Recesiunea in care s-a scufundat Rusia dupa prabusirea pretului petrolului si impunerea sanctiunilor economice pentru declansarea crizei din Ucraina il forteaza pe Vladimir Putin sa stoarca bani pentru buget din orice sursa.
De voie, de nevoie, Putin a pus tunurile pe micii evazionisti din diverse domenii liberale de activitate din Rusia, o sedinta de analiza a situatiei din economia neagra a tarii fiind organizata recent la Kremlin, anunta Bloomberg.
Joc riscant
"Tarul de la Kremlin" a cerut un raport clar despre ceea ce rusii numesc "economia de garaj", o zona gri in care isi desfasoara activitatea peste 30 de milioane de localnici, fara a plati vreun impozit catre stat.
Majoritatea evazionistilor sunt mecanici auto, constructori, medici veterinari sau dentisti, acestora fiindu-le destul de usor sa fenteze fiscul rusesc la plata impozitelor.
Conform unor surse ramase anonime, Vladimir Putin s-a intalnit recent cu politisti, procurori si sefi de agentii fiscale regionale pentru a le cere acestora un plan de actiune cat mai serios pentru starpirea micii evaziuni si trecerea afacerilor respective in legalitate.
In clipa de fata, in economia din umbra a Rusiei activeaza 40% din cei 76,5 milioane de rusi activi pe piata muncii.
Pe de alta parte, Svetlana Orlova, guvernatorul regiunii de est a Moscovei, crede ca intentia lui Putin de a trage la lumina zilei aceste afaceri poate in un joc periculos.
"Daca agitam 'garajele', ne vom trezi cu o revolutie",... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:30
5 state membre UE vor rata cu siguranta tinta de deficit bugetar de 3% stabilita in cadrul acordului comun din blocul comunitar. Alte trei state sunt vazute de catre economisti ca mergand la limita in respectarea acestei tinte pe anul in curs.
Conform Bloomberg, Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia si Croatia vor rata in acest an tinta de deficit bugetar, in vreme ce Romania, Finlanda si Polonia se apropie periculos de acest plafon.
Franta, o boala cronica
Pentru Franta, problema depasirii limitei de deficit bugetar incepe sa se cronicizeze, acesta fiind al noualea an consecutiv in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica semnat in 1998.
De atunci si pana in prezent, 25 de state europene au incalcat in diverse perioade bariera de 3% a deficitului bugetar asumat, doar Suedia, Estonia si Luxemburg reusind sa se incadreze mereu in tinta propusa.
Inclusiv Germania, considerata motorul economiei din zona euro, a fost nevoita sa incalce principiile care stau la baza Pactului, in 2009 si 2010, ca urmare a situatiei generate de criza economica. De altfel, in acea perioada, nu mai putin de 22 de state s-au aflat in aceeasi situatie.
Premierul francez, Michel Sapin, a afirmat ca tara sa va reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar incepand cu anul viitor, acesta fiind si termenul limita dat Parisului de catre Comisia Europeana, dar analistii economici nu privesc cu acelasi optimism... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 11:05
Rusia recurge la privatizari pentru a acoperi deficitul bugetar din cursul acestui an. Pe lista comnpaniilor pe care oficialii de la Moscova vor sa le scoata la vanzare se afla si gigantul Rosneft, firma detinand cele mai importante rezerve de petrol si gaze din zona arctica.
Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, considera ca, in cazul Rosneft, acest pas trebuia facut de mai multa vreme. "Vorbim de un pachet de actiuni care trebuia vandut inca de acum cativa ani. Este vorba de 19,5% din Rosneft", a explicat Siluanov, conform portalului News Yahoo.
Pierd majoritatea
Vanzarea pachetului de actiuni de 19,5 procente din Rosneft inseamna si pierderea controlului detinut de statul rus asupra companiei din industria petroliera. In prezent, guvernul de la Moscova detine 69,5% din Rosneft.
Varianta privatizarii pachetului de actiuni care asigura majoritatea statului rus in companie a fost discutata ani in sir, in 2013 guvernul de la Moscova fiind chiar pe punctul de a face acest pas.
In ciuda pretului scazut pe care actiunile firmelor din industria petroliera il inregistreaza acum pe burse, Moscova pare sa nu aiba alta solutie decat sa apeleze la procesul de privatizare pentru a carpi un buget afectat de criza economica in care s-a scufundat Rusia.
Ministrul Siluanov si-a exprimat speranta ca, pana si in aceste conditii, reluarea procesului de privatizare a Rosneft ar putea completa visteria statului cu 1.000 de miliarde de ruble, o suma echivalenta cu 12,9... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 13:32
1Viitorul economiei rusesti este pus in cumpana de evolutia pretului petrolului. Daca pana acum rusii au reusit sa acopere deficitul din rezervele constituite de stat in ultimii 6 ani, 2016 se anunta a fi ultimul an in care Moscova mai poate apela la aceste resurse financiare.
Intr-un interviu acordat agentiei TASS, ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a recunoscut ca Fondul de Rezerva al statului este aproape epuizat, dupa 2016 nemaiexistand nicio plasa de siguranta pentru economia tarii, raporteaza International Business Times.
Cu pusculita goala
"In 2015, volumul rezervelor noastre se va diminua cu aproximativ 2.600 miliarde de ruble (40,85 miliarde dolari), mai mult de jumatate.
Aceasta inseamna ca 2016 va fi ultimul an in care vom mai putea sa ne permitem cheltuirea rezervelor financiare in acest fel. Dupa aceea, nu vom mai dispune de resurse financiare", a explicat ministrul Siluanov.
Fondul de Rezerva al Rusiei a fost principala sursa din care guvernul de la Moscova acoperit deficitul bugetar al tarii cauzat de prabusirea preturilor petrolului si de aplicarea regimului de sanctiuni economice dictate de Occident.
La inceputul acestui an, Fondul de Rezerva al Rusiei reprezenta 6,7% din PIB-ul tarii, dar la sfarsitul anului 2016 specialistii se asteapta ca acesta sa mai conteze intr-o proportie de doar 1,3% din produsul intern brut.
Conform datelor prinse in bugetul pe anul viitor, oficialii rusi cred ca deficitul bugetar va fi de 34,9... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 12:47
Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.
Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.
Doi ani de criza
O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.
"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.
Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.
Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.
In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3Odata cu mentinerea relatiilor tensionate dintre Moscova si Occident, dar si ca urmare a prabusirii pretului petrolului, guvernul rus se vede nevoit sa apeleze la rezervele valutare constituite in perioada de varf a exportului de combustibil.
In urma cu un an, rezerva din depozitul Bancii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o suma imensa daca este sa ne gandim ca doar China, Japonia, Arabia Saudita si Elvetia se mai pot lauda cu asemenea rezerve monetare.
Rezerva valutara a Rusiei chiar continua sa fie productva, zeci de miliarde de dolari fiind investite in diverse fonduri si obligatiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul a devine brusc si sursa la care oficialii moscoviti se vad nevoiti sa apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arata un articol din Businessweek.
Sac fara fund
In doar un an, rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a interventiilor facute de catre guvernatorul Bancii Centrale si guvernanti pentru a intari pozitia rublei in piata valutara, dupa impunerea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este in continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe masura ce membrii cabinetului de la Moscova incep sa confunde rezerva valutara a tarii cu un sac fara fund.
Ministrul de Finante a anuntat deja ca va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a carpi bugetul de anul viitor. In discursul sau privind starea... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:58
Surplusul de "petrodolari" ai Rusiei se va termina pana in 2015, iar cheltuielile cu importurile vor depasi veniturile din exportul de petrol, conform bancii centrale rusesti. Petrodolarii au fost cei care au protejat economia ruseasca de socuri externe in ultima decada.
Aceasta este prima data cand Banca Nationala a Rusiei confirma ca acest model economic, care a caracterizat pana acum guvernarea Putin, va fi depasit, arata Financial Times.
Rusia a beneficiat de un surplus comercial bazat pe petrol in valoare de 785 de miliarde de dolari, in perioada 2000-2011, ceea ce i-a oferit cea de-a treia cea mai mare rezerva valutara din lume.
Aceasta rezerva este cea care a permis economiei rusesti sa cheltuiasca peste 200 de miliarde de dolari pentru a preveni falimentele importante in perioada crizei economice recente.
Conform prognozelor bancii centrale, surplusul bugetar de 79,9 miliarde de dolari din acest an va deveni un deficit de 8,8 miliarde in 2015.
Administrarea deficitului bugetar
Tranzitia la un deficit bugetar si comercial, de la surplusul de pana acum, va fi o provocare dificila pentru aceasta mare putere politica mondiala.
"Aceasta va fi o paradigma macroeconomica complet noua pentru o tara deprinsa sa traiasca cu surplusuri externe", a declarat Ivan Tchakarov, economist-sef pentru Rusia si CSI in cadrul Renaissance Capital, din Moscova.
Ultima data cand Rusia a inregistrat un deficit de cont curent, in 1997, acesta a dus la caderea rublei... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:36
Pana in 2030, Rusia ar putea fi urmatoarea victima dupa Grecia, daca nu isi va reduce cheltuielile, potrivit reprezentantilor Bancii Mondiale.Economistul sef al biroului de la Moscova al Bancii Mondiale, Sergei Ulatov, este de parere ca valoarea datoriilor Rusiei va ajunge pana in 2030 la un nivel similar cu cel al Greciei.
Acesta sustine ca in prezent sunt avantajati de pretul petrolului si nu de o politica macroeconomica prudenta.
Ministrul de Finante al Rusiei a cerut stoparea cresterii anuale a cheltuielilor la 4% pentru a stabiliza finantele publice.
Potrivit acestuia, deficitul bugetar poate scadea sub 0,5% din PIB daca pretul petrolului va fi in medie de 115 de dolari/baril.
Pe de alta parte, Sergei Ulatov este de parere ca Rusia nu va reusi sa acopere deficitul din fondul de pensii chiar daca pretul petrolului ar ramane la 115 dolari/baril. Astfel, pana in 2012 Rusia va prezenta excedente monetare si de cont curent datorita preturilor ridicate ale petrolului.
Marile proiecte de infrastructura cum ar fi Olimpiada de Iarna din 2014 si Cupa Mondiala din 2018 vor fi poveri grele pentru bugetul Rusiei.
Cu o datoriei publica scazuta si cu rezerve in valuta de 520 de miliarde de dolari, Rusia nu se confrunta cu probleme de sustenabilitate fiscala. Cu toate acestea "deficitul fiscal non-petrol, de mare importanta pentru sanatatea fiscala a Rusiei pe termen lung, ramane inca mare", spune Ulatov, potrivit Gandul. mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 10:31
Guvernul rus a decis sa se bazeze in calcularea bugetului de anul viitor pe un deficit bugetar de 6,5% din produsul intern brut (PIB), au spus mai multe surse din ministerul finantelor si din guvern pentru Reuters, citat de NewsIn. Cifra depaseste planul initial pentru 2010, privind un deficit bugetar de maxim 5%, insa confirma estimarile celui mai important consilier economic de la Kremlin, Arkady Dvorkovici, care mizeaza pe un deficit de 6% din PIB.
Rusia a crescut cheltuielile pentru sprijinirea economiei, care a intrat in prima recesiune din ultimii zece ani, in contextul in care veniturile din taxe scad, din cauza ieftinirii petrolului.
Deficitul public din 2009 ar putea depasi 8%. O alta sursa a spus ca premierul Vladimir Putin a confirmat planul de buget.
Un oficial din ministerul de finante a explicat ca deficitul luat acum in calcul a fost cauzat de alocarea a 310 miliarde ruble (9,85 miliarde dolari) pentru recapitalizarea bancilor, in 2010, si pentru sprijinirea a cinci state ex-sovietice.
Putin a spus recent ca doua treimi din bugetul de anul viitor este destinat cheltuielilor sociale.
De asemenea, cotidianul de afaceri Vedomosti scrie ca Rusia ar putea creste accizele la alcool, tigari si petrol. Ministrul de finante Alecsei Kudrin a spus joi ca economia ruseasca va reintra pe crestere in 2010 si va avansa cu 1%.
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia rusa va scadea cu 6,5% in 2009, comparativ cu 8,5%, pe cat mizeaza ministerul rus al... mai mult
Joi, 09 Iulie 2009, ora 13:04