Romania, Polonia si Ungaria ar putea fi afectate semnificativ de Brexit, arata un nou raport ING, deoarece schimbarile la nivelul principalelor lanturi de aprovizionare si scaderea sumelor de bani trimise de expati se adauga potentialei reduceri de 20% a fondurilor europene alocate acestor tari.
Raportul publicat marti de banca olandeza arata ca industria auto, a textilelor si agricultura vor suferi cel mai mult de pe urma potentialelor perturbari provocate de planificata iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, in 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale), transmite Reuters.
Regatul Unit este a doua mare piata de export pentru Polonia, iar Varsovia inregistreaza un excedent comercial masiv cu Marea Britanie, de peste opt miliarde de euro pe an.
Cehia si Ungaria sunt expuse la reducerea cererii britanice pentru vehicule, aproximativ 0,2%, si, respectiv, 0,3% din PIB-ul acestor state fiind legat de valoarea adaugata a exporturilor catre Londra.
Cea mai mare amenintare este reprezentata de ceea ce va insemna Brexitul pentru bugetul UE pentru perioada 2021-2027, discutiile in jurul acestui subiect fiind in plina desfasurare, apreciaza ING.
In prezent, contributia Marii Britanii la bugetul UE este de aproximativ 6%, iar plecarea va duce de asemenea si la scaderea nivelului mediu al PIB-ului per capita in UE.
Asta inseamna ca nivelul PIB-ului per capita in Cehia, Polonia si Ungaria nu va mai fi sub medie, iar fondurile europene pe care le primesc... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:27
Intr-un top al tarilor prietenoase cu expatii, Romania se afla pe un onorabil loc 15, din 67 de tari.
Conform unui raport recent facut public de InterNations si preluat de The Independent, pentru care au fost chestionate 14.000 de persoane, Taiwan, Uganda si Costa Rica sunt cele mai prietenoase tari cu expatii, in timp ce Cehia, Arabia Saudita si Kuwait se afla la polul opus.
Romania este depasita de Portugalia, Brazilia, Spania, Ecuador si Canada, pe locurile imediat urmatoare dupa noi aflandu-se Bahrain, Malta, Indonezia, Ucraina si Irlanda.
SUA se afla pe locul 25, urmata de Grecia, iar Turcia abia pe locul 36. Polonia e pe locul 40, ...citeste mai departe despre "Care sunt tarile cele mai prietenoase cu expatii - Vezi cum sta Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 16:54
Anul 2015 a fost unul de cosmar pentru Europa, care a fost lovita de criza refugiatilor, de cea economica din Grecia si de atacurile teroriste din Franta.
2016 se anunta a fi un an la fel de tensionat, dupa atentatele care au lovit Bruxelles-ul si cu "securea Brexit-ului" planand asupra unitatii UE, remarca revista Quarz. Nu este de mirare ca multi locuitori ar prefera sa migreze in alte tari de pe continent, dar una singura iese din calculele oricarui potential expat.
Grecia, spaima europenilor
Un sondaj efectuat de un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din Geneva demonstreaza ca multi europeni ar prefera sa se mute si maine in alta tara de pe continent, cu conditia ca aceasta sa nu fie Grecia.
Respondenti din 9 state europene: Franta, Germania, Grecia, Polonia, Italia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie au desemnat la unison Grecia ca fiind tara in care nu si-ar dori sa se mute in viitorul apropiat.
Economia elena s-a prabusit inca din 2010, in ciuda a trei programe de asistenta financiara acordate de FMI si tarile din zona euro, iar rata somajului de peste 25% si taxele si impozitele majorate sunt in masura sa puna pe fuga expatii aflati in cautarea unei patrii adoptive.
Peste acest peisaj economic sumbru se asterne si drama refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord intrati pe pamant elen si ramasi blocati aici in calea lor spre Europa de Vest.
Cea mai ravnita destinatie in care europenii se vad facandu-si un viitor este... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 18:58
1Mutarea intr-o alta tara presupune adesea invatarea unei limbi straine. Insa exista locuri in lume unde e nevoie ca expatii sa invete nu una, ci doua sau trei limbi straine.
Conform Ethnologue, citat de BBC, cele mai multe limbi se vorbesc in Papua Noua Guinee, Indonezia, Nigeria, India si SUA - mai bine de 300 in granitele fiecareia dintre tarile mentionate.
Pe primul loc se afla orasul Port Moresby, din Papua Noua Guinee. De altfel, in intreaga tara se vorbesc peste 800 de limbi. O explicatie a acestui fenonem tine de asezarea geografica a acestei tari, unde adesea se ajunge foarte greu dintr-un loc in altul. Astfel, s-au pastrat limba si traditiile diferitelor clanuri.
Port Moresby, capitala tarii, a atras oameni din toate colturile statului, veniti pentru un loc de munca mai bun, dar si expati de pretutindeni.
Pe locul doi se afla Jakarta, Indonezia, cel mai populat oras din sud-estul Asiei, cu 11 milioane de locuitori. ...citeste mai departe despre "In ce tari se vorbesc cele mai multe limbi - Statul in care se vorbesc 800" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 20:47
Singapore detine descurajatorul record de "cel mai scump oras din lume", insa, in acelasi timp, ramane cel mai popular loc din lume pentru expati, potrivit unui recent sondaj de opinie efectuat de HSBC.
Expatii au laudat orasul-stat pentru salariile motivante, oportunitatile de dezvoltare a carierei si calitatea vietii, scrie BBC.
In pofida costului ridicat al traiului aici, peste un sfert din expatii care au raspuns chestionarului Expat Explorer 2015 au declarat ca au venituri de peste 200.000 de dolari pe an, comparativ cu doar 15% pe plan global cu acelasi nivel al veniturilor.
Tot mai multi expati calatoresc in tari noi din motive personale, nu neaparat financiare, desi o marire salariala sau sansa de a avansa in cariera raman motivatii puternice pentru a munci in strainatate, releva studiul HSBC.
Romania, prin ochii unui manager expat: Invatam repede si muncim mult
Trei din cinci repondenti au declarat ca nu au avut parte de o crestere imediata a salariului dupa ...citeste mai departe despre "Care este cel mai bun loc din lume pentru expati" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 20:50
Tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) detin in acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudita fiind pe primul loc cu (15,7%), urmata de Kuwait (6%) si Emiratele Arabe Unite (5,8%).
Impreuna, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, in 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din productia globala, se arata intr-un comunicat Coface, remis Business24.
Scaderea preturilor petrolului are un impact asupra tarilor CCG, insa diferit, pe fiecare in parte.
Astfel, declinul preturilor petrolului afecteaza in principal Oman si Bahrain si mai putin Regatul Unit al Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuwait si Qatar.
Economiile mai rezistente beneficiaza de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi o mai mare diversificare, rezerve financiare solide si o integare mai pronuntata in comertul mondial.
Tarile care detin industrii manufacturiere si servicii dezvoltate au o dependenta mai scazuta fata de veniturile obtinute din petrol.
Dominanta petrolului si performanta economica
Se estimeaza o crestere a tarilor CCG de 3,4% pentru 2015 si de 3,7% pentru 2016. In timp ce aceste rate sunt considerate mari in comparatie cu alte piete emergente, ele raman sub rata de crestere medie a regiunii, de 5,8% intre 2000 si 2011.
Motivul de scadere este declinul preturilor petrolului, care s-au diminuat de la aproximativ 110 USD per baril la mijlocul anului 2014, la aproximativ... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 12:43
Din ce in ce mai multe voci cer statelor bogate din Golful Persic sa adopte mai multi refugiati de razboi din Siria. Chiar si in lumea araba, perceptia ca acestea nu fac nimic pentru refugiati este larg raspandita.
Pentru multi refugiati insa, tarile din Golful Persic ar putea fi adevarate destinatii periculoase, chiar daca aparentele indica puternice legaturi cultural-spirituale intre Siria si unele state din regiune, arata istoricul Leonid Bershidsky intr-un editorial publicat pe Bloomberg.
Pareri false
Opinia larg raspandita ca Arabia Saudita nu a adoptat niciun refugiat sirian este falsa de-a dreptul, spune istoricul.
Riadul a acceptat peste 500.000 de imigranti sirieni pe teritoriul tarii, conform datelor prelucrate de Nabil Othman, reprezentantul Inaltului Comisariat ONU in regiune.
Cifra pare destul de mica, prin comparatie cu populatia de 31 de milioane de sauditi, dar Arabia Saudita nici nu este o semnatara a Conventiei ONU pentru refugiati, asa ca sirienii aflati pe teritoriul saudit nici nu detin acest titlu.
Pe de alta parte, orice critic al sauditilor ar putea afirma ca acestia ar fi putut face mai mult, in conditiile in care se fac responsabili de finantarea si inarmarea gruparilor Opozitiei din Siria.
Libanul, spre exemplu, a acordat azil pentru nu mai putin de 1,3 milioane de sirieni, reprezentand aproape un sfert din populatia locala.
Sunt alte motive insa pentru care Arabia Saudita nu mai accepta sirieni in tara sau care ii fac pe... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 17:28
1Exista cateva tari care reusesc sa faca viata de expat usoara, iar un clasament al lor a fost realizat de Wall Street Journal, in functie de mai multe caracteristici, cum ar fi calitatea vietii, serviciile de sanatate, nivelul de educatie, siguranta si securitate, un indice munca-viata cat mai echilibrat si castiguri cat mai mari.
Conform unui sondaj realizat de HSBC, in care au fost intervievati circa 9.000 de expati, o anumitat tara are cea mai buna combinatie intre aceste criterii. Iar onoare revine Elvetiei, scrie Wall Street Journal.
Principalele avantaje ale Elvetiei scoase in evidenta de expati sunt veniturile ridicate pe familie, venituri mai mari decat necesarul, si o economie puternica. In acelasi timp, viata sociala de aici nu este printre cele mai placute, si nici usurinta cu care strainii isi pot face prieteni nu este prea apreciata de respondenti, reiese din sondajul bancii elvetiene.
Daca se elimina "experienta" si "cresterea copiilor" din aceasta ecuatie, tara cea mai satisfacatoare din punct de vedere financiar pentru un expat este China (clasata pe locul al treilea la general). Turismul, cultura, stilul de viata si de adaptare pot fi frustrante in China, dar este o tara atractiva din punct de vedere economic.
Alte tari considerate atragatoare de expati sunt Singapore, Bahrain, Noua Zealand si Tailanda. Oman, Qatar, Hong Kong si Germania sunt puternice din punct de vedere economic, iar Noua Zealand, Africa de Sud, Germania, Japonia, Singapore,... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:30
Lipsa specialistilor romani din anumite domenii determina companiile sa apeleze la manageri straini cu experienta, chiar si pe timp de criza. In prima jumatate a acestui an aproape 200 de angajati straini preluand functii de conducere la firmele de pe piata locala.Numarul cetatenilor detasati in Romania din statele membre UE sau din Spatiul Economic European (SEE) a crescut cu aproape 5%, de la 2.239 la 2.338 de persoane, fata de prima jumatate a anului trecut, informeaza Business Standard. In tara noastra au mai venit peste 90 de consultanti, 60 de ingineri si peste 20 de specialisti in constructii. Cei mai multi dintre strainii veniti in Romania au fost angajati in constructii, in industria navala sau ca administratori si coordonatori de echipa. Cei mai multi expati provin din tari precum Ungaria (625), Germania (334), Bulgaria (305) si Italia (191). Alte tari de provenienta sunt Canada, SUA, Turcia si Serbia. Un angajat relocat castiga un salariu cu cel putin 20% mai mare fata de cel pe care il primea in tara de origine. Daca media venitului anual brut al unui manager roman este de 19.500 de euro, un manager german care detine o pozitie similara in tara de origine are, in medie, un venit anual brut de 111.000 de euro. mai mult
Marti, 18 August 2009, ora 11:34