Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, la conferinta Romania Investor Day, la Londra.
"Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati", a afirmat Sobolewski.
Seful BVB a subliniat ca nu este vorba de eliminarea unor bariere pentru fluxurile de capital, ci de implementarea unor masuri care creeaza avantaj competitiv pietei romanesti fata de alte piete.
El a mentionat in acest sens doua masuri care, ...citeste mai departe despre "Directorul Bursei de Valori: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 17:30
Aproximativ 100.000 de romani s-au implicat activ in activitati de trading, sub diferite forme, in ultimele 6 luni, iar cel mai mare interes l-au suscitat nume mari precum Facebook, Microsoft, Google si in special indicele german DAX.
Acestea par sa fie favorite datorita volatilitatii ridicate de pe urma careia poti beneficia prin miscari inteligente, explica Ishaq Siddiqi, managerul care se ocupa de analiza pietelor de capital la compania ETX Capital si fost analist la Wall Street Journal, pentru Business24.
Tanarul a venit in Romania odata cu intrarea companiei sale pe piata autohtona, in octombrie 2013. Semnele pe care le vede pe aceasta piata sunt sunt pozitive, insa recunoaste ca increderea romanilor in serviciile financiare, dar si situatia de pe pietele financiare din Romania, sunt inca modeste, raportat la alte tari.
"Va dura mult timp pana cand o schimbare semnificativa va avea loc in Romania - pentru inceput, tara ar trebui sa combata coruptia si scandalul incepand de la varf (domeniul politic, economic) si sa introduca un audit si investigatii riguroase pentru a curata sistemul", spune fostul analist WSJ.
"Apoi, avem nevoie sa vedem o dezvoltare rapida a industriei serviciilor financiare din Romania, prin investitii straine, care ar duce la dezvoltarea infrastructurii financiare", completeaza acesta.
ETX Capital s-a extins si pe piata din Romania incepand cu luna octombrie 2013. De ce ati ales Romania ca prima tara pentru extinderea in Europa de... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 13:08
Costurile de tranzactionare, cadrul legislativ inflexibil, birocratia excesiva de care se lovesc investitorii, sistemul de decontare insuficient de permisiv si arhitectura actuala a pietei de capital reprezinta principalele problemele care necesita rezolvare pentru dezvoltarea pietei de capital in Romania. Business24 a discutat cu reglemnetatorii si cu jucatorii de pe piata romaneasca de capital, pentru a afla care sunt solutiile pentru dezvoltarea acestui sector.
Fara masuri urgente care sa rezolve aceste probleme, piata de capital nu se poate dezvolta si "se usuca, aproape ca moare", a fost semnalul de alarma tras miercuri de CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti, polonezul Ludwik Sobolewski.
"Sunt necesare masuri care sa duca la crearea lichiditatii pe Bursa, avand in vedere ca piata de capital se usuca, aproape ca moare, pentru ca nu este un loc atractiv si marii jucatori din economie prefera sa se finanteze din afara pietei", este de parere directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Bursa trebuie sa se maturizeze pentru a deveni astfel o alternativa de finantare la bancile comerciale. Numai ca de-alungul timpului, au existat prea multi oameni nepotriviti si prea putini determinati sa faca ceva, sustin reprezentantii comunitatii pietei de capital.
"Piata de capital isi cunoaste foarte bine problemele, insa pentru a le rezolva este nevoie de un singur lucru: dorinta si determinare. Cel mai simplu lucru pe care il poate face acum Bursa de Valori Bucuresti si... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 13:11
Piata romaneasca este pregatita pentru a face primul pas spre maturizare, deoarece clientii inteleg mult mai bine nevoia de a lua decizii de investitii inteligente, a declarat, miercuri, Andrew Edward, presedinte executiv al ETX Capital.
Acesta a anuntat intrarea oficiala in Romania prin deschiderea unui birou la Bucuresti pentru operatiuni pe piata Forex.
"Suntem pregatiti sa raspundem nevoii de servicii de trading responsabil bazat pe educatie si informatii corecte, acest angajament subliniind obiectivul nostru pe termen lung de a deveni lider de piata", a spus Edward.
Decizia de intrare pe piata din Romania a avut la baza evolutia pozitiva a indicilor macroeconomici, consolidarea reglementarilor, oportunitatea de a dezvolta piata serviciilor financiare, dincolo de jucatorii prezenti pe piata.
Reprezentantii ETX Capital estimeaza ca peste 100.000 de romani au luat pana in prezent contact cu activitatile de trading, insa, cu toate acestea, numai cateva mii sunt traderi activi, spre deosebire de ceea ce se inregistreaza in alte tari.
Portofoliul companiei include peste 7.000 de piete de tranzactionare, intre care actiuni individuale, indicatori, curs valutar la peste 70 paritati valutare, marfuri, obligatiuni, dobanzi.
ETX Capital este una dintre cele mai mari societati de investitii financiare si tranzactii din Marea Britanie. mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 11:26
ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro.
Din 2013 vor fi atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalul vor ajunge la 200 milioane euro.
"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile", au declarat pentru Mediafax surse familiare cu tranzactia.
In urma cu doua luni a aparut pe piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Sursele citate au precizat insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.
Noua banca va fi condusa incepand de anul viitor de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.
Contactat de Mediafax, Burduja a refuzat sa comenteze. "Deocamdata nu pot sa discut despre acest subiect", a afirmat Burduja.
In contextul evolutiilor de pe piata bancara din ultimii ani, care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea de a avea... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:12
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
Piata de factoring din Romania a crescut anul trecut cu 43,5%, la 2,58 miliarde de euro, in conditiile in care factoringul intern a avut o crestere de 49,5%, iar factoringul extern (de export si import) a sporit cu 25,5%.
Aproape jumatate(40%) dintre firmele care au apelat anul trecut la produsele de factoring aveau o cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, 27% intre 5 si 50 milioane de euro, iar 33% peste 50 milioane de euro, a anuntat luni Asociatia Romana de Factoring (ARF).
"In timp ce pentru companiile mici motivatia principala ramane accesul facil la o finantare flexibila, adaptata necesitatilor lor, pentru companiile intr-o faza superioara de dezvoltare, principalele atuuri ale produsului sunt posibilitatea de externalizare a activitatilor de colectare si administrare de creante si, bineinteles, acoperirea riscului de neplata al clientilor", a declarat presedintele ARF, Bogdan Rosu.
Acesta sustine ca, in 2011, proiectele mari de investitii au fost sustinute de factoring, prin asigurarea finantarilor pe termen scurt, atat de necesare companiilor angrenate pe verticala in aceste proiecte. Fiind vorba de termene mari de plata si nedispunand de capital suficient la acest moment, multe companii nu ar fi putut prelua si duce la bun sfarsit noi oportunitati si proiecte fara sa aiba asigurat necesarul de finantare.
Astfel, companiile din zona de constructii si lemn (inclusiv infrastructura) au cesionat 21,15% din totalul creantelor gestionate de companiile de... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 13:23
Reducerile aplicate de agentiile de rating ar putea avea efect asupra burselor, cred unii dintre analisti. Specialistul financiar Mircea Cosea atrage atentia ca agentiile de rating au in vedere actiuni speculative. Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management, il contrazice.
Analistul financiar Mircea Cosea sustine ca rolul agentiilor de rating devine din ce in ce mai important, pentru ca acestea incep sa faca presiuni in zona. In opinia lui Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management, agentiile de rating pot influenta intr-o masura foarte limitata evolutia burselor.
"Modificarile de rating sunt de cele mai multe ori incluse in pret pana la momentul reducerii propriu zise a ratingului. Pietele de multe ori evalueaza riscul cu mult inaintea agentiilor de rating si astfel aceastea transmit doar confirmarea; sunt un lagging-indicator (barometru economic n.red)", explica Radu Hanga, pentru Business24.
Agentiile de rating fac presiune psihologica in zona euro
Analistul financiar Mircea Cosea spune ca "devine extrem de importanta si merita studiata pozitia agentiilor de rating, care incep sa faca o presiune psihologica asupra zonei, care nu se justifica". In opinia analistului Mircea Cosea, presiunea exercitata de agentiile de evaluare are in vedere anumite actiuni speculative, pe pietele de capital europene.
Radu Hanga sustine ca ratingul Romaniei este stabil la toate cele trei agentii mari de rating si ca "nu am avut influente sau presiuni de vreun fel asupra... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:03