Companiile din Romania investesc in medie 478 euro/an pentru pregatirea si dezvoltarea unui manager si numai 265 euro/an pentru un angajat, arata rezultatele studiului "Tendinte in piata de training si dezvoltare in anul 2012", realizat de compania de training EXEC-EDU.
Studiul "Tendinte in piata de training si dezvoltare in anul 2012" releva faptul ca managerii romani prefera in continuare trainingul clasic altor forme de invatare precum e-learning sau coaching si mentoring. Imbunatatirea relatiilor in echipa si a comunicarii sunt considerate cele mai importante pentru dezvoltarea managerilor de mijloc, in timp ce, pentru managerii de top, se apeleaza in principal la cursuri de leadership si la coaching.
Studiul initiat de EXEC-EDU mai arata ca, in privinta abilitatilor hard in afaceri, in 2012 angajatorii isi doresc ca middle si top managerii sa poata gandi si actiona strategic. Desi nevoile de invatare si dezvoltare au crescut, bugetele de training ale companiilor se mentin in 2012 la nivelul celor din 2011.
Tipurile de cursuri folosite pentru dezvoltarea abilitatilor angajatilor
Pentru dezvoltarea abilitatilor angajatilor, companiile folosesc in principal activitatile experientiale "on the job" (rotatia posturilor si invatare prin activitatea practica desfasurata la birou). Astfel, angajatii companiilor intervievate lucreaza in medie pana la 17 zile pe an in alte departamente sau pe alte posturi, pentru a acumula experienta si noi cunostinte.... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 14:44
Aproape jumatate din companiile din Romania aleg cea mai ieftina metoda de pregatire a angajatilor: "training on the job" sau inveti la locul de munca, in timp ce iti indeplinesti sarcinile atribuite postului.
Un procent de 46% din companiile din Romania aleg sa-si pregateasca angajatii in timp ce acestia deja presteaza activitatile din fisa de post, scrie Realitatea.net.
De asemenea, s-a constatat ca cea mai folosita metoda de training au fost cursurile tinute de trainieri interni, metoda economica aplicata de 83% dintre firme.
In schimb, peste 76% dintre companii au apelat la traineri externi, in timp ce mentoring-ul intern a fost aplicat de 42% dintre firme, urmat de e-Learning cu 31%, potrivit studiului HR Oulook al HR Club.
Potrivit HR Club, companiile urmaresc ca prin programele de dezvoltare profesionala sa dezvolte abilitatile "soft" (68%), precum cele de comunicare, lucrul in echipa, leadershipul si abilitatile tehnice (66%).
Studiul releva si ca peste jumatate din companiile active in piata de resurse umane au utilizat intregul buget alocat pregatirii si dezvoltarii angajatilor. mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 10:06