Dupa principiul conform caruia chiar si tacerea vorbeste despre noi, asa si modul in care ne desfasuram corespondenta profesionala are un cuvant de spus in imaginea pe care o proiectam in fata celor din jur.
Fiind o activitate care ne ocupa o parte importanta din timp zilnic, care presupune interactiunea cu mai multe publicuri tinta - colegi, sefi, clienti, parteneri de afaceri etc. - este pacat sa nu luam in considerare contributia pe care aceasta o poate avea in timp asupra brandului nostru personal, pozitiva sau dimpotriva.
Iata cateva aspecte pe care le-am identificat din interactiunea avuta cu mii de manageri si antreprenori, in 15 ani de comunicare de afaceri:
Linistea de dupa
Ati remarcat? In Romania, inca exista persoane care considera, poate, ca inca se poarta sa nu raspunzi la mailurile primite in context profesional.
Daca acum cativa ani dadea bine, presupun, sa arati ca esti ocupat, dand cu greu reply-uri la mesaje sau deloc, intre timp s-a dezvoltat un val de profesionisti care, orice-ar fi, respecta regula celor maxim 48 de ore de raspuns la un mail.
Datorita acestora, in prezent, sindromul de a nu raspunde la mailuri transmite de multe ori, dupa parerea mea, altceva, ce poate influenta negative perceptia pe care o au cei din jur asupra ta.
Imagineaza-ti discutiile ulterioare posibile pe care expeditorul le poate avea cu profesionistii din mediul sau. Suna plauzibila o afirmatie incarcata cu dezamagire, de genul "L-am contactat pe x, am... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 00:00
1Inainte de a citi randurile de mai jos, am o veste buna si una proasta: cea proasta este ca, fie ca vreti, fie ca nu, aveti un brand personal. Cea buna este ca daca el devine o preocupare constienta, pe care o cultivati si in care investiti energie, poate sa va aduca incredere, bani si reputatie.
Acestea fiind spuse...
Ce este un brand
Inainte de a vorbi despre branduri personale, hai sa vorbim putin despre branduri in general. Pana la urma, ce este un brand?
Iata doua definitii simple si interesante. Una mai tehnica (data de un om de strategie) si una mai plastica (data de un director de creatie):
"Un brand reprezinta totalitatea perceptiilor pe care un public le are despre un subiect" si "A brand is the most valuable piece of real estate in the world: a corner of someone's mind".
Ok. Si atunci ce este un brand personal
Un brand personal reprezinta totalitatea perceptiilor pe care un public le are despre cineva.
Incercati sa va ganditi la un brand personal ca la o constructie din caramizi: fiecare noua interactiune (fie ea live sau virtuala) cu persoana respectiva contribuie cu niste caramizi (perceptii) la constructia finala (brandul personal).
In final, poate sa iasa un castel interesant in care toata lumea sa-ti doreasca sa intre si pentru care sa fie dispusa sa plateasca sau, poate sa iasa o baraca darapanata in care oamenii nu ar intra nici daca sunt platiti.
La ce foloseste un brand personal si de ce ne-am dori unul
In ultimii ani... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 00:00
Majoritatea recrutarilor incep pe retelele de socializare, iar "brandul personal" a devenit noua carte de vizita. Sophie de Lorenzo de la Universitatea din Monaco iti spune cum sa-ti faci un nume online.
Proliferarea retelelor sociale a revolutionat piata de recrutare, asa ca, indiferent de domeniul in care activezi, daca nu esti prezent pe internet, nu existi. Insa aceasta prezenta nu este un lucru simplu, oamenii fiind nevoiti sa invete cateva trucuri din strategiile de marketing ale companiilor pentru a-si transforma numele in adevarate branduri.
Conform studiilor, majoritatea celor care si-au schimbat jobul in ultimii ani au facut-o prin retelele de networking.
"Platformele de networking profesional, cum ar fi: Linkedin, Twitter, Facebook sau Youtube, ofera oportunitati incredibile pentru largirea propriei retele sau pentru a fi la curent cu posturile disponibile", explica Sophie de Lorenzo, Director al Biroului Career Services & Corporate Relations al Universitatii Internationale din Monaco (Grupul INSEEC). Aceasta a lucrat multi ani ca recrutor international, devenind expert in utilizarea retelelor sociale pentru gasirea unui loc de munca.
De Lorenzo spune ca exista trei pasi importanti pentru construirea unui brand personal pe internet:
1. Gaseste-ti brandul!
Primul pas in construirea marcii este, ca si in cazul companiilor, gasirea unui brand care sa functioneze pe termen lung.
"Fiecare isi construieste profilul online asa cum se... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 18:52