Liderii europeni nu au reusit la summitul desfasurat joi sa ajunga la un acord privind o tinta de "zero emisii de carbon cu efect de sera" pentru anul 2050, afirma surse europene citate de agentia DPA, dupa ce Polonia, Ungaria si Republica Ceha s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.
Un text de compromis convenit de liderii europeni mentioneaza obiectivul neutralitatii nete a emisiilor de carbon in conformitate cu Acordurile de la Paris privind schimbarile climatice, dar tinta anului 2050 este mentionata doar intr-o nota de subsol. Neutralitatea neta presupune reducerea emisiilor si compensarea lor prin masuri precum captarea carbonului sau plantarea de arbori.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior ca tara sa va respinge planul Uniunii Europene care stabileste atingerea in anul 2050 a obiectivului "zero emisii de carbon cu efect de sera", daca nu va fi creat in paralel si un mecanism de compensare. Conform unei surse diplomatice, pozitia Poloniei a fost sprijinita de Ungaria, Republica Ceha si, intr-o masura mai mica, de Estonia.
Seful executivului polonez a estimat ca Bruxelles-ul nu poate sa decida pur si simplu inasprirea obiectivelor privind emisiile de carbon si ca un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui sa fie solutia rezonabila care sa ajute statele mai sarace ale UE sa indeplineasca aceste obiective.
Mai multe state est-europene membre ale UE se bazeaza in continuare foarte mult pe combustibilii fosili si se tem ca stabilirea... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 10:38
Comisia Europeana a propus miercuri reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030, fata de obiectivul actual de 32%, intensificand eforturile pentru combaterea schimbarilor climatice.
Noua strategie a CE de reducere a poluarii si a cresterii preturilor energiei, precum si de reformare a politicilor energiei regenerabile, in urmatorul deceniu, va necesita investitii medii anuale de 38 de miliarde de euro, la nivelul celor 28 de state membre, se arata intr-un comunicat al institutiei, relateaza Bloomberg.
Obiectivul actual este de reducere a emisiilor poluante cu 20% pana in 2020, de la nivelul din 1990, ceea ce ar conduce la diminuarea cu 32% a gazelor cu efect de sera pana in 2030.
Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie
Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie, care vor eforturi mai mari de protejare a atmosferei, cu tari ca Polonia, care depind de combustibili fosili pentru functionarea economiei.
"Tinta de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera este probabil maximul care poate fi obtinut, daca vrei sa unesti toate fortele. Este un numitor comun pe care l-am urmarit de ani de zile", a declarat comisarul pentru Clima, Connie Hedegaard.
Strategia reprezinta un punct de pornire al dezbaterilor intre statele membre, care ar putea avea ca rezultat redactarea unui proiect de lege la inceputul lui 2015. Planul prevede si o tinta la nivelul UE de crestere a ponderei energiei... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 12:27
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va transpune in legislatia nationala prevederile directivei privind performanta energetica a cladirilor, sector responsabil cu 40% din emisiile de gaze cu efect de sera, se arata intr-un comunicat al institutiei, preluat de NewsIn. "MDRT deruleaza in prezent actiuni de transpunere in legislatia nationala a prevederilor Directivei nr. 31/2010 privind performanta energetica a cladirilor, in contextul in care sustine deja actiuni de crestere a performantei energetice", se precizeaza in comunicat.
Potrivit comunicatului, secretarul de stat Eugen Curteanu a declarat in cadrul unui seminar ca, in contextul mai larg al Planului National de Reforma 2011- 2013, MDRT constituie entitatea abilitata sa aplice politicile de eficienta energetica in sectorul cladirilor, sector responsabil cu 40% din emisiile de gaze cu efect de sera.
Totodata, oficialul MDRT a adus clarificari asupra cadrului legal privind reabilitarea termica a imobilelor, in special referitor la reabilitarea termica cu credit garantat de stat.
Secretarul de stat a subliniat ca, dincolo de orice strategii si conceptualizari, MDRT transpune in practica si se preocupa de aplicarea acestor strategii, de includerea lor in viata fiecarui cetatean. mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 18:30
ONU va interzice Bulgariei sa tranzactioneze certificate de emisii de gaze cu efect de sera, din cauza deficientelor majore identificate in sistemul de evaluare a acestora, a anuntat ministrul Mediului, Nona Karadzhova, transmite Novinite, citat de Mediafax.Karadzhova a precizat ca un raport al ONU privind Conventia Cadru pentru Schimbari Climatice a expus "deficiente majore" ale Sistemului National de Evaluare a Emisiilor cu Efect de Sera. Ea a atribuit partial problemele predecesorului sau, Dzhevdet Chakarov.
Proiectul deciziei ONU de interzicere a tranzactiilor Bulgariei cu certificate de emisii poluante ar putea fi confirmat pe 30 iunie, a aratat Karadzhova.
Bulgaria are dreptul sa solicite o noua acreditare pentru astfel de tranzactii cel mai devreme in septembrie si sa o primeasca in noiembrie, daca problemele semnalate vor fi remediate.
Guvernul bulgar a fost informat prima oara de posibilitatea pierderii acreditarii in septembrie 2009, dar Ministerul Mediului a decis sa nu faca informatia publica pana in primavara, in incercarea de a remedia problemele.
Anuntul privind pierderea acreditarii este facut la doua saptamani dupa ce Comisia Europeana a aprobat planul Bulgariei privind tranzactiile cu emisii poluante, care ar fi permis ca 132 de companii industriale sa obtina fonduri prin vanzari de cote.
Statul bulgar nu va putea sa tranzactioneze propriile cote, a precizat ministrul. Bulgaria detine certificate pentru circa 200 de milioane de tone de emisii de... mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 00:15
Cele mai mari 3.000 de companii din lume ar pierde o treime din profituri daca ar fi obligate sa plateasca pentru daunele provocate mediului inconjurator, se arata intr-un raport comandat de ONU.Costurile legate de poluare si alte pagube produse mediului se cifreaza la peste 2,2 trilioane de dolari, echivalentul a 1,4 trilioane lire sterline, informeaza The Guardian.Cifra reprezinta aproximativ 6-7 procente din cifrele de afaceri cumulate a celor 3.000 de companii, fiind mai mare decat suma tuturor economiilor nationale, mai putin a primelor sapte tari industrializate.Ponderea cea mai mare din cifra de 2,2 triliarde de dolari, aproximativ jumatate, este data de emisiile de gaze cu efect de sera, care sunt considerate principala cauza a modificarilor climatice.Jurnalistii britanici apreciaza ca cifra reala a prejudiciilor cauzate mediului este mult mai mare, in contextul in care studiul nu a luat in calcul daunele provocate de consumatorii casnici, precum nici pe cele determinate de consumul guvernamental. mai mult
Sambata, 20 Februarie 2010, ora 12:00