Euro s-a depreciat usor, luni, in timp ce dolarul a realizat un salt inainte.
Moneda unica a pierdut 0,02% fata de sedinta precedenta, pana la o cotatie de 4,4174 lei/unitate.
In schimb, dolarul a avansat cu 0,50% comparativ cu sedinta precedenta, pana la un curs de 4,0785 lei/unitate.
Francul elvetian s-a depreciat, luni, de la 4,2391 lei/unitate la 4,2320 lei/unitate, in timp ce aurul s-a ieftinit de la 149,0510 lei/gram la 146,1650 lei/gram.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
"EUR/RON s-a tranzactionat vineri intr-o banda restransa, cuprinsa intre 4,4150 si 4,4250, intr-o sedinta cu o lichiditate slaba, tipica perioadei de vara, inchizand usor mai sus.
Pentru astazi ne asteptam ca intervalul de 4,4100-4,4400 sa se mentina, in vreme ce ordinele comerciale vor determina directia in contextul unui calendar macroeconomic linistit si a faptului ca Grecia este asteptata sa faca astazi plata catre BCE.
Potentialul de crestere a cursului ar putea predomina astazi dupa recenta perioada de apreciere puternica pe masura ce atentia se muta catre perspectiva dobanzii cheie a bancii centrale americane", se arata intr-o nota ING Bank remisa luni. mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 13:28
Euro a inregistrat, luni, o scadere usoara, in timp ce dolarul american a trecut de pragul de 4 lei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs oficial de 4.4351 lei/euro, ceea ce inseamna o depreciere 0,08% pentru moneda unica comparativ cu sedinta precedenta.
Si francul elvetian s-a depreciat in raport cu leul, scazand de la 4,2474 lei de vineri, la 4,2304 lei, cursul oficial al BNR de luni.
Pe de alta parte, dolarul american a crescut cu 0,59%, pana la o cotatie de 4,0566 lei/unitate.
Un gram de aur a fost cotat cu 148.7413 lei/unitate.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
Dupa o runda de negocieri maraton de 17 ore, creditorii Greciei din zona euro si delegatia elena prezenta la Bruxelles au cazut de acord in ceea ce priveste acordarea unui imprumut de urgenta pentru tara europeana aflata in prag de colaps financiar.
Acordul lasa o poarta deschisa si pentru derularea negocierilor in privinta lasarii celui de-al treilea program de asistenta financiara prin Mecanismul European de Stabilitate, dar pana atunci, greci vor fi nevoiti sa initieze o serie de reforme dure.
Intelegerea incheiata astazi la Bruxelles va trebui ratificata si de parlamentele tarilor din zona euro, cel mai mare pericol venind chiar de la Atena mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 13:44
Euro s-a apreciat, joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand un curs de 4,4495 lei/unitate.
Cotatia reprezinta o crestere de 0,25% fata de sedinta precedenta.
Pe de alta parte, dolarul a scazut cu 1,19%, pana la 3,9106 lei/unitate, in timp ce francul elvetian a urcat de la 4,2805 lei/unitate la 4,3067 lei/unitate.
Aurul s-a ieftinit, joi, de la 151,7009 lei/unitate la 148,7540 lei/unitate.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
"Leul a atins 4,45/EUR in tranzactiile de ieri seara si a incheiat cu o depreciere de aproape 0,4%.
Este probabil ca leul sa fi fost afectat negativ de ingrijorarile privind Grecia, de continuarea miscarilor negative din pietele europene de obligatiuni si, intr-o mai mica masura, de reducerea surpriza a dobanzii cheie.
Cu un nivel ridicat de precautie in contextul unor negocieri lungi in privinta Greciei si fara sa se intrevada un acord la intalnirea ministrilor de finante ai zonei euro de luni, consideram ca moneda romaneasca ar trebui sa ramana sub presiuni de depreciere pe termen scurt.
Primele tranzactii de astazi au adus un interes de vanzare si leul s-a tranzactionat sub 4,44/EUR", se arata intr-o analiza ING Bank remisa joi. mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 13:24
Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
Moneda nationala ar putea ajunge la 4,42 lei/euro, in cel mai optimist scenariu, sunt de parere economistii. Totusi, cele mai mari riscuri raman, si in 2013, criza financiara din zona euro, instabilitatea politica sau datoriile externe ale tarii noastre.
In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala ar putea incheia anul la un nivel de 4,75 lei/euro.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat Melania Hancila, economist sef Volksbank pentru Business24.
Totusi, nu sunt de neglijat nici ratele pe care tara noastra le are de platit, in acest an, catre creditorii externi.
Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.
Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013
"Rambursarea imprumutului catre FMI nu va avea consecinte asupra cursului de schimb valutar, intrucat cea mai mare parte din acesta suma va veni de la BNR, care pastreaza acesti bani in rezerva. Deci, rambursarea nu va exercita presiuni asupra cursului. Daca Ministerul de Finante ar... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:54
Deprecierea masiva a leului din ultima saptamana, pusa pe seama incertitudinii in ceea ce priveste viitorul Greciei, ridica mari semne de intrebare in privinta cursului valutar.
Majoritatea prognozelor cursului de schimb, realizate de analistii financiari nu includ si posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu tot mai probabil, care ar putea sa devina realitate chiar in cursul lunii iunie.
Doar in luna mai, moneda nationala s-a devalorizat in raport cu euro cu 0,0692 lei, de la un curs de 4,3970 lei/euro in ultima zi a lunii aprilie, la 4,4662 lei/euro - cursul de referinta de joi.
Principalele cauze ale deprecierii monedei nationale, dar si a celorlalte monede din regiune sunt vestile rele care vin din zona euro, dupa esecul alegerilor din Grecia. Nici summitul UE nu a reusit sa calmeze prea mult spiritele, o decizie finala in ceea ce priveste soarta Greciei urmand sa fie luata dupa alegerile parlamentare din luna iunie
Astfel, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete, chiar daca BNR foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima, potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu:
"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate.... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:50
Cursul valutar a atins luni un nou minim istoric de 4,4373 lei/euro, cu 0,24% mai mare fata de sedinta de vineri, cand inregistrase o valoare de 4,4265 lei/euro. Analistii contactati de Business24 sunt de parere ca aceasta tendinta va continua pentru ca situatia este tulbure in Europa, iar Romania va schimba politicile bugetare si fiscale.
"Tendintele de depreciere sunt de mai multa vreme, de luni de zile. In ultima vreme s-a accentuat aceasta tendinta, dar important este ca nu vine ca o surpriza, majoritatea agentilor economici a avut timp sa-si faca ajustarile necesare si cred ca si in cotninuare impactul va depinde de viteza cu care se deprecieaza cursul", este de parere analistul financiar Aurelian Dochia.
In opinia acestuia, piata valutara este amenintata de socuri de proportii avand in vedere tulburarile politice si economice din Grecia.
"Situatia din Grecia este una speciala. Se discuta tot mai mult despre faptul ca Grecia ar putea sa iasa din zona euro. Daca acest lucru se intampla, va fi un soc de proportii foarte mari, care va pune presiune rapida pe toate tarile, probabil ca si pe Romania, desi nu suntem in zona euro si nici nu suntem foarte dependenti de Grecia decat prin intermediul bancilor grecesti. Socul va fi foarte mare si in privinta cursului. Este posibil sa asistam la o depreciere rapida", mai spune analistul.
In opinia acestuia, in cazul in care Grecia va parasi regiunea europeana, cursul va atinge pragul de 5 lei/euro. In caz contrar,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 18:01
Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, pe fondul unor decizii si anunturi recente, rolul lor fiind contestat, din nou, de multi economisti.Ratingul de tara al Greciei a fost redus la nivelul CCC de catre agentia Fitch, ceea ce implica un risc substantial de intrare in incapacitate de plata, in timp ce toate agentiile ameninta Statele Unite cu scaderea ratingul AAA (cel mai mare posibil), din cauza certurilor dintre Congres si presedintie privind ridicarea plafonului de indatorare. Astfel, oficialii Fitch au anuntat ca, daca nu va fi majorat plafonul de indatorare pana la data limita de 2 august, ratingul SUA va fi redus la B+, in cazul neefectuarii platii oricarei dobanzi pentru obligatiunile Trezoreriei. De asemenea, oficialii Standard & Poor's si Moody's au anuntat ca iau in considerare reducerea ratingului Statelor Unite, in cazul in care nu se va ajunge la un consens in privinta plafonului de indatorare.
In acelasi timp, o agentie mai putin cunoscuta, Egan-Jones, a trecut deja la fapte, reducand ratingul SUA cu o treapta, pana la AA+, citand nivelul mare al datoriilor in comparatie cu alte state si nesiguranta politica.
Cum pot aceste schimbari sa influenteze economia europeana si, mai ales, pe cea din Romania? Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, scaderea ratingului unor alte tari ar putea fi, de fapt, o veste buna pentru noi. "Avand in vedere faptul ca ratingurile pentru Romania au inceput sa se... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 11:45
Moneda unica europeana s-a depreciat din nou joui seara, coborand sub pragul de 1,36 dolari, in ciuda statisticilor imobiliare dezamagitoare din SUA, care au afectat increderea investitorilor in revenirea economiei si i-au impins spre valorile refugiu, precum dolarul, potrivit AFP.In jurul orei 17:00 GMT (19:00, ora Romaniei), euro era cotat cu 1,3571 dolari, dupa ce a atins o cotatie minima de 1,3552 dolari putin mai devreme, comparativ cu 1,3691 dolari miercuri seara.
Fata de moneda japoneza, euro s-a depreciat de asemenea, de la 121,15 la 120,85 yeni.
"Cifrele sub asteptari privind promisiunile de vanzare de locuinte au provocat o miscare de aversiune la risc", care a penalizat euro, moneda considerata drept un plasament riscant, a explicat Daragh Maher, analist la Credit Agricole CIB.
Astfel, statisticile publicate joi au aratat ca promisiunile de vanzare de locuinte noi au cazut in ianuarie cu 7,6% in SUA, in conditiile in care analistii estimau un avans de 1%.
Totusi, euro ar fi trebuit sa beneficieze de succesul emisiunii de obligatiuni de 5 miliarde euro a Greciei, considerata un test al capacitatii tarii de a se finanta pe pietele private.
O sursa citata de AFP a precizat ca cererea a atins 15 miliarde euro, iar randamentul mediu a fost in jur de 6,4%, usor sub cel preconizat de guvernul de la Atena. mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 23:04