Premierul Romaniei a declarat ca, abia dupa ce avem rezultatele pe primul trimestru din an, se poate lua o decizie legata de marirea pensiilor si a salariilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat, luni, ca Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor, incepand cu luna aprilie.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, premierul a pus accent pe faptul ca trebuie sa asteptam rezultatele economice ale Romaniei si Europei, pe primele trei luni ale anului, pentru a vedea daca avem baze pentru aceasta crestere.
"Nu exista crestere de salarii si pensii peste noapte. In 2007-2008, s-au marit salariile cu 60%, dupa care ne-am dat seama ca ne-am intins mai mult decat ne putem permite. Prima data, trebuie sa avem datele dupa primul trimestru si dupa aceea putem da o prognoza pentru restul anului pentru Romania si Europa. Abia dupa aceea putem spune daca se maresc salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, in cadrul unei emisiunii "Prim Plan" de la TVR 1.
Premierul nu a putut estima cresterea economica necesara acestei masuri sociale, spunand ca decizia depinde de foarte multi factori europeni.
"Cresterea pensiilor si salariilor depinde de situatia din Europa. Nu traim pe o insula", a adaugat premierul.
In legatura cu obiectul negocierilor cu FMI, Boc a precizat "scopul discutiilor va fi sa avem posibilitatea cresterii pensiilor si salariilor in 2012 si in anii urmatori".
In ceea ce priveste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 21:43
Premierul Emil Boc a iesit in fata Parlamentului sa prezinte punctul de vedere al Guvernului referitor la situatia economica a Romaniei. Parlamentul s-a adunat in sedinta extraordinara pentru a dezbate evenimentele ultimelor zile.
- Traim vremuri speicale, in lume, in Europa. Criza mondiala a afectat si afecteaza viata a milioane de oameni. Suntem in mijlocul unei crize fara precedent, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nimeni nu stie cum se va termina sau ce forma va lua.
- A inceput in 2008 cu o criza imobiliara si acum capata o forma prin datoriile suverane ale tarilor.
- Ratingurile mai multor tari au fost afectata in sens negativ. De asemenea, a fost afectat si ratingul Fondului European de Stabilitate Fiscala. Astazi, in Europa, tari importante ale UE sunt din nefericire in pragul colapsului economic si financiar.
- Astazi, UE cauta solutii extreme si severe pentru a opri criza economica, pentru a se rezolva problema deficitelor si a datoriilor suverane ale statelor.
- Din punct de vedere economic, Romania vine dupa trei ani de criza economica severa. Vine dupa trei ani in care oamenii au fost nevoiti sa suporte masuri de austeritate, pentru a putea salva tara de la colaps.
- La sfarsitul lui 2008, am avut in fata doua provocari mari. Criza economica cu efectele sale si pe de alta parte, un stat roman nereformat, cu probleme.
- Cand am preluat guvernarea, pe afara gardul era vopsit si era bine, dar cand intri inauntru, am observat ca acea... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:45
Premierul Emil Boc a precizat sambata, dupa intalnirea cu europarlamentarii PDL, ca stabilitatea economica ramane un obiectiv si in 2012.
Potrivit acestuia, va mai trece o perioada de timp pana in momentul in care romanii vor resimti cresterea economica in buzunare.
"Inteleg suferintele romanilor, insa nu exista alternativa nationala. Mai dureaza pana cand aceasta crestere economica se va resimti in buzunarele oamenilor", a subliniat premierul.
Cu toate acestea, Emil Boc a precizat in 2012 nu promite majorarea salariilor si a pensiilor.
"Nu exista risc de neplata a obligatii sociale, insa daca mentinem acest drum serios al reformelor putem spera la mai bine in anii viitori", a mai adaugat premierul. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:30
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Premierul Emil Boc a promis ca salariile si bugetarilor nu vor scadea, anul viitor, dar numai daca actualul context international nu se inrautateste. Daca se va intampla acest lucru, veniturile bugetarilor vor fi diminuate.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
In ceea ce priveste masurile luate pentru mediul de afaceri, Emil Boc a declarat ca se mentin cateva componente:
"In privinta mediului de afaceri, metinem cateva componente: nu modficam cota unica, nici TVA si nici contributiile de asigurari sociale, care raman in aceleasi limite ca in 2011".
Premierul a mai adaugat ca absorbtia fondurilor europene ramane o provocare.
"Obiectivul guvernului este sa obtina cel putin 6 mld de euro din fonduri europene pentru agricultura si coeziune. Aceste minim 6 miliarde ar veni in proportia de 2,5 miliarde pe agricultura si 3,5 miliarde pe fonduri de coeziune", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa organizata dupa aprobarea bugetului pentru anul viitor.
Prim-ministrul roman a mai adaugat ca bugetul pe 2012 este construit pe o inflatie in scadere. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:40
Tinta de deficit pe care Guvernul condus de Emil Boc doreste sa o atinga, in 2013, este de 0%. Premierul Romaniei sustine ca pentru anul viitor, exista o prognoza de deficit mai mica de 3% si ca Romania "merge, pentru 2012 pe tinta de 2,2%".
"In bugetul pe anul viitor, proiectul de buget merge cu 1,9%, daca nu se inrautateste situatia in euro, in Romania in special si in lume in general, avem posibilitatea sa majoram deficitul. In acest interval exista si loc pentru o majorare de pensii si salarii daca lucrurile nu se inrautatesc", a declarat premierul Emil Boc.
Acesta a explicat ca "deficitele trebuie sa fie permise sa fie mai mari, cand esti pe cadere economica pentru a ajunge la crestere. Cand este pe crestere, trebuie sa cobori deficitele, ca sa platesti datoriile".
In ceea ce priveste tinta de deficit pentru anul viitor, Emil Boc a precizat ca tinta este de 3%, asa cum s-a stabilit cu "presedintele Traian Basescu si cu Fondul National de Garantare".
Cheia de bolta a bugetului pe 2012
Premierul a mai declarat ca, pentru anul viitor, cheia de bolta a bugetului nu consta in "masuri populiste sau in promisiuni electorale" ci in "stimularea investitiilor si in crearea de locuri de munca".
"Guvernul va continua sa acorde ajutoare de stat, va sprijini marile investitii care creaza si locuri de munca. Veniturile in PIB cresc de la 33,4 la 33,7 miliarde de euro", zis Boc.
Guvernul va acorda garantii de 3,3 miliarde in 2012, la care se adauga si garantiile... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:27
Bugetul pentru anul 2012 va fi unul care sa evite masurile populiste, intrucat daca apar "derapaje", Romania risca sa ajunga in situatia Greciei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite niciun fel de derapaj economic sau populist in afara indicatorilor economici pe care ii avem in fata, realisti si fara cosmentizare (...) Prin faptul ca intreaga lume intra intr-o perioada in care cresterea economica este pe o linie descendenta si tinand cont ca se gasesc tot mai greu bani prin care sa-ti finantezi deficitele, Romania nu are voie sa riste nimic. Daca Romania scapa in derapaje populiste, ajunge ca si Grecia", a afirmat Boc, la postul public de televiziune.
Premierul a mai spus si ca sunt "foarte putine sanse" ca bugetul pentru 2011 sa mentioneze o reducere a contributiilor sociale.
"Vedem cum arata economia in 2012 si pe parcursul anului vom putea discuta, eventual. Acum, in constructia bugetului, sunt foarte putine sanse sa pornim la inceputul anului cu o reducere a contributiilor de asigurari sociale. Preferam o stabilitate fiscala", a afirmat Boc.
El a adaugat si ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de cum vor arata indicatorii macroeconomici. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 11:24
Guvernul va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%, informeaza Mediafax. Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca proiectul de act normativ a fost discutat in prima lectura si va fi transmis Consiliului Economic si Social.
"Astazi, Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%.
In momentul de fata, in Romania, datorita unor practici judiciare neuniforme, exista profesori care au majorate salariile cu 50% si alti profesori care au salariile nemajorate cu 50%.
Ar fi ideal si de dorit ca Romania sa aiba resurse financiare prin care sa poata acoperi cresterile financiare de 50%, asa cum au fost adoptate in 2008", a spus Boc.
El a aratat ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care sa reglementeze unitar acest sistem de salarizare.
"In Romania este nevoie, in aplicarea legii salarizarii unitare, sa venim cu un act normativ si sa spunem foarte clar ca atat isi poate permite tara in acest moment sa plateasca pentru profesori: 17%, majorarea din 2008, plus 15% care s-a acordat pentru toti bugetarii la salariul brut din luna octombrie.
Pentru aceasta este nevoie de un act... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 23:03
Erorile guvernului Boc vor costa generatiile viitoare. Reducerile salariale de astazi vor afecta deficitele anilor viitori, iar scaderea natalitatii, ca urmare a deciziilor actuale, va diminua potentialul de crestere a economiei romanesti.In ultima perioada, doua informatii s-au corelat in mod graitor, una cu alta, dand la iveala, precum hartia de turnesol, cat de putin inspirata este politica statului roman in materie de cresterea natalitatii.
Dupa multe zile de dezbateri si de contradictii, guvernul Boc a luat, in sfarsit, o decizie in ceea ce priveste indemnizatia pentru ingrijirea copilului.
Guvernul a hotarat sa existe doua optiuni valabile pentru parinti.
Dincolo de "pachetele optionale", esential este ca, de anul viitor, un parinte are de ales intre doua rele: sa ramana alaturi de copil, pentru a-l ingriji timp de doi ani, dar cu o scadere drastica a plafonului maxim al indemnizatiei pe care o incaseaza de la bugetul statului (de la 4.000 lei la 1.300 lei) sau sa se intoarca la munca, beneficiind de o subventie de la stat de 500 lei lunar, care va completa salariul primit la locul de munca.
Desigur ca exista situatii diferite, atat in familie cat si pe piata muncii, dar, in esenta, decizia incurajeaza intoarcerea la locul de munca si, in acelasi timp, ii descurajeaza in special pe parintii din clasa medie, adica pe aceia care aveau o indemnizatie apropiata de plafonul maxim de 4.000 de lei.
Se poate spune ca pentru familiile din clasa medie, masura guvernului se... mai mult
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 23:46