Dezastrul de la Cernobil va ramane ca o pata neagra in istoria omenirii, asta e clar. Cateva imagini, insa, iti arata ca locurile din apropierea centralei nu sunt atat de sinistre, scriu cei de la Playtech.ro.
Pripiat, odata un oras de 40.000 de oameni, este la o distanta foarte mica de Cernobil, in interiorul zonei de excludere. Cernobil, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie este acum o destinatie turistica, ceea ce naste un semn mare de intrebare: daca oamenii se aventureaza sa viziteze locul sinistru, cat de adevarate sunt fotografiile din online cu locul exploziei?
Turistii pot cumpara suveniruri din acest loc, deci este clar ca nici cele mai grave dezastre tehnologice ale omenirii, care au ucis mii de oameni si au afectat sute de mii, nu poate scapa de comert. Excursiile spre Cernobil exista de peste 15 ani si ofera o viziune fascinanta intr-un capitol intunecat al istoriei noastre colective, dar si oportunitati de fotografiere.
Vezi cum a ajuns Cernobil sa fie exploatat doar ca sa faca bani pe seama turistilor! ...citeste mai departe despre "Cea mai populara zona de la Cernobil e o minciuna. Cum a ajuns sa fie exploatata ca sa faca milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 21:01
Accidentul nuclear de la Cernobil a lasat multe rani deschise. Marti se implinesc 30 de ani de la dezastru, iar noi marturii cutremuratoare ies la iveala.
Zoya Sheftalovici era doar un copil cand s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. Intr-un amplu material publicat pe Politico, Zoya rememoreaza evenimentele tragice din primavara anulului 1986, dar si cum dezastrul i-a schimbat viata.
Fusese o zi normala de aprilie, nimic nu avea sa prevesteasca dezastrul. Seara, bunica ei, medic, s-a grabit acasa. "Nu o lasati pe Zoya sa iasa afara, inchideti ferestrele, s-a intamplat ceva", a tipat alarmata batrana. O colega al carei sot era un ofiter KGB i-a spus ca un accident cumplit s-a produs undeva in nord. Atat, fara niciun detaliu. Batrana oricum nu auzise niciodata de centrala nucleara de la Cernobil, din apropiere de micutul oras Pripyat.
A fost mai usor de zis decat de facut. Patru oameni - parintii, sora si Zoya - locuiau intr-o singura camera, intr-un mic ...citeste mai departe despre "Marturii cutremuratoare de la cel mai mare dezastru nuclear: Cernobil mi-a otravit copilaria" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 14:33
Chiar si dupa 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobil, Ucraina se chinuie sa gestioneze efectele devastatoare care nu au fost eliminate complet nici pana astazi.
Pe 26 aprilie se implinesc trei decenii de la nefericitul eveniment, aminteste Bloomberg.
Padurea zombi de la Cernobil - copacii morti care refuza sa dispara
In acea zi fatidica, reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat in timpul unui test de rutina. Deflagratia a produs un nor radioactiv care a ajuns pana in Norvegia.
A fost cel mai mare accident nuclear din istorie. Comparativ cu un eveniment similar petrecut mai recent, anume cel din 2011, de la Fukushima, Japonia, la Cernobil au fost emise de 10 ori mai multe radiatii decat acum cinci ani.
O "curatenie" care mai continua si astazi
Dezastrul nuclear din 1986 a contribuit la destabilizarea Uniunii Sovietice, care oricum se afla in pragul dezmembrarii, avand in vedere costurile uriase ale "curateniei" initiale. URSS a ...citeste mai departe despre "Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 18:11
Criza economica din state precum Ucraina, Belarus si Rusia a dus si la reducerea sau incetarea programelor de testare a nivelului de radiatii din zonele afectate de explozia centralei nucleare de la Cernobal, sustin reprezentantii Greenpeace.
Grupul de activisti de mediu a comandat efectuarea mai multor teste in regiune si au ajuns la o concluzie infioratoare: apa, mancarea consumata de localnici, ba chiar si lemnul de foc sunt contaminate cu izotopi radioactivi, relateaza Reuters.
"E in ceea ce mananca si beau"
Testele facute in numele Greenpeace au aratat ca nivelul de izotopi cesiu 137 si strontium 90 s-a diminuat intr-o oarecare masura la nivelul intregii regiuni, dar persista la un nivel ridicat in zonele impadurite.
In aceste conditii, populatia locala este supusa riscului de a se contamina involuntar, neconstientizand pericolul la care se expune.
"Este in ceea ce mananca si beau. E in lemnul folosit la constructii si in cel pe care il ard ca sa se incalzeasca", arata raportul "Cicatrici nucleare: Mostenirea durabila de la Cernobil si Fukushima" intocmit de Greenpeace.
Raportul arata si ca "Ucraina nu mai dispune de fonduri suficiente pentru a finanta programele necesare pentru protectia publicului. Ceea ce inseamna ca expunerea la radiatii a populatiei care traieste in zonele afectate este asteptat sa creasca".
Testele efectuate in zonele afectate din Ucraina, Belarus si Rusia au evidentiat ca in unele locuri, nivelul izotopilor radioactivi... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 13:50
Cand toti ochii sunt indreptati spre conflictele armate din mai multe regiuni ale globului, Rusia risca sa produca un dezastru nuclear de nivelul celui de la Cernobil.
Autoritatea norvegiena pentru Protectia Impotriva Radiatilor a transmis ca un adevarat dezastru poate avea loc in viitor in Arctica din cauza unor practici folosite de Rusia cu cateva decenii in urma, noteaza Business Insider.
Tragedia se poate produce in Marea Barents (aflata in apropierea Norvegiei, Rusiei si Finlandei) si in Marea Kara (aflata in apropierea Rusiei).
Pana in 1991, Uniunea Sovietica a folosit aceste zone ca o groapa de gunoi in care isi depunea deseurile nucleare, iar urmarile s-ar putea simti in curand, conform cercetatorilor norvegieni.
Paradox nuclear: Hiroshima si-a continuat viata, dar Cernobilul ramane pustiu
Aceasta practica era obisnuita pentru majoritatea tarilor in acea perioada, insa Rusia a scufundat o cantitate semnificativa, nu foarte departe de tarile vecine.
Concret, ...citeste mai departe despre "Avertisment incredibil: Rusia risca sa produca un dezastru nuclear de nivelul Cernobil" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 16:51
Tokyo Electric Power (Tepco) se pregateste sa evacueze din cladirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat (puternic imbogatit).
Astfel, aproximativ 1.300 de ansambluri de combustibil ambalate urmeaza sa fie scoase din cladirea ce s-ar putea prabusi la un nou cutremur puternic, dupa ce a fost grav afectata de seismul de 9 grade si tsunamiul devastator din 11 martie 2011, informeaza publicatia online rusa Meteovesti.
Nelinistea japonezilor si a tuturor vecinilor lor in fata procedurii iminente este destul de usor de inteles, scrie publicatia mentionata, in conditiile in care radiatiile intregii cantitati de combustibil ce urmeaza sa fie evacuat de la Fukushima echivaleaza cu de "14.000 de ori" radiatiile de la Hiroshima.
Un veteran al industriei nucleare americane, expertul Arnie Gundersen, apreciaza ca operatorul centralei Fukushima "se va confrunta cu o serie de dificultati in timpul evacuarii barelor de combustibil nuclear", insa publicatia citata nu le mentioneaza.
Toshio Kimura, care a lucrat la aceasta centrala mai mult de 12 de ani, a declarat ca, in mod normal, barele de combustibil sunt controlate de calculator. Acum, insa, angajatii de la Tepco, operatorul centralei, vor trebui sa actioneze exclusiv manual, ceea ce ar putea duce la consecinte neasteptate.
Descriind posibilele riscuri, intr-o intalnire cu presa, el a apreciat ca daca ceva nu va merge bine, consecintele operatiunii... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 10:00
Bulgaria a inghetat proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranta, in urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, au declarat, marti, oficiali citati de Reuters, preluat de Mediafax. Oponentii proiectului sustin ca este prea costisitor si va adanci dependenta energetica a Bulgariei fata de Rusia.Ecologistii sunt ingrijorati ca centrala va fi construita intr-o zona seismica.Compania de stat NEK din Bulgaria si Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a doua reactoare la Belene, de 1.000 de megawati fiecare, au convenit amanarea proiectului pana la sfarsitul lui iunie, se arata intr-un comunicat al NEK.Cele doua companii au semnat un memorandum de intelegere care blocheaza activitatile de constructie a centralei pe malul Dunarii, in apropiere de o zona seismica, si amana comandarea de noi echipamente pentru centrala."Companiile au decis sa efectueze o analiza detaliata a problemelor legate de siguranta", potrivit NEK.Cele dou? companii au convenit in noiembrie s? inceap? lucr?rile de construc?ie pan? la sfar?itul lui martie, iar centrala s? devin? opera?ional? pan? in 2017.Tot marti, NEK s-a angajat, fara consimtamantul guvernului, sa semneze, in termen de doua luni, un document angajant privind constructia Belene. Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Parvanov, a fost concediat, a anuntat Ministerul Energiei.
"Sustinem memorandumul de amanare a proiectului, dar Parvanov nu avea... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 09:50
Seismul puternic din Japonia, valurile tsunami care au urmat si accidentul nuclear de la Fukushima ar putea impinge economia nipona in recesiune in urmatoarele luni, cu o scadere mai accentuata a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul doi, potrivit unui studiu al publicatiei economice Nikkei, precizeaza Mediafax.Dezastrele din Japonia ameninta economia nipona cu intrarea in recesiune, mentioneaza studiul preluat de AFP si au ca efect reducerea semnificativa a increderii investitorilor, a exporturilor si consumului intern.
Mai mult, economistii sustin ca PIB-ul Japoniei a scazut cu 0,6% in primele trei luni ale acestui an, spre deosebire de trimestrul anterior.
Analistii anticipeaza ca pentru perioada aprilie-iunie, Japonia va inregistra o scadere economica de 2,6%.
Cele mai pesimiste prognoze mentioneaza un declin al PIB de 7,1% in intervalul iulie-septembrie.
Analistii apreciaza ca economia ar putea reincepe sa creasca in al treilea trimestru.
"Majoritatea economistilor se asteapta ca exporturile si consumul sa scada in continuare intre aprilie si iunie", noteaza Nikkei.
In ultimul trimestru al anului trecut, economia Japoniei a inregistrat deja un declin, conform datelor statistice oficiale.
Guvernul nipon evalueaza la 25.000 de miliarde de yeni (297 miliarde de dolari) costurile dezastrelor care s-au produs pe 11 martie. Pe de alta parte, aceasta estimare nu ia in calcul impactul accidentului nuclear de la Fukushima asupra agriculturii. mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 10:53
Fostul director general al Nuclearelectrica, Dr. Teodor Chirica, a declarat pentru Bloombiz.ro ca structura productiei de electricitate din 2010 era compusa din: 35,7 % hidro, 33,8 % carbune, 19,4 % nuclear si 11,1 % hidrocarburi. Acesta este de parere ca prin realizarea a inca doua unitati nucleare la Cernavoda, procentul energiei nucleare va creste pana la 30 - 35% si califica reactoarele actuale in randul unitatilor de varf din intreaga lume. Ce capacitati de producere a energiei nucleare are Romania in acest moment?
In momentul de fata, in Romania opereaza doua unitati nucleare la centrala nuclearo-electrica Cernavoda, Unitatea 1 intrata in exploatare comerciala in decembrie 1996 si Unitatea 2 in noiembrie 2007, avand o putere totala de 1.400 MW.
In anul 2010, energia nucleara a reprezentat 19,4% din totalul energiei electrice care s-a produs in Romania, energie produsa in conditii competitive, avand un aport remarcabil atat in ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice a tarii, cat si reducerea emisiilor de CO2.
Lucrurile sunt mult mai vizible in momentul cand apar opriri neplanificate si se constata ca energia de inlocuire a unei unitati nucleare se asigura in general din centrale functionand pe carbune, cu emisii importante de CO2, oxizi de sulf, cenusa si alte produse poluante, dar si cu costuri de productie semnificativ mai ridicate.
In astfel de situatii, rare de altfel, uneori apar necesare importurile de energie.
Cum arata viitorul energetic al... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 00:22