Tarile care beneficiaza de asistenta Fondului Monetar International (FMI) nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata, arata un studiu publicat marti de agentia de evaluare financiara Moody's, transmite AFP.
"Tarile sub asistenta FMI sunt expuse la riscuri importate de intrare in incapacitate de plata din cauza vulnerabilitatilor lor pe termen lung, in pofida sprijinului solid pe care il ofera in general aceste programe de ajutor", subliniaza acest studiu, care acopera perioada 1983-2012 si 168 de tari, dintre care 114 au primit sprijinul Fondului.
Potrivit Moody's, 16,4% din toate aceste tari au intrat in incapacitate de plata cu privire la o parte din datoriile lor intr-o perioada de cinci ani de la debutul programului de asistenta a Fondului.
In studiul (intitulat "IMF Program Participation Underscores Medium-Term Sovereign Credit Challenges") Moody's a descoperit ca din cele 168 de state analizate in perioada 1983-2002 au fost 131 de cazuri in care statele suverane au intrat in incapacitate de plata cu privire la bondurile lor in valuta sau moneda locala sau cu privire la imprumuturile bancare ale unui numar de 84 de tari.
In aceeasi perioada, au avut loc 632 de acorduri FMI cu 114 tari. De asemenea, jumatatea cazurilor de incapacitate de plata a statelor care au avut loc dupa 1983 au fost precedate de programe ale FMI cu doi ani inainte. Dupa 2000, procentul a urcat la 70%.
"Riscul ridicat de default pentru tarile care beneficiaza de... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:22
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service considera ca Cipru este in incapacitate de plata, dupa ce Nicosia a schimbat unele obligatiuni locale cu bonduri avand o maturitate mai lunga.
Agentia, care nu utilizeaza ratingul "default" (incapacitate de plata) sau "selective default" (incapacitate partiala de plata), a anuntat ca va revizui ratingul Ciprului pentru a estima impactul schimbului de obligatiuni asupra sustenabilitatii poverii datoriei tarii, transmite AP.
De asemenea in evaluarea calificativului vor fi luati in considerare si alti factori, inclusiv probabilitatea ca Cipru sa satisfaca restul masurilor stipulate in pachetul de asistenta financiara, inclusiv reducerea cheltuielilor si restructurarea sistemului bancar.
In prezent, Moody's atribuie Ciprului un calificativ "Caa3", un nivel "junk" (nerecomandat pentru investitii), cu perspectiva negativa.
Anuntul Moody's vine dupa ce vineri Standard & Poor's a retrogradat ratingul Ciprului la "selective default" (incapacitate partiala de plata) din cauza schimbului datoriei.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Popular Bank of Cyprus (Laiki).
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 09:44
Agentia de evaluare financiara Moody's considera ca sansele ca Ciprul sa intre in incapacitate de plata sunt in continuare foarte mari, desi rezultatele scrutinului prezidential au crescut sansele de a se ajunge la un acord cu troica pentru acordarea unui ajutor financiar.
"Suma necesara recapitalizarii bancilor cipriote ramane nesigura si anticipam ca povara datoriei Ciprului va creste dramatic, ajungand la un nivel nesustenabil", se arata in raportul Moody's, potrivit Reuters.
"Exista 50% sanse ca marimea anticipata a poverii datoriei tarii sa constranga eventual autoritatile sa adopte masuri pentru reducerea datoriei, inclusiv posibilitatea ca sectorul privat sa inregistreze pierderi din cauza datoriei Ciprului", sustine agentia.
Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare
Presedintele ales al Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a format miercuri un guvern care va trebui sa finalizeze fara intarziere un acord referitor la un plan de salvare european pentru acest stat, amenintat cu intrarea in incapacitate de plata.
Moody's a apreciat ca nu se asteapta ca imbunatatirea situatiei politice sa scada posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului, care beneficiaza de un rating 'Caa3', cu perspectiva negativa. Agentia se asteapta ca necesitatile de capital ale bancilor cipriote sa duca la cresterea datoriei guvernamentale cu pana la 150% din PIB.
Ciprul are nevoie de 8,86 miliarde de euro (11,71 miliarde de dolari) pentru a-si... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:05
Agentia de evaluare Moody's a retrogradat marti Cipru in categoria "junk" - Ba1 - nerecomandata pentru investitii, ca urmare a unei mari expuneri a bancilor cipriote in sistemul bancar din Grecia.
Totodata, agentia a atribuit obligatiunilor emise de Guvernul cipriot o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare.
Moody's este a doua agentie de evaluare care arunca Ciprul in categoria "junk", dupa Standard&Poor's in ianuarie, tot din cauza expunerii pe sistemul bancar din Grecia. Ratingul acordat de Fitch este doar cu un nivel inaintea categoriei "junk".
Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank sunt bancile cipriote cu cea mai mare expunere pe Grecia.
Grupul Marfin detine in Romania Egnatia Bank.
Retrogradarile din ultimul timp au facut aproape imposibil imprumutul de pe pietele internationale, astfel ca Ciprul s-a vazut obligat sa accepte un imprumut cu dobanza mica de la Rusia, in valoare de 2,5 miliarde de euro.
Moody's apreciaza ca Guvernul cipriot va avea probleme in a face rost de bani pentru 2013, cand va avea nevoie de cel putin 2 miliarde de euro. mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 16:25