O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Analistii din cadrul Institutului National de Cercetari Economice si Sociale din Marea Britanie (NIESR) sustin ca Grecia are nevoie de o stergere urgenta a unei marti parti din datoria acumulata.
In caz contrar, expertii din cadrul think thank-ului britanic nu vad cum economia tarii din zona euro ar putea iesi vreodata din criza, relateaza The Telegraph.
Criza de lunga durata
Efectul cresterii TVA si asumarea unor tinte bugetare extrem de stricte i-au pus in garda pe economistii din cadrul NIESR.
La acestea se adauga recenta prabusire a pietei de capital din Grecia cu aproape 23 de procente in prima zi de la redeschiderea bursei din Atena, eveniment care ar putea fi factorul declansator al unei recesiuni economice intinsa pana la finalul anului viitor.
Pana la sfarsitul anului 2016, britanicii se asteapta ca economia Greciei sa fie cu 30 de procente mai redusa decat era in 2007, inainte de declansarea crizei globale, si cu 7 procente mai mica decat in 2001, in momentul aderarii la euro.
"Nu vedem Grecia revenind la nivelul inregistrat in momentul aderarii la zona euro si, cu atat mai putin, undeva aproape de momentul de dinantea crizei economice globale.
Aceasta demonstreaza ca avem de a face cu o depresiune economica severa si de lunga durata in Grecia", explica Jack Meaning, unul dintre analistii NIESR.
Economistii britanici cred ca se impune o stergere sau o restructurare a datoriei Greciei de 95 de miliarde de euro, reprezentand 55% din PIB-ul... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 10:46
1FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Cel mai inversunat critic al politicii de austeritate impuse Greciei in ultimii cinci ani, profesorul de economie Joseph Stiglitz, se arata inspaimatat de posibilitatea ca guvernul de la Atena sa faca pasul inapoi in fata creditorilor din zona euro.
Noua lista de reforme inaintata de premierul Tsipras liderilor europeni il face pe economistul laureat cu premiul Nobel sa dea un avertisment serios Greciei: "Daca veti continua cu austeritatea, intrati intr-o depresiune economica fara sfarsit!", arata Stiglitz intr-un comentariu publicat de revista Time.
Despre "ipocrizia" germana
"Pe masura ce drama Greciei a luat amploare, nu putini au fost cei care s-au minunat in fata ipocriziei manifestate de nemti", a continuat Stiglitz.
Germania a fost beneficiara, in termeni reali, a unora dintre cele mai mari stergeri de datorii si programe de ajutor financiar, unul acordat neconditionat de SUA, dar, cu toate acestea, refuza categoric ideea unei reduceri a datoriilor pentru Grecia.
Potrivit economistului, multi s-au minunat de asemenea de capacitatea propagandistica a Germaniei, care a prezentat lumii intregi imaginea unei Grecii falimentare, care refuza sa initieze minimele reforme cerute in schimbul unui ajutor generos.
Realitatea contrazice flagrant insa afirmatiile liderilor germani, spune el. "De la mijlocul anilor '90 si pana la inceputul crizei financiare, economia Greciei a inregistrat un ritm de crestere mai sustinut decat media din UE: 3,9%, fata de 2,4%".... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 11:21
2Referendumul prin care grecii s-au opus, duminica, masurilor de austeritate cerute de creditorii tarii, in schimbul unui nou ajutor financiar, a provocat panica in Europa, dar si multa bucurie la Atena, unde rezultatul a fost salutat de populatie si de unii analisti economici.
Refuzul de a continua pe panta austeritatii impuse de Europa este vazut de majoritatea cetatenilor ca o dovada a demnitatii poporului grec, in ciuda ingrijorarilor provocate la nivel european.
In sprijinul acestei idei, economistul grec Isidoros Karderinis a declarat, luni, pentru Business24 ca datoria Greciei nu va fi platita niciodata si ca Europa ar trebui sa mai taie din sumele datorate, in loc ca Guvernul de la Atena sa taie din pensii si salarii.
"Poporul grec a transmis un mesaj puternic impotriva austeritatii in intreaga Europa, prin referendumul de duminica. Cetatenii greci, in ciuda propagandei alarmiste oribile si fara precedent din presa si in ciuda santajului Bancii Centrale Europene, a strigat un demn si mandru 'NU'.
Creditorii trebuie sa inteleaga, macar in al doisprezecelea ceas, ca datoria Greciei nu este sustenabila, ca nu va fi platita niciodata.
Singura solutie ramane stergerea unei parti a datoriei, ceea ce reprezinta o practica internationala uzuala, din moment ce s-a aplicat multor alte state din intreaga lume", a declarat Karderinis pentru Business24.
Grecia, pe muchie de cutit. Cum s-a ajuns aici si ce-i de facut - analiza Isidoros Karderinis
"In acelasi... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:30
7Un oficial al Bancii Centrale Europene a explicat, luni, care este motivul pentru care datoria Greciei catre aceasta institutie nu poate fi restructurata, asa cum a cerut premierul elen Alexis Tsipras.
"Datoria catre eurosistem (BCE - n.red.) nu poate fi restructurata", a transmis guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, care face parte si din conducerea BCE.
ECB Noyer: Greece Debt To Eurosystem Cannot Be Restructured- Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 6 iulie 2015
The Guardian explica si motivatia: masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.
Pe 20 iulie expira termenul la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa in valoare de 3,5 miliarde de euro catre BCE.
Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE
Totusi, premierul elen Alexis Tsipras vede restructurarea datoriei ca singura solutie.
"Grecia va merge inainte cu negocierile si va ...citeste mai departe despre "Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:42
Fondul Monetar International creste presiunea asupra tarilor din zona euro pentru o noua restructurare a datoriei suverane a Greciei in acest an, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, citata de portalul elen Capital.gr.
Fondul considera ca, fara o noua restructurare a datoriei, deficitul de finantare al Greciei de anul viitor, estimat la 4,6 miliarde de euro, nu va putea fi acoperit, potrivit unor experti ai FMI citati de revista germana.
Un raport al FMI publicat saptamana trecuta a recunoscut "erori notabile" in programul de salvare a Greciei, recesiunea si somajul fiind mult mai grave decat s-a anticipat.
"Este un secret binecunoscut ca FMI va insista pentru o solutie de implicare a sectorului public, intrucat tinta (privind nivelul datoriei n.r) pentru 2022 implica prea multe riscuri. Desigur, ma astept ca BCE sa se opuna unei restructuri a imprumuturilor acordate de institutie Greciei, astfel ca raman imprumuturile date de guvernele europene", a declarat vineri un oficial european.
Germania a aratat clar, in repetate randuri, ca se opune oricarei restructurari a datoriilor Greciei catre guverne, argumentand ca potrivit reglementarilor nationale o astfel de restructurare ar interzice Executivului sa acorde alte imprumuturi statului elen sau sa acorde garantii pentru imprumuturi destinate acestei tari. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:46
Un om de afaceri grec stabilit in Statele Unite face apel la conationalii sai din diaspora sa contribuie la o fundatie caritabila al carei scop este sa cumpere si sa "ierte" obligatiunile statului elen, potrivit Bloomberg.
Peter Nomikos, mostenitorul unei companii in domeniul transportului maritim, a infiintat in Delaware fundatia Grecia Fara Datorii, care va cumpara obligatiuni grecesti si le va anula sau le va utiliza pentru reducerea gradului de indatorare a guvernului de la Atena. Donatorii din SUA vor putea beneficia de deduceri la plata impozitelor.
Datoria de stat a Greciei reprezinta aproximativ 25.000 de euro pe locuitor, insa obligatiunile grecesti se tranzactioneaza la preturi cu mult sub valoarea nominala.
Astfel, fundatia poate cumpara titluri de 25.000 de euro la un pret de circa 3.000 euro, a declarat Nomikos pentru Der Spiegel.
Grecia Fara Datorii va cumpara cat mai multe obligatiuni grecesti la preturi cat mai scazute, stergand apoi datoriile.
Printre primii oameni de afaceri care au contribuit la proiect este Vangelis Marinakis, finantatorul clubului de fotbal Olympiakos Pireu. El a donat peste 165.000 de euro, adica aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 55 de angajati ai clubului, potrivit lui Nomikos, citat de Der Spiegel.
Donatiile au sosit insa si din surse neasteptate, noteaza Bloomberg. Pagina de Facebook a fundatiei arata ca peste 30% dintre donatii au venit din Germania. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 16:47