Tarile africane instaleaza panouri fotovoltaice pana si pe moschei, in timp ce, in Romania, consumatorii care vor sa produca energie din surse regenerabile renunta din cauza legislatiei, a declarat, marti, Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), la conferinta Focus Energetic.
El s-a referit la faptul ca, dupa ce, in iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrica din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptati de la obligatia de a obtine autorizatie de constructie, Parlamentul a modificat recent legislatia, iar aceasta exceptare a fost eliminata.
"Este ceva incredibil. A fost ocolita Comisia de industrii si servicii cu alta prevedere, legata de rezistenta acoperisului. Cand l-am intrebat si pe domnul Iulian Iancu (presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor - n.r.) ce s-a intamplat, una s-a discutat in comisie... Sunt atat de incalcite interesele... Ne iau inainte tarile africane. Un coleg a fost in Maroc, pana si pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunta. Tara lui Papura Voda...", a spus Lefter.
El a amintit si de faptul ca Romania si-a propus o tinta de 27% pentru energia regenerabila pentru anul 2030, iar Comisia Europeana ne-a recomandat sa crestem aceasta tinta pana la 34%.
"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabila da tonul. Altfel spus, nu intamplator se propune... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:04
Teama ca prabusirea pietei petrolului va afecta productia de energie verde nu se confirma. Un nou studiu al Comisiei de Mediu din cadrul ONU arata ca investitiile in sectorul energiei regenerabile au crescut in 2014, chiar si pe fondul unei ieftiniri cu 50% a pretului combustibililor fosili.
Cresterea investitiilor in energie verde vine dupa doi ani de stagnare, iar Asia conduce in topul regiunilor in care s-a investit cel mai mult in ultimul an, relateaza reporterii CNN.
Raportul ONU arata ca guvernele si companiile private au investit in 2014 peste 270 de miliarde de dolari in energie din surse regenerabile. Suma este mai mare cu 17 procente fata de cea alocata pentru acelasi tip de investitii in 2013.
China si Japonia s-au axat pe dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, in total suma alocata pentru investitiile in fermele solare din cele doua tari fiind de 74,9 miliarde de dolari.
Europa a inregistrat un record de 18,6 miliarde de dolari directionati catre parcurile eoliene maritime, se mai arata in raport.
Nivelul investitiilor in energie verde realizate in pietele emergente totalizeaza 36% din totalul fondurilor alocate pentru aceste proiecte. China, India, Brazilia si Africa de Sud conduc in topul tarilor care au dezvoltat capacitati de productie a energiei din surse regenerabile.
Energie cat 158 de reactoare nucleare
Statele Unite a inregistrat investitii de 38,3 miliarde de dolari, in crestere cu 7% fata de 2013, dar sub nivelul maxim atins in... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 12:00
Scumpirea panourilor solare chinezesti, convenita prin acordul UE-China care pune capat disputei pe tema preturilor de dumping, va determina o crestere in lant a preturilor pe piata europeana de pana la 10-20%. Este o noua lovitura pe care industria locala o incaseaza dupa masurile Guvernului, de diminuare a beneficiilor financiare, iar unul dintre cei mai afectati oameni de afaceri locali este miliardarul Remus Truica.
Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.
Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.
Intelegerea dintre Comisia Europeana si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.
Preturile din piata vor creste proportional cu scumpirea panourilor chinezesti
In momentul de fata, panourile fotovoltaice chinezesti de calitate mai slaba se vand cu preturi care variaza intre 40-42 eurocenti/watt, in timp ce panourile... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:00
1Investitiile in energie regenerabila au scazut in trimestrul trei al lui 2012 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 5% fata de trimestrul doi al acestui an.
Conform statisticilor Bloomberg New Energy Finance, este posibil ca 2012 sa fie primul an in care investitiile in energie regenerabila scad, de cand Bloomberg a inceput monitorizarea acestui sector in 2004.
Micsorarea investitiilor din trimestrul trei a fost cauzata de incetinirea cresterii acestui sector in India si Statele Unite, dar si de o finantare mai redusa a segmentului de energie eoliana, scrie Bloomberg.
Industria energiei regenerabila are de suferit pe fondul unui exces de productie, care a scazut pretul panourilor solare si al turbinelor eoliene, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii platesc mai putin pentru fiecare megawatt suplimentar provenit din energia regenerabila.
Trimestrul trei anunta o schimbare a localizarii principalelor investitii in "energie curata": "piete consacrate precum SUA, Europa si China incep sa iasa din lumina reflectoarelor, pe cand pietele noi din America de Sud, Asia si Africa iau avant", a afirmat Michael Liebreich, CEO New Energy Finance.
Cheltuielile SUA din acest domeniu au fost in trimestrul trei al acestui an de 7,3 miliarde de dolari, in scadere cu 28% fata de trimestrul doi, si cu 62% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in India investitiile trimestrului trei s-au redus cu 60% fata de perioada echivalenta a anului 2011.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:35
Romania a urcat pe locul 13 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat marti de Ernst & Young.
"Intrata abia de un an in topul celor mai atractive 40 de tari privind energia regenerabila, Romania urca inca trei locuri in acest clasament, in urma investitiilor masive in proiecte eoliene si a concretizarii proiectului legislativ privind certificatele verzi - aflat in asteptare inca din 2008. Desemnat in cadrul raportului drept unul din cele mai atractive proiecte legislative pe energii regenerabile, Legea 220/2008 a fost aprobata de Comisia Europeana si va fi aplicabila pana la sfarsitul anului", potrivit raportului.
Desi noua schema de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabila, se asteapta ca cele eoliene sa genereze cea mai importanta crestere. Daca in 2009, Romania producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de productie a crescut spectaculos in 2010, la 464 MW, iar pana in septembrie anul acesta ea inregistrase un nou salt de 34%, atingand 623 MW.
"Acest salt in indicele calculat de Ernst & Young reflecta noile investitii masive in energii regenerabile atrase deja de Romania - CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fantanele-Cogealac, ce va produce, pana la sfarsitul lui 2012, 600 MW si va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. In mod similar, Iberdrola a demarat in martie lucrarile... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:07