Romgaz ar trebui sa analizeze oportunitatea de a prelua participatia ExxonMobil in proiectul Neptun din Marea Neagra, in cazul in care americanii se vor retrage, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o conferinta de profil.
"Evident ca, daca am avea mai multe gaze, pretul ar fi mai mic. O sa am o discutie saptamana viitoare cu Romgaz separat, sa fie mai activ in piata, mai activ in Marea Neagra. Ca tot exista zvonuri privind retragerea Exxon, mi-as dori ca Romgaz sa analizeze oportunitatea si sa incerce sa intre in acest consortiu. Cred ca a venit momentul ca societatile romanesti viabile, asa cum este Romgaz, sa faca acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima data: imi doresc ca Romgaz sa intre in proiectul din Marea Neagra", a spus Popescu, in conferinta Focus Energetic.
El a precizat ca exista o scrisoare din partea ExxonMobil catre autoritatile romane, insa nu a citit-o.
"Voi avea o discutie cu reprezentantii Romgaz sa vad daca este posibil, daca Romgaz poate face acest lucru", a continuat ministrul.
Popescu nu este primul oficial roman care emite ideea ca Romgaz sa preia participatia Exxon. Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a afirmat acelasi lucru in urma cu o saptamana.
"Consider ca, in cazul in care ExxonMobil decide in final retragerea din Romania, ar trebui ca statul roman sa se implice, iar Romgaz ar trebui sa preia participatia lor.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:59
Ministerul Energiei a eliberat, marti, companiei Exxon autorizatia pentru executarea unui studiu geotehnic onshore in localitatea Tuzla, in vederea construirii de catre compania americana a unei statii de masurare a gazelor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei, remis AGERPRES.
Amplasamentul in care vor fi realizate forajele si masuratorile este alcatuit din trei parcele cu o suprafata totala de peste 200.000 de metri patrati.
Autorizatia a fost emisa in urma solicitarii ExxonMobil Exploration and Production Romania, iar lucrarile pe care compania americana le va derula la Tuzla sunt evaluate la 2,1 milioane de lei, fara TVA.
ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, insa companiile au amanat decizia de a merge mai departe cu etapa de extractie.
Luni, surse guvernamentale au declarat, pentru AGERPRES, ca americanii de la ExxonMobil au informat reprezentantii Executivului, la sfarsitul saptamanii trecute, ca doresc atragerea unui nou partener in acest proiect.
"Mai cauta un investitor, vor sa mai aduca pe cineva in proiect, un al treilea partener, dar Exxon va ramane operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durata, este vorba de mai multe luni in care Agentia pentru Resurse Minerale sa aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul sa consulte datele", au aratat sursele mentionate.... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 16:23
Ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, s-a intalnit miercuri cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american sa intervina pe langa ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american sa demareze, impreuna cu partenerul austriac OMV, productia de gaze offshore in Romania, informeaza MTI.
Potrivit lui Szijjarto, daca Ungaria va putea cumpara gaze naturale din Marea Neagra, aceasta ar fi o oportunitate semnificativa pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale. Oficialul ungar a subliniat ca Budapesta a luat toate masurile necesare pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale din Rusia, insa urmatorii pasi depind de aliatii din NATO ai Ungariei precum si de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Este in interesul strategic al Ungariei ca parteneriatul ExxonMobil-OMV sa demareze productia de gaze naturale in Marea Neagra iar gazele extrase sa fie disponibile pentru a putea fi cumparate de Ungaria, a spus Peter Szijjarto, precizand ca gazele naturale ar putea fi livrate printr-o conducta pe care Romania a inceput deja sa o construiasca si ar intra in Ungaria printr-un interconector care in prezent este facut pentru a fi unul bidirectional.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 16:37
ExxonMobil nu a luat inca decizia finala de a trece la etapa de exploatare a zacamintelor de gaze din blocul Neptun Deep din Marea Neagra si estimeaza ca productia ar putea ajunge la 6,3 miliarde de metri cubi pe an, a declarat, luni, Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil Romania, in cadrul unei conferinte pe teme energetice.
Aceasta ar insemna mai mult de jumatate din productia actuala a tarii, care este in jur de 11 miliarde de metri cubi pe an.
"Aceste descoperiri au oportunitatea de a creste economia Romaniei prin dezvoltarea acestor proiecte, dar si pe termen lung, avand in vedere potentialele venituri si alte industrii care pot creste in jurul acestor proiecte. Nu doar ca acestea cresc gradul de securitate energetica, dar aduc si posibilitatea de a imbunatati infrastructura", a spus el.
Oficialul companiei americane a tinut sa sublinieze ca nu a fost luata inca decizia finala de investitie.
"Dar voi spune la ce ne uitam ca sa luam aceasta decizie. In primul rand, Marea Neagra reprezinta o provocare, fiind vorba de ape adanci. Apoi trebuie sa intelegem cum reglementarile vor afecta investitia noastra. Trebuie sa stim sigur ca avem un cadru fiscal predictibil si stabil. In al treilea rand, este vorba de accesul la piete. Trebuie sa gasim piete, unde sa vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructura in Romania, precum si de interconectari. Si pentru acestea este necesara o legislatie stabila. Iata la ce ne uitam cand analizam decizia finala de... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:49
ExxonMobil si OMV Petrom vor incepe sa produca 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagra, incepand din 2020-2021, a declarat, marti, Sorin Gal, director general in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Aceasta ar insemna mai mult de jumatate din productia actuala de gaze a tarii, care este de circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
"Exxon ar trebui ca in noiembrie 2018 sa-si exprime intentia de a trece la faza de dezvoltare a proiectului. Ei au facut si fac in continuare foarte multe operatiuni initiale de a intra in faza de dezvoltare, au cautat furnizori pentru serviciile si instalatiile pe care vor sa le construiasca si au incercat sa gaseasca in Romania parteneri pentru acest lucru. A fost destul de greu si cu rezultate foarte slabe, sa spun asa, pentru ca nu mai exista industrie-suport in Romania care sa poata oferi servicii la nivelul celui solicitat de Exxon", a spus Gal, in cadrul conferintei ZF Power Summit.
Reprezentantul ANRM a aratat ca studiul pentru evaluarea resurselor si rezervelor din blocul Neptun este spre finalizare si probabil ca in acest an va fi prezentat spre aprobare Agentiei pentru Resurse Minerale.
"Ei sunt foarte motivati si am avut mai multe intalniri, inclusiv cu managerul de proiect care este acelasi cu cel care se ocupa de Golful Mexic, deci Marea Neagra seamana cu Golful Mexic ca adancimi si metoda de exploatare. Probabil ca undeva in 2020-2021 ei vor incepe sa... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:44
Reprezentantii companiei ExxonMobil s-au intalnit, luni, la sediul Ministerului Apararii, cu ministrul Adrian Tutuianu.
La intalnire au participat si secretarul de stat Mircea Dusa, precum si seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, se arata intr-un comunicat al MApN.
"Discutiile dintre cele doua parti s-au axat pe analiza si identificarea unor oportunitati de cooperare", mai arata sursa citata.
Intalnirea face parte din seria consultarilor periodice demarate de ministrul Apararii cu reprezentanti ai actorilor strategici de pe piata, precizeaza MApN, fara sa dea mai multe detalii cu privire la subiectele care au fost abordate.
Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume listata la bursa, este lider global in productie de hidrocarburi marine si s-a alaturat OMV Petrom in anul 2008 in proiectul pentru activitatile de explorare din perimetrul Neptun - Zona de Apa Adanca a Marii Negre. In 2012, cele doua companii au anuntat descoperirea unui important zacamant.
Guvernul a aprobat in data de 2 martie un Memorandum prin care s-a decis infiintarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potential de dezvoltare in partea romaneasca a Marii Negre realizate de ExxonMobil si OMV Petrom, acesta fiind cel mai mare proiect de explorare a resurselor de hidrocarburi ale Romaniei din ultimele decenii.
Pana in ianuarie, ExxonMobil a fost condusa de... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 16:31
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filiala a corporatiei Exxon Mobil, si OMV Petrom SA (OMV Petrom) a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa, inceperea forajului la sonda Domino-2 in zona de mare adancime a blocului Neptun, in sectorul romanesc al Marii Negre.
Potrivit sursei citate, datele colectate in timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea si viabilitatea comerciala a zacamantului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, in anul 2012.
Sonda Domino-2 este situata la aproximativ 200 kilometri de tarm si este forata cu platforma Ocean Endeavour in ape cu adancimea de aproximativ 800 de metri.
'O evolutie pozitiva a proiectului derulat in zona de mare adancime a blocului Neptun ar incuraja o serie de beneficii economice si sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunitati de angajare pentru forta de munca locala si aplicarea de tehnologii avansate', se noteaza in comunicatul ExxonMobil.
Zona de apa adanca a blocului Neptun se intinde pe o suprafata de aproximativ 7.500 kmp, iar adancimea apei variaza intre 100 si 1.700 metri.
In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a blocului.
In 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat descoperirea unui zacamant de gaze naturale cu sonda... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 11:12
ExxonMobil si Rosneft si-au extins parteneriatul printr-un acord semnat miercuri. Colaborarea celor doua companii priveste pe de-o parte explorarea din zona arctica a Rusiei, dar si o posibila participare a celei mai mari companii petroliere rusesti la un megaproiect dezvoltat de ExxonMobil in Alaska.
Acordul, semnat de directorul general de la Rosneft, Igor Secin, si directorul de explorare de la ExxonMobil, Stephen Greenlee, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, extinde un parteneriat strategic semnat de cele doua companii in 2011 privind dezvoltarea zacamintelor de hidrocarburi din zona arctica a Rusiei, transmite AFP, citata de Agerpres.
Potrivit noului acord, grupul petrolier american va avea acces la sapte din cele 12 campuri pe care Rosneft le-a primit de la guvernul rus la inceputul acestei luni. In schimb, Rosneft va avea posibilitatea de a prelua o participatie de 25% la proiectul Point Thomson, un zacamant din nordul regiunii Alaska pentru care ExxonMobil a obtinut recent autorizatia de a demara lucrarile de exploatare.
Rosneft si ExxonMobil au mai anuntat ca studiaza posibilitatea construirii unei uzine de gaz natural lichefiat in Extrem Orient rus.
Rosneft este in prezent in mijlocul procedurilor pentru preluarea rivalului TNK-BP, intr-o tranzactie de 55 de miliarde de dolari, care va crea cel mai mare producator mondial de petrol mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 10:18
Perimetrul Neptun din Marea Neagra ar putea beneficia de investitiii intre trei si zece miliarde de dolari din partea ExxonMobil, unul din cele mai mari grupuri din lume, daca se vor gasi titei si gaze in aceasta zona. Gigantul american are in concesionare acest perimetru, impreuna cu Petrom"La sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor vom demara lucrarile de forare in perimetrul Neptun din Marea neagra.
Costurile pentru drilling sunt de un milion de dolari pe zi, din care jumatate reprezinta inchirierea vasului special pentru astfel de activitati.
Forarea la o singura sonda ar putea dura intre 30 si 135 de zile.
Daca vom avea succes si gasim hidrocarburi in perimetrul Neptun, costul total privind dezvoltarea si productia in perimetru se va ridica de la trei pana la zece miliarde dolari, investitii pe care le vom derula impreuna cu Petrom", a declarat joi directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd., Ian A. Fischer, potrivit NewsIn.
Acesta a precizat ca in forarile in ape la mare adancime costurile sunt enorme.
"Daca vom avea succes, vom avea nevoie de descoperiri multiple, iar riscurile sunt mari.
Insa toata lumea ar avea de castigat, inclusiv Romania, daca am descoperi cantitati mari de titei si gaze naturale", a mentionat reprezentantul ExxonMobil.
Intre 2008 si 2011, compania a achizitionat, procesat si interpretat studiul de seismica 3D si studiile geologice facute la mare adancime.
Este estimat ca la sfarsitul acestui an Petrom... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 16:57