Qatarul se va aproviziona cu alimente perisabile pe mare, din Turcia, printr-o linie proaspat infiintata de portcontainere refrigerate, o data la fiecare trei saptamani, pentru a face fata crizei de produse alimentare declansata in urma embargoului impus de tarile vecine din Golf.
Linia maritima speciala va fi deservita de un vas al Qatar Navigation Milaha, acesta facand legatura intre porturile Hamad si Izmir, informeaza Hurriyet Daily News.
Pana acum, Turcia a livrat alimente in Qatar pe calea aerului, numarul zborurilor crescand substantial de la inceputul lunii mai, de cand micul emirat din Golful Persic este supus unei blocade impusa de tarile vecine.
Criza alimentelor este cea mai grava problema pentru oficialii de la Doha, acestia fiind nevoiti sa importe pana si vaci si sa amenajeze pajisti pentru acestea in vederea asigurarii cantitatilor necesare de lapte pentru consumul celor 2 milioane de locuitori.
O cursa intre Hamad si Izmir va ura 11 zile, conform calculelor facute de specialistii de la Qatar Navigation, livrarile de marfa urmand sa se faca la un interval de 22-25 de zile.
Este prima ruta de acest tip pentru livrarea de alimente perisabile intre Qatar si Turcia, iar numarul vaselor care sa asigure acest tip de transporturi ar putea creste, guvernul de la Doha anuntand inca de la inceputul blocadei ca va cauta sa diversifice furnizorii de produse alimentare.
De al inceputul lunii mai, Arabia Saudita, Egiptul, Bahrainul si Emiratele Arabe... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 06:43
Bahrainul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au fost reclamate la Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) de catre guvernul de la Doha, pe tema embargoului total impus Qatarului.
Criza din Golful Persic a dus la suspendarea legaturilor diplomatice si a transporturilor catre Qatar, tara fiind aproape izolata de restul lumii arabe din regiune, aminteste CNN Money.
Guvernul de la Doha a reclamat la WTO faptul ca tarile vecine au incalcat principiile de baza ale acordurilor comerciale existente in privinta comertului cu bunuri si servicii, ca si anumite aspecte legate de proprietatea intelectuala.
Organizatia a confirmat primirea plangerii depuse de ministerul Economiei si Comertului din Qatar. Egiptul, desi se afla printre statele care au recurs la aceeasi masura dura impotriva Qatarului, nu face obiectul acestei plangeri.
Doha a trebuit sa recurga a diverse artificii comerciale internationale pentru a asigura rezervele necesare de alimente pentru consumul intern. Astfel, Qatarul a ajuns sa-si creeze propriile ferme si sa importe vaci pentru a alimenta piata locala cu lapte proaspat.
Oficialii qatarezi cer in prima faza o reluare a negocierilor cu tarile vecine in termen de 60 de zile, in caz contrar plangerea urmand sa fie solutionata prin intermediul comisiilor specializate ale Organizatiei Mondiale a Comertului.
Un prim raspuns a fost dat de ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, care sustine ca masura embargoului total este justificata, in... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 10:01