Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria au cerut Uniunii Europene, intr-un comunicat comun, sa trateze toate statele membre egal, inainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, cand se vor sarbatori 60 de ani de la infiintarea blocului comunitar si va fi analizat viitorul Europei.
"Nu suntem de acord cu diviziunile din UE si nu vom fi de acord niciodata cu nicio diviziune, pentru ca aceasta este cea mai simpla cale de a slabi Europa", a spus premierul polonez Beata Szydlo intr-o conferinta de presa, dupa discutii cu premierii Slovaciei, Cehiei si Ungariei, relateaza Reuters.
"Este important pentru noi ca reformele UE sa se bazeze pe egalitate in interesele tuturor tarilor membre", a adaugat ea.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca UE ar trebui sa permita unor tari membre sa-si avanseze integrarea in anumite domenii, fara ca celalalte tari europene sa fie obligate sa adopte acelasi model de integrare in UE.
Miercuri, el a prezentat o "Carte Alba" care cuprinde cinci scenarii pentru viitorul UE dupa Brexit, printre care si Europa cu mai multe viteze.
Un oficial din Comisia Europeana a declarat marti ca, pana in vara, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflectie si analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul sau anual din toamna, presedintele C.E. ar urma sa isi exprime preferinta si argumentele sale. Iar, daca totul va decurge conform estimarilor actuale, la Consiliul European din iarna liderii UE... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 17:52
1Subiectul Europei cu doua viteze devine tot mai discutat in ultimele zile, de cand au aparut informatii cu privire la acest plan al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
La scurt timp dupa ce seful CE a prezentat miercuri cele cinci scenarii privind viitorul UE, Germania si Franta au anuntat ca sustin una dintre optiunile prezente in Carta Alba, scrie Politico.
Ministrii de Externe ai celor doua tari, Sigmar Gabriel, respectiv Jean-Marc Ayrault, s-au exprimat chiar miercuri seara in acest sens, intr-o declaratie comuna, spunand ca trebuie gasite cai "pentru a lua in calcul diferitele niveluri de ambitie ale statelor membre, pentru ca Europa sa raspunda mai bine asteptarilor tuturor cetatenilor europeni".
Sursa citata aminteste si cele cinci scenarii evocate de Juncker (continuarea actualei directii; nimic altceva in afara pietei unice; cei care vor mai mult sa contribuie mai mult; mai putin, dar mai eficient; mult mai mult impreuna).
Astfel, se pare ca Germania si Franta sustin al treilea scenariu, acela potrivit caruia cei care vor mai mult trebuie sa contribuie mai mult, iar UE continua ca in prezent, dar, in plus, le permite statelor membre sa aiba actiuni suplimentare in anumite zone de cooperare, precum apararea, securitatea interna si dezvoltarea sociala.
Iata, detaliat, ce a spus Juncker miercuri despre acest subiect
Ayrault si Gabriel au numit aceasta viziune a Comisiei "o contributie importanta si pretioasa" adusa discutiei... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 14:30
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri cele cinci scenarii privind viziunile Uniunii Europene, lucru care i-a pus pe ganduri pe multi, inclusiv pe romani, in legatura cu rolul si locul tarii in cadrul UE.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul roman Marian-Jean Marinescu a explicat insa ca nu exista motive de alarmare pentru Romania privind o eventuala separare sau delimitare a tarilor in cadrul UE.
Eurodeputatul roman a mentionat ca, in afara de bugetul zonei euro, nu vede un alt lucru care sa faca subiectul delimitarii "pe categorii" a tarilor UE.
In acelasi timp, Marian-Jean Marinescu ne-a explicat si cum este vazuta Romania de la Bruxelles, dupa criza politica legata de ordonanta 13 si dupa protestele generate de adoptarea acesteia. Astfel, subliniaza politicianul roman, tara noastra a castigat enorm la capitolul imagine datorita implicarii civice.
Mentionam ca interviul a fost acordat marti seara, inainte de discursul seful CE in Parlamentul European.
Ce inseamna aceasta Europa in doua viteze, propusa de dl Juncker?
Am vazut declaratia. Trebuie sa luam in serios, daca va face acea Carte Alba si o va prezenta la Roma (summit-ul din 25 martie), ce scrie in Carte Alba.
La finalul acelei declaratii, scrie despre o Europa in care sa intre 28 sau 15 (membri - n.red.), asta inseamna nu ca este cu doua viteze, ci ca este dupa vointa statului membru de a se integra sau nu. Mie nu mi se pare ca cineva vrea... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 13:34