Desi Romania a avut mereu rezultate bune la olimpiadele de matematica si informatica si furnizeaza cei mai multi specialisti IT la nivel european, tara are un deficit anual de peste 15.400 de specialisti IT.
Un studiu realizat de Codecool, scoala de programare si companie de sourcing de viitori programatori si Brainspotting (agentie de recrutare), dezvaluie faptul ca avem anual doar 9.500 de absolventi IT, care nu pot acoperi nevoia pietei de angajare. Studiul si datele aferente pot fi parcurse in intregime pe blogul companiei.
Pentru a gasi solutii la rezolvarea acestei crize de specialisti IT, Codecool si Brainspotting au stat de vorba cu 47 de companii, lideri in domeniul IT - cum am ajuns in aceasta situatie si care sunt posibilele directii de actiune sunt cateva din intrebarile la care acest studiu raspunde.
Romania - o tara cu un potential imens in sectorul IT
Desi studiul arata o lipsa vadita a specialistilor in piata nationala, potentialul tarii noastre in acest sector este enorm si se datoreaza, in primul rand, oamenilor.
Capacitatile intelectuale si de asimilare ale romanilor sunt peste medie. Si sunt dovezi clare pentru a sustine aceasta afirmatie:
Romania nu a ratat nicio olimpiada de matematica din 1958: prezenta noastra la Olimpiada Internationala de Matematica a fost constanta, din 1958, fara sa ratam nicio editie. Mai mult, romanii sunt premiati foarte des la olimpiadele de informatica si in ultimii ani tara noastra a fost sursa celor mai... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 14:25
Intr-o lume in care chiar si in IT angajatorii duc lipsa de forta de munca si intr-o tara in care educatia nu este tocmai punctul forte, unii parinti stiu ce trebuie sa faca pentru a transforma pasiunea celor mici pentru ecrane in meserie de viitor: sa le ofere copiilor accesul la cursuri de programare.
Iata, asadar, ca dupa doar un an si jumatate de la lansarea in Romania, Logiscool a ajuns in topul cursurilor extracurriculare preferate de copii, ajungand in toamna la peste 10.000 de elevi care invata programare, robotica si alte competente digitale.
Dupa lansarea primei scoli pe piata romaneasca in februarie 2018, interesul pentru acest tip ce cursuri a crescut exponential, astfel ca prin regimul de franciza, intr-un interval de mai putin de 2 ani, Logiscool a ajuns la peste 25 de centre la nivel national.
Multe dintre ele au fost deschise cu investitia parintilor cu posibilitati, multumiti de rezultatele copiilor lor.
"Ne bucuram ca Logiscool Romania a inregistrat o crestere foarte rapida, ceea ce arata un interes tot mai mare al copiilor dar si al parintilor din Romania fata de competentele digitale", transmite Dana Banica, Manager Logiscool Romania.
Curriculum si oferta educationala este constant actualizata conform standardelor internationale si a preferintelor din randul copiilor, de catre o echipa de specialisti.
Pentru semestrul care urmeaza sa inceapa, Logiscool a pregatit cursuri care combina armonios jocul cu principiile de programare si... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:43
Intr-un domeniu in care baietii inca sunt majoritari, Carla Timofte, o fetita de 10 ani din clasa a IV-a la scoala Spectrum si eleva in cadrul Logiscool, Scoala Internationala de Programare si Robotica pentru copii si adolescenti, a fost premiata cu una dintre medaliile de aur la concursul national de Stiinta, Tehnologie si Design firSTep la categoria "Interactive Learning" cu un joc in platforma Scoolcode in doar 90 de minute.
Carla a reusit performanta sa ia medalia de aur folosindu-si creativitatea, gandirea logica si noile abilitati de programare dobandite intr-un semestru de cand studiaza la Logiscool.
Noi i-am descoperit povestea, dar am aflat si ce mesaje are pentru copii, dar mai ales pentru fetitele care vor sa invete sa programeze.
Competitia nationala firSTep i-a indemnat pe copii sa inoveze
Participarea Carlei la competitia firSTep, ce a avut loc pe 16 februarie, a fost primul pas pe care elevii il fac daca vor sa ajunga la Olimpiada Internationala de Proiecte.
Participantii au fost incurajati sa pregateasca proiecte stiintifice si tehnologice ca sa gaseasca solutii viabile la problemele cotidiane, iar proiectele prezentate nu au dezamagit.
De la proiecte stiintifice, la crearea unor combustibili prietenosi cu mediul, la scrierea jocurilor in limbaje programare si la prezentarea proiectelor de design, copiii au venit cu solutii inovatoare si care isi gasesc rapid aplicabilitatea.
Copiii si-au prezentat aplicatiile sau proiectele intr-un... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 11:16
Nu mai este niciun secret ca programarea a cucerit toate domeniile de activitate si foarte multi tineri se indreapta catre o cariera in acest domeniu. Datorita acestui trend, din ce in ce mai multe scoli se adapteaza si introduc astfel de cursuri pentru elevi.
Impreuna cu cei de la Logiscool Romania am realizat un studiu despre tarile care ofera gratuit cursuri de programare pentru elevi. Afla in continuare care sunt acestea si unde poti gasi cursuri de programare pentru copii si adolescenti in Romania.
Care sunt tarile din UE care au adoptat deja predarea limbajelor de programare in scoli
Conform unui studiu Euractiv, 17 tari din Uniunea Europeana au introdus deja cursuri de programare in scoli: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Lituania, Malta, Marea Britanie,Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia si Ungaria.
Dintre aceste state, Belgia, Estonia, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Spania si Slovacia au luat decizia ca aceste cursuri sa fie incluse inca de la ciclul primar.
Alte 12 state vor introduce aceste cursuri la ciclul gimnazial ca prime cursuri (acolo unde nu se incepe din scoala primara) sau in continuarea cursurilor din clasele primare.
Cu toata aceasta implicare, scopul acestor cursuri nu este de a influenta copiii si adolescentii sa aleaga o cariera in programare, ci mai degraba sa le ofere sansa sa iti dezvolte gandirea logica, sa invete sa gaseasca solutiile potrivite cat mai... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 14:22
Tehnica de predare folosita de catre instructorii acestor scoli este cea de invatare prin joaca. La fiecare curs - fie ca este vorba despre de codare sau robotica - elevii construiesc jocuri si roboti, invatand in acest timp limbaje de programare. Ei nu aplica neaparat notiuni de teorie pe care le invata in prealabil, ci mai degraba invata in timp ce exerseaza programarea jocurilor.
De aceea, procesul de asimilare este unul natural, la fel ca invatarea unei limbi straine, pornind de la nivel de incepatori si mergand pana la nivel foarte avansat.
"In secolul 21 tehnologia este din ce in ce mai prezenta in vietile noastre. In urma cu 15 ani, topul celor mai mari 5 companii din lume continea doar o companie din aria tehnologiei IT, si anume Microsoft.
Acum, 5 din 5 sunt de IT: Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook. Copiii de astazi au sansa sa fie expusi tehnologiei de la varste fragede si sunt cei care se vor adapta mai usor in viitor. Nu ne asteptam neaparat ca toti cei care vor studia programare la Logiscool sa devina programatori, dar cursurile ii vor ajuta sa gandeasca logic si sa fie confortabili cu folosirea calculatorului.
De asemenea, cred ca e important pentru copii sa vada ca pot face lucruri utile la calculator si sa-i ajutam sa nu piarda timp pretios cu alte activitati pe PC", ne dezvaluie Mihaela Olteanu, director Logiscool Cluj Dorobantilor.
Logiscool a pornit din Ungaria si s-a extins rapid in afara granitelor. Romania este deja una dintre... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 11:06
O cariera in IT se construieste cu multa munca si vointa, dar putini sunt cei care au fost indrumati din exterior catre acest domeniu. In ziua de astazi, insa, lucrurile stau putin diferit. Ca parinte, ai acum ocazia sa-ti indrepti copilul catre o un job bine platit intr-un domeniu de viitor, fara ca el sa fie nevoit sa te creada "pe cuvant".
O mama, de profesie doctor, a creat prima scoala de programare tocmai pentru a-i oferi fiicei sale cursurile de care avea nevoie pentru a deprinde bazele programarii.
Ideea sa a prins rapid in piata, iar astazi exista deja opt astfel de scoli in Europa, cea de-a opta fiind deschisa chiar la Bucuresti in 2018.
"Daca ne gandim la un elev de liceu, doua semestre in Logiscool ii dau clar sansa ca primul job part-time sa fie de junior developer", spune Dana Banica, managerul Logiscool Romania, intr-un interviu acordat Business24.
Nevoia de specialisti in IT este imensa, atat in Romania cat si in alte tari, subliniaza tanara antreprenoare. Mai mult decat atat, noua generatie are nevoie de "Digital literacy" sau "alfabetizarea digitala", pe care o aseamana cu invatarea limbilor straine.
"Intelegerea tehnologiei 'din interior', de la o varsta relativ mica, cred ca le va da acestor copii o libertate mare de miscare in orice domeniu vor alege ei mai departe", mai spune Dana Banica.
Ce este, mai exact, Logiscool?
Logiscool a fost fondata in Ungaria de Dr. Anita Breuer, care si-a dorit astfel de cursuri pentru fiica sa. A... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 16:50