Pragul psihologic de 4,50 lei pentru un euro a generat, din nou, o emotie nejustificata.
Consolidarea obisnuintei de a vedea variatii nesemnificative ale monedei nationale in raport cu moneda unica europeana a inceput sa joace feste.
Matematica elementara, in conditiile regimului asumat de flotare controlata, nu valideaza burtierele galbene cu scris negru, ale televiziunilor, care se arata ingrijorate de evolutia monedei nationale.
Pentru edificare, va prezentam trei tabele:
Primul prezinta valorile, atat medii lunare cat si la finalul lunii, inregistrate spre sfarsitul lui 2013 si 2014.Al doilea, evolutia cursului de schimb euro-leu la inceputul anului trecut.Al treilea, cum s-a miscat leul intre 23 decembrie si 9 ianuarie la confluenta anilor. Nu se observa nimic deosebit.
Mai degraba, ceea ce ar trebui sa ...citeste mai departe despre "De fapt, leul se apreciaza discret in termeni reali fata de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 07:08
Desi s-a depreciat usor in 2013, leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu Euro. La finalul lui decembrie scaderea leului era de circa 0,5% comparativ cu valoarea de la inceputul anului trecut, arata o analiza Noble Securities - Romania.
In acelasi interval, Kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de Euro, Zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, Forintul a scazut cu cca 2%, Lira sterlina-cu cca 2,3%, Coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana ceha-cu aproape 9%.
"Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la Euro. Luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de Euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate (...) ", a explicat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank ...citeste mai departe despre "Leul romanesc, campionul regiunii in 2013 - analiza" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 20:51
Moneda nationala a inregistrat si in acest an variatii importante trecand de la 4,30 lei/euro in mai la 4,55 lei/ euro in luna iunie.
Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb pana la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru. La polul opus, cea mai redusa variatie a cursului de schimb s-a inregistrat pe 3 mai 2013, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de refernta de 4,3072 lei/euro.
"In 2014 este posibil sa asistam la o apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Evolutia cursului de schimb in 2013
Ianuarie 2013: Euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, urmand ca in primele doua decade ale lunii ianuarie, cursul de schimb leu/euro sa-si accelereze scaderea. Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007.
Febrarie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1% fata de luna ianuarie). Perioada a fost marcata de o relativa amplificare a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:00
Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.
Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.
Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.
Cum a evoluat dolarul
Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05
Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
Leul a inregistrat in luna decembrie cea mai mare crestere fata de euro, comparativ cu celelalte monede din Europa.
Aceasta crestere s-a situat la 1,6%, astfel ca leul a recuperat o parte din deprecierea suferita pe parcursul anului si a incheiat 2012 cu o scadere de aproximativ 2,9% comparativ cu moneda unica europeana, arata o analiza realizata de casa de brokeraj Noble Securities, sucursala Romania.
Leul a ramas singura moneda din UE care s-a depreciat anul trecut fata de euro, insa a iesit din categoria monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scaderi comparativ cu moneda unica europeana.
Luna trecuta, leul s-a apreciat semnificativ si fata de dolarul american, cresterea fiind de circa 3%, astfel ca moneda nationala a recuperat aproape in totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 fata de dolar.
"Au fost desigur, mai multi factori care au sustinut leul in ultima perioada, dar cel mai important dintre acestia a fost stabilitatea adusa de alegeri si confirmarea rapida a unui nou guvern, fara tensiuni suplimentare.
Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar si evitarea recesiunii - spre deosebire de alte tari din regiune: estimarile privind cresterea economica pe 2012 se situeaza sub 1%, dar raman pozitive. Desigur, au fost si alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei nationale, precum intrarile de euro de la romanii plecati in strainatate si care vin in tara de... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 18:00
Lupta politica dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu va creste costurile de finantare ale Romaniei si va slabi in continuare leul, care are in aceasta luna a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, potrivit analistilor si investitorilor citati de Bloomberg.
Agitatia provocata de conflictul dintre Ponta si Basescu a sporit ingrijorarea investitorilor legata de determinarea Romaniei de a respecta disciplina fiscala anul viitor, in cadrul programului preventiv cu institutiile internationale.
Uniunea Europeana "l-a convocat" pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, in timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a laudat pe presedinte pentru sustinerea masurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta in legatura cu incalcarea principiilor de baza ale democratiei.
"Ne-am redus intr-o anumita masura pozitiile din Romania, saptamana trecuta, si analizam noi actiuni de acest tip", a declarat Ronald Schneider, implicat in administrarea unor active de datorii de un miliard de dolari pe piata emergenta, la Raiffeisen Kapitalanlage in Viena.
El considera esential ca incertitudinile sa fie eliminate.
"Cheia este oprirea incertitudinilor si credibilitatea vointei guvernului de a coopera cu FMI", a spus Schneider.
Ponta vrea sa ii dea o lovitura decisiva lui Basescu, la doua luni dupa ce a devenit al treilea premier al Romaniei din acest an, in care vor avea loc alegeri generale, se arata in articol.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:29
Pentru moneda nationala, ultimele saptamani nu au fost deloc usoare. Contextul international, cumulat cu turbulentele interne l-au facut sa ingenuncheze de multe ori in fata monedei europene. Si nu numai. Iar analistii cred ca se apropie momentul cand va fi atins un nou maxim istoric.
In prima zi a acestei saptamani, moneda unica europeana a bifat o noua victorie in fata anemicului leu atins din toate partile. Un curs oficial de de 4,3608 lei/euro, cel mai ridicat din acest an, cu 0,02% mai mare fata de sedinta precedenta, a insemnat inca un pas spre maximul istoric inregistrat in 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.Si cel mai ridicat curs din acest an.
De altfel, nici in raport cu dolarul lucrurile nu au stat foarte bine, dovada fiind acelasi curs de referinta: de 3,2425 lei/dolar, cu 0,29% peste nivelul din sedinta anterioara.
Astfel, leul a ajuns la o depreciere de 3% in raport cu euro, in decurs de mai putin de 3 luni. Scaderea s-a simtit mai mult in octombrie-noiembrie cand discutiile pe marginea nevoii de capital suplimentar pentru bancile din zona euro s-au amplificat.
Dupa o asa evolutie si tinand cont de comportamentul din ultimele saptamani, toata lumea asteapta cu sufletul la gura fiecare miscare a bancii centrale. Pe care o banuieste ca intervine atunci cand lucrurile sunt mai agitate.
A devenit clar pentru participantii la piata valutara ca BNR sprijina leul prin interventii aproape zilnice, scriu analistii Societe Generale, citati de ZF.... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:06