Migratia da nastere unor preocupari legate de "exodul creierelor", al mainii de lucru calificate din tarile de origine, deoarece persoanele cu un nivel superior de educatie tind sa emigreze mai des in cadrul regiunii. Persoanele absolvente de invatamant superior reprezinta aproape 40% din populatiile de emigranti din Romania, Republica Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Republica Kargazstan, Kazahstan si Tadjikistan, se arata intr-un raport publicat miercuri de Banca Mondiala (BM).
Mai mult, persoanele absolvente de invatamant superior reprezinta 55% din populatia totala a emigrantilor din Bosnia si Hertegovina si peste 40% din emigrantii din Armenia si Letonia. Astfel de tipare permanente reprezinta mai degraba un simptom si nu o cauza a problemei de baza, apreciaza Banca Mondiala.
"Migratia poate sa contribuie la prosperitatea din regiune. Migrantii tind, in mod disproportionat, sa provina din cadrul populatiei active si, de aceea, pot sa reduca presiunile demografice prin marirea dimensiunii fortei de munca, cresterea productivitatii si accelerarea cresterii economice", a declarat Asli Demirguc-Kunt, economistul sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala.
Ponderea imigrantilor din Europa a crescut rapid in ultimele patru decenii, unul din trei imigranti din intreaga lume indreptandu-se spre acest continent. Migratia intra-regionala este, de asemenea, ridicata in Europa si Asia Centrala, 80% dintre emigranti alegand sa se mute in alte tari... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 10:30
Emigratia este fenomenul care a marcat cel mai profund Romania, din punct de vedere social, in ultimii 15 ani. Ne pleaca forta de munca, ne pleaca si creierele. Numai in 2017 au plecat din Romania 219.327 cetateni, aproximativ cat intreaga populatie a orasului Ploiesti.
In total, estimarile organismelor internationale vorbesc de pana la 4 milioane de romani "emigranti de mobilitate", adica plecati la munca in strainatate. Daca adunam aici si diaspora istorica, rezulta ca pana la 10 milioane de romani traiesc in afara granitelor, se arata intr-un document prezentat joi de senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.
Statul roman nu dispune de niste date exacte, insa Eurostat noteaza ca, in 2017, unul din cinci romani apti de munca lucra intr-un alt stat din Uniunea Europeana decat Romania.
Mai mult, aproape 20% dintre cetatenii romani cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani aveau, in 2017, rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene.
(Grafic USR / Cati romani au plecat in fiecare an din tara)
Ce-i mai poate aduce pe acesti oameni in tara?
Posibilitatea de a practica in tara meseria de afara beneficiind de deplinerea sustinere a statului ar putea fi o solutie.
Sau incurajarea antreprenorilor de a-si aduce acasa o parte din activitatile de business.
Sau poate dovada ca suntem corecti si aplicam legea, asa cum se intampla in tarile lor adoptive, spune senatorul USR Radu Mihail, care a prezentat o serie de masuri pentru romanii din Diaspora.
"Odata ce... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 18:00
Romania a pierdut un milion de persoane in ultimele 3 decenii din cauza sporului natural negativ si alte 2,6 milioane de oameni prin emigrare in aceeasi perioada, a declarat, marti, directorul Institutului National de Cercetari Economice (INCE) al Academiei Romane, Luminita Chivu.
"Pe ansamblul perioadei 1990-2018, am pierdut prin spor natural, sold natural, un milion de persoane. Suntem in al treizecilea an cu spor natural negativ. In acelasi interval, am pierdut prin emigrare definitiva 2,6 milioane de persoane. Emigrarea temporara tinde sa devina un fenomen de amploare. Ultimele cifre de care am dispus indicau, pentru anul 2017, un numar de 219.000 persoane (emigrate temporar, n.red.) In prezent, probabilitatea ca decizia de emigrare temporara sa se transforme in emigrare definitiva este din ce in ce mai mare, mai ales in cazul tinerilor", a afirmat reprezentanta INCE.
Luminita Chivu a facut aceste declaratii in contextul publicarii studiului "Analiza cantitativa si calitativa a pietei muncii in Romania", comandat de Confederatia Patronala Concordia si realizat de KPMG si de INCE.
"Studiul nostru si-a propus sa identifice cauzele tensiunilor existente in prezent pe piata muncii, din perspectiva ofertei si din perspectiva cererii de forta de munca. Din perspectiva ofertei de forta de munca, analizele noastre au relevat ca trendul descendent din ultimele 3 decenii este contrar evolutiilor majore de la nivelul Uniunii Europene. Practic, suntem in situatia in care... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 16:09
De cand Romania s-a alaturat Uniunii Europene, in urma cu 10 ani, milioane de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati mai bune de munca si de trai.
Pe masura ce multi au plecat in Occident pentru perspective mai bune, in tari precum Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania, in Romania s-a produs un fenomen care este descris deseori ca "exodul creierelor", scrie Stephen McGrath, intr-un articol pentru Forbes, despre cum incearca tara noastra sa contracareze aceste plecari.
Autorul noteaza ca efectele plecarii din Romania a celor educati sau foarte competenti sunt simtite puternic in tara.
Chiar daca Romania se poate mandri acum cu una dintre economiile europene cu cea mai rapida crestere, amestecul sau problematic de populatie imbatranita si aflata in scadere, pe de o parte, si migratia tinerilor competenti, pe de alta, este de asteptat sa adauge o presiune serioasa asupra unor sectoare precum sistemul de sanatate si cel al pensiilor.
Pe scurt, scrie McGrath, Romania are nevoie sa-si atraga inapoi acasa "creierele" din strainatate.
Cum vrea statul sa opreasca plecarile
De exemplu, sistemul haotic de sanatate este unul care a fost afectat negativ de exodul creierelor. In ultimii ani, mii de angajati din sistemul medical s-au mutat in tari mai dezvoltate ale UE, pentru salarii si conditii de munca mai bune.
Faptul ca pot castiga de pana la zece ori mai bine in strainatate a dus la un deficit serios de personal in spitalele romanesti. Aproape... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:00
Presedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu emisiunii in limba germana Akzente de la TVR, in care a vorbit despre cum a trait Revolutia, de ce nu a plecat impreuna cu familia sa in Germania si cum s-a decis sa intre in politica.
Interviul a fost acordat cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, formatiune la conducerea careia s-a aflat timp de 11 ani, pana cand a intrat in "marea politica" si a candidat din partea PNL la prezidentiale, scrutin pe care l-a si castigat.
Seful statului a avut parte de o prezentare inedita.
Iohannis: In Romania minoritatile sunt discriminate pozitiv. Ce va face presedintele pentru etnicii germani
"Si Tarzan a fost german din Romania, din randurile minoritatilor germane provin staruri de la Hollywood, cantareti de rock si laureati ai premiului Nobel, iar acum si un presedinte. In ciuda opiniilor contrare, a reusit. Un reprezentant al minoritatilor, mai mult de atat, un german din ...citeste mai departe despre "Iohannis, interviu in germana la TVR: De ce n-a emigrat din Romania si cum a intrat in politica" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 06:44
Emigrarea cetatenilor romani in Marea Britanie este benefica pentru Romania, deoarece mentine un nivel scazut al somajului din tara, a afirmat presedintele Traian Basescu, intr-un interviu pentru postul BBC Radio 4, relateaza cotidianul Daily Telegraph, in editia online.
Traian Basescu a afirmat ca exodul cetatenilor romani in Marea Britanie a imbunatatit economia tarii, in conditiile in care muncitorii aflati in strainatate trimit bani acasa. "Faptul ca o parte dintre cetatenii romani decid sa-si gaseasca un loc de munca in afara tarii ne ajuta foarte mult - mentinerea ratei somajului la un nivel multumitor", a declarat presedintele Traian Basescu, precizeaza Mediafax.
El a adaugat ca banii trimisi in tara de muncitorii romani au sustinut economia tarii. "Intr-o perioada de criza, remitentele au mentinut practic echilibrata balanta comerciala a Romaniei", potrivit sefului statului.
Presedintele roman a adaugat ca imigrantii romani nu depind de ajutoarele sociale si sunt decisi sa-si construiasca propriul drum, insa este putin probabil sa revina in Romania pana cand salariile nu ajung la nivelul celorlalte state din Europa. "De indata ce conditiile economice din Romania vor permite, ii vom chema inapoi. Romania are nevoie de acesti oameni", a declarat presedintele Traian Basescu, in interviul pentru BBC Radio 4.
"Acesti oameni inteleg ca statul nu este singurul care este obligat - ca in perioada regimului comunist - sa asigure viata cetatenilor. Am fi fericiti... mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 15:45
Cotidianul britanic Daily Express a lansat o petitie prin care ii cere premierului David Cameron sa mentina controlul asupra sosirii lucratorilor romani si bulgari in Marea Britanie si le cere cititorilor sai sa o semneze.
Lucratorii romani si bulgari vor putea munci liber in Marea Birtanie de la 1 ianuarie 2014, iar Cameron insista ca nu poate face nimic in acord cu legislatia europeana pentru a evita ridicarea restrictiilor temporare de munca.
Petitia ii cere lui Cameron sa aiba curajul sa infrunte Bruxelles-ul si sa protejeze lucratorii britanici, mentinand restrictiile actuale.
"Sustin 100 la suta campania Daily Express. Este ceva ce am cerut si eu in Camera Comunelor. Sa spunem UE ca Marea Britanie nu va primi romani si bulgari ar ajuta la renegocierea statului nostru de membru al UE", a declarat parlamentarul conservator Philip Hollobone.
"Este imperativ sa incepem sa tragem la raspundere Guvernul si sa incetam sa mai folosim scuza ca nu se poate face nimic in legatura cu deschiderea granitelor pentru bulgari si ramani", a declarat liderul UKIP, Nigel Farage.
"Mi-ar placea sa il vad pe David Cameron luandu-si inima in dinti si infruntand UE. Avem o crestere a somajului in randul tinerilor, aglomerare scolilor si spitalelor. Pur si simplu nu ne permitem sa avem sute de persoane care vin in Marea Britanie in ianuarie in timp ce noi incercam sa redresam economia noastra fragila", a adaugat el.
Cameron a promis sa renegocieze statutul de membru UE al... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 11:37
Numarul romanilor care au migrat pentru munca a crescut exploziv dupa aderarea la Uniunea Europeana, estimarile efectuate la nivel european aratand ca un numar de aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale UE, conform proiectului Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013 - 2020.
Principalele state de destinatie ale romanilor plecati pentru munca in UE sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane, si Germania - 110.000 persoane.
"Aceasta migratie masiva a fortei de munca activa petrecuta intr-un interval de timp foarte scurt a dezechilibrat piata muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel incat sa poata fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordantei dintre cerere si oferta. Astfel ca, daca la inceputul perioadei analizate, piata interna a functionat cu excedente mai mari de oferta, dupa a doua jumatate a anilor 2000, odata cu modificarile structurale ale economiei, piata a functionat cu deficite mari in anumite sectoare si ramuri economice.
Somajul redus nu a reprezentat in sine un indicator real de eficienta, atata timp cat multe ramuri economice nu au putut angaja personal suficient si de calitatea dorita. Este evident ca marimea neconcordantelor dintre cerere si oferta a sporit riscul pierderii de productivitate, sistemul de formare profesionala continua a adultilor, parghia cea mai importanta de contracarare a fenomenului, functionand cu destul de multe deficiente", semnaleaza... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 16:56
Transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui, aceasta fiind una din cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe, se arata intr-un studiu al Western Union.
Peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc astfel transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an, mai arata procesatorul de plati intr-un comunicat de presa.
"Dupa ocaziile speciale - cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri", spune Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. "Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins un varf de crestere de aproape 20%".
Potrivit studiilor Western Union, oferirea de cadouri in bani se numara printre primele trei motive pentru care consumatorii fac transferuri de bani. Cum tot mai multe persoane care traiesc in strainatate nu-si mai pot permite sa-si viziteze familiile, sunt tot mai numerosi cei care opteaza sa trimita acasa cadouri in bani.
Cum a afectat criza emigrantii romani
Efectele crizei economice sunt resimtite de consumatorii din intreaga lume, inclusiv de catre migrantii romani. Studiile Western Union arata ca, la nivel global, aproximativ 89% dintre consumatorii care folosesc... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 12:40