Procurorii din Germania au efectuat marti perchezitii la sediul central din Wolfsburg al Volkswagen, in cadrul celei mai recente investigatii legate de manipularea emisiilor (Dieselgate), transmite Reuters.
Procurorii au precizat ca in urma perchezitiilor au fost confiscate documente.
Reprezentantii Volkswagen au dat asigurari ca vor coopera pe deplin cu autoritatile, dar considera ca investigatia este nefondata. Ei au informat ca perchezitiile au legatura cu investigatia privind masinile diesel cu motoare EA 288, modelul care a urmat motorului EA 189, aflat in centrul scandalului legat de falsificarea rezultatelor testelor antipoluare.
Grupul german sustine ca a dezvaluit autoritatilor relevante problema aflata in centrul noii investigatii - care se concentreaza pe angajatii VW.
In cadrul simularilor, vehiculele cu motoare EA 288 nu indicau o avarie a filtrului de particule diesel, desi indeplineau standardele privind emisiile, a precizat Volkswagen, adaugand ca motorul nu avea instalat un soft ilegal.
Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce, in septembrie 2015, a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Pana acum, VW a platit peste 30 de miliarde de euro pentru amenzi, costuri cu rechemarea la service si solutionarea juridica a plangerilor.
Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 21:15
Un nou scandal urias e pe cale sa loveasca industria auto.
Autoritatile din Germania au lansat o investigatie pentru a afla daca modele Audi A6 si A7 au utilizat un dispozitiv de trucare a emisiilor.
Dispozitivul in cauza ar fi diferit fata de cel folosit de Volkswagen.
Autoritatea de Transport din Germania (KBA) a convocat Audi pentru o audiere formala, relateaza revista Der Spiegel.
In Germania, aproximativ 30.000 de autovehicule echipate cu motoare diesel cu 6 cilindri ar putea avea cu un dispozitiv software ilegal de emisii, sustine sursa citata mai sus.
Aproximativ 60.000 de vehiculele din intreaga lume sunt echipate cu motorul in cauza, V6 TDI, a anuntat Ministerul Transporturilor din Germania, adaugand ca certificarea pan-europeana a modelelor Audi in cauza a fost emisa in Luxemburg.
I.G. ...citeste mai departe despre "Dieselgate is back: Doua modele auto de top, suspectate ca au utilizat un dispozitiv de trucare a emisiilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 22:44
Volkswagen nu a fost de acord sa ofere niciun fel de compensatie financiara proprietarilor europeni afectati de scandalul Dieselgate.
In schimb, dupa o discutie cu comisarul UE - Vera Jourova, producatorul auto german a propus sa acorde o garantie suplimentara de doi ani, relateaza Reuters.
Oficialii UE au pus presiune pe Volkswagen pentru a oferi compensatii financiare clientilor europeni, dupa ce producatorul auto german a admis, in septembrie 2015, ca a trisat la testele privind emisiile de oxizi de azot (NOx).
Desi si-a recunoscut vina in SUA, VW considera ca nu a incalcat legea in Europa, motiv pentru care nu va oferi niciun fel de compensatie financiara celor care si-au achizitionat o masina diesel Volkswagen in perioada 2009-2015.
"Volkswagen a spus tot timpul ca ii pasa de fiecare client", se arata intr-un e-mail al celor de la VW.
O oferta extinsa de garantie ar fi prima concesie facuta de companie ca raspuns la presiunea din ce in ce mai puternica a Bruxelles-ului de a face mai mult pentru clientii sai, dupa luni de discutii cu oficialii UE si aproape doi ani distanta de la scandalul Dieselgate.
Jourova si alte autoritati de reglementare din UE si-au exprimat in mod repetat frustrarea fata de atitudinea VW in ceea ce priveste clientii europeni, tratati diferit fata de cei din SUA, care au fost despagubiti.
Dar Uniunea Europeana are o putere limitata cand vine vorba de presiunea pe care o poate pune asupra companiei. Spre deosebire de Statele... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 11:23
Proprietarul marcii Mercedes-Benz, compania germana Daimler, a fost tinta unei ample operatiuni derulate de organele federale de ancheta din Germania.
Peste 230 de politisti si 23 de procurori au luat cu asalt marti, 23 mai, birourile celor 4 sedii detinute de firma in Berlin, Baden-Wuerttemberg, Saxonia si Saxonia Inferioara, relateaza BBC.
Conform reprezentantilor companiei, operatiunea a vizat mai multi angajati suspecti de frauda si reclama mincinoasa intr-un scandal legat de emisiile poluante ale masinilor Mercedes.
Este a doua mare criza prin care trece industria auto germana, in septembrie 2015 grupul Volkswagen fiind acuzat de oficialitatile americane de trucarea testelor de poluare la masinile diesel.
La inceputul acestui an, Daimler a recunoscut ca unii dintre angajatii sai sunt cercetati pentru ascunderea fata de public si autoritati a unor date privind nivelul noxelor emise de masinile diesel produse de companie.
Scandalul din Germania, legat de masinile diesel Mercedes, ar putea sa se extinda si alte piete, autoritatile din Statele Unite tinand sub observatie produsele comercializate de companie pe piata americana.
Mai mult, rivalii de la Fiat Chrysler urmeaza sa fie trimisi in instanta de guvernul de la Washington pentru o presupusa infractiune de acest tip. De la izbucnirea scandalului Volkswagen, niciun alt producator auto nu a mai apelat la dispozitive electronice menite sa insele testele de poluare derulate in conditii de laborator, dar... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 05:56
1Romania este criticata, alaturi de alte state europene, intr-un raport al Parlamentului European pentru faptul ca a blocat introducerea unor teste relevante pentru emisiile auto poluante.
"Avem acum o intelegere clara a esecurilor in supravegherea industriei auto care au facut posibil scandalul 'Dieselgate': fraudele ar fi putut fi evitate", a declarat eurodeputatul olandez Gerben-Jan Gerbrandy, unul dintre autorii raportului, informeaza Mediafax, care citeaza surse Reuters.
Romania este mentionata alaturi de Franta, Ungaria, Italia, Slovacia si Spania pe lista tarilor care blocheaza adoptarea unor teste de emisii mai realiste.
Autorii raportului mai sustin ca motivul pentru care introducerea unor teste corecte a intarziat 6 ani a fost lobby-ul extrem de puternic facut de marile companii auto pe langa politicieni, scrie si Automotive News Europe.
Raportul a fost adoptat de o comisie a Parlamentului European, dar nu are caracter obligatoriu. Prin intermediul lui se propune inasprirea sistemului de supraveghere si introducerea unui nou sistem de teste la nivelul intregii Uniuni Europene care sa permita si aplicarea de amenzi, informeaza sursa citata.
Peste 600.000 de masini au fost rechemate in service de autoritatile germane dupa declansarea scandalului Dieselgate.
Ancheta a scos la iveala ca un sef de la Audi stia de softul manipulator si a mintit in instanta.
Statisticile arata ca peste 29 de milioane de masini diesel din UE emit gaze poluante peste... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 20:14
Un sef de departament de la Audi va fi suspendat din functie, pentru ca stia despre utilizarea softului manipulator la motoarele diesel si a mintit despre asta in instanta.
Este vorba despre Stefan Knirsch, seful Departamentului de Cercetare-Dezvoltare al Audi, care isi va pierde postul saptamana viitoare, pe fondul investigatiei din scandalului emisiilor (Dieselgate), a anuntat, duminica, publicatia Bild am Sonntag, citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Purtatorii de cuvant ai Volkswagen, ai Audi si ai sindicatului Audi au refuzat sa comenteze informatia pentru Reuters.
Investigatiile privind scandalul emisiilor, conduse de firma americana de avocatura Jones Day, au aratat ca Stefan Knirsch, membru al Consiliului de Administratie al Audi, stia despre utilizarea softului care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel de trei litri si a dat declaratii mincinoase in instanta.
Deja conducerea Audi i-a cerut lui Stefan Knirsch sa elibereze ...citeste mai departe despre "Dieselgate: Un sef de la Audi stia de softul manipulator si a mintit in instanta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 16:07
Autoritatea Federala din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a anuntat inceperea rechemarilor voluntare la service pentru 630.000 de vehicule pentru rezolvarea problemelor legate de nivelul emisiilor dupa descoperirea carora s-a declansat scandalul "Dieselgate".
Initial vor fi reparate 10.500 modele Porsche Macan 4x4 cu motoare diesel, unul din cele mai bine vandute vehicule de catre Porsche, actionarul majoritar al Volkswagen, informeaza AFP.
Anul trecut, autoritatile americane au descoperit discrepante intre emisiile de oxid de nitrogen ale automobilelor diesel Volkswagen in timpul testelor de laborator si in conditiile reale de drum.
Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi, Porsche si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.
Dupa ce Volkswagen a recunoscut ca, in perioada 2005 - 2015, ca a echipat 11 milioane de... citeste mai departe despre "Dieselgate: Autoritatile germane recheama in service peste 630.000 de masini" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 21:13
Scandalul emisiilor poluante, cel mai mare din istoria companiei auto VAG (Volkswagen Auto Group), nu afecteaza doar brandul Volkswagen, ci intreaga industrie auto, inclusiv producatorii de piese auto care furnizau componente pentru producatorul german.
Companiile de piese auto care se bazau pe comenzile de la VW, primele afectate
Volkswagen a devenit anul acesta liderul mondial al pietei auto, reusind sa depaseasca pentru prima data de la infiintarea sa branduri precum Toyota si General Motors. Soferii optau tot mai des pentru un autoturism Volkswagen, iar grupul pregatea investitii si o expansiune pe pietele unde inca nu era prezent.
Dieselgate este in masura sa reconfigureze topul companiilor auto, in masura sa afecteze economii nationale, asa cum este Germania, Cehia sau Ungaria, dar si alte companii, precum cele de piese auto care furnizau componente marcilor din VAG.
O prima victima este producatorul german de componente auto Schaeffler AG, unul dintre principalii ...citeste mai departe despre "Victime ale Dieselgate: companiile de piese auto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:27
Scandalul in care este implicata in aceasta perioada compania auto VAG (Volkswagen Automobile Group) este departe de a fi incheiat, iar efectele sale nu vor influenta numai grupul auto in sine, ci si companiile care furnizeaza piese auto pentru cele 12 marci care apartin VW.
Un procent din PIB il reprezinta exportul de piese auto catre Germania
In Romania sunt doar doi producatori de automobile - Dacia si Ford - insa chiar daca uzinele de masini nu sunt prea multe, avem un numar mare de fabrici de piese auto, iar un client important pentru ele este Germania.
Cu o industrie auto fructuoasa, Germania este un important consumator al pieselor auto fabricate in tara noastre. Exporturile catre nemti reprezinta 2,9% din totalul exporturilor romanesti si 1% din PIB-ul tarii, arata un raport al Erste Group.
Dieselgate va putea afecta aceste cifre, avand un impact important asupra economiei nationale, insa tara noastra nu este nici pe departe atat de afectata precum alte economii europene, asa cum sunt Cehia, Polonia sau Slovacia, tari in care VW avea uzine. Potrivit Bloomberg, impactul asupra cresterii economice va fi de pana la 0,5 puncte procentuale.
600 de companii de piese auto activeaza in Romania
Piesele auto reprezinta un vehicul important al economiei noastre, avand o cifra de afaceri in 2014 de 12,6 miliarde de euro, suma deloc de neglijat. Anul trecut, exporturile au fost in valoare de 8,6 miliarde de euro, iar cel mai exportat produs a fost setul de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:46