Analistii din cadrul Institutului National de Cercetari Economice si Sociale din Marea Britanie (NIESR) sustin ca Grecia are nevoie de o stergere urgenta a unei marti parti din datoria acumulata.
In caz contrar, expertii din cadrul think thank-ului britanic nu vad cum economia tarii din zona euro ar putea iesi vreodata din criza, relateaza The Telegraph.
Criza de lunga durata
Efectul cresterii TVA si asumarea unor tinte bugetare extrem de stricte i-au pus in garda pe economistii din cadrul NIESR.
La acestea se adauga recenta prabusire a pietei de capital din Grecia cu aproape 23 de procente in prima zi de la redeschiderea bursei din Atena, eveniment care ar putea fi factorul declansator al unei recesiuni economice intinsa pana la finalul anului viitor.
Pana la sfarsitul anului 2016, britanicii se asteapta ca economia Greciei sa fie cu 30 de procente mai redusa decat era in 2007, inainte de declansarea crizei globale, si cu 7 procente mai mica decat in 2001, in momentul aderarii la euro.
"Nu vedem Grecia revenind la nivelul inregistrat in momentul aderarii la zona euro si, cu atat mai putin, undeva aproape de momentul de dinantea crizei economice globale.
Aceasta demonstreaza ca avem de a face cu o depresiune economica severa si de lunga durata in Grecia", explica Jack Meaning, unul dintre analistii NIESR.
Economistii britanici cred ca se impune o stergere sau o restructurare a datoriei Greciei de 95 de miliarde de euro, reprezentand 55% din PIB-ul... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 10:46
1Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie si profesor la Universitatea Columbia, face o analiza privind ceea ce a numit "atacul Europei asupra democratiei grecesti", in contextul evenimentelor din ultimele zile.
"Liderii europeni incep in sfarsit sa dezvaluie adevarata natura a disputei pe datorie aflata in curs de desfasurare, iar raspunsul nu este multumitor: este despre putere si democratie mult mai mult decat despre bani si economie", scrie Stiglitz, intr-un articol pentru Project Syndicate.
Acesta sustine ca, in urma programului impus Greciei de Troika - Comisia Europeana, BCE si FMI - a rezultat o scadere cu 25 la suta a PIB tarii. "Nu ma pot gandi la nicio depresiune, vreodata, care sa fi fost atat de deliberata si sa aiba asemenea consecinte catastrofice: rata somajului in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, depaseste acum 60 la suta", spune profesorul universitar.
In Grecia si speranta a murit - LIVE TEXT
"Este uimitor faptul ca Troika a ...citeste mai departe despre "Avertismentul unui laureat Nobel: Lupta e despre putere, nu bani. Atac la democratia Greciei!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 18:56
Grecia a intrat intr-o spirala care aminteste de declinul economic al Statelor Unite si Germaniei din timpul Marii Depresiuni a anilor "30, iar recastigarea competitivitatii pare aproape imposibila prin austeritate, fara masuri ambitioase de stimulare a economiei.
Economia elena s-a restrans cu 18,4% in ultimii 4 ani, iar Fondul Monetar International anticipeaza o noua contractie in 2013, de 4% din PIB, potrivit Bloomberg.
Guvernul incearca sa-si reduca deficitul si datoriile prin masuri de austeritate asumate in cadrul a doua acorduri de finantare externa in valoare totala de 240 miliarde euro.
Declinul de 18,4% este cel mai grav inregistrat intr-o economie dezvoltata in ultimii 30 de ani. Economia SUA s-a contractat cu 27% in perioada 1929-1933, potrivit Biroului de Analiza Economica de la Washington.
"Austeritatea a distrus veniturile din taxe, impiedicand chiar realizarea efectului scontat (scaderea deficitului bugetar - n.r.). Insa austeritatea nu mai poate fi evitata, deoarece nu se mai pot imprumuta, iar deficitele trebuie finantate", comenteaza pentru Bloomberg analistul Charles Dumas, presedintele Lombard Street Research, companie de consultanta cu sediul la Londra.
Grecia incearca sa obtina urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit cu UE, FMI si BCE in prelungirea unui alt acord, de 11 miliarde euro, derulat in ultimii doi ani.
Scaderea salariilor si pensiilor a alimentat tensiuni... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 09:19
Produsul Intern Brut al Greciei se va contracta cu 25% pana in 2014, an in care se preconizeaza ca se va sfarsi recesiunea, a declarat ministrul grec de finante, Yannis Stournaras.
Contractia Produsului Intern Brut a Greciei cu 25% va determina Uniunea Europeana sa relaxeze termenii programului de sprijin de 130 miliarde de euro, convenit cu statul elen.
"Atunci cand vorbim de intervalul de timp pentru ajustare ar trebui sa luam in considerare conditiile economiei reale. Altfel exista riscul sa prelungim consecintele negative asupra economiei si societatii", a adaugat ministrul grec.
Scaderea veniturilor din taxe si cresterea accelerata a somajului va agrava recesiunea de patru ani cu care se confrunta Grecia si ar putea arunca tara intr-o criza similara cu Marea Depresiune din anii 1930, a declarat ministrul grec de finante.
Si Charles Dallara, seful IIF - Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, sustine pozitia lui Yannis Stournaras. Acesta a precizat ca Grecia ar trebui sa obtina din partea UE si FMI dobanzi mai mici la achitarea imprumutului de 130 miliarde de euro si o extindere de cel putin doi ani a perioadei de achitare.
Saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International, Gerry Rice a estimat ca exista "argumente solide" pentru a acorda un ragaz suplimentar Greciei, pentru ca aceasta tara sa-si poata redresa finantele publice.
O misiune a troicii FMI-UE-BCE este in prezent la... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:37