Politistii efectueaza, marti dimineata, mai multe perchezitii in Bucuresti, Arges, Prahova, Dambovita, Valcea, intr-un dosar care vizeaza comiterea de infractiuni economice in domeniul exploatarilor miniere.
Astfel, autoritatile organizeaza 22 de perchezitii la sediile a 10 societati comerciale si locuintele a 10 persoane banuite de comiterea unor infractiuni economice, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.
Perchezitiile se desfasoara in cadrul unui dosar penal care vizeaza infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani ...citeste mai departe despre "Perchezitii in Bucuresti si 4 judete. Prejudiciu urias in domeniul exploatarilor miniere" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 09:00
Firmele miniere taie costurile si isi reduc activitatea ca urmare a scaderii preturilor materiilor prime, dupa perioada prelungita de investitii in active, uneori, discutabile.
Renuntarea la diversificarea resurselor a devenit o strategie atractiva mai ales in randul marilor companii miniere.
BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, odata principalul exponent al diversificarii, pare ca a renuntat in cele din urma la aceasta tendinta.
Pe 15 august, compania anglo-australiana a confirmat zvonurile conform carora are in vedere renuntarea la unele din activele sale mai putin performante si concentrarea eforturilor asupra exploatarii a doar catorva materii prime.
Gigantul miner a gandit diferit mult timp. Pe de o parte, a pariat pe mine gigantice ieftine care ar fi putut fi extinse cu usurinta si cu o profitabilitate garantata de ciclicitatea tipica pietei materiilor prime.
Pe de alta parte, diversificarea trebuia sa protejeze firmele miniere de ciclicitatea pretului unei singure materii prime, scrie Schumpeter intr-un articol publicat de The Economist.
Mai mult, BHP Billiton pare ca vrea sa "desfaca" fuziunea din 2001 dintre australienii de la Broken Hill Proprietary si londonezii de la Billiton, combinatie prin care a aparut cea mai mare companie miniera din lume (si una dintre cele mai mari companii din lume cotata la bursa).
Desi detaliile finale sunt neclare, se pare ca firma va uni operatiunile sale mai mici si mai putin profitabile... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 16:15
Multe dintre resursele de subsol ale Romaniei sunt "cantonate" in cariere miniere inchise, care ar trebui redeschise, spune Sorin Gaman, director general adjunct in Ministerul Economiei, precizand ca in noua lege se va tine cont si de interesele comunitatilor locale.
"Am inchis 550 de mine in ultimii ani din cauza ineficientelor economice si tehnologiilor invechite, dar tehnologiile au avansat. Sunt multi care vor sa investeasca in acest domeniu. Noua lege a minelor va prevedea si redeschiderea unor mine. Credem ca noua lege trebuie aprobata in regim de urgenta, pentru ca multe resurse ale Romaniei sunt in mine inchise, halde de steril si iazuri de decantare", a spus Gaman intr-o conferinta.
Gaman a adaugat ca in noua lege a minelor vor fi definite o serie de "resurse strategice", fara sa le enumere, dar care vor avea un "anumit" regim de exploatare si valorificare.
"Incercam sa corectam ce in 11 ani s-a schimbat la nivel intern si european, credeam ca asta este prioritar", a mai spus Gaman.
De asemenea, noua lege a minelor va continei prevederi prin care exploatarile miniere vor trebui sa tina cont de interesele comunitatilor locale. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 12:42
Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.
Intr-o prima faza, raportul suplimentar cu amendamente intocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi impotriva si 13 abtineri. In urma reluarii votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru si sapte voturi impotriva.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis in forma initiatorului Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.
Proiectul are ca obiect modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se completeaza domeniul de aplicare al legii cu noi resurse care sunt definite. De asemenea, contine modificari si completari cu privire la termenii deja definiti, respectiv actualizarea si clarificarea lor. Prin modificarea legii se reglementeaza si redeschiderea exploatarilor miniere pentru care a fost emisa o hotarare a Guvernului privind aprobarea conservarii, inchiderii, ecologizarii si monitorizarii post inchidere.
Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se refera la redeventa, respectiv o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:27
Proiectul Rosia Montana ar putea pune Romania pe harta tarilor "cucerite" de marile corporatii miniere, cu cea mai mare exploatare la suprafata de pe continentul european. Desi mina de aur din Apuseni nu se numara si printre cele mai mari din lume, problemele comune ale exploatarilor-gigant ne pot oferi o idee asupra impactului la nivel local al unui astfel de proiect.
Goana dupa aur este in ultimii ani mai intensa ca niciodata. Impulsionate si de evolutia pretului pentru acest metal pretios, dar si de epuizarea zacamintelor existente, companiile miniere au investit anul trecut sase miliarde de dolari doar in activitati de explorare, un record istoric. In ciuda eforturilor, rezultatele obtinute pana la aceasta ora sunt dezamagitoare si contureaza un viitor sumbru al industriei.
Harta descoperirilor majore de aur, in perioada 1998-2012
In acest context, zacamantul de la Rosia Montana, estimat la 314 tone de aur, reprezinta 4% din descoperirile ultimilor 14 ani. Proiectul Rosia Montana prevede deschiderea a patru cariere, cu un perimetru de exploatare de 255 de hectare, in timp ce productia anuala ar ajunge in medie la 15-16 tone de aur, timp de 16 ani.
Graficul descoperirilor de aur, productiei si a bugetului dedicat explorarilor, in perioada 1990-2012
Deocamdata insa, in lume mai functioneaza inca mine-gigant, care produc anual zeci de tone de aur si care aduc companiilor profituri de miliarde de dolari, cu pretul unor cratere vizibile din spatiu.... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:58
Asociatia Europeana a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice si Mineralelor Industriale (EUROMINES) saluta pozitia exprimata de CE potrivit careia interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii, informeaza Mediafax."In urma unei analize aprofundate a problemei, Comisia considera ca interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii.
Legislatia existenta, in special cea cu privire la managementul deseurilor extractive (Directiva 2006/21/CE) include cerinte precise si stricte, care asigura un nivel adecvat de siguranta a facilitatilor de management al deseurilor miniere.
Valorile limita pentru stocarea cianurii, prevazute de Directiva, sunt printre cele mai stricte cu putinta, iar in practica aceasta presupune o etapa de neutralizare a cianurii inainte de stocare.
In lipsa unor tehnologii alternative mai bune (care sa aiba un impact mai redus asupra mediului), o interdictie generala a utilizarii cianurii ar presupune inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta.
Aceasta ar fi in detrimentul locurilor de munca, fara a aduce o valoare adaugata pentru mediu si sanatate.
Comisia intentioneaza sa urmareasca in continuare indeaproape posibilele dezvoltari tehnologice din acest sector, pentru a se asigura ca sunt aplicate in practica «cele mai bune tehnici disponibile», in conformitate cu... mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 23:51
Valoarea redeventelor incasate de stat din exploatarile miniere si petroliere a scazut anul trecut cu peste 18%, potrivit estimarilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), unul dintre motivele principale fiind diminuarea cantitatilor extrase pentru majoritatea substantelor minerale.Astfel, ANRM crede ca in 2009 valoarea totala a redeventelor va fi de 1,06 mld. lei (252 mil. euro), cu 18,4% mai mici fata de valoarea din 2008, de 1,3 mld. lei (354,8 mil. euro).
Cea mai mare parte a redeventelor incasate vin din petrolul si gazele extrase in principal de doua companii: Petrom si Romgaz, respectiv 890 mil. lei.
"Scaderea cuantumului redeventei miniere achitate in 2009 fata de 2008 este cauzata de micsorarea cantitatilor exploatate la majoritatea substantelor minerale si cresterea numarului operatorilor economici cu datorii la plata redeventei miniere. Pondere mare au datoriile reprezentand redeventele marilor companii si societati care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri", spun reprezentantii ANRM.
mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 10:31