Fostul lider cubanez Fidel Castro a reamintit "numeroasele milioane de dolari" pe care, in opinia sa, Washingtonul le datoreaza Havanei in compensatie la embargoul impus din 1962 insulei comuniste.
Optand pentru o formula implicita, parintele revolutiei cubaneze, retras de la putere din 2006 din motive de sanatate, a declarat ca "o datorie ridicandu-se la numeroase milioane de dolari trebuie platita Cubei, in contul daunelor, dupa cum a denuntat tara noastra cu argumente si date incontestabile, de-a lungul interventiilor in fata Natiunilor Unite", potrivit unui articol publicat de presa locala joi, ziua in care el a implinit 89 de ani, noteaza AFP.
Aceste declaratii au fost publicate cu o zi inainte de vizita istorica pe care o va efectua vineri in Cuba John Kerry, prima a unui sef al diplomatiei americane dupa 1945, cu scopul de a consacra restabilirea relatiilor diplomatice dintre cei fosti adversari ...citeste mai departe despre "Cuba s-a impacat cu SUA dupa decenii: Castro le cere americanilor milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 07:55
Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care Statele Unite nu-si vor putea achita la scadenta datoriile, situatie care va pune obligatiunile folosite ca referinta la nivel global in situatia de default.
Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru ca in trecut a fost rezolvata intotdeauna, nu inseamna ca nu trebuie sa facem planuri de urgenta. (...) Ma astept ca Banca Angliei sa se pregateasca. Ma astept ca sectorul privat sa faca acelasi lucru, iar in alte tari situatia sa fie similara", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie functia de viceguvernator pentru stabilitate financiara la Banca Angliei.
Raspunsul initial al bancilor centrale la o eventuala intrare a SUA in default ar fi asemanator cu actiunile intreprinse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008. La momentul respectiv, bancile centrale s-au angajat sa asigure lichiditate suficienta, au redus cerintele pentru garantiile cerute la acordarea de finantare si au deschis linii de swap intre ele pentru a-si asigura un necesar suficient de moneda.
Datoriile SUA catre creditori sunt, insa, de cateva zeci de ori mai mari decat cele... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:41
Tarile dezvoltate se vor prabusi din nou in recesiune daca Statele Unite nu isi vor majora plafonul legal al datoriei lor publice, a avertizat miercuri OCDE, organizatie care reuneste cele mai industrializate 34 de tari ale lumii, informeaza AFP.
"Daca plafonul datoriei nu este majorat - sau, cel mai bine, eliminat -, estimarile noastre sugereaza ca zona acoperita de OCDE va cadea din nou in recesiune anul viitor, in timp ce tarile emergente vor cunoaste o incetinire brusca", a subliniat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, intr-un comunicat.
In plina paralizie bugetara, Statele Unite trebuie sa majoreze cel mai tarziu la 17 octombrie limita legala a datoriei lor publice, fixata de Congres, sub amenintarea de a se confrunta cu prima incapacitate de plata din istoria lor.
"Chiar daca probabilitatea ca asa ceva sa se intample este redusa, simplul fapt ca exista o incertitudine cu privire la capacitatea statului de a evita un faliment partial ar putea sa provoace perturbari pe pietele financiare", a atras atentia Gurria.
In cazul incapacitatii de plata, cheltuielile publice ale SUA vor trebui "imediat" reduse cu echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, a scris seful OCDE in comunicatul citat.
Rata somajului in Statele Unite, in prezent de 7,3%, ar putea atinge din nou maximul inregistrat in perioada crizei financiare, cand s-a situat la 10%, potrivit documentului amintit.
Prima... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:43
Presedintele SUA, Barack Obama, a afirmat duminica, intr-un interviu televizat, ca doreste sa discute cu republicanii din Congres cu privire la buget, dar ca nu va face nici cel mai mic compromis privind cresterea plafonului datoriei, relateaza AFP.
Daca nu se ajunge la un acord, guvernul federal s-ar putea confrunta cu deficit de plata a datoriei, la mijlocul lunii viitoare.
Conservatorii, majoritari in Camera Reprezentantilor, par decisi sa utilizeze problema cresterii plafonului datoriei americane, in prezent estimata la peste 16.700 miliarde de dolari, in disputa cu Casa Alba privind finantarea legii reformei sanatatii a presedintelui Obama.
"Ceea ce nu sunt pregatit sa negociez este plafonul datoriei", a declarat Barack Obama intr-un interviu pentru emisiunea "This Week" difuzata de canalul ABC.
"Observati ca nu s-a ajuns niciodata in trecut sa se compromita creditul si buna credinta a SUA cu pretul retragerii unei legislatii majore cum poate fi legea privind asigurarile de sanatate", a declarat Barack Obama.
"Avem o factiune a partidului republican, in Camera in special, care vede cuvantul +compromis+ ca o expresie rusinoasa si care se simte obligata sa se opuna la tot ceea ce propun", a adaugat presedintele american.
Obama a indicat ca este pregatit sa negocieze cu republicanii pentru un buget operational pentru administratie obiectand faptul ca adversarii sai sunt lipsiti de sinceritate in negocieri. Presedintele SUA a propus de asemenea sa... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 10:09
Indatorarea SUA ar trebui stabilizata in raport cu cresterea economica, dar datoria de 16.400 de miliarde de dolari a Statelor Unite nu reprezinta un motiv de ingrijorare din cauza valorii ridicate, a declarat miliardarul american Warren Buffett.
"Nu este un lucru bun ca datoria sa creasca in raport cu PIB, ar trebui stabilizata, dar nu este ea insasi o problema", a spus Buffett, director al companiei de investitii Berkshire Hathaway, citat de MarketWatch.
Datoria SUA are "o pondere mai redusa in PIB decat la iesirea SUA din Al Doilea Razboi Mondial. Trebuie sa te gandesti la datorie in relatie cu PIB", a spus Buffet, unul dintre cei mai vocali avocati ai taxarii mai ridicate a bogatilor.
PIB al SUA s-a situat in 2011 la peste 15.000 miliarde de dolari.
"As spune ca intr-o tara cu un PIB de 50.000 de dolari pe persoana, nimanui nu ar trebui sa-i fie foame, nimanui nu ar trebui sa-i lipseasca educatia, nimeni nu ar trebui sa fie ingrijorat in privinta ingrijirii medicale sau a varstei inaintate", a spus el.
Buffet, 82 de ani, s-a grabit, insa, sa adauge ca nu sustine o redistribuire a averii pana la punctul in care distruge motivatia de a inova. Miliardarul a dat ca exemple cofondatorii Apple, Hewlett-Packard si Microsoft.
"Vrei rezultate inegale; vrei ca in acele garaje sa lucreze Steve Jobs, Dave Packards, Bill Gates sau oricine altcineva. Dar nu vrei ca cineva sa mearga la culcare flamand, sa-i fie negata ingrijirea medicala sau strictul necesar pentru... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:21
Statele Unite au ajuns sa fie cel mai mare debitor al lumii, avand in prezent o datorie de 16,2 trilioane de dolari.
Busines Insider a realizat o retrospectiva a evenimentelor care au dus la acumularea acestei datorii uriase.
Cat costa libertatea
Statele Unite s-au nascut indatorate, noteaza publicatia citata. Documentul care atesta acest lucru poarta semnatura lui Alexander Hamilton, primul Secretar al Trezoreriei americane, un economist autodidact.
Analiza dateaza din anul 1790 si releva ca SUA aveau o datorie de 75 milione de dolari, adica 30% din produsul intern brut.
De unde provenea aceasta suma?
Citeste mai multe despre despre Datoria SUA, din 1790 pana in 2011 - Cum s-a ajuns la 16,2 trilioane de dolari? pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 10:21
Warren Buffett le-a facut o propunere ciudata republicanilor, promitandu-le ca va contribui voluntar la achitarea datoriei nationale a SUA, daca si acestia vor scoate bani din buzunar.
Buffett a promis ca va dona dolar pe dolar pentru fiecare ban dat de membrii republicani ai senatului, cu o singura exceptie, Mitch McConnell, pentru care va da de trei ori mai multi bani, scrie Time.
Decizia magnatului american vine ca raspuns la critica mai multor membri ai partidului republican, care au facut comentarii la adresa pozitiei sale vizavi de politica de taxare a bogatilor SUA. Ca exemplu, atunci, Buffett a evidentiat faptul ca el plateste impozit la o rata mai mica decat secretara sa, in ciuda faptului ca averea sau este de 45 miliarde de dolari.
Averea membrilor Senatului din partidul Republican au venituri acumulate de aproximativ 387 milioane de dolari, conform Media Matters. mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 10:00
Ppentru a ajunge la un acord privind cresterea pragului de indatorare a Statelor Unite, presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca este gata sa lucreze in timpul weekend-ului cu liderii democrati si republicani, anunta Mediafax.Obama a afirmat la Casa Alba ca are incredere ca poate fi gasita o solutie, in pofida impasului in care se afla negocierile din Congres, care amplifica riscul de default (incapacitate de plata) si de retrogradare a ratingului SUA.
Presedintele a facut apel pentru un compromis, afirmand ca proiectul presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner, nu rezolva problema datoriilor.
"Este clar acum ca orice solutie de evitare a defaultului trebuie sa fie bipartizana", a spus Obama.
Intre timp, republicanii din Camera Reprezentantilor incearca sa modifice planul lui Boehner, astfel incat sa atraga si sprijinul membrilor din partid de orientare conservatoare.
Daca pragul de indatorare, in prezent de 14.300 miliarde de dolari, nu este majorat pana marti, Statele Unite nu vor mai putea sa se imprumute si nu vor mai avea fonduri pentru plata obligatiilor financiare. mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 18:58
Casa Alba a cerut sambata Congresului "sa nu se joace cu focul" in subiectul economiei, la sfarsitul unei intalniri intre Barack Obama si liderii grupurilor parlamentare pentru a gasi un acord asupra ridicarii plafonului datoriei Statelor Unite. "Congresul nu ar trebui sa se angajeze in jocuri politice nesabuite atunci cand vine vorba de economia noastra.
In schimb, ar trebui dea dovada de responsabilitate si sa isi faca treaba, pentru a impiedica intrarea in incapacitate de plata si a taia din deficitul bugetar", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, intr-un comunicat, citat de AFP. Discutiile pentru marirea plafonului datoriilor SUA au esuat, sambata, dupa ce reprezentantul republicanilor, Kohn Boehner, a plecat de la negocierile pe care le avea cu presedintele Barack Obama.
Potrivit presedintelui SUA, Boehner a ratat o ocazie extraordinara de a taia cheltuieli de 650 de miliarde de dolari.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 12:38