Delta Dunarii va fi in curand pe Google Maps, intr-un parteneriat al Google cu WWF Romania.
Procesul de captare a imaginilor de tip Street View a inceput acum o luna, echipa WWF navigand bratele Sulina si Sfantu Gheorghe, iar imaginile vor fi disponibile online in toamna pe Google Maps, dupa ce vor fi procesate de specialistii Google, se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.
In Delta Dunarii, sit UNESCO protejat la nivel international, se afla peste 5.000 de specii de animale si plante, peste 300 de specii de pasari, adica 85% dintre speciile de pasari din Romania, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani si cea mai intinsa zona compacta de stufaris din Europa.
De asemenea, Delta Dunarii mai este cunoscuta si pentru "dinozaurii" subacvatici, sturionii, cei mai mari pesti de apa dulce din lume.
WWF trage si un semnal de alarma pentru protejarea zonei.
"Fiecare putem si sa protejam natura, prin gesturi simple. Inseamna sa alegem produse locale si de sezon, sa sustinem produsele sustenabile, dezvoltate de localnici. Cand calatorim, sa fim turisti responsabili care nu iau cu ei decat poze ca amintire si care nu deranjeaza speciile salbatice.
Poate cel mai important, inseamna sa ne informam si sa actionam cand vedem ca legile care proejeaza natura, ca Directiva Cadru Apa si Directiva Habitate, sunt in pericol. Doar impreuna si prin gesturi repetate zi de zi putem proteja natura", se mentioneaza in comunicat.
A.G. ...citeste... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 13:42
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat un ordin prin care le permite dezvoltatorilor sa construiasca pensiuni in Delta Dunarii chiar si pe terenuri de numai 200 de metri, in conditiile in care, pana acum, acestia putea construi doar daca aveau cel putin 1.000 de metri de teren.
"Noua prevedere era necesara pentru ca aceasta zona este limitata ca suprafata de uscat, iar vechile conditii de dezvoltare turistica faceau imposibile majoritatea investitiilor in una dintre cele mai atractive zone din tara noastra, dar si din Europa. Asadar si cei care detin suprafete mici de teren in Delta, inconjurate sau traversate de apele Dunarii, pot dezvolta de acum, pensiuni agroturistice si pot primi bani pentru investitii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Turismului.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a discutat cu presedintele Consiliului Judetean Tulcea, duminica, despre aceste noi facilitati si a cerut autoritatilor locale sa creeze la randul lor conditii pentru atragerea de noi investitori si pentru dezvoltarea cat mai rapida a Deltei Dunarii si implicit a zonelor limitrofe.
"Orice constructie de tip agroturistic in zona Biosferei Deltei Dunarii va fi permisa de acum chiar daca zona de uscat se va intinde doar pe 200 mp, insa doar in conditiile si sub prevederile stricte de protectie a mediului, faunei si florei din Delta. Sunt sustinatorul dezvoltatorilor in turismul romanesc, dar raman cel mai indarjit protector al zonelor naturale din Romania. Nu voi... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 15:56
Delta Dunarii si alte regiuni din Romania, intre care Brasov, Cluj si Bucuresti, vor fi promovate prin intermediul gastronomiei si vinurilor romanesti, intr-o serie intitulata "Food and Wine Adventures: Romania", care va fi difuzata anul viitor la nivel international de televiziunea Travel Channel.
Compania Scripps Networks Interactive, care detine Travel Channel, si compania de productie Tuesday's Child lucreaza in prezent la realizarea seriei "Food and Wine Adventures: Romania", care va cuprinde sase episoade de cate 30 de minute, dupa cum a declarat, pentru MEDIAFAX, producatorul Eoin O'Shea, care se afla in prezent in Romania pentru a finaliza filmarile la acest proiect.
Noua serie de documentare "Food and Wine Adventures: Romania" va fi difuzata in prima parte a lui 2015 la televiziunea Travel Channel, care este retransmisa si in Romania.
"Food and Wine Adventures: Romania" isi propune sa continue campania de promovare a Romaniei, prin intermediul Travel Channel, inceputa prin trilogia documentara "Wild Carpathia", care a fost difuzata in perioada 2011 - 2013, la nivel international, de aceasta televiziune.
"Este un program despre mancarea si vinul romanesc, iar prezentatorii sunt Jenny Powell, o cunoscuta prezentatoare de televiziune din Marea Britanie, si Olivier Magny, un expert in vinuri din Paris", a declarat pentru MEDIAFAX producatorul Eoin O'Shea.
Un documentar despre oameni obisnuiti, nu despre printi si campioni
Spre deosebire de seria... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 16:45
Asociatia de dezvoltare intercomunitara ITI (Investitii Teritoriale Integrate) Delta Dunarii va deveni operationala la data de 1 august, bugetul estimativ al instrumentului financiar european ITI care va fi la dispozitia autoritatilor tulcene pentru dezvoltarea comunitatilor izolate din rezervatie urmand sa depaseasca un miliard de euro.
Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat ca autoritatile nationale au primit deja din partea Comisiei Europene acordul verbal cu privire la bugetul acestui instrument ce va deveni functional odata cu programele operationale.
"Acordul de parteneriat cu CE va fi semnat in luna septembrie si sper ca acest eveniment sa aiba loc la Tulcea, in prezenta ministrului Fondurilor Europene", a declarat Horia Teodorescu.
Consilierul presedintelui CJ, Sorin Zaharcu, membru in Comitetul interministerial pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii, a mentionat ca Asociatia de dezvoltare intercomunitara ITI Delta Dunarii este pregatita sa functioneze incepand cu data de 1 august.
"S-au pus deja bazele functionarii interministeriale si s-au semnat deja acorduri cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Fondurilor Europene, singurele institutii din Romania care vor avea abilitati in implementarea fondurilor europene in perioada 2014-2020. Odata cu aprobarea programelor operationale va fi disponibila si alocarea pe ITI Delta Dunarii", a spus Sorin Zaharcu.... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 14:10
Reprezentanti ai Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism s-au intalnit, miercuri, cu Hannah Messerli si Milena Nikolova, specialisti in dezvoltarea turismului in cadrul Bancii Mondiale pentru a elabora, impreuna cu autoritatile publice din Tulcea, o strategie de dezvoltare economica pentru Delta Dunarii.
"Obiectivul nostru principal este sa conservam patrimoniul natural al Deltei Dunarii, sa dezvoltam turismul si activitatile adiacente fara a aduce prejudicii ecosistemului", a spus George Constantin Brezoi, secretar de stat la DIMMMAT.
Intalnirea a fost solicitata de reprezentantii Bancii Mondiale in urma realizarii unui studiu conform caruia cea mai profitabila activitatea economica in regiunea Deltei Dunarii este turismul.
Pornind de la acest studiu, pentru a utiliza turismul ca instrument de dezvoltare economica trebuie armonizata strategia regionala in domeniul turismului cu politica nationala.
"Din punctul meu de vedere, un hotel cu o capacitate de 200 de camere are in medie 50 - 60 de angajati in sezon, pe cand 200 de case asigura cazare pentru acelasi numar de turisti si, in acelasi timp, asigura autoangajarea a cel putin 400 de oameni pe tot parcursul anului. Mai mult, veniturile realizate de localnici, prin aceste activitati antreprenoriale, vor contribui la dezvoltarea economica a regiunii. De aceea sustin formarea antreprenoriala a localnicilor, care pot dezvolta, pe baza infrastructurii deja existente,... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 08:40
Guvernul vrea sa acceseze fonduri europene pentru Delta Dunarii si sa infiinteze o autoritate de control unificata si eficienta in regiune, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a efectuat, vineri, o vizita oficiala in Delta Dunarii, alaturi de Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, potrivit Newsin.
Rovana Plumb a prezentat ca prioritate zero pentru Delta Dunarii dobandirea posibilitatii de a accesa fonduri europene si a anuntat infiintarea unei autoritati de control unificate, pentru operativitate ridicata si protejare eficienta a biodiversitatii.
Autoritatea de control va coordona toate cele sapte organisme de control existente in prezent, iar aceasta va fi condusa de la nivelul Administra?iei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Delta Dunarii conducea in topul destinatiilor turistice cu cea mai mare crestere a numarului de turisti straini, conform unui raport prezentat in luna martie de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism (INCDT).
Delta Dunarii constituie o oportunitate pentru investitori. La inceputul lunii iulie, autoritatile din Romania anuntau ca la Ministerul Turismului se afla in lucru un proiect de lege prin care va fi reglementata modalitatea de a face turism in jurul Dunarii si in Delta Dunarii. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:30
Vanatoarea in Delta Dunarii va fi interzisa, exceptie facand animalele daunatoare, care, prin inmultire excesiva, pot duce la dezechilibre ecologice majore, ordinul de ministru urmand sa fie trimis luni la Monitorul Oficial, a anuntat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Ordin care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii a fost semnat vineri de ministrul Rovana Plumb.
"Dunarea si Delta sunt mai mult decat spatii geografice sau preocupari de mediu, sunt spatii ale traditiei, adevarate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinara a Deltei am pregatit un Ordin de ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii, cu exceptia acelor animale daunatoare, care prin inmultire excesiva pot duce la dezechilibre ecologice majore. Si ma refer la speciile sacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vanate doar prin vanatoarea de extractie, in cantitatile stabilite prin ordin al ministrului Mediului si Padurilor", a declarat Rovana Plumb, la masa rotunda cu tema "Dunarea: Rinul Europei Centrale si de Est sau Coridorul Verde al Europei?", organizata de Ministerul Mediului si Padurilor si Asociatia "Salvati Dunarea si Delta".
Rovana Plumb a mai spus ca Dunarea are o valoare deosebita pentru fiecare dintre statele riverane, atat pentru biodiversitate, cat si pentru rolul in dezvoltarea economica si sociala a intregii regiuni.
Premierul Victor Ponta i-a spus, miercuri, ministrului... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 09:31
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a anuntat, vineri seara, ca la nivelul institutiei pe care o conduce, se lucreaza la un proiect de lege care sa reglementeze modalitatea de a face turism in jurul Dunarii si in Delta Dunarii.
"La nivelul MDRT se lucreaza la un proiect de lege care sa reglementeze modalitatea de a face turism in jurul Dunarii si in Delta Dunarii, pentru ca vreau sa reglementam aceasta situatie. Nu vrem sa ajungem la dezvoltari necontrolate cu precadere in Delta Dunarii si cred ca este responsabilitatea noastra sa facem in asa fel incat ceea ce inseamna Dunarea sa beneficieze de un program special si de o lege speciala", a spus Hellvig, la masa rotunda "Dunarea: Rinul Europei Centrale si de Est sau Coridorul Verde al Europei?", organizata cu prilejul Zilei Internationale a Dunarii.
In opinia ministrului Dezvoltarii, turismul reprezinta resursa cea mai ecologica de dezvoltare economica a unei natiuni.
"Nu privesc turismul doar din perspectiva lucrurilor simple de care ne bucuram fiecare dintre noi, ci privesc din perspectiva beneficiului pe care poate sa il aiba pentru economia nationala, pentru dezvoltarea economica a unei natiuni. Turismul, din pacate, in Romania, a fost in ultimii 20 de ani inventat si reinventrat, uitandu-se de fiecare data ca nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa promovezi ceea ce ai", a precizat acesta.
Hellvig: prioritar trebuie sa fie turismul de nisa, respectiv turismul ecologic
De... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 15:31
Delta Dunarii conduce topul destinatiilor turistice cu cea mai mare crestere a numarului de turisti straini, in timp ce Bucurestiul a inregistrat cea mai mari crestere in preferintele turistilor romani, arata un raport al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Turism (INCDT).
Cele mai insemnate evolutii ale numarului de turisti straini, in anul 2011, au fost inregistrate in Delta Dunarii (+62%), statiunile balneare (+20,3%), orasele resedinta mari (+18%), statiunile montane (+12,4%) si Bucurestiul (+8,1%), arata datele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Turism (INCDT). Per ansamblu, Romania a atras anul trecut cu 12,8% mai multi turisti straini fata de anul anterior.
"Cresteri spectaculoase au avut loc si in ceea ce priveste preferintele turistilor romani. Cele mai importante evolutii au fost inregistrate la nivelul Bucurestiului (+24,3%), al statiunilor balneare (+21,2%), al oraselor mari (+19,4%) si statiunilor montane (+18,5%)", se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Per ansamblu, numarul de turisti romani a avut o crestere anul trecut fata de anul anterior de 16,9%.
"Cresterile cele mai mari care au fost inregistrate anul trecut, asa cum reiese din raportul INCDT, se regasesc la nivelul celor sase produse turistice pe care le-a identificat Strategia brandului turistic national".
"Este o dovada ca strategia actuala este cea corecta si ca trebuie sa urmam in continuare pasii pe care ea... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 14:57