, Sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
Monedele pentru evenimente, lingourile in loc de bijuterii
Romanii cumpara monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente (botezuri, nunti, aniversari), spune oficialul.
Dintre lingouri, Laura Hexan spune ca printre cele mai solicitate se numara cele "KINEGRAM" cu element de siguranta gravat (disponibile in greutati de 5 si 10 grame) si care are ca design faimosul lipitan al scolii spaniole de calarie din Viena (pozitia calaretului si a calului se schimba in functie de unghiul din care este privit lingoul).
"Acest lingou special este cumparat pentru a fi daruit la ocazii speciale si poate inlocui usor o bijuterie", explica Hexan.
Aurul austriac, de cea mai mare calitate
Aurul furnizat de catre Monetaria statului... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 15:39
onsilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, a declarat vineri ca daca Banca Centrala ar cumpara aur de la Rosia Montana, institutia ar trebui sa "aresteze banii care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie".
"Prin lege BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara care sa duca la stabilitatea preturilor. Decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu. Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor (...), va trebui sa sterilizeze.
Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie", a declarat Lucian Croitoru la masa rotunda organizata de comisia speciala parlamentara.
Potrivit acestuia, in lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc.
"O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret. BNR are intotdeauna in vedere rationalitate economica si un pret mai mic este intotdeauna mai avantajos. BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000 si... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:40
Importurile de aur ale Chinei din Hong-Kong au crescut in 2012 cu 94%, pe fondul unei cresteri sustinute pentru metalul pretios in cea de-a doua economie ca marime a lumii.
Cererea mare din partea Chinei se datoreaza cresterii venitului din aceasta tara si a contribuit la marirea pretului la aur pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, transmite Bloomberg.
Anul trecut pretul aurului a crescut cu 7,1%, iar in septembrie 2012 metalul pretios a atins chiar si un nivel record de 1.921,15 dolari/ uncie in septembrie 2012.
In noiembrie, Consiliul Mondial al Aurului prognoza ca aceasta tara va depasi India in 2012 ca cel mai mare consumator de aur, ceea ce sustine asteptarile ca pretul acestui metal va continua sa creasca.
China a importat din Hong Kong 834,5 tone de aur anul trecut, cu 403,29 tone mai mult decat in 2011, cand cantitatea de aur importata a fost de 431,21 de tone.
Chinezii, tot mai bogati, consuma din ce in ce mai mult
Cresterea importurilor de aur de anul trecut a fost, "in mare parte, rezultatul cresterii veniturilor. (...) Chinezii se imbogatesc", a explicat un oficial al Industrial Bank din Shanghai.
Cresterea economica din China, care este si cel mai mare producator mondial de aur, a crescut consumul tarii pentru toate categoriile de produse, de la cele agricole la cupru sau energie.
Tara este cel mai mare consumator de metale de baza din lume, si, dupa SUA, cel mai mare consumator de titei.
Venitul chinezilor din mediul urban a... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 13:44
Criza creeaza oportunitati de investire, de aceea specialistii si consultantii te sfatuiesc sa-ti scoti banii de la saltea, daca esti un investitor cu apetit de risc, si sa te aventurezi in a-i plasa in active ale unor companii cu dificultati financiare sau, de ce nu, in obligatiuni ale unor companii din zona BRIC.
Pietele bursiere se clatina la fiecare "furtuna" declansata de criza datoriilor suverane din Europa, de aceea bursele nu reprezinta cea mai buna varianta in momentul de fata. Cash-ul poate face minuni in aceasta perioada volatila, de aceea consultantii te sfatuiesc sa-ti indrepti privirea chiar si catre asa-zisele "preluari ostile"." Nu este neaparat moral, insa in business trebuie sa profiti de orice oportunitate", spun expertii.
Daca esti un investitor conservator, poti alege economisirea banilor in depozite bancare in lei, cel putin pana se linistesc "apele" europene.
Oamenii de afaceri intervievati de Business24 privesc lucrurile mai pragmatic si pe termen lung. "Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine", a declarat Vladimir Cohn pentru Business24.
Radu Hanga, director BT Asset Management
Daca e vorba de o persoana care are un alt job, nu sa urmareasca in fiecare zi piata, atunci speculatia pe valuta nu este cea mai buna solutie. Economia va... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:08
Raspandirea crizei din zona euro si situatia tot mai grea cu care se confrunta statul elen, trage un semnal de alarma investitorilor, care speriati de o prabusire a economiei elene cauta cu disperare sa se refugieze in active sigure. Aurul ramane, si de aceasta data, cel mai sigura alegere.Un lucru e sigur. In cazul in care Grecia se va confrunta cu un default zguduitor, analistii recomanda ca bancile franceze sa fie evitate intrucat acestea au pierdut deja aproape jumatate din valoarea in cursul anului trecut, din cauza expunerii prea mare pe Grecia.
Analistii atrag atentia asupra faptului ca metalul pretios va fi singura "moneda" care va supravietui si isi va mentine puterea de cumparare in cazul in care Grecia intra in incapacitate de plata si va fi nevoita sa paraseasca zona euro.
Sunt mari sanse, spun analistii, ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.
Prin urmare, pe masura ce obligatiunile grecesti isi vor pierde din valoare, pretul aurului va urca in raport cu euro, dolarul, yenul si lira.
In opinia specialistilor citati de Huffington Post, euro va continua sa ramana o moneda tulbure pana in momentul in care zona euro "se va curata" de statele infectate.
Nici peste Atlantic, dolarul American nu mai este atat de atractiv, intrucat SUA are propriile probleme legate de criza datoriilor.
Prin urmare, aurul devine inca o data o "moneda" de facto la nivel mondial, o manta pentru vremuri rele.
Ori de cate ori apare o criza valutara, prima masura luata de bancile... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 12:56
Aurul este irezistibil, acum mai mult ca niciodata. El este interesant pentru ca reprezinta o investitie sigura, este usor de comparat, a devenit subiect de conversatie in orice situatie sociala, iar valoarea sa creste considerabil in fiecare zi.Toti acesti factori, insa, nu sunt relevanti pentru cei care vor sa faca investitii considerabile. Singura problema cu adevarat relevanta este daca poti sa faci bani pe termen lung, sau daca acum este momentul sa te retragi din peisaj.Rich Ilczyszyn, de la Chicago Mercantile Exchange ofera pentru Yahoo! News cateva sfaturi privind lucrurile pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a investi in aur.Criza din zona Euro nu existaAurul nu este o investitie sigura, este si el o moneda de schimb, sustine Ilczyszyn. Aurul este anti-euro, anti-dolar, anti-orice s-ar putea prabusi in Occident.Chiar si declaratia guvernului SUA cu privire la ratele care vor fi scazute pana in 2013 sunt inventateAceasta este o alta idee formulata impotriva puterii dolarului, de a trage de timp pana randamentele trezoreriei vor scadea de tot, sustine reprezentantul Chicago Mercantile Exchange.Suficienta este dusmanul oricarui om de afaceriNu te multumi sa raman doar la nivelul in care cumperi aur. Cei care pun in aplicare strategii de piata si se multumesc cu nivelul la care se afla fie se amagesc singuri, fie incearca sa ii pacaleasca pe ceilalti.Poate ca cel mai ciudat lucru in evolutia aurului din ultima vreme sunt fluctuatiile pe care le-a... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 15:31
Pretul aurului a atins un nou nivel maxim istoric, in aceasta saptamana, depasind nivelul de 1.800 de dolari/uncie. In ciuda acestui pret, nu este prea tarziu pentru a beneficia de pe urma cresterii pretului aurului, spun specialistii. Doar in acest an, pretul aurului a castigat 30 la suta, iar, in ultimul deceniu, s-a majorat cu 400 la suta, ridicandu-se, evident, intrebarea: cat va mai continua sa creasca?Din cauza prabusirii burselor din intreaga lume cu aproximativ 17 procente, in doar cateva zile, aurul a revenit in atentia investitorilor, in mod spectaculos, deoarece este considerat o investitie sigura pe timp de criza."Oameni care nici macar nu vorbeau de asa ceva, in urma cu sase luni, acum investesc sume uriase in aur", a declarat Frank Trotter, presedintele EverBank Direct din SUA, citat de Reuters.Consultantii financiari sustin ca pretul aurului se va mai majora cu 20 - 25 la suta in acest an, prin urmare o investitie in acest moment se poate dovedi profitabila, in cele din urma."Motivele din spatele achizitiei de aur nu s-au schimbat. Singurul lucru care s-a schimbat este faptul ca, in prezent, motivul este mai puternic.
Creditul guvernului SUA, care avea cel mai bun rating, a fost retrogradat, nu mai este la fel de sigur cum era inainte", a explicat William Rhind, manager al ETF Securities, care gestioneaza fonduri de schimb de 4,2 miliarde de dolari.Potrivit spuselor sale, aurul nici macar nu este supraevaluat in acest moment, din moment ce, in 1980, a... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 12:07
Avand in vedere situatia actuala a economiei grecesti, aurul este cea mai buna alegere pentru protejarea impotriva "tsunamiului" care se arata la orizont.Citeste si A doua zi dupa falimentul Greciei
Aurul va fi singura "moneda de schimb" care va supravietui, in cazul unei crize valutare, si isi va mentine puterea de cumparare, atunci cand Grecia va parasi zona euro.
Istoria ofera mai multe exemple similare. In iunie 1940, cand Franta a fost cea care a cazut, refugiatii se indreptau spre sud, departe de tancurile germane si spre partile aflate inca sub dominatie franceza.
Cand au incercat sa cumpere carburanti, au aflat ca nimeni nu le mai accepta francul, desi era o valuta legala. Statiile de alimentare au fost de acord, totusi, sa le dea petrol taranilor francezi care isi pastrasera banii in aur.
Cel mai probabil, Grecia va intra in incapacitate de plata. Pe masura ce obligatiunile grecesti vor pierde din valoare, pretul aurului nu se va duce decat in sus.
Si asta nu numai in Grecia. Pretul aurului va creste si in raport cu euro, dolarul, yenul sau lira.
Un investitor in aur nu numai ca isi va mentine valoarea investitiei, dar va face si profit, scrie Daily Mail.
Bani vs. aur
Pentru negustori, lichiditatea este o virtute esentiala a afacerii. Combinatia de lichiditate si valoare reala este aproape unica, in cazul metalelor.
Dar acestea au un avantaj si mai mare. Banii tipariti sunt emisi de guverne si banci centrale. In unele cazuri, banii tipariti fac doar cat hartia pe... mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 15:03
Piraeus Bank incepe de saptamana aceasta sa vanda clientilor aur sub forma de lingouri prin 20 dintre cele 180 de unitati teritoriale pe care le opereaza. In prezent, nicio alta banca comerciala nu vinde aur clientilor, desi plasamentele in metale pretioase sunt considerate foarte sigure, iar in perioada de criza au adus si randamente consistente investitorilor. Doar BCR ofera servicii de cumparare de aur de la clientela, de asemenea printr-un numar redus de unitati.
La cursul BNR, gramul de aur valora ieri 94,17 lei, cu 26% mai mult decat in urma cu un an, cand criza financiara internationala a lovit in plin si piata romaneasca.
Si BNR ofera populatiei posibilitatea de a cumpara aur, insa doar sub forma de monede, in cadrul unor emisiuni numismatice de tiraje foarte reduse. mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 09:50