Omul de afaceri Stefan Vuza a primit unda verde de la Comisia Europeana sa cumpere Oltchim, cel mai mare combinat chimic din Romania.
Compania Oltchim a fost infiintata in anul 1966 si s-a numit, initial, Combinatul Chimic. Dupa 1990, a fost transformata in societate pe actiuni, iar in 1997 a fost chiar listata la bursa. Avand statul actionar majoritar, afacerile Oltchim au mers, insa, din rau in mai rau. In 2012, compania era deja sufocata de datorii, avand de platit peste 2,5 miliarde de lei catre mai multe societati, dintre care unele de stat, cum ar fi Salrom si CFR Marfa.
S-a incercat, atunci, privatizarea Oltchim, dar cel care ar fi trebui sa o cumpere - fostul patron de presa Dan Diaconescu - n-a mai facut pana la urma dovada ca are banii necesari. Ulterior, cel care s-ar fi dorit salvator al companiei de stat a ajuns la inchisoare.
In cele din urma, in 2013, pe cand ministru al Economiei era Varujan Vosganian, Oltchim a intrat in insolventa si a trecut in administrarea speciala a Rominsolv (unde lucreaza si avocatul Gheorghe Piperea) si a BDO Business Restructuring.
Ulterior, s-a trecut la vanzarea pe pachete a Oltchim. In luna octombrie a anului trecut, potrivit unui document postat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, Oltchim informa ca:
"In contractul de vanzare de active, incheiat intre Oltchim si Chimcomplex Borzesti (firma omului de afaceri Stefan Vuza - n.red.), cu privire la pachetele 1-5 si partial, pachetul 7, pretul tranzactiei... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 20:48
La aproape doua luni de la esecul privatizarii Oltchim, situatia combinatului din Ramnicu Valcea ramane incerta. Premierul Victor Ponta promite ca vor fi reluate negocierile cu investitorii strategici, iar Remus Vulpescu sustine ca societatea are nevoie de sprijin financiar, pentru ca nu se poate redresa prin insolventa.
Autoritatile nu au gasit inca, o solutie, pentru combinatul care este cel mai important din Europa Centrala si de Est, la mai multe capitole, printre care se numara piata produselor clorosdice.
Intre timp, Oltchim acumuleaza datorii si inregistreaza scaderi ale veniturilor. In primele noua luni ale acestui an, Oltchim a acumulat datorii de aproape doua miliarde de euro, iar veniturile au scazut cu 47%, comparativ cu perioada similara de anul trecut.
Premierul a criticat greva angajatilor de la Oltchim spunand ca nu trebuie alungati si potentialii investitori. "Ne-am asumat aceasta responsabilitate, sa repornim discutiile cu investitorii strategici. Nu o sa facem decat sa ii speriem pe cei cu bani (daca protestele continua)", a avertizat Ponta.
Ponta despre Oltchim: Vom reporni discutiile cu investitorii strategici
Declaratia sa a fost facuta in contextul in care, potrivit unor surse citate de Antena3, reprezentantii FMI ar fi cerut privatizarea sau lichidarea combinatului.
Oltchim: FMI ar solicita privatizarea sau lichidarea - Surse
Un alt reprezentant al statului, Remus Vulpescu, a facut, marti, declaratii cu privire la situatia... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 17:59
Dan Diaconescu s-a prezentat, luni, la DNA pentru a da explicatii cu privire la licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat, desi nu a dovedit ca detine aceasta suma.
Dan Diaconescu a declarat la iesirea de la DNA, ca a aflat continutul plangerii formulate impotriva sa legate de licitarea actiunilor Oltchim, si ca va reveni in fata procurorilor.
In 22 octombrie, fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat o ampla declaratie in fata procurorilor anticoruptie in legatura cu esecul privatizarii Oltchim, aratand ca, atunci cand a aparut oferta lui Dan Diaconescu, statul era in proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajatilor si repornirea unitatii.
Intrebat care este paguba produsa prin neprivatizarea Oltchim si in ce consta ea, Vulpescu sustinea ca aceasta se ridica la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de actiuni.
In legatura cu natura pagubei, Vulpescu arata ca, in acest caz, nu este vorba despre o paguba neaparat materiala, ci de un grav dezechilibru adus institutiilor statului.
In alta ordine de idei, Vulpescu a aratat ca, in cazul in care nu exista vreo oferta de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 11:38
La privatizarea Oltchim, in timp ce Guvernul vroia sa "opereze" pacientul, "a venit unul de la spitalul 9 si ne-a dat peste maini", a declarat duminica premierul Victor Ponta.
Seful guvernului a adaugat ca investitorul (Dan Diaconescu n.r.)nu avea toti banii pentru privatizarea Oltchim, suma de 1,8 milioane euro prezentata de Dan Diaconescu pentru salarii la Oltchim fiind doar un imprumut restituit de "mama copilului sau", deoarece acesta nu avea intreaga suma necesara.
El a precizat ca este vorba doar de o paralela medicala, fara aluzii.
Ponta - In forma actuala a bugetului ramanem fara bani din 15 noiembrie
Ponta a adaugat ca "povestea cu Dan Diaconescu" denota lipsa unui sistem de justitie care sa functioneze eficient pentru a sanctiona persoanele care prezinta statului documente false.
Privatizarea combinatului Oltchim a esuat dupa ce adjudecatarul licitatiei, Dan Diaconescu, nu a platit suma convenita de 45 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei.
Diaconescu a tergiversat semnarea contractului pana in ultima zi a perioadei in care se putea derula tranzactia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, au anulat, cu cateva ore inainte de termenul legal, contractul cu Dan Diaconescu, spunand ca acesta din urma nu a avut niciodata intentia de a cumpara combinatul. mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 13:00
"Cazul Diaconescu-Oltchim" este in fapt produsul clasei politice si al economiei romanesti. De 22 de ani, clasa politica din Romania vinde iluzii, inseala asteptarile si isi tine promisiunile din campania electorala doar o saptamana dupa castigarea alegerilor.
Astazi, Dan Diaconescu a ajuns "inamicul public numarul 1" al politicienilor dupa ce a semnat o oferta de 45 milioane de euro pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la Oltchim. Toata lumea, de la politicieni la publicul larg, sta cu sufletul la gura pentru a vedea daca Diaconescu va plati sau nu suma pentru care s-a angajat. Dar, Diaconescu nu face altceva decat ceea ce a invatat de la politicienii romani: promite, este ambiguu in ceea ce priveste efectuarea platilor si generos in promisiuni. Dan Diaconescu duce pe culmi nebanuite ipocrizia de 22 de ani a politicienilor romani.
O lista lunga de privatizari ratate
In 22 de ani, au fost ratate nenumarate privatizari. Motivele au fost extrem de diverse. O lista scurta a companiilor care au avut parte de privatizari nereusite poate cuprinde nume precum Tractorul Brasov, Roman Brasov, Electroputere Craiova, UMEB, Combinatul Siderurgic Resita, Electrotehnica, Rodipet si multe altele. De altfel, Dan Diaconescu dar si alte mijloace media au alcatuit, de-a lungul timpului, liste cu sute de intreprinderi care dupa privatizare si-au redus drastic activitatea sau nu mai functioneaza deloc.
Motivele pentru care privatizarile au esuat sunt extrem de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 07:32
Privatizarea controversata a combinatului Oltchim dauneaza programului de privatizari derulat de Guvern, iar situatia de acum risca sa devina un exemplu negativ pentru investitorii interesati de alte companii, precum operatorul aerian Tarom sau de compania de transport feroviar, CFR Marfa
Reputatia programului de privatizare din Romania ar putea avea de suferit din cauza scandalului iscat in jurul combinatului Oltchim, se arata intr-un comentariu postat pe Financial Times.
Dan Diaconescu, despre privatizarea Oltchim: Avem de-a face cu un "vanzator ostil".
"Vanzarea de urgenta a combinatului Oltchim reprezinta un alt exemplu tipic pentru privatizarile din Romania, caraterizate de confuzie si controverse", scrie publicatia amintita, care face o retrospectiva a ultimelor evenimente legate de cazul Oltchim.
In aceasta situatie, avem "o companie de stat cu pierderi semnificative, presiuni exercitate de institutiile internationale pentru un acord rapid, un om de afaceri controversat si acum, indoieli referitoare la capacitatea acestuia de a face plata", conform Financial Times.
Pe 21 septembrie, jurnalistul si magnatul media Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru achizitia unui pachet de 54,8% din actiunile combinatului Oltchim, unul dintre cele mai mari producatoare de elemente chimice din Europa de Sud Est. mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:27
Dan Diaconescu, noul actionar majoritar la Oltchim, a precizat in Oferta de cumparare a pachetului de actiuni, depusa la OPSPI, ca este dispus sa investeasca pana la doua miliarde de euro in combinat si in reteaua conexa, pentru a ajunge la o cifra de afaceri anuala de 10 miliarde de euro.
Toate acestea vor fi posibile cu sprijinul unui "mare consortiu international cu cifra de afaceri in 2011 de peste 8,5 miliarde de euro".
"Sunt dispus sa investesc pana la 2 miliarde de euro, avand ca scop atingerea cifrei de afaceri de 10 miliarde de euro/an, intr-o perioada de 3-4 ani de la achizitionare, retehnologizare si optimizare a intregului ansamblu industrial", se arata in documentul obtinut de Hotnews.
Pentru indeplinirea acestor obiective, Dan Diaconescu prevede "marirea numarului de personal la aproape 10.000 de angajati, la care se vor adauga alte 20.000 de persoane in industria conexa, legata de cele sapte centre de profit integrate, ce vor activa sub umbrela Oltchim.
Cele 7 centre la care se refera documentul sunt alte societati la care Diaconescu intentioneaza sa preia pachetul majoritar de actiuni, alaturi de alti parteneri. Societatile sunt: SC. Oltchim SA, Arpechim SA, Minele de sare care aprovizioneaza Arpechim, Oil Terminal SA, Societatea de Conpet SA, precum si un numar de doua CET-uri (unul de 160 MW la Rm. Valcea si unul de 120 MW la Pitesti) care urmeaza sa fie construite.
Obiectivele mentionate vor fi atinse cu ajutorul unei echipe de... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:40
Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: "este o privatizare romaneasca". Premierul a declarat ca nu exclude posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala".
De asemenea, Constantin Roibu, fostul director Oltchim, a spus la Romania TV, ca Boureanu "are o datorie de 280.000 de euro fata de Oltchim".
Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat declaratia lui Victor Ponta, potrivit careia, ar fi avut o intalnire cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu si cu Adriean Videanu. In schimb, el sustine ca nu au discutat despre privatizarea Oltchim.
Potrivit lui Roibu, cu Boureanu a discutat despre niste datorii pe care acesta le are catre Oltchim si pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, cu Videanu ar fi vorbit despre un memorandum, despre care acesta nu isi mai aducea aminte. Intalnirea a avut loc miercuri. "Am avut intalniri, dar nu am discutat despre privatizarea Oltchimului si nu au fost intalniri secrete. Atata timp cat te intalnesti intr-o cafenea, in timpul zilei, in mijlocul Bucurestiului, nu poate fi secreta", a spus Roibu.
Al doilea termen pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim nu a adus schimbari in ceea ce... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:13
Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), au depus oferte pentru preluarea Oltchim. Si compania PCC SE a depus o oferta pentru combinat.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au inregistrat un avans de 10% in jurul orei 11:20, in contextul in care la ora 12:00 a expirat termenul la care investitorii interesati puteau depune ofertele pentru licitatia de vanzare a companiei.
Stefan Vuza a depus oferta pentru Oltchim
Implicarea lui Stefan Vuza in procesul de privatizare a Oltchim vine in contextul in care in primavara acestui an Vuza a figurat printre cei patru investitori care au depus oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim, iar atunci documentele au fost inaintate de compania Aisa Invest din Cluj, pe care o controleaza indirect.
Firma Aisa Invest administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR).
Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iaritex, Uzuc Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau si Inav Bucuresti.
Compania PCC SE interesata de privatizarea combinatului
Reprezentantii PCC SE au ajuns luni inainte de ora 12 la sediul a sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru a depune oferta pentru privatizarea Oltchim.
La finele lunii iunie, PCC SE a anuntat ca actioneaza in mod concertat cu fondul de investitii... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:23