Cea mai mare criza diplomatica din lumea araba din ultima vreme, generata de izolarea de catre vecini a Qatarului, a provocat doar fluctuatii pe termen scurt pe piata petrolului si a gazelor naturale, in ciuda faptului ca in regiune se afla resurse energetice importante. Insa in ce conditii situatia s-ar putea inrautati si va provoca efecte mai adanci, trimitand unde de soc pana in Romania?
Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Bahrainul, Yemenul si Libia au anuntat pe 5 iunie ca au intrerupt relatiile diplomatice cu Qatarul.
Cele cinci tari sustin ca micul stat din Golf sprijina mai multe grupari jihadiste, printre care si Statul Islamic si al Qaida, acuzatiile fiind insa negate de autoritatile din Doha.
Miscarile recente sunt vazute ca o ruptura semnificativa intre statele puternice din Golf, care sunt totodata aliati apropiati ai SUA, si au loc in contextul amplificarii tensiunilor dintre aceste tari si Iran. De asemenea, au loc la doar cateva saptamani de la vizita presedintelui american Donald Trump in Arabia Saudita.
Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville, a precizat ca efectele acestei crize democratice sunt doar locale. Nici economia, nici bursa noastra de actiuni nu sunt afectate deocamdata. Ideea este ca "nu suntem atat de sensibili la astfel de socuri, cata vreme situatia nu se deterioreaza excesiv", potrivit specialistului.
"Criza curenta din lumea araba este efectul unor frustrari regionale acumulate in timp. Iar radicalismul... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:08
Europa se confrunta in acest moment cu trei crize: cea financiara din zona euro, care are in centru Grecia, fenomenul migratiei si o posibila iesire a Marii Britanii din UE. Insa este posibil ca aceste bombe sa se detoneze in acelasi timp si sa se creeze un fenomen de tip "furtuna perfecta"?
Alex Barker, jurnalist la Financial Times, este cel care-si pune aceasta intrebare pe blogul publicatiei.
El arata ca fiecare dintre cele trei crize care bantuie Europa pune mari dificultati tarilor de pe Batranul Continent si analizeaza riscul ca acestea sa convearga in asa fel incat sa ajunga sa se intrepatrunda si sa loveasca in plin blocul comunitar.
Trei, Doamne, si toi trei!
Toate cele trei bombe cu ceas ar putea exploda in vara, aproape concomitent, ceea ce ar duce la crearea unei "furtuni perfecte".
Comisia Europeana avertizeaza: Grecia risca excluderea temporara din Schengen
Cea mai mica dintre ele este Grecia. Jurnalistul FT aminteste ca riscul ca sa iasa din zona euro ...citeste mai departe despre "Cele 3 mari crize din Europa: Care sunt sansele sa se creeze o "furtuna perfecta"?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 07:42
2016 a debutat cu stangul pe burse, inclusiv pe cea romaneasca. China a avut parte de doua zile in care pietele de capital au scazut cu 7%, fapt ce a dus la suspendarea completa a tranzactionarii si a trimis unde de soc in intreaga lume.
Insa cine castiga si cine pierde de pe urma acestei situatii? Analistul Radu Ciofu de la Admiral Markets incearca sa raspunda la intrebare.
"Pierzatorii" pietelor financiare
Actiunile si companiile care deruleaza afaceri cu China sau companiile care exploateaza resurse naturale, cum ar fi Exxon Mobile, Chevron etc.
Materiile prime, economiile emergente si valutele lor
O alta categorie importanta de "pierzatori" vor fi principalele economii emergente, cum ar fi Brazilia, India, Rusia, dar si tari ce se bazeaza pe exploatarea si exportarea materiilor prime, dar nu sunt in categoria emergente, cum ar fi Arabia Saudita, Australia, Canada, Noua Zeelanda.
China a fost si inca a ramas cel mai mare cumparator de materii prime din lume si acest ...citeste mai departe despre "Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 07:06
China merge cu frana de mana trasa, iar acest lucru a fost unul din motivele pentru care bursele din toata lumea au suferit o lovitura dura luna trecuta. Insa o tara europeana ar putea beneficia de pe urma crizei din tara asiatica.
"Credem ca o incetinire a cresterii economice din China (daca asa ceva se va intampla) va avea un impact modest asupra evolutiei produsului intern brut al Marii Britanii", sustin economistii Citi Bank, citati de Business Insider.
Ei arata ca Marea Britanie depinde mai mult de economiile dezvoltate decat cele emergente si ca exporturile in tara asiatica repreinta doar 0,8% din PIB, in timp ce investitiile chinezilor cumuleaza doar 0,5% din totalul investitiilor straine.
Influenta Chinei este mai mult indirecta, in special in ceea ce priveste preturile materiilor prime.
De cand Beijingul are probleme, aceste produse s-au ieftinit, ceea ce inseamna o veste buna pentru Marea Britanie.
"Criza din China a provocat ...citeste mai departe despre "Criza din China ar putea fi o veste buna pentru o tara europeana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 22:30
Guvernul Rusiei a impins tara spre criza economica prin faptul ca nu a rezolvat problemele financiare suficient de repede, a precizat fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, care a avertizat ca efectele se vor resimti si mai tare anul viitor.
El a punctat faptul ca sanctiunile impuse de Occident stau in spatele prabusirii rublei si nu scaderea pretului petrolului, asa cum a anuntat presedintele Vladimir Putin.
"Cred ca pot spune ca am intrat intr-o criza reala, in adevaratul sens al cuvantului. Iar anul viitor ii vom simtit efectele din plin", a explicat fostul ministru intr-o conferinta de presa.
"Guvernul nu a luat masurile necesare destul de rapid", a adaugat acesta, informeaza Huffington Posta, care citeaza Reuters.
Kudrin este unul dintre cei care l-au criticat pe presedintele Vladimir Putin. El a demisionat din functia de ministru, in 2011, ca semn de protest fata de propunerea de a creste cheltuielile in domeniul Apararii.
De atunci, el l-a taxat pe seful ...citeste mai departe despre "Fost ministru de Finante: Rusia a intrat intr-o criza reala. Guvernul nu a luat la timp masurile necesare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 11:06
In ciuda dimensiunilor relativ mici ale economiei ruse, o criza economica ar putea declansa probleme la nivel mondial. Nimeni nu este sigur de cum ar raspunde presedintele rus Vladimir Putin la o asemenea criza economica, scrie presa britanica.
Rusia conteaza, a contat si in 1998, cand undele de soc cauzate de criza financiara fara precedent au reverberat in intreaga lume. Si ar conta din nou, in cazul in care prabusirea pretului petrolului ar duce la colaps economic, se arata intr-o analiza The Guardian.
Si asta in ciuda faptului ca economia Rusiei reprezinta doar 3% din PIB mondial, fiind dominata de un sector energetic responsabil de 70% din exporturile tarii.
Intr-o anumita masura, structura economiei Rusiei ar trebui sa atenueze riscurile de contagiune.
Neavand un sector de productie modern, acesta nu este vital pentru lanturile de aprovizionare la nivel mondial si, teoretic, orice alt producator de energie ar putea foarte bine sa intrerupa aprovizionarea cu petrol si ...citeste mai departe despre "Cum ar putea afecta criza economica din Rusia intreaga lume" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 22:57
Industria carnii din Romania a reusit sa depaseasca efectele crizei, insa trebuie sa mai 'lucreze' la profitabilitate, arata un studiu sectorial Coface, publicat miercuri
Dupa patru ani consecutiv in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta de ansamblu a activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si mentinerii cotelor de piata, in 2013 se continua evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor, sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri), transmite Agerpres.
Aceasta redresare nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar pe ansamblul companiilor din sector, arata studiul.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe parcursul anului 2013, 347 de companii si-au desfasurat activitatea in acest sector, generand o cifra de afaceri cumulata de 5,4 miliarde lei si 20.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in crestere cu 7% si, respectiv, 4%, comparativ cu anul anterior.
'Restabilirea profitabilitatii, reusita pe parcursul ultimului an financiar, nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflecta si in analiza situatiilor bilantiere si a indicatorilor financiari calculati pe baza lor.
Astfel, doar 50 de companii din... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 15:27
Dupa luptele sangeroase de strada, criza din Ucraina a trecut la un alt nivel, astfel ca haosul va domina tara cel putin pana la alegerile anticipate. Intre timp, situatia tensionata de la Kiev a trimis semnale negative in tarile din regiune, inclusiv in Romania, care resimte instabilitatea vecinilor.
Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville, a precizat pentru Ziare.com ca este dificil de anticipat care vor fi consecintele crizei din Ucraina asupra Romaniei in acest moment.
"Deocamdata, efectele negative asupra economiei si pietelor de capital sunt minime. Cel mai dezirabil scenariu ar fi cel al unei stabilizari imediate, fara o amplificare a tensiunilor in estul tarii. Dar situatia generala din Ucraina ramane extrem de fluida", a precizat analistul.
Totusi, nimeni nu isi doreste un focar de tensiune la granitele sale, aminteste Corina Cretu, europarlamentar PSD. Romania este o tara stabila, membra a UE si a NATO, insa acest lucru nu inseamna ca nu poate fi ...citeste mai departe despre "Cat de periculoase sunt efectele crizei din Ucraina pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 09:16
Piata imobiliara din Romania inca mai resimte efectele crizei incepute in SUA in 2007, pe plan local fiind perceputa inca de la inceput o diferenta majora intre modul in care a fost absorbit socul in domeniul real estate, comparativ cu toate celelalte zone de interes.
Industria imobiliara din Romania, in anii de boom, a reprezentat motorul cresterii economice si este normal sa fie cel mai afectat domeniu, mai ales ca era umflat artificial cu "pompa" de catre toti actorii implicati, care doreau sa obtina un profit rapid si, prin urmare, aveau interes la cresterea preturilor.
Cei care au avut de suferit de pe urma acestei bule imobiliare au fost cumparatorii finali, dar si acei speculatori, care au facut achizitii in speranta unui profit rapid, dar nu au mai apucat sa isi vanda "marfa" o data cu venirea crizei. Odata cu acestia, toata Romania a avut de suferit, intrucat un procentaj important din economia tarii s-a scufundat rapid odata cu venirea crizei.
Procentul spatiilor de birouri neocupate a crescut
Daca ar fi sa ne raportam la efectul crizei imobiliare asupra pietei de birouri din Bucuresti, am observa ca procentajul de spatii neocupate sau gradul de neocupare a crescut semnificativ de la 0-2% in anii de boom 2007-2008, la un nivel record in 2013 de aproximativ 15%.
Trebuie mentionat faptul ca acest procentaj reprezinta o medie a spatiilor neocupate din cladiri de birouri pe intregul teritoriu bucurestean. Exista unele zone cu grad de neocupare... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:15