Premierul Emil Boc a declarat in cadrul unei sedinte cu reprezentantii patronatelor ca nu exista risc de neplata a obligatiilor sociale. Premierul e insotit de alti membri ai Guvernului la Consiliul National Tripartit de Dialog Social, la care reprezentantii sindicatelor au refuzat sa ia parte.
"Nu am venit astazi aici sa promit mariri de salarii si pensii, pentru ca economia nu ne permite acest lucru, spun doar ca avem o stabilitate economic cu greu castigata de romani, in acesti ani, prin masuri dure.
Tot ce putem spune azi este ca nu avem un risc de neplata a obligatiilor sociale astazi, iar daca lucrurile merg in directia in care sunt astazi, stabile spre pozitiv, putem sa ne asteptam si la alte lucruri bune in viitor", a declarat premierul Emil Boc inaintea sedintei.
El a precizat ca regreta neparticiparea sindicatelor la acest dialog. "Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Am spus de fiecare data ca resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi, probabil vor veni data viitoare.
Avem insa reprezentantii patronatelor cu care vom discuta astazi. Obectivul acestei intalniri era sa facem impreuna, intr-un for institutional al statului, o analiza a situatiei economice si sociale", a mai aratat seful Executivului.
La inceputul sedintei, Emil Boc i-a informat pe reprezentantii patronatelor ca vor dor discuta despre schemele de ajutor de stat pentru 2012.
"Avand in vedere ca componenta sindicala... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:08
In 2012 Executivul si-a propus atragerea a sase miliarde de euro din fonduri europene si alocarea 38,1 miliarde de lei pentru sustinerea investitiilor si asigurarea locurilor de munca, a declarat luni premierul Emil Boc.
"Obiectivul este acela de a termina proiectele incepute si care aduc beneficii pentru oameni.(...) Implicit se vor regasi aceste investitii publice in mai multe locuri de munca pentru romani", a declarat Emil Boc.
Premierul a explicat ca Guvernul are in plan si realocarea unor bani proveniti din fonduri europene, prioritatea in acest sens fiind programul de reabilitare termica a blocurilor.
Boc: Guvernul va mentine masurile pentru sustinerea mediului de afaceri si IMM-uri
"Ce inseamna asta ? Ca pe bani europeni vrem sa reabilitam mai multe blocuri de locuit in Romania, prin procesul de realocare a unor fonduri. Pentru ca, in 2007, cand s-a facut programul pentru actualul exercitiu financiar nu s-a avut in vedere atunci utilizarea de bani europeni pentru reabilitarea blocurilor de locuinte", a mai precizat Boc.
In alta ordine de idei, Emil Boc a declarat ca si in 2012 Executivul va mentine masurile avute in vedere pentru sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor prin garantii de stat si programe guvernamentale, in vederea accesului la creditare si crearea locurilor de munca.
De asemenea, Boc a precizat ca si in 2012 se vor mentine programele "Prima Casa", "Cardul Kogalniceanu", cel al tinerilor debutanti in afaceri.
"De asemenea,... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 16:21
Uniunea Europeana trece printr-un proces de rearanjare a regulilor financiare, insa niciun politician nu isi doreste destramarea UE, a explicat marti primul ministru Emil Boc.
Seful Executivului a vorbit tinerilor despre obiectivele Romaniei cu privire la atingerea standardelor europene si le-a explicat ca trebuie eliminate cat mai curand si eventualele decalaje care separa tara noastra de UE.
"Este adevarat ca UE trece in prezent printr-un proces de rearanjare a regulilor financiare punand chiar in joc existenta uniunii. Prin discutiile purtate in aceste foruri se joaca soarta euro, dar niciun politician nu doreste destramarea UE. Exista alternative pentru consolidarea uniunii ce presupun insa reguli mai bine respectate si uneori severe pentru anumite state", a explicat Emil Boc.
Premierul a spus ca au fost situatii in care politicienii au gresit, adoptand legi fara acoperire in economie.
Primul-ministru a aratat ca acordul interfiscal european nu ar trebui modificat daca se schimba guvernele, iar documentul prevede sanctiuni precum retragerea dreptului de veto, retragerea fondurilor europene sau cresterea taxelor.
"Romania este pe drumul corect cu ceea ce a facut pentru ca are un buget echilibrat si in perspectiva de 1,9% in 2012 si spre 0 in 2013. (...) Datoria publica este si ea sub plafonul impus de UE, dar trebuie sa rezolvam anumite reforme si in plan intern. Ne trebuie competitivitate si de aceea am declansat reforme in educatie, in domeniul... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 17:01
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Tinta de deficit de 1,9% stabilita pentru anul 2012 va fi respectata fara sa accesam banii din acordul preventiv incheiat cu FMI, a declarat premierul Emil Boc, luni, dupa sedinta PDL.
"Optiunea Romaniei nu este in acest moment sa accesam banii pe care ii avem in acordul preventiv cu FMI si CE. Deficitul de 1,9% pe care l-am prevazut pe anul 2012 poate fi asigurat din finantarea interna si externa", a spus Emil Boc.
In continuare, premierul a vorbit despre refinantarea datoriilor publice: "Fac precizarea ca, din cei 16 miliarde de euro pe care Romania trebuie sa ii imprumute pentru 2012, pentru refinantarea datoriilor scadente si pentru finantarea deficitului de 1,9%, cea mai consistenta parte este legata de refinantarea datoriei publice, datorie care a fost lasata inclusiv de guvernul Tariceanu, prin deficit de 5,4%. Repet, din 2008, in conditiile unei cresteri economice de aproape 8%. Inmultiti 5,4 cu 1,3, adica un punct din PIB este 1,3 miliarde de euro, si vedeti cate facturi trebuie sa platim".
Potrivit lui Boc nu se iau in calcul noi taxe ori scaderi de salarii si pensii in 2012, "pentru ca bugetul este astfel conceput incat sa conserve ceea ce avem. Deficit de 1,9% inseamna mentinerea la acelasi nivel a salariilor si pensiilor pe anul respectiv", a completat prim-ministrul. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:25
Guvernul a aprobat bugetul, in urma unei sedinte speciale in care a discutat bugetul de stat pentru anul viitor si proiectul de buget privind asigurarile sociale.
Potrivit premierului Emil Boc, veniturile in PIB se vor situa la nivelul de 33,7% in 2012, in timp ce bugetul de pensii va avea alocata suma de 47,9 miliarde lei.
Investitiile vor avea alocate 37,8 miliarde de lei in 2012, iar garantiile de stat se vor cifra la 3,3 miliarde de euro.
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede sume mai mari alocate ministerelor Mediului, Transporturilor, Apararii si Sanatatii si sume mai mici comparativ cu anul 2011 pentru Educatie, Justitie, Cultura, Agricultura, Dezvoltare Regionala si Turism.
Consiliul Fiscal sustine ca revizuirea cadrului macroeconomic si noile masuri de politica bugetara prevazute in proiectul de buget pentru 2012 fac ca Strategia Fiscal-Bugetara (SFB) 2012-2014, in forma adoptata in august 2011 de Guvern, sa nu mai fie de actualitate.
"Revizuirea cadrului macroeconomic si noile masuri de politica bugetara fac ca Strategia Fiscal-Bugetara 2012-2014 (SFB), in forma adoptata in august 2011 de Guvern, sa nu mai fie de actualitate" se arata in raportul Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat si la Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2012. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 16:03
Tinta de deficit pe care Guvernul condus de Emil Boc doreste sa o atinga, in 2013, este de 0%. Premierul Romaniei sustine ca pentru anul viitor, exista o prognoza de deficit mai mica de 3% si ca Romania "merge, pentru 2012 pe tinta de 2,2%".
"In bugetul pe anul viitor, proiectul de buget merge cu 1,9%, daca nu se inrautateste situatia in euro, in Romania in special si in lume in general, avem posibilitatea sa majoram deficitul. In acest interval exista si loc pentru o majorare de pensii si salarii daca lucrurile nu se inrautatesc", a declarat premierul Emil Boc.
Acesta a explicat ca "deficitele trebuie sa fie permise sa fie mai mari, cand esti pe cadere economica pentru a ajunge la crestere. Cand este pe crestere, trebuie sa cobori deficitele, ca sa platesti datoriile".
In ceea ce priveste tinta de deficit pentru anul viitor, Emil Boc a precizat ca tinta este de 3%, asa cum s-a stabilit cu "presedintele Traian Basescu si cu Fondul National de Garantare".
Cheia de bolta a bugetului pe 2012
Premierul a mai declarat ca, pentru anul viitor, cheia de bolta a bugetului nu consta in "masuri populiste sau in promisiuni electorale" ci in "stimularea investitiilor si in crearea de locuri de munca".
"Guvernul va continua sa acorde ajutoare de stat, va sprijini marile investitii care creaza si locuri de munca. Veniturile in PIB cresc de la 33,4 la 33,7 miliarde de euro", zis Boc.
Guvernul va acorda garantii de 3,3 miliarde in 2012, la care se adauga si garantiile... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:27
Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012.
Conducerea Senatului a luat act, luni, de scrisoarea inaintata de primul-ministru Emil Boc presedintelui acestui for legislativ, Mircea Geoana, prin care se informeaza ca depasirea termenului de transmitere la Parlament a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2012 si al celui privind bugetul asigurarilor sociale a fost determinata de faptul ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.
Vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a sustinut insa, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca "nicio scuza nu justifica nedepunerea la termenul prevazut de lege a celor doua proiecte".
Potrivit scrisorii premierului, cele doua proiecte au parcurs pana la data de 15 octombrie toate etapele calendarului bugetar, insa nu au fost depuse la Parlament deoarece pe data de 20 octombrie a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Comisiei Europene cu reprezentantii statelor membre ale UE "in vederea discutarii prognozei de toamna a indicatorilor macroeconomici".
Aceasta prognoza urmeaza sa fie publicata pe site-ul Uniunii Europene la finele lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie, a precizat sursa citata.
"Potrivit prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare,... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:27
Bugetul pentru anul 2012 va fi unul care sa evite masurile populiste, intrucat daca apar "derapaje", Romania risca sa ajunga in situatia Greciei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite niciun fel de derapaj economic sau populist in afara indicatorilor economici pe care ii avem in fata, realisti si fara cosmentizare (...) Prin faptul ca intreaga lume intra intr-o perioada in care cresterea economica este pe o linie descendenta si tinand cont ca se gasesc tot mai greu bani prin care sa-ti finantezi deficitele, Romania nu are voie sa riste nimic. Daca Romania scapa in derapaje populiste, ajunge ca si Grecia", a afirmat Boc, la postul public de televiziune.
Premierul a mai spus si ca sunt "foarte putine sanse" ca bugetul pentru 2011 sa mentioneze o reducere a contributiilor sociale.
"Vedem cum arata economia in 2012 si pe parcursul anului vom putea discuta, eventual. Acum, in constructia bugetului, sunt foarte putine sanse sa pornim la inceputul anului cu o reducere a contributiilor de asigurari sociale. Preferam o stabilitate fiscala", a afirmat Boc.
El a adaugat si ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de cum vor arata indicatorii macroeconomici. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 11:24