Tim Berners-Lee, fondatorul World Wide Web-ului, apreciaza ca ne aflam intr-un moment important pentru viitorul Internetului si spune ca utilizatorii ar trebui sa se implice mai mult in modelarea acestuia.
"Problemele pe care le vedem astazi sunt erori in sistem. (...) Erorile pot cauza pagube, insa ele sunt create de oameni si pot fi remediate de oameni", scrie Berners-Lee intr-o succesiune de postari pe Twitter, in contextul scandalului privind folosirea datelor private ale utilizatorilor Facebook de catre firma de consultanta Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania electorala din 2016 a lui Donald Trump.
Pentru a preveni repetarea unor situatii in care datele cu caracter personal ale oamenilor sunt folosite in moduri blamabile de diversi actori, este nevoie de mai multa responsabilitate din partea tuturor partilor implicate.
"Datele mele personale sunt ale mele si doar eu le pot controla. Daca ti s-a dat permisiunea sa folosesti aceste date intr-un anumit scop, foloseste-le doar in acel scop", continua Berners-Lee, adaugand ca o mare parte din cercetare in domenii ca stiinta si medicina depinde de astfel de date.
Cel care in urma cu aproape trei decenii lansa WWW-ul, punand bazele Internetului pe care astazi il folosesc miliarde de oameni din intreaga lume, are un mesaj si pentru acestia din urma.
"Poate ca eu sunt cel care a inventat web-ul, dar voi sunteti cei care il faceti ceea ce este. Si de voi depinde sa construiti un web care sa ne... mai mult
Sambata, 24 Martie 2018, ora 00:00
Gigantul american in domeniul informaticii Apple a difuzat marti prima lista privind cereri de date din partea unor guverne, exprimandu-si totodata protestul fata de o ordonanta care limiteaza elementele pe care le poate divulga in privinta cererilor autoritatilor americane.
Creatorul iPad si iPhone a urmat exemplul altor grupuri mari care au inceput sa difuzeze recent acest tip de informatii.
Cele mai multe cereri au fost adresate de autoritati in cazuri de infractiuni. Autoritatile se aflau "in cautarea unor informatii in cazuri de furt sau alte infractiuni penale, dar si in cazuri privind persoane sau copii disparuti, privind gasirea autorilor unor rapiri sau incercarea de a impiedica sinucideri", precizeaza Apple intr-un document de sapte pagini.
Grupul a subliniat ca, in Statele Unite, Guvernul american i-a dat permisiunea sa difuzeze doar un numar limitat de informatii despre datele pe care i le-a solicitat.
Grupul a primit intre 1.000 si 2.000 de cereri din partea Guvernului american in perioada 1 ianuarie-30 iunie, privind 2.000-3.000 de conturi. In schimb, Apple nu a precizat cate date a putut sa furnizeze, anuntand ca numarul lor este cuprins intre zero si 1.000.
"Ne opunem ferm acestei ordonante impotriva publicarii", afirma compania, adaugand ca i-ar placea mai multa transparenta in privinta acestor date care ii sunt cerute.
"In pofida eforturilor noastre in acest domeniu, nu am primit un acord care sa ne permita sa spunem clar clientilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 10:31
Sase organizatii care lupta pentru protejarea libertatii pe internet si-au exprimat ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa autoritatilor americane, cu privire la faptul ca Facebook foloseste in scopuri publicitare datele personale ale utilizatorilor retelei, fara a avea acordul acestora.
Potrivit AFP, aceasta practica "extinde foarte mult obiceiul utilizarii informatiilor personale in scopuri publicitare", au scris cele sase organizatii intr-o scrisoare adresata Federal Trade Commission (FTC), agentia de protectie a consumatorilor din Statele Unite ale Americii.
Reteaua de socializare americana si-a revizuit politicile privind protejarea datelor personale ale utilizatorilor sai dupa ce un judecator american a aprobat, pe 27 august, un acord potrivit caruia Facebook va trebui sa plateasca 20 de milioane de dolari pentru ca a utilizat mentiunea "Imi place", nume si profiluri ale utilizatorilor cu scopuri publicitare.
Totusi, daca aceste noi politici ale Facebook vor intra in vigoare, utilizatorii nu vor mai avea nici macar posibilitatea "de a-si da consimtamantul" pentru ca imaginile lor sa fie folosite in reclame postate pe paginile apropiatilor acestora, au sustinut cele sase organizatii.
"Imaginile lor vor putea fi folosite chiar si pentru a promova produse pe care un utilizator nu il apreciaza sau pe care nu il mai utilizeaza", se mai spune in scrisoarea celor sase organizatii, printre care se numara Electronic Privacy Information Center si Center for... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:27
O fosta angajata al retelei de socializare Facebook, Katherine Losse, sustine ca angajatorii acestui portal pot accesa orice cont cu ajutorul unei parole universale, potrivit "The Guardian".
Katherine Losse, care realiza discursurile fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a facut aceasta marturisire pentru a veni in sprijinul utilizatorilor si pentru a trage un semnal de alarma in privinta confidentialitatii datelor private de pe aceasta retea de socializare, scrie Acasa.ro.
Cel mai grav lucru nu este faptul ca cineva poate sa acceseze oricand datele personale, ci faptul ca angajatii Facebook stiu parolele utilizatorilor, iar majoritatea acestora utilizeaza aceeasi parola pentru alte site-uri prin care isi achizitioneaza diverse lucruri prin intermediul conturilor de paypal sau la securizarea 3D a cardurilor bancare. mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 09:46
Cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru un acord mondial privind protectia datelor, intr-un interviu acordat saptamanalului german Welt am Sontag, dupa dezvaluirile asupra programului de supraveghere american Prism.
"Acesta trebuie sa fie obiectivul nostru", a afirmat Merkel, intrebata de saptamanalul care va aparea duminica daca ar fi posibil un acord global privind protectia datelor dupa modelul Protocolului de la Kyoto cu privire la schimbarile climatice, relateaza AFP.
"Ar trebui sa putem ca in secolul al XXI-lea sa semnam acorduri mondiale. Daca comunicatiile digitale ridica noi probleme la nivel mondial, atunci ar trebui sa raspundem unor astfel de provocari", a afirmat Merkel, sugerand ca Germania se va angaja intr-un astfel de demers.
Dna Merkel, care se va confrunta cu alegeri legislative la 22 septembrie, este sub presiune dupa dezvaluirile fostului consultant NSA Edward Snowden vizand spionajul american la nivel mondial.
Intr-un interviu acordat, sambata, la postul de televiziune ZDF, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a cerut Statelor Unite sa furnizeze informatii detaliate cu privire la programul Prism. El a spus ca experti din diferite tari europene si Statele Unite urmeaza sa se intalneasca luni si marti la Bruxelles pentru a face un schimb de opinii pe acest subiect. mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 16:14
Nouasprezece asociatii americane au depus marti plangere impotriva Agentiei nationale de securitate NSA, apreciind ca un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvaluit de catre Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constitutional la libera exprimare.
Actiunea in justitie a fost initiata de catre Electronic Frontier Foundation (EFF), unul dintre ONG-urile cele mai implicate in apararea drepturilor pe Internet, in numele unor grupuri foarte diverse, ca Biserica Baptista din Los Angeles, o asociatie de aparare a proprietarilor de arme de foc, Greenpeace sau Human Rights Watch (HRW), relateaza AFP.
Reclamantii apreciaza ca o colectare sistematica de metadate ale tuturor apelurilor efectuate in Statele Unite (numarul apelat, durata apelului) permite statului federal sa supravegheze activitatea grupurilor lor si sa identifice cine sunt membrii acestora.
"Frica unora de a fi expusi dupa ce au luat parte la dezbateri politice asupra unor probleme atat de fierbinti poate descuraja oamenii sa mai participe. De aceea, Curtea Suprema a stabilit in 1958 ca listele membrilor unor grupuri dispun de protectie puternica, in virtutea Primului Amandament" al Constitutiei, care garanteaza libertatea de exprimare, a declarat Cindy Cohn, o avocata EFF.
In urma dezvaluirilor lui Snowden, la inceputul lui iunie, oficiali in domeniul informatiilor americane au declarat in mai multe randuri ca aceste metadate sunt exploatate doar in cazul unor suspiciuni de... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:25
Cancelarul german Angela Merkel a aparat duminica ideea crearii unei reglementari europene in vederea unei mai bune protectii a datelor private ale europenilor pe Internet, intr-un interviu pentru televiziunea publica.
Ea si-a exprimat dorinta ca "societatile de Internet, Facebook, Google si altele, sa fie obligate sa spuna tarilor europene cui transmit datele" utilizatorilor lor. O asemenea masura este necesar, in opinia sa, sa faca "parte dintr-un acord european privind protectia datelor", relateaza AFP.
Intr-o reuniune a ministrilor europeni ai Afacerilor Interne si Justitiei la sfarsitul saptamanii, Germania va apara "o pozitie foarte stricta", a dat ea asigurari.
Ea a evocat totodata rezultatele vizitei la Washington, saptamana trecuta, a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, in vederea obtinerii unor clarificari din partea Guvernului american, in unor dezvaluiri despre un program de supraveghere la nivel mondial a comunicatiilor electronice de catre Statele Unite.
"I s-a spus foarte clar ministrului de Interne ca nu exista un spionaj industrial vizand intreprinderi germane", a dat ea asigurari.
Cancelarul Germaniei, acuzat ca stia despre spionajul informatic american
Merkel a apreciat ca "vitala", saptamana aceasta, activitatea serviciilor de informatii in statele democratice, intr-un interviu pentru saptamanalul Die Zeit, aparand in mod implicit autoritatile americane.
Impreuna cu Statele Unite, "actionam impotriva terorismului, insa, pe... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:22
Comisia nationala franceza de informatica si libertati (Cnil) i-a dat joi gigantului american Google un termen de trei luni pentru a se conforma legislatiei din Franta in ceea ce priveste protectia datelor si l-a avertizat ca, in caz contrar, risca sanctiuni financiare.
Aceasta somare este consecinta unui proces inceput in octombrie 2012 de catre cele 27 de autoritati europene de protectie a datelor care au somat deja grupul, la unison, sa se conformeze Directivei europene Informatica si Libertati. De aceasta data numai Cnil se adreseaza gigantului internet, relateaza AFP.
Obiectul contenciosului, noua politica de confidentialitate a Google care a redus in martie 2012 aproximativ 60 de reguli de utilizare la una singura, regrupand astfel informatiile mai multor servicii, care erau separate, ca mesageria Gmail si reteaua Google+.
"Google nu este in conformitate cu dreptul national", a afirmat Isabelle Falque-Pierrotin, presedinte al Cnil care a identificat "o serie de lipsuri". Cnil cere de asemenea ca utilizatorii sa fie informati si ca acordul lor sa fie obtinut in prealabil "inainte de a instala, in terminalele lor, cookie-uri", care urmaresc internautul. Daca dupa trei luni Google nu aduce modificarile cerute, Cnil "va putea atunci sa declanseze faza sanctiunilor financiare", a anuntat presedinta comisiei. In Franta, aceste sanctiuni pot sa ajunga la maximum 150.000 euro.
"Politica noastra de confidentialitate respecta legea europeana si ne permite sa... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 16:18
Facebook va suspenda optiunea de recunoastere faciala in Uniunea Europeana si va sterge datele colectate de pe profilurile utilizatorilor sai, au anuntat vineri reteaua de socializare online si autoritatea irlandeza pentru protectia datelor private (DPC).
Reteaua de socializare online a precizat intr-un comunicat ca "a acceptat sa suspende" in UE optiunea de recunoastere faciala ("Tag suggest") si "sa lucreze" cu autoritatile irlandeze pentru a gasi "mijlocul adecvat de a obtine consimtamantul utilizatorilor pentru acest tip de tehnologie in conformitate cu reglementarile europene".
Comisarul irlandez responsabil pentru protectia datelor, Billy Hawkes, a precizat ca datele utilizatorilor existenti vor fi sterse pana pe data de 15 octombrie. Optiunea a fost deja suspendata pentru noii utilizatori.
Hawkes a salutat decizia Facebook, care merge dincolo "de recomandarile initiale" ale autoritatii.
Aceasta optiune a Facebook foloseste un program de recunoastere faciala pentru a compara fotografii nou postate online cu fotografii vechi, pentru a sugera nume de persoane care apar in poze si pentru a le propune astfel utilizatorilor sa le identifice.
Facebook a lansat optiunea de recunoastere faciala in UE in anul 2011, iar organismele europene de protectie a datelor au tras de atunci un semnal de alarma privind pericolul incalcarii vietii private a utilizatorilor.
Anuntul acestei suspendari survine in cadrul publicarii de catre autoritatea irlandeza, care este... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 11:31