Se cauta cu disperare migranti? Invatatori, politisti, functionari fiscali - in serviciul public este cea mai mare nevoie de noi angajati. In ciuda sanselor profesionale mai bune, prejudecatile nu se lasa inlaturate.
"Noi suntem Hamburg. Esti cu noi?" Cu acest slogan, orasul Hamburg incearca sa convinga migrantii calificati sa ocupe un loc de munca in administratia metropolei germane. Politisti, invatatori, doctori, pompieri, functionari fiscali, gardieni la inchisoare - orasul-port german vrea sa angajeze mai multi lucratori de origine straina.
Fenomenul nu este intalnit doar la Hamburg. In intreaga Republica Federala, noii germani au devenit un grup-tinta atat pentru economia privata, cat si pentru sectorul public. Motto-ul "Diversitatea educa", al "Retelei pentru personal pedagogic de origine straina" din Berlin, pare sa fi prins la nivel federal.
Bacalaureatul nu mai este tabu
La acest fenomen a contribuit ridicarea nivelului educatiei migrantilor in Germania. In 2011, un sfert din tinerii cu origine migrationista cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani obtineau Bacalaureatul, in 2015 cota crestea deja la 33%.
La tinerii fara substrat migrationist, cota celor cu Bacalaureat crestea in acelasi interval de la 32 la 39 de procente, conform oficiului de monitorizare a integrarii in landurile germane.
Si in domeniul calificarii profesionale, migrantii vin puternic din urma. In 2015, 38% din candidatii de pana la 35 de ani cu origini migrationiste... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:08
Germania vrea sa investeasca milioane de euro in tarile africane, in speranta ca astfel acestea nu vor ajunge sa genereze milioane de refugiati, care vor lua cu asalt Occidentul.
Ministrul german al Dezvoltarii, Gerd Mullerm, a declarat ca, in cateva saptamani, va prezenta un proiect bine elaborat, actul normativ fiind considerat un adevarat "Plan Marshall pentru Africa", informeaza revista Quartz.
"Trebuie sa investim in aceste tari si sa dam oamenilor speranta pentru viitor. Daca tinerii din Africa nu au un loc de munca sau nicio speranta pentru viitor, nu ne vom confrunta cu sute de mii, ci cu milioane care vor veni in Europa", a explicat oficialul de la Berlin.
Anul trecut, guvernul de la Berlin a primit peste un milion de imigranti si refugiati din Orientul Mijlociu si Africa, de 5 ori mai multi decat in 2014.
Politica usilor deschise s-a dovedit a fi una contestata de populatie insa, iar cabinetul Merkel incearca sa se adapteze din mers vointei populare inaintea intrarii in anul electoral 2017.
Pana la conceperea planului de ajutor financiar pentru tarile africane, ministrii de la Berlin au avansat si alte propuneri de oprire a valului de imigranti, printre acestea numarandu-se si interceptarea lor in largul Mediteranei si trimiterea lor in tari din nordul Africii unde ar putea primi azil.
Insa proiectul lui Muller prevede investitii in crearea de locuri de munca si educatie direct in tarile africane afectate de o rata mare a saraciei, pe langa... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 11:20
Germania se confrunta cu costuri de peste 21 de miliarde de euro anul acesta, generate de ampla operatiune de gazduire, hranire si educare a sute de mii de refugiati, estimeaza institutul Ifo din Munchen.
Estimarea porneste de la presupunerea ca 1,1 milioane de imigranti vor solicita azil in Germania in 2015, scrie Reuters.
Suma estimata reprezinta o crestere abrupta fata de estimarile din septembrie, cand era vorba doar de 10 miliarde de euro, raportat la 800.000 de azilanti si excluzand costurile cu educatia.
Criza imigrantilor: Manifestatie anti-refugiati la Berlin - S-a strigat: Merkel, "tradatoare a poporului"
Ifo sustine ca educarea ...citeste mai departe despre "Germania, nevoita sa plateasca 21 de miliarde de euro pentru imigranti doar in 2015" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 10:41
Fara vreo sansa de a stopa invazia imigrantilor in tara, germanii sunt decisi sa speculeze momentul pentru a-si completa forta de munca in domenii unde numarul personalului s-a subtiat constant in ultimii ani.
Eric Schweitzer, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania, a propus ca modelul chestionarului completat de solicitantii de azil sa includa si rubrici in care acestia sa isi treaca pregatirea si experienta profesionala, arata revista Newsweek.
Un val implacabil
Intr-un articol publicat de revista americana, Schweitzer arata ca mareea de refugiati care a luat cu asalt tara nu va putea fi oprita, indiferent de numarul de proteste organizate de extremisti.
Anul trecut, 200.000 de imigranti africani si arabi au intrat in Germania, iar anul acesta numarul lor se asteapta sa creasca la 800.000.
"Este o provocare pe care va trebui sa o infruntam, iar cel mai bun mod de a o face este sa oferim optiuni pe termen lung pentru populatia care decida sa ramana in aceasta tara.
Integrarea prin educatie vocationala si angajarea acestor persoane sunt principalele masuri care sa asigure succesul unui asemenea program", sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.
In ultimii ani, Berlinul a modificat o parte din legislatia privind absorbtia imigrantilor pe piata muncii, scazand perioada de asteptare de la 9 la 3 luni pentru acestia.
Adolescentii si tinerii beneficiaza de cursuri de instruire si burse care sa ii sustina in... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 12:38